Bıçak Sanatı - Forum

Kamp İçin

ads1940

• *
  • 24
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Adana
Kamp İçin
« : 06 Kasım 2012, 18:58:04 »
Selamun aleykum abiler. Adana dan 20 yaşında öğrenci bir kardeşinizim. Bisikletle ve doğayla olan yoğun alakamdan dolayı kamp malzemeleri listeme bıçak da en önlerden girmiş oldu. Öğrenciyim bu yüzden harçlığımla para biriktirip ufak ufak malzeme tedarik ediyorum. Bıçak için ayırabileceğim bütçe maksimum 250 lira civarında. Forumlarda biraz araştırınca hem dal parçaları kesebileceğim dayanım oranı yüksek hem de keskinlik özelliğini kolay yitirmeyen bıçaklara bu bütçem yetmez gibi. Cold Steel Trail Master fazlasıyla yeterli olurdu yoksa :) Bu yüzden ağaçla ve sert malzemelerle olan işlerimi halletmek için Fiskars x5 baltayı almayı planlıyorum koçtaş ta 65 liraydı. Şimdi abiler sizin tavsiyeleriniz çok önemli benim için. İlk başlarda malum ününden dolayı Bora bıçak düşünüyordum biraz araştırınca keskinliğini sürdürme konusunda pek sağlıklı değilmiş izlenimi uyandı bende. Daha sonra gerber ultimate serisi bıçak alacaktım ama 220 lirayı da buna vermek yerine sizlere danışmak istedim. Şu an için 2 3 günlük maksimum kamplarda lazım olacak bana ama ne zaman neyle karşılaşacağımız belli değil mesela baltanın yanımda olmadığı zamanlarda ayak bileği kalınlığında bir dalı keserken beni ortada bırakmayacak bir bıçak istiyorum. Bisikletle 1 aylık tur planlarım da var almışken 3 5 yıl kullanabilmek istiyorum açıkçası. Bu durumlar için yekpare bıçak şart mı veya bütçem yeterli mi ? Bıçak geometrisinden ve sınıflandırmasından sizlerin yanında çok cahilim forumda bazı abilerin yaptığı bushcraft bıçaklar gördüm, isteklerim doğrultusunda ''çok didiklemeden şu bıçağı al işini görür'' gibi önerilerinizi bekliyorum. Çok uzattım, şimdiden teşekkür ederim.
Oku !

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
Ynt: Kamp İçin
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2012, 19:12:57 »
Ultimate knife 220 etmez, yurt dışında 60 dolar. Ayrıca yekpare yani tek parça değil, internette kesici kısım ve kabza kırılma videoları var. Et kalınlığı en az 3mm ve yekpare bir bıçak seçin.

ads1940

• *
  • 24
« Yanıtla #2 : 06 Kasım 2012, 19:39:49 »
Aynen ultimate ve diğer birçok bıçak çoğu şeyde olduğu gibi çok çok uygun ülkemize göre. 200 250 ARASI Ka-Bar ve SOG bıçaklar yekpare değil sanırsam. Bora ve Mogan bıçakların çoğu yekpare. Müşteri hizmetlerinin çok iyi olduğunu düşündüğüm bora yı da seçenekler arasına mı koymalıyım ? Özellik değil de direkt bıçak modeli önerileri daha bi iyi olur sanırsam çünkü acemiyim bu konularda. Yanıt için teşekkürler.
Oku !

