Bıçak Sanatı - Forum

Tasarım fikri yoklaması

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Tasarım fikri yoklaması
« : 28 Eylül 2012, 02:59:10 »
Meslek alışkanlığıyla, önce üretimi kolay ve el emeğinden ziyade seri sistemlere yatkın düşünmeye çalıştım. düz hatlari su jeti veya lazer kesim, mümkünse tek taraftan bileme vs. Pahlar biraz uğraştırır ama olmadı CNC : p . Neyse malzeme 4mm ve bulabilirsem 1084, 1095 hatta 440C. Asıl anlamak istediğin su verme süreci. Böyle tekrarlanabilir bir tasarımla deneylerin sonuçları daha anlaşılır olur kanaatimce. Çeliğin huyunu kavradıkça daha özel işlere yöneleceğim.
Her ne kadar fırlatma amaçlı değilse de ağırlık merkezini ortaya getirdim. Sap şimdilik ip veya deri sicim sarma. Sorularıma gelince,
1. Ben özgün yapmaya çalıştığım (yine meslek arızası  :) ) ama benzeri var mı?
2. Model bile yok ama akla yakın bir form mu?
3. Beğendiniz mi?
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

tarpoon

• 4739
Ynt: Tasarım fikri yoklaması
« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2012, 09:00:50 »
form olarak  benım hoşuma gıden keskın hatlara sahıp. cnc veya su jetınde kesılebılınır. olmadı bant zımparada   yapılır 
kabzeye derı veya parakord sarılacaksa paslanmazı tercıh ederım.  su verırken bır ıhtımal kabze sıkıntı çıkartabılır.
benzerini görmedim.  ayrıca çelık seçımınde D2,iyide  düşünmenizi tavsiye edeceğim.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 28 Eylül 2012, 09:11:07 »
1: benzeri ?
(aynısı değil , benzeri) çizgideki sertlik ve sıradışılık anlamında,
yoksa zaten herbiri özgün..

2: yoruma bağlı
3: sıradışı formlar moda gibidir, ilk anda çok vurucu ve çarpıcıdır, kısa zamanda bıktırır ve sıkılırsınız..
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2012, 09:12:50 Gönderen: spyderCollector »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2012, 09:25:46 »
bu kadar keskin köşenin olması su verirken sorun çıkarmaz mı ?
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2012, 09:28:24 »
Özgür duymasın tam benim hoşuma giden cins cins (  :D :D :D ) model olmuş...

Harika...

Not : nerde böyle şekiller var özgür'e soruyorum bundan yapalım mı diye ...  ;D ;D ;D
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2012, 10:07:20 »
Namlunun kabzayla alttan birleştiği yer diğer yuvarlatılmış köşelerin aksine hem keskin köşe hem et kalınlığı azalır durumda. Isıl işlemde sorun çıkartırsa orası çıkartır diye düşünüyorum.

Kabzanın kıçının dar başının geniş olması ıslak ortamda kullanımda elden kaymaya neden olur, en azından küçük parmağın sıkabileceği bir boğum daha iyi kullanım sağlar.

Bunlar dışında namlunun tasarımı basit ama gayet yenilikçi duruyor. Uçtaki alt eğimde ağız olacak mı?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2012, 10:28:11 »
Namlunun kabzayla alttan birleştiği yer diğer yuvarlatılmış köşelerin aksine hem keskin köşe hem et kalınlığı azalır durumda. Isıl işlemde sorun çıkartırsa orası çıkartır diye düşünüyorum.

Kabzanın kıçının dar başının geniş olması ıslak ortamda kullanımda elden kaymaya neden olur, en azından küçük parmağın sıkabileceği bir boğum daha iyi kullanım sağlar.

Bunlar dışında namlunun tasarımı basit ama gayet yenilikçi duruyor. Uçtaki alt eğimde ağız olacak mı?
Ferhat hocam,
İmajda çizimdekinden daha yumuşak köşeler var ancak önerileri dikkate alıp bir çözüm düşüneceğim.
Alt uçta bu amaçla bir çıkıntı yaratabilirim sanırım, boğum nasıl olur bilemedim ama hiç değilse parmağı takacak bir yer. Tabi bu bir iç köşe daha demek : P
Basit ve yeni ifadelerini yanyana görmek benim için güzel zira istediğim buydu, sağolun. Namlu öne doğru kama gibi inceldiği için iki kısımda da ağız var.  Eğer hesaplarım doğruysa iki farklı sabit açılı aparatla disk zımparada bile yapabilirim, diye düşünüyorum.

Aslında 4. bir soru oluştu, değindimdi ama, bıçağı tek taraflı bilemenin getirisi götürüsü ne olur fikri olanlar paylaşırsa sevinirim. Bu kadar okumadan sonra kolay taşlama ve su verirken bükülme benim olasılıklarım.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2012, 12:27:13 »
elden kaymamasi icin kabzada oluklar acicabilir kucuk kanallar acilabilir bence birde scandi agiz guzel dururdu

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2012, 12:44:42 »
Erdi bey,
Henüz acemiyim ama tariflediğiniz ağız düz tek açı bileme, kavisli biten uç ise aynı yapının doğrular yerine yaylarla kurgulanmışı ise 2 numara olarak eskizli mevcut(herşeyi çizip render alırsam, yine bir meslek hastalığı, aslına olan ilgim örselenir diye sabrediyorum daha sonra bu güzide forumda paylaşacağım) değilse bir daha alayım önerinizi lütfen.

