Şafak Bey ( LG Legend) sağolsun denemem için Bolu Taşı göndermişti. Taş elime ulaşalı birkaç gün oldu ama ancak zaman bulup deneme yapabildim. Öncelikle taşın yüzeyinde var olan kesme izleri yok etmek ve düzgün bir bileme yüzeyi elde edebilmek için, her iki yüzey düzlemini alüminyum oksit, 80 kum bez zımpara kullanarak düzelttim. Köşelere de 45 derece pah kırdım.

Düzeltme sonrası ilk denemeyi su kullanarak yaptım, ancak su kullanılarak bilemede çok verim alamadım. Taşın yüzeyi hızlı bir şekilde parladı ve bilemeyi olanaksız hale getirdi. Ardından suda bekleterek aynı işlemi tekrarladım ama sonuç değişmedi. Taşı iyice kuruttuktan sonra bu kez 10 numara yağ kullanarak bileme işlemini denedim. İşleme başlamadan önce taşın yüzeyinde yer yer demir oksit parçacıkları gözlemledim. Bu taşın içeriğinde bir miktar demir olduğunun göstergesi. Önceki suyla bileme işleminde suyla temas eden demir parçacıkları, okasitlendi diye düşünüyorum. Bu noktada bir şeye dikkatinizi çekmek isterim. Taş Paslanamaya dirençli çeliklerin bilenmesinde kullanılacaksa, dikkatli olmakta yarar var. Bu tabakalar bıçaktaki gözeneklere yapışarak yer yer oksidasyona uğrayabilir ve bıçağınızın yüzeyinde paslanmış noktacıklar görebilirsiniz. Elbette bu sadece bir tahmin.
Yağ ile bilemeyi Opinel No:8 karbon bir çakıda yaptım.
Bıçağın ağzını bileme öncesi 120 kum alüminyum oksit zımparaya sürterek körelttim. Yağ kullanımında taşın gerçek performansı ortaya çıkıyor, bilemeyle başlamayla birlikte aşınmayı hemen hissediyorsunuz. 4-5 dakikalık bileme sonrası ağız keskinleşti. Bu haliyle bile rahatlıkla kullanılabilir. Ancak kolumdaki kılları tıraş edemedi.
Bu halde deri masatlama işlemine geçtim, kısa bir masatlama işlemi sonrası bıçak kolumu traş etmeye başladı.

Ardından da kağıt kesme testinden başarıyla geçti.

Taş hızlı aşındırıyor, yüzey karşılaştırması yaptığımda 1200 grit bir
taşa benzer aşındırma yaptığını sanıyorum. Bu incelik, ustura bileme haricinde hemen hemen her tür bıçakta rahatlıkla kullanılabilir. Girit taşına göre bileme hızı daha fazla, bu nedenle Girit taşına bir alternatif oluşturabilir. Bana sorsanız hangisini tercih ederdin diye, hızı düşünerek bu taşı seçerdim.
Anadolu da her tür incelikte bileme taşı bulunabileceğine inanıyorum, bu nedenle bu tür taşları pas geçmeyip denemekte her zaman yarar var. Şafak Bey’e tekrar teşekkür ediyorum. Umarım herkese yararlı olur.