« Yanıtla #3 : 06 Kasım 2012, 19:44:34 »
Bende yekpare ve kalın etli bir bıçak öneririm. Bu arada hoşgeldiniz, Demirsporlu olduğunuz da hemen anlaşılıyor  ;)

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 06 Kasım 2012, 19:48:32 »
Hosgeldiniz.
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2012, 19:49:39 »
Bora ve Mogan ultimate knife a göre daha iyidir. Mogan sahibi olamadım henüz, Boranın orta boy bıçaklarından M-311 Lynx, M-304 Marten; büyük boy modellerinden M-405 Hunter, M-403 Büyük Bowie Testereli tavsiye ederim.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #6 : 06 Kasım 2012, 19:52:17 »
hoşgeldiniz
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 06 Kasım 2012, 20:00:16 »
seçeceğin bıçakta şu özelliklerin olmasına dikkat edersen uzun süre kullancağın sağlam bir şey almış olursun.
- mümkünse full-tang. (dayanıklılık açısından)
- minimum 3-4 mm kalınlık.
- yine mümkünse scandi ağız (kolay bileme)
- 10-12 cm namlu
- tercihen karbon çelik (yine kolay bileme ve keskinlik)

Bushcraft tipi bıçaklar bu özellikleri taşır ve genel kampçılık ve survival durumlarında tercih edilir. (bkz. Ray Mears Woodlore Knife)

Ayrıca mora bıçakları da es geçmemek gerekir. tüm dünyada outdoor ve bushcraft kurs ve okullarının vazgeçilmez temel eğitim bıçağı olarak kullanılır. ucuz ve dayanıklıdır. türkiyede de son dönemlerde satılır oldu. uygun fiyatlıdır.

bütçeni sarsmayacağından ilk olarak Mora tavsiye ederim. mora robust modeli çok kaliteli ve sağlam. türkiyede 50 tl civarı. iki tane al birini yedekte tut :)

cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #8 : 06 Kasım 2012, 21:24:12 »
öncelikle foruma hoşgeldin... yardım istediğin konuya gelince;
   bir bıçaktan her şeyi  yapmasını bekleyemezsin...
   hele işin içine bir de bütçe meselesi giriyorsa işin daha da zor...
  bu yüzden sana önerim bir mora robust  ile birlikte bir 50-60 cm sapı olan bir balta ve küçük, katlanır bir bağ desteresi alarak kampa gitmendir...

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #9 : 06 Kasım 2012, 21:30:51 »
Hoşgeldin...
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #10 : 06 Kasım 2012, 21:34:39 »
Devamlı ayak bileği kalınlığında odun kesmek için Mora önermem, ne uzun süre sırtına vurup yarmaya gelir ne de ağırlığı yüzünden darbeyle kesmeye (chopping) gelir. Bunu yapabilecek bıçak bellidir, standardı da 3-4mm değil, 6.25mm (çeyrek inç) et kalınlığıdır.

Gelgelelim, memleketimizde ayak bileği kalınlığında odun kesmeye gerek yok. Örneğin, Ankara civarında doğadan ateş malzemesi toplamak için en iyi alet sağlam bir budama makası diyebilirim. Bodur meşelerden dikenlere takılmadan ateş malzemesi almak için birebir. Parmak kalınlığında dalları çabucak ve zahmetsiz hasatlıyor.

Sırf antrenman anlamında elimdeki BK-2'nin sırtını çok sağlam dövdüğüm, bacak gibi kuru gövdelere BK-2 ile balta gibi daldığım oldu. Yapabildiğini görmek dışında bir çıkarım olmadı. Ağaçtan elle ya da budama makasıyla kuru dal toplamak çok daha kolay, onu söyleyebilirim.

Bıçağı ahşap şekillendirme, oyma ve ince iş için kullanmak daha uygun, ki, onda da Mora'yı kesinlikle tavsiye ederim. Mora gibi oduna dalmaya uygun olmayan bıçaklar ile odun kesmek için kaba kuvvete dayanmayan basit taktikler de var (chopping'deki gibi v yarıkları bıçağın sırtını döverek açmak gibi), devamlı yapılmadıkça çok sorun da yaratmaz.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #11 : 06 Kasım 2012, 21:42:19 »
bir adet katlanır testere, (yapı marketlerde 10-25 TL civarı modeller)
bir adet te cold steel finn bear (45-50- TL civarı)
türkiyede satılıyor (fotoğraftaki denemeleri ben de yaptım, belki de tesadüfen hala sağlam, mutfakta hizmete devam..)

