Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağı Markalama Yöntemi - Dağlama (anodik dağlama)

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Bıçağı Markalama Yöntemi - Dağlama (anodik dağlama)
« Yanıtla #80 : 21 Şubat 2015, 00:12:43 »
Serkan bey harika olmuş, elinze saglık. Daha önce forumda paylaşılan bir firma var Hayat Markalama sarf ürünleri satılıyor; ben markalama makinesinin fiyatını sormuştum yalan olmasın 400 dolar mı 300 euro mu ne söylemişlerdi. Belki sarf ürünler daha uygundur sormakta yarar var.

Eski adaptör ve de ucuz yollu sticker ile güzel bir çözüm var ortada, sarf olarakda su ve tuz harcıyoruz  ;)
En güzel çözüm basit olandır   ^-^
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #81 : 21 Şubat 2015, 07:44:36 »
90 tl ye çin işi 0~15V 0~2A ayarlı lab. tipi DC güç kaynağı alın, akım limiti de koyarsınız ne yanar ne ısınır. Kısa devreye dayanması için yapılır bu aletler.  AC olmadığı için karartma olmaz ama, sıradan şarj cşhazı adaptör de sadece DC verir, onunla iş görüyorsanız sorun değil. Şu işlem için  gerekli akım gerilim limitlerini bilsen ben bşr tane yapacağımda dur bakalım.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #82 : 21 Şubat 2015, 10:05:12 »
merhabalar. DC adaptör bulmak AC bulmaktan daha kolay. ben milyonucu diye tabir edilen dükkanlardan almıştım çok uygun bir fiyata. AC olarak eski modemin adaptörünü buldum. 9V 1A AC gayet ideal aklınızda bulunsun :)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #83 : 21 Şubat 2015, 10:09:16 »
90 tl ye çin işi 0~15V 0~2A ayarlı lab. tipi DC güç kaynağı alın, akım limiti de koyarsınız ne yanar ne ısınır. Kısa devreye dayanması için yapılır bu aletler.  AC olmadığı için karartma olmaz ama, sıradan şarj cşhazı adaptör de sadece DC verir, onunla iş görüyorsanız sorun değil. Şu işlem için  gerekli akım gerilim limitlerini bilsen ben bşr tane yapacağımda dur bakalım.

Ahmet abi, bu ahşap yakma için kullanılan cihaz bizim iştede kullanılabilir mi? Karaköyde 50 milyona satılıyor. Hem belkide kabzelerde yakmada yapılabilir.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #84 : 21 Şubat 2015, 11:19:51 »
Havya şeklinde olanları değilde kutu şeklinde üzerinde iki banana soket olan, üzerine farklı kalınlıkte tel takılabilenleri diyorsundur sanırım. İçini bilmeden yorum yapmak zor ama sanırım olmaz. Çıkış gerilimi düşük olmalı onların, doğrudan rezistansa bağlı. Elektrokimyasal aşındırmada yakma teli yerine tuzlu su emdirilmiş bez, bıçak çeliği geliyor eşlenik direnç farklıdır.

Tahminim elektrokimyasal aşındırmada etkin olan gerilim değil akım ( yahut skım yoğunluğu). Yani sabit 5V veren değil, sabit ayarlı bir akımı veren cihaz lazım. Kaç V kaç A ayar aralığı ne olmalı vs bilsem kendim bir tane yapacağım da. Malzeme müh. kitaplarına baktım ama doğrudan elektronik devre spec. lerine çevirebileceğim bir bilgi bulamadım.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #85 : 21 Şubat 2015, 11:50:44 »
Eğer DC bir adaptör bulmuşsanız ve yeterli akım/gerilimi sağlıyosa, adaptörün içindeki transformatörden iki uç çıkararak AC gerilim elde edebilirsiniz. Tek adaptörü hem AC hem DC olarak kullanabiliriz.
Alet işler, el övünür.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #86 : 21 Şubat 2015, 13:21:25 »
Havya şeklinde olanları değilde kutu şeklinde üzerinde iki banana soket olan, üzerine farklı kalınlıkte tel takılabilenleri diyorsundur sanırım. İçini bilmeden yorum yapmak zor ama sanırım olmaz. Çıkış gerilimi düşük olmalı onların, doğrudan rezistansa bağlı. Elektrokimyasal aşındırmada yakma teli yerine tuzlu su emdirilmiş bez, bıçak çeliği geliyor eşlenik direnç farklıdır.

