Bıçak Sanatı - Forum

Görünmez kaza - Mora clipper

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Görünmez kaza - Mora clipper
« Yanıtla #20 : 08 Ocak 2013, 00:34:45 »
Korsanlık giye görmedim de güvenlik konusunda önemli bir örnek, sonra arayınca bulamayız diye böyle önemli bir olayın hakkını vermek için ayrı başlığa taşıdım. Başlığı mecburen ben koydum ama aklınızda başka bir başlık varsa söyleyin değiştiririm.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 08 Ocak 2013, 08:55:58 »
Çok çok geçmiş olsun,
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #22 : 08 Ocak 2013, 09:45:50 »
geçmiş olsun. yeni bıçak heyecanının böyle sonuçlanması üzücü olmuş...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #23 : 08 Ocak 2013, 14:40:21 »
Geçmiş olsun...
2 adet Mora bıçağım var(Craftline TopQ ve High Q Robust) ve ikisi de kutudan çıktığı hali ile korkutucu derecede keskin. Elimde en az 3-4 kesiği vardır.

Orijinalinde sert ve güvenilir kılıf ile birlikte geliyor. Bauhaus'daki kılıfları nasıl acaba?
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2013, 14:42:32 Gönderen: zucchero »

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #24 : 08 Ocak 2013, 15:01:43 »
bauhaus kılıfları da orjinal kılıfıyla aynı. sadece üzerinde bauhaus logosu var. bıçak içine klik sesiyle oturuyor ancak kolayca geri çıkıyor. kolayca çıkmasını engelleyecek yeterli sürtünme yok. daha önce incelediğim mora'larda da durum aynıydı.   
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #25 : 08 Ocak 2013, 16:24:48 »
yutubda video inceleme yapanlar şöyle bir şey diyorlar,

Keskin bıçak kör bıçaktan daha güvenlidir diye, bunu tam çözemedim (bir kişisel savunma göndermesi mi var, survival bi durum mu var yoksa ev kullanımda bile durum böyle midir bilemiyorum)

Ama genel olarak kullanım sırasındaki durumdan bahsettiklerini düşünüyorum, yoksa saklama sırasında mesela cepte açık unutma çanta içinde unutma gibi durumlarda falan keskin bıçak haliyle güvenilir olmuyor.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #26 : 08 Ocak 2013, 16:53:17 »
Keskin bıçak şöyle daha güvenli: normal güçle, kontrol altında kullanılabiliyor.

Keskin olmayan bıçaklarla çalışmak daha fazla güç gerektiriyor, daha çabuk yorulabiliyorsun ve buna bağlı olarak daha fazla hata yapabiliyorsun; ayrıca gücünü son sınırında kullanırken kontrolün oldukça azalıyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #27 : 08 Ocak 2013, 17:09:22 »
Kamp, balık vb tüm aktivitelerimde bu bıçakları kullanıyorum ama kılıftan çıkma gibi bir sorun gözlemlemedim. Hatta becerebilirsem bir video çekip de koyayım...

Keskin bıçağın güvenli olması da sanırım bunu bilmeniz dolayısıyla daha dikkatli davranmanız ve Ferhat hocamın dediği gibi işlemi daha kolay ve az eforla yapmanız dolayısıyla yorgunlukla yapılan hataların önüne geçilmesi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 08 Ocak 2013, 17:33:20 »
Kılıfa tam oturmamış, o yerine yerleştiği anlamındaki tıklamayı yapmamış olduğundan şüpheleniyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #29 : 08 Ocak 2013, 18:49:09 »
bıçak yerinden çıkacak; kaybolacak / zarar verecek endişesi bende hep olmuştur... hemen hemen bütün bıçaklarımın kabzasına geçirmek için kemerlik bölümüne bir toka lastiği dikiyor veya  bağlıyorum...sonuç gayet tatmin edici, tavsiye ederim  .... :)

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #30 : 08 Ocak 2013, 22:02:33 »
Mora'yı kılıftan çıkarmayı başaramadım

https://vimeo.com/57009446

« Son Düzenleme: 08 Ocak 2013, 22:05:22 Gönderen: zucchero »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 08 Ocak 2013, 23:01:08 »
Siz de tehlikeli şekilde yapmışsınız deneyi. Bıçağın düşebileceği zemin, bıçağın boyuna göre fazlaca uzakta olmalı diye düşünüyorum. Böylece baş üstü düşünce ucu elinize varmaz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #32 : 08 Ocak 2013, 23:09:45 »
aynen hocam. deney kesinlikle tehlikeli. ben de olan aynen bu oldu.
şu an görmesi bile tüylerimi diken diken etti.
Eylem hocam haklı olabilir, bıçağı alır almaz kontrole giriştim. birkaç kez kılıftan çıkardım geri taktım. tam oturtamamış olabilirim. başta da dediğim gibi bunu düşünmek ve ona göre hareket etmek benim yükümlülüğüm, bıçağın değil :) benim açımdan ciddi bir ders oldu.
ben de kılıflarında mutlaka ek bir önlem alacağım kullanırken. 
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #33 : 08 Ocak 2013, 23:21:02 »
Geçmiş olsun beklenmeyecek bir kaza olmuş.Bende ne zaman bıçak yapmaya kalkışsam bir yerlerim kesilir.Tedbir olarak tetanoz aşısı yaptırmak şart oldu ama her gün hastanenin önünden geçmeme rağmen hala yaptırmış değilim.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 08 Ocak 2013, 23:30:18 »
Yahu Bora Bey, videodaki bıçak "stainless". Bu bıçak Bauhaus malı mı, yoksa başka yerin malı mı?