'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #12 : 06 Kasım 2012, 22:00:59 »
oncelikle hosgeldin. bende senin gibi kamp icin bicak ararken buraya takildim kaldim :) sana tavsiyem 1tane bicakla her isi yapabilecegini dusunme cunku yapilmiyor. bence yaninda bulundurabilecegin cok yer kaplamayan aletleri tasimalisin. benim sana birkac onerim olucak icinden kendi setini secersen ve onlarla dogaya gidersen daha rahat edersin bence

opinel no8 no12 karbon celigi
mora karbon celigi bir modeli
opinel testere no12 veya no18
tel testere (ucuz ve kullanisli bir urun denemekte yarar var)
kucuk bir kamp baltasi model bilmiyorum benimki baba yadigari ve el yapimi

bence bunlardan olusturacagin bir seti her an ustunde tasiyabilirsin cok agir yapmaz hemde cok pahalli olmayan seyler

saygilar

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #13 : 06 Kasım 2012, 22:17:46 »
oncelikle hosgeldin. bende senin gibi kamp icin bicak ararken buraya takildim kaldim :) sana tavsiyem 1tane bicakla her isi yapabilecegini dusunme cunku yapilmiyor. bence yaninda bulundurabilecegin cok yer kaplamayan aletleri tasimalisin. benim sana birkac onerim olucak icinden kendi setini secersen ve onlarla dogaya gidersen daha rahat edersin bence

opinel no8 no12 karbon celigi
mora karbon celigi bir modeli
opinel testere no12 veya no18
tel testere (ucuz ve kullanisli bir urun denemekte yarar var)
kucuk bir kamp baltasi model bilmiyorum benimki baba yadigari ve el yapimi

bence bunlardan olusturacagin bir seti her an ustunde tasiyabilirsin cok agir yapmaz hemde cok pahalli olmayan seyler

saygilar

haaa bak opinel çakıyı unuttum, pardon yaa... o da var cepte.. illaki de karbon  (au carbone)
opinel testere bütçe yapınca uyar mı bilmem..  :) fakat mora farkı kapatacaktır..   :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #14 : 06 Kasım 2012, 22:21:21 »
Selam bicak icin ben olsam fallkniven f1
Katlanir caki victorinox ranger
Mutfak ve tamirat icin wenger 90.822  (ates üzerinde ve ocaktaki tencere caydanlik tutmak icinde mukemmel ben kamp setlerin icinden cikan tencere tutacaklarini kullanmiyorum.)
Ayrica bence kamp testerelerinin Rolls'ü bana gore silky oyakatadir
Balta icin cok pahali bir seye gitmeye gerek yok sapini sokebilecegin bir cold steel trail tomahawk cok esnek cozumler sunmasi acisindan mantikli hem keser gibi hem cekic hem rende gibi kullanabilirsin  .bu arada f1 kullaniyorsan mutlaka yanina elmas ege almalisin
Bu setle her yere git hic korkunda olmasin
Dört kitada denenmistir ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 06 Kasım 2012, 22:50:16 »
  5160 kalite çelikten sağlam bır bıçak  veya maşet   senın işini görür . arkadaşa yaptığım  maşet  ile balıkta veya avda dal vs ne bulduysalar kesıyorlar .geçenlerde inceleme fırsatım oldu  .kondisyonu gayet ıyıydı  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #16 : 06 Kasım 2012, 22:57:53 »
Hoş geldiniz
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

ads1940

• *
  • 24
« Yanıtla #17 : 06 Kasım 2012, 23:29:01 »
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim turdan şimdi geldim ve tüm önerileri tek tek inceleyip araştıracağım 1 haftadır günde 5 6 saat bıçak arayışındayım :)
Bende yekpare ve kalın etli bir bıçak öneririm. Bu arada hoşgeldiniz, Demirsporlu olduğunuz da hemen anlaşılıyor  ;)
Eyvallah ustam selamlar olsun ;)
Devamlı ayak bileği kalınlığında odun kesmek için Mora önermem, ne uzun süre sırtına vurup yarmaya gelir ne de ağırlığı yüzünden darbeyle kesmeye (chopping) gelir. Bunu yapabilecek bıçak bellidir, standardı da 3-4mm değil, 6.25mm (çeyrek inç) et kalınlığıdır.