Tahminim elektrokimyasal aşındırmada etkin olan gerilim değil akım ( yahut skım yoğunluğu). Yani sabit 5V veren değil, sabit ayarlı bir akımı veren cihaz lazım. Kaç V kaç A ayar aralığı ne olmalı vs bilsem kendim bir tane yapacağım da. Malzeme müh. kitaplarına baktım ama doğrudan elektronik devre spec. lerine çevirebileceğim bir bilgi bulamadım.

Amperden ziyade volt değeri yüzey işlemlerinde daha etkili, karşılarştığım bir kaç projeden hatırlıyorum, Elektroplazma ile yüzey kaplamada 50000 V değerlerine çıkılıp çok minimal amperlerde çalışılıyordu ( yanlış hatırlamıyorsam 0,05 gibi bir amper değeri vardı galiba  :-[ ). Hatta şok tabancası ile yüzeyde bor difüzyonu yapmaya kalkışıcaktık en son tırstığımız için biraz ara verdik bu projeye  :)
Çok fazla bilgi sahibi olduğum bir mevzu değil aslında,
Bu arada Malzeme mühendisliği olayı derya deniz ucu bucağı yok, belli bir konuda uzmanlaşmak gerek, benim de en uzak olduğum şey şimdilik işin içerisine elektiriğin girmesi  ;)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #87 : 21 Şubat 2015, 15:09:44 »
Bu konu araştırırken malzeme mh. numune hazırlamayı anlatan yazılara denk gelmiştim. Anladığım kadarıyla akım yoğunluğuna bağlı olarak önce dağlama, ardından parlatma daha yüksek akım yoğunluklarında da yüzeyde karıncalanma oluyor. Sağlam akım bassam çeliği de uygun elektrolitiğe olduğu gibi daldırsam acaba elde perdahlamadan da kurtulabilir miyim diye düşünmüştüm. Aşağıdaki makalede Şekil7 de ve yerli kaynaklarda görülen gerilimler de max. 3V gibi. Branşımın çok dışında olduğu için tamamen yanlış yorumluyor da olabilirim.

Ticari markalama makineleri specleri pek verilmemiş. Olan bilgiye bakınca 5V ~ 30V arası çıkış gerilimi ayarlanan, üzerinde timerı entegre, 10W tan 600W a kadar  ac/DC verebilen basit gerilim kaynakları gibi geldi. Sabit gerilim yahut akım veren, 20-30W lık bir sistem yapmak zor bir şey değil,

http://srf2003.desy.de/fap/paper/WeT02.pdf

« Son Düzenleme: 21 Şubat 2015, 15:35:05 Gönderen: a.yuce »

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #88 : 21 Şubat 2015, 15:29:43 »
Bu yöntemde parametrelerin çok ve kontolünün dikkat gerektirmesinden ötürü, numune hazırlamada pek tercih edilmiyor aslında,
Biz okulda da, sanayide de metal numune hazırlama da ve dağlama da, en basit yolu kullandık hep.
Bol bol zımpara sonra kadife üstü pasta  :) akabinde, fazları görmek içinde asitle dağlama.

Ama elektrolitik parlatma olayını tüm bıçak yüzeyine yapıldığını düşününce, hakkaten güzel olurmuş diyorum,
Daldır çıkart, 2000 kumluk yüzey elde et.
Araştırıp üzerine odaklanmak gerek, ama o odak bende yok ne yazık ki, işin akademik kısmı iyi çözer bunu

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #89 : 21 Şubat 2015, 15:40:58 »
Eğer kesin çözüm değilse kimse umutlanmasın. Hayal kırıklığı olabilir. >:D >:D
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Hasan BOZKURT

• *
  • 34
  • Meslek: Memur
  • Yer: Konya
« Yanıtla #90 : 11 Nisan 2015, 12:01:46 »
            Eylem bey PNP kağıdı bildiğim kadar elektronikte de bakır yolların çıkartılması için kullanılır biraz bahsedersek
            Elektronikte pnp kağıdı yerine ayrıca toner yazıcı ile aydınger veya benzeri kağıt üzerine yazılmış yada bakır yollar çizilmiş negatif çizim bakır plaketin üzerine sabitlendikten sonra ütü ile toner in bakır plakete yapışması sağlanır kağıt çok dikkatli ıslatılarak çıkartıldıktan sonra kimyasal ın içerisinde toner in yapışmadığı alanlar temizlenir eritilir geriye toner in yapışmış olduğu yollar kalır ..
            Bu nedenle soruma geleyim şimdi pnp kağıdı ile toner i aynı iş için elektronikte kullanabiliyorsak markalama için dağlama da toner kullanabilirmiyiz...
H.Bozkurt

