Bıçak Sanatı - Forum

Bolu Taşı ( İnceleme)

Bolu Taşı ( İnceleme)
« : 23 Kasım 2012, 17:03:47 »
Şafak Bey ( LG Legend) sağolsun denemem için Bolu Taşı göndermişti. Taş elime ulaşalı birkaç gün oldu ama ancak zaman bulup deneme yapabildim. Öncelikle taşın yüzeyinde var olan kesme izleri yok etmek ve düzgün bir bileme yüzeyi elde edebilmek için, her iki yüzey düzlemini alüminyum oksit, 80 kum bez zımpara kullanarak düzelttim. Köşelere de 45 derece pah kırdım.

Düzeltme sonrası ilk denemeyi su kullanarak yaptım, ancak su kullanılarak bilemede çok verim alamadım. Taşın yüzeyi hızlı bir şekilde parladı ve bilemeyi olanaksız hale getirdi. Ardından suda bekleterek aynı işlemi tekrarladım ama sonuç değişmedi. Taşı iyice kuruttuktan sonra bu kez 10 numara yağ kullanarak bileme işlemini denedim. İşleme başlamadan önce taşın yüzeyinde yer yer demir oksit parçacıkları gözlemledim. Bu taşın içeriğinde bir miktar demir olduğunun göstergesi. Önceki suyla bileme işleminde suyla temas eden demir parçacıkları, okasitlendi diye düşünüyorum. Bu noktada bir şeye dikkatinizi çekmek isterim. Taş Paslanamaya dirençli çeliklerin bilenmesinde kullanılacaksa, dikkatli olmakta yarar var. Bu tabakalar bıçaktaki gözeneklere yapışarak yer yer oksidasyona uğrayabilir ve bıçağınızın yüzeyinde paslanmış noktacıklar görebilirsiniz. Elbette bu sadece bir tahmin.

Yağ ile bilemeyi Opinel No:8 karbon bir çakıda yaptım.

Bıçağın ağzını bileme öncesi 120 kum alüminyum oksit zımparaya sürterek körelttim. Yağ kullanımında taşın gerçek performansı ortaya çıkıyor, bilemeyle başlamayla birlikte aşınmayı hemen hissediyorsunuz. 4-5 dakikalık bileme sonrası ağız keskinleşti. Bu haliyle bile rahatlıkla kullanılabilir. Ancak kolumdaki kılları tıraş edemedi.
Bu halde deri masatlama işlemine geçtim, kısa bir masatlama işlemi sonrası bıçak kolumu traş etmeye başladı.

Ardından da kağıt kesme testinden başarıyla geçti.

Taş hızlı aşındırıyor, yüzey karşılaştırması yaptığımda 1200 grit bir taşa benzer aşındırma yaptığını sanıyorum. Bu incelik, ustura bileme haricinde hemen hemen her tür bıçakta rahatlıkla kullanılabilir. Girit taşına göre bileme hızı daha fazla, bu nedenle Girit taşına bir alternatif oluşturabilir. Bana sorsanız hangisini tercih ederdin diye, hızı düşünerek bu taşı seçerdim.
Anadolu da her tür incelikte bileme taşı bulunabileceğine inanıyorum, bu nedenle bu tür taşları pas geçmeyip denemekte her zaman yarar var. Şafak Bey’e tekrar teşekkür ediyorum. Umarım herkese yararlı olur.

« Son Düzenleme: 23 Kasım 2012, 20:52:22 Gönderen: sefaçabuk »

tarpoon

• 4739
Ynt: Bolu Taşı ( İnceleme)
« Yanıtla #1 : 23 Kasım 2012, 17:48:16 »
detaylı anlatım için teşekkürler Sefa usta .   :)  şimdi işin can alıcı noktası bu taştan satılıyormu ve nerede..? bunuda Şafak abi yanıtlar.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #2 : 23 Kasım 2012, 19:44:10 »
sağolun
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 23 Kasım 2012, 19:52:33 »
Teşekkürler Sefa Ustam

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #4 : 23 Kasım 2012, 20:00:59 »
sağ ol sefa ustam

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #5 : 23 Kasım 2012, 20:27:01 »
Hocam bilimsel bi deney gibi olmuş ellerine sağlık