Gelgelelim, memleketimizde ayak bileği kalınlığında odun kesmeye gerek yok. Örneğin, Ankara civarında doğadan ateş malzemesi toplamak için en iyi alet sağlam bir budama makası diyebilirim. Bodur meşelerden dikenlere takılmadan ateş malzemesi almak için birebir. Parmak kalınlığında dalları çabucak ve zahmetsiz hasatlıyor.

Sırf antrenman anlamında elimdeki BK-2'nin sırtını çok sağlam dövdüğüm, bacak gibi kuru gövdelere BK-2 ile balta gibi daldığım oldu. Yapabildiğini görmek dışında bir çıkarım olmadı. Ağaçtan elle ya da budama makasıyla kuru dal toplamak çok daha kolay, onu söyleyebilirim.

Bıçağı ahşap şekillendirme, oyma ve ince iş için kullanmak daha uygun, ki, onda da Mora'yı kesinlikle tavsiye ederim. Mora gibi oduna dalmaya uygun olmayan bıçaklar ile odun kesmek için kaba kuvvete dayanmayan basit taktikler de var (chopping'deki gibi v yarıkları bıçağın sırtını döverek açmak gibi), devamlı yapılmadıkça çok sorun da yaratmaz. Aslında çok haklısın bileği bırak parmak kadar dalı bile sırf kesmiş olmak için keseceğimdir elimle kırmak varken veya yanımda balta varken bıçağı kullanmak kendini tatmin etmekten ibaret olur biraz :) Bahsettiğim baltayı alırsam bıçak olarak 3 mm kalınlığında yekpare bir bıçak çok rahat işimi görür herhalde abartmaya gerek yok. Nette harcadığım tüm zamanı sözlük ve forumlarda geçiririm ilk defa bu forumda bu kadar aktif olacağım galiba, yazmaktan ziyade okurdum hep. Çok sevdim bu samimiyeti :)
Oku !

ads1940

• *
  • 24
« Yanıtla #18 : 06 Kasım 2012, 23:57:53 »
Acemiliğim alıntı yapamamamdan belli olmuş zaten  :) Bu arada çakılar oldum olası gereksiz gibi gelmiştir bana ya da bugüne kadar hiç kaliteli çakı görmediğimdendir, cepte dururken namlusu gevşeyen çakılardan ibaret çakıyla ilgili bildiklerim, bu kamp hevesleri olmadan önce bıçakla çakıyla uzaktan yakından alakam olmamıştı. Belirtmek istediğim bir şey daha var alacağım bıçağı avda hiç kullanmayacağımı düşünüyorum öyle bir etkinliğim yok çünkü olacağını da sanmıyorum, ilgimi çekmediğinden böyle yanlış anlaşılmasın söylediklerim. Tecrübeli kişilerin ortak önerisi her şeyi biraz  yapabilen ama hiç bir şeyi tam yapamayan bıçak yerine ( bütçeme ve seçeneklere göre konuşuyorum ) dal kesmek vs gibi işler için Fiskars x5 onun yanına yapımarketlerden 20 25 lira civarı kötünün iyisi katlanabillir testere artan 150 liraya da ateş başında oyma, ilkel araç gereç yapımı vs için alacağım bir bıçak yeter de artar bile. Ölmez sağ kalırsam İlerleyen zamanlarda belki ben de kendi bıçağımı yapmayı deneyebilirim. :)
Oku !

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #19 : 07 Kasım 2012, 00:06:50 »
Eger sadece ahsap oymak ivir zivir kesmekse amac. Forumda keskin basliginda Buck bir caki konusulduydu. Butcen de bicak icin az degil. En guzeli kendin yap. Tadindan yenmez ;D
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)