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #91 : 28 Mart 2016, 09:44:46 »
Merhabalar
12 adet duracell kalem pili seri sekilde bağlayıp 18 v elde ettim. Daglanacak olan bıçağa artı levhaya eksi ucu veriyorum. Sirke ilede tuzlu su ilede denedim fakat sonuç elde edemedim nerde yanlış yaptığımı çözemiyorum. Eğer gözümden kaçmış birşey varsa tam okuyamadıysam hepinizden tek tek özür dilerim
Saygılar

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #92 : 11 Kasım 2016, 12:13:06 »
Biraz eski bir konu..Konuya tesadüfen rastladım.Ben akülü vidalamanın aküsünü kullanıyorum.14 W çok iyi sonuç veriyor.Eğer evde şarzlı bir alet varsa o da iş görür.iki adet dokuz voltluk pil de aynı işi görür
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #93 : 11 Kasım 2016, 15:58:29 »
Merhabalar
12 adet duracell kalem pili seri sekilde bağlayıp 18 v elde ettim. Daglanacak olan bıçağa artı levhaya eksi ucu veriyorum. Sirke ilede tuzlu su ilede denedim fakat sonuç elde edemedim nerde yanlış yaptığımı çözemiyorum. Eğer gözümden kaçmış birşey varsa tam okuyamadıysam hepinizden tek tek özür dilerim
Saygılar

Pozitifi levhaya negatifi de bicaga baglayip denedeniz mi?

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #94 : 11 Kasım 2016, 17:07:05 »
Hayır tam tersini yaptım.Artı ucu bıçağa bağlıyorum.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #95 : 11 Kasım 2016, 18:47:14 »
Hayır tam tersini yaptım.Artı ucu bıçağa bağlıyorum.

Normalde olmasi lazim. Ellektrikten cok anlamam ama pillerin seri baglanmasindan olabilir mi? Siz 9 v yassi pil ile deneyin yahut dc adaptorle deneyin...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #96 : 11 Kasım 2016, 19:19:51 »
Ucuzundan bir multimetre iyidir. Bir hata olmadığını illa ki görerek çalışın derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #97 : 11 Kasım 2016, 23:37:28 »
Konuya yazdıktan sonra ataba marka 12-6 volt bir adaptör aldim tuz ruhu ile birlikte guzel sonuc veriyor belki yirmi bıçak markalamıstır fakat pozitif ucun kıskacı suan ciddi ölcude eridi.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #98 : 14 Kasım 2016, 17:13:41 »
Kullanılan sıvının amacı elektriği iyi iletmesi. Bunun için iyonlaşma özelliği olan bir malzemenin seçilmesi önemli olabilir. Sofra tuzu yerine başka tuzla r kullanılabilinir belki.

NaCl                        →            Sodyum Klorür
KCl                          →            Potasyum Klorür
CuCl2                      →            Bakır Klorür
MgCl2                      →            Magnezyum Klorür
CaCl2                      →            Kalsiyum Klorür
Na2SO4                   →            Sodyum Sülfat
K2SO4                     →            Potasyum Sülfat
Al2(SO4)3                →            Alüminyum Sülfat
ZnSO4                    →            Çinko Sülfat
CaSO4                    →            Kalsiyum Sülfat
CuSO4                    →            Bakır Sülfat
MgCO3                    →            Magnezyum Karbonat
Na2CO3                   →            Sodyum Karbonat
Mg3(PO4)2               →            Magnezyum Fosfat
Na3PO4                    →            Sodyum Fosfat
Al(PO4)                   →            Alüminyum Fosfat
KNO3                      →            Potasyum Nitrat
NaNO3                    →            Sodyum Nitrat

Belki potasyum nitrat bu iç için uygun olabilir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #99 : 15 Kasım 2016, 00:04:38 »
http://www.metalurjik.net/metalografi/daglama-islemi.html Böyle bir yazı denk geldi. İnternette aramada ilk sayfalarda çıkıyor.