Bu vesile ile yarınki Öğretmenler Gününü kutlarım senin sınıfında öğrenci olmak vardı diyorum :)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 23 Kasım 2012, 21:13:39 »
Sefa Hocam, ellerinize sağlık. Gerçekten aydınlatıcı bir değerlendirme olmuş. Çok teşekkür ederim. Sizden haber alana kadar bendeki taşı beklemeye almıştım, artık gönül rahatlığı ile kullanabilirim. Bu taşı Eminönü'de balta vs satan arasokakta küçük bir dükkandan almıştım. Birdahaki gidişimde adres ve telefonunu alır, buraya yazarım. Taner bir tane de alır gelirken getiririm.
PRIMUM NON NOCERE

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #7 : 23 Kasım 2012, 23:57:17 »
sefa hocam cok aciklayici bir inceleme olmus elinize saglik. benim bir sorum olucak bende de opineller var hepsi karbon onlari girit tasinda biliyorum deri masatim olmadigindan elimin ayasina surerek kilagi dusurmeye calisiyorum. kil kagit testlerini geciyorlar tam istedigim gibi degil. mesele kendi agirligiyla kil kesemiyorum ve agizi cabuk bozuluyor. sizce hata yaptigim yer neresi?

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #8 : 24 Kasım 2012, 00:41:38 »
Öncelikle bu bilgiyi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Son günlerde farkettim ki bileme konusunda fazla konu açılmış bence bileme adına yeni bir konu sayfası (artık adı ney bilmiyorum böyle dedim) açılsa güzel olurdu.Ve bu taşı temin edebileceğimiz bir yer biliyor musunuz?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #9 : 24 Kasım 2012, 01:23:31 »
Teşekkürler sefa ustam. :2up
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #10 : 24 Kasım 2012, 03:46:49 »
Tesekkurler Sefa hocam
Japonlar deli gibi bulduklari her tasi biley maksatli islah edip test ediyorlar .buda bizim memleketimizde bir ornek,bir model olmasi temennisiyle dogasporuyla ugrasan arkadaslari,jeolog arkadaslari,belkide avci veya coban arkadaslarimizi  ulkemizde amator ruhla arastirma duygularini tesvik ve tasdik etme acisindan cok basarili bir degerlendirme  emeklerinize tesekkurler ve yaptiklarinizi saygiyla takdir ediyoruz.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #11 : 24 Kasım 2012, 20:12:57 »
Ben de sizlere teşekkür ederim arkadaşlar, aslında bu işler sizlerin sayesinde oluyor, sağolun.

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #12 : 24 Kasım 2012, 21:09:16 »
bahsedilen yer  kahveci mehmet efendi sokağının  sonunda  sağda  en son  dükkan olacak   tahminimce .

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
« Yanıtla #13 : 25 Kasım 2012, 00:16:38 »
Tam sokağın sonuna varmadan, arada biryerde.
PRIMUM NON NOCERE

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #14 : 01 Aralık 2012, 06:48:39 »
Sefa hocam paylaşım için teşekkürler,taşı birde gazyağı ile deneyin yada mazot sonuç daha iyi olur diye düşünüyorum.Rahmetli giresun ülper bıçakcısı vardı oda gazyağının içersine zentinyağı damlatarak karışım yapar kullanırdı.Tabiki denemeler sonunda bulunur.paylaşım için teşekkürler
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #15 : 01 Aralık 2012, 12:03:36 »
Sefa Hocam, senin kolunda kıl kaldı mı? :D
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

« Yanıtla #16 : 01 Aralık 2012, 12:18:22 »
Daha çok var, birini bile bitiremedim  :)) kestikçe bereketi artıyor  :D

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #17 : 03 Aralık 2012, 00:45:22 »
Daha çok var, birini bile bitiremedim  :)) kestikçe bereketi artıyor  :D

:D :D :D
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

onok

• 292
  • Meslek: memur
« Yanıtla #18 : 04 Aralık 2012, 15:59:58 »
Güzel paylaşım teşekkürler... :2up :2up :2up
Türk, Oğuz  Beyleri, Milleti İşitin:
Üstte Mavi Gök Çökmedikçe, Altta Yer Delinmedikçe, TÜRK MİLLETİ, İlini Töreni Kim Bozabilecek, TÜRK MİLLETİ Ürper ve Uyan...

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
« Yanıtla #19 : 05 Aralık 2012, 16:10:42 »
Paylasim icin cok tesekkurler. Bu tastan nasil tedarik edebiliriz? Fiyat durumu nedir? Bu konularda da bilgi verebilirseniz cok makbule gecer.   Bant zimparada ile ilk islemini yaptigim bicaklarimi yuksek grit bir biley tasi ile son olarak elden gecirmek istiyorum bu tas guzel bir secenek olarak gorunuyor. Mumkun olursa ben de denemek isterim.