Bir şeyler ararken moralimizi erkenden bozmayalım. En iyi bildiğimiz muhit bize faydalı olmuyor ise çevremizdeki diğer insanlar ne yapıyor diye düşünmek gerek. Acaba sokağın köşesindeki bobinajcı alet edevatını nereden alıyor? Komşunuzun elindeki keser nereden?
Büyük şehirlerde her ne kadar perakendeciler şehrin doğal gelişimin dışında müdahaleler ile sağdaki soldaki sanayi sitelerine saçılmaktaysa ve bunları bir de büyük marketlerin haksız rekabetiyle karşı karşıyaysa da bu tür mekanlarda şehrin eskiden beri ticaret merkezi olmuş yerleşmiş semtlerinde bulabileceğiniz ürünleri çok zaman bulunamaz.
Karnuba mumu gibi, gomalak gibi, girit taşı gibi en akla gelmeyecek ürünleri İstanbul'un tarihi kadar eski dükkanlarının olduğu Eminönü'nde buldum.
(Şimdilerde maalesef yalnızca şehrin kurulmasından beri işleyen yapısı değil fatih atalarımızın kurdukları mahalleler hatta ilçeler bile yok oluyor. Örneğin artık Eminönü yok.)Her ne kadar Perpa gibi Yedpa gibi bir sürü site/merkez açıldıysa ve esnaf yüzyıllardır iş yaptıkları belki bizim şehirdeki varlığımızdan bile uzun zamandan beri ticaret yapılan muhitlerden buralara sürüldüyse bile bu yeni merkezler esnaf için bir felaket, müşteri için eziyet, bu planları yapanlar için de hezimet olmuştur. Eski muhitlerde kalan mekanlar ise rağbet görmeye devam etmiştir.
Bu eski mekanlardaki esnafın "esnaflığı" ve fiyatların makulluğu bile yapay kurulan merkezlerden ilerdedir. Bu da doğaldır. Bu günlerde artık "kurumsal kültür" diye adlandırdığımız şey olan "esnaflık", apartman kültürünün paraleli olan yeni merkezlerde eskiden yeniye aktarılamamaktadır.
Eh içimi döktüm. Umarım kafa şişirmemişimdir.

Konuya döneyim...
İstanbul'da hırdavat için
(Karaköy'deki) Perşembe Pazarı neyse Ankara'da
(Ulus'taki) Posta Caddesi de odur. Şimdi öğrendim, Posta Caddesi'nin adı haritaya göre Şehit Teğmen Kalmaz Cd. imiş.
Elektronik için Karaköy'deki Selanik Pasajı
(Selanik Han) ve çevresindeki pasaj
(Örnek: Karaköy Pasajı) ve dükkanların benzeri de Ankara'da Konya Sokak, yani yine Posta Caddesi'nin yakını.
İzmir'de ise hem elektronik hem de hırdavatta gözüme çarpan Çankaya'ya.