Karbon bir bıçağı hem paslanmaz olmadığı için tu kaka edebilecek müşterinin ağırlıkta olduğu Bauhaus'a neden koyarlar diye kıllanıyordum hem de fiyat beni kıllandırıyordu. Bauhaus'taki paslanmaz olmasın?

Ha bana sorarsanız ben bakmam. Aynı bıçağın üzerinde Bahco yazanıyla az dübel başı kesmedim hani... Sonrasında da Girit taşıyla aslan gibi bilenmişti.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #35 : 09 Ocak 2013, 02:47:04 »

selamlar zemine yakin cok tehlikeli bir is yapmissiniz bicak eger cikmis olsaydi zeminde durup direk sizin elinize girerdi .lütfen yapacaginiz hareketlerin sonrasinida düsünün

Yabantass Arkadasim sizede büyük gecmis olsun  acil sifalar
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #36 : 09 Ocak 2013, 13:41:05 »
Arkadaşlar teşekkürler beni düşündüğünüz için ama bıçak denemeler sırasında kılıftan çıksa da ondan tamamıyla sıyrılacak kadar mesafesi yok. Dolayısıyla kesme olasılığı varsa da en azından saplanma olayı mümkün değil. Mesafeyi gereğinden uzun tutmak bıçağın sağa sola fırlaması ve yaralanma olasılığını artırır diye düşünüyorum.

Yine de teşekkürler ve daha sonraki deneylerde güvenlik tedbirlerimi artıracağım...

Eylem hocam bıçak paslanmaz Mora (yurtdışı siteler sağolsun) ve bunun bir de karbon kardeşi var. Olmadık durumlarda olmadık şeyler kestim, kurban bayramında bir büyükbaşın neredeyse tüm kaba işlerinde kullandım, emanet verdiğim bir arkadaş başka bir bıçak kullanarak klasik bileme hareketini yaptı (siz siz olun bıçağınızı kimseye ödünç vermeyin  :D) ama yine keskinliğini koruyor. Sol elimde bir de ufak kalıcı iz bıraktı  ::)
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2013, 13:47:54 Gönderen: zucchero »

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #37 : 09 Ocak 2013, 16:19:28 »
Sandvik 12C27 Stainless kullanıldığı söylenen çelik.
Analiz:Typical Chemistry: C .60 Mn .40 Si .40 Cr 13.50
Karbon olanından bende de var ve bıçak çok keskin.
Mora bıçaklarında kullanılan çeliklerin özellikleri:

- Paslanmaz çelik
Paslanmaz çelik namlulu bıçaklar, sertleştirilebilir paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Kullanılan çelik, İsveç imalatı 12C27 çeliğidir ve HRC57-58 derecesinde sertleştirilmiştir. Bu çelik yüksek mukavemetli, uzun ömürlü ve paslanmaya karşı dayanıklı bir bıçak çeliğidir.

- Karbon çeliği
Karbon çeliği namlulu bıçaklar, HRC 59-60 derecesinde sertleştirilebilir, yüksek karbonlu çelikten üretilmiştir. Bu çelik, en düşük fiyata, en yüksek keskinlik derecesini sağlarlar. Karbon çeliğinden imal edilmiş bıçak namluları bir süre kullanımdan sonra mat gri bir renk alır. Ancak bu renk değişimi çeliğin kalitesini etkilemez. Tam tersine, paslanmaya karşı bir nebze dayanıklılık sağlar. Karbon çeliğinden imal edilmiş bıçaklar yağlanarak saklanmalıdır.
Selamlar.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2013, 16:27:10 Gönderen: yuceldeniz »
YUCELMORE

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #38 : 09 Ocak 2013, 22:17:14 »
Selam Yucel Bey karbon celikleri cok genis bir konu ayrica karbon celikleri 58 59  rokwell
Sertlige kadar sertlestirilebilir demissiniz duzeltme yapmak icab ediyor.58 rokwell sertlikte kullanilabilmesi icin  en az 61  rokwell  sertlestirilip tekrar yumusatilmistir.mora frost bicaklari
1095 celigi kullaniyor  bu celikle 58 rokwel konu bile degil ayrica 66 rokwell sertlige kadarcikabilen karbon celikleri var  belirtmek uygun olur . Keskinlik konusuna gelince en keskin celikler karbon celikleri sinifina giren celiklerden cikar paslanmaz celikler bu gunlere  kadar karbon celiklerinin keskinligiyle yarisamazlardi belki bu gün bir iki alternatiften sözedilebilir;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

doctore

• 203
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #39 : 09 Ocak 2013, 22:24:26 »

bıçağın kabı neden şeffaf beyaz? oysa orjinal sitesinde öyle değil malesef!! nedense bu ülkede hiçbir şeyin birebir aslını bulamayacak mıyız? buyrun inceleyin http://www.moraofsweden.se/products/construction