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #9 : 28 Eylül 2012, 15:18:52 »
Hangi program solidmi 3dmax mı render güzel olmuş tebrikler, bıçağın namlusu bildiğimiz tanto gibi biraz araştırılırsa benzerine rastlanır gibime geliyor elinize sağlık

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 28 Eylül 2012, 15:32:54 »
Bir bıçağı elde yaparken ya da herhangi bir bıçağın bakımını yaparken dümdüz bir ağız ve bundaki tek (tek açılı) taşlama bakım sırasında ciddi sıkıntılar çıkarır. Tek bir çentik bile tüm ağızı baştan sona taşlayarak düzeltmeyi gerektirir.

Bu geometrideki tek bir taşlama uçtaki kalınlığın sıfır değil de sırt/namlu kalınlığında kalmasına neden olacak. Haliyle bununla ince iş yapılamaz. Bu haliyle durumu biraz kurtarmanın bir yolu, taşlamanın bittiği noktayı biraz ileri çekip bu noktayı (1) uç haline getirmek. Bu durumda uç (2)'den (1)'e taşınmış olur. (bkz. üst şekil)

Ya da çok basit bir düşünce ile uçtaki kısa kenar da taşlanır. Bu durumda Bora Shogun'daki gibi "amerikanlaştırılmış tanto" biçiminde bir burun yapısı elde edilir. (bkz. alt şekil)

Bu noktaya geldiğimizde artık sivri bir uca sahibiz. Artık bıçak iş görür.

« Son Düzenleme: 28 Eylül 2012, 15:38:02 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #11 : 28 Eylül 2012, 16:32:40 »
Hangi program solidmi 3dmax mı render güzel olmuş tebrikler, bıçağın namlusu bildiğimiz tanto gibi biraz araştırılırsa benzerine rastlanır gibime geliyor elinize sağlık
Zafer Bey,
Teşekkürler. El eskizlerinden sonra rhino, oradan solidde ufak tefek detaylar, sonra tekrar rhinoda vray render. Daha iş var maket, ergonomi incelemesi. ama olacak gibi geliyor biraz daha cilala parlat lazım tabi. Perdah değil karatekid baabında  ;)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #12 : 28 Eylül 2012, 16:42:54 »
Bir bıçağı elde yaparken ya da herhangi bir bıçağın bakımını yaparken dümdüz bir ağız ve bundaki tek (tek açılı) taşlama bakım sırasında ciddi sıkıntılar çıkarır. Tek bir çentik bile tüm ağızı baştan sona taşlayarak düzeltmeyi gerektirir.

Bu geometrideki tek bir taşlama uçtaki kalınlığın sıfır değil de sırt/namlu kalınlığında kalmasına neden olacak. Haliyle bununla ince iş yapılamaz. Bu haliyle durumu biraz kurtarmanın bir yolu, taşlamanın bittiği noktayı biraz ileri çekip bu noktayı (1) uç haline getirmek. Bu durumda uç (2)'den (1)'e taşınmış olur. (bkz. üst şekil)

Ya da çok basit bir düşünce ile uçtaki kısa kenar da taşlanır. Bu durumda Bora Shogun'daki gibi "amerikanlaştırılmış tanto" biçiminde bir burun yapısı elde edilir. (bkz. alt şekil)

Bu noktaya geldiğimizde artık sivri bir uca sahibiz. Artık bıçak iş görür.

Üstadım,
Öncelikle hala doğru yoldamıyım salaklık mı ediyorum. Otur işine gücüne bak para kazan maceraya gerek yok derken; sizin zaman ayırıp bu şekilde yaklaşmanızbeni öyle iyi hissetirdiki. Öncelikle ülkeme ve insanımıza olan güven ve saygımın nedenini tekrar hatırladım. Bu zihinle var olan insanlar ayakta olduğu sürece ayaktayız, ayakta kalacağız. Tekrar sağolun.
Konuya gelince bıçağın sırt görünüşünü vermediğim için kabzadan uca incelen sırt belli olmuyor. zaten bu olmasa çizdiğim bileme geometrisi mümkün olmuyor. Bu kısım açıklama, savunma değil zira söyledikleriniz çok akla yakın. Ben cahil olduğum için yorumum bu kadar sığ yorumu aşağıladığımdan değil. İzninizle fikrinize riayet edip alttaki yapıyı uygulamaya çalışacağım. Bu durumda namlu inceltmesi gerekmediğinden hem ısıl işlemde daha az potansiyel soru olacak, hem mukavemet artacak hem de ağırlık merkezi uca yaklaşacağı için entegre saptaki boşaltmayı da azaltıp orayı da daha stabil kılmış olacağım. Harika. Kıvılcımlar uçuşmaya başlayınca yaşayacağım acı tecrübeleri şimdiden azalttığınız için sağolun.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #13 : 28 Eylül 2012, 16:44:01 »
scandi agzin negatif yonlerini eylem usta belirtmis dusunuce hakverdim ve fikrimi geri cektim :) ama kabzadaki kanallar konusunda israrciyim hala :) ornek olmasi acisindan foto koxamiyorum ama buck paklite modellerinde var ve cok kullanisli bence

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #14 : 28 Eylül 2012, 16:48:05 »
scandi agzin negatif yonlerini eylem usta belirtmis dusunuce hakverdim ve fikrimi geri cektim :) ama kabzadaki kanallar konusunda israrciyim hala :) ornek olmasi acisindan foto koxamiyorum ama buck paklite modellerinde var ve cok kullanisli bence
Erdi Bey,
Sağolun mesaj alınmıştır. Kabza alt ucunda planladığım değişikliği de ekleyip baştan çizeceğim. Çizgileri bozmak istemiyorum ama gerekirse önerinizi anladım ve örneği gördüm. En azında beceremezsem çözüm B hazır.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #15 : 28 Eylül 2012, 16:53:59 »
OOOf off daha bunları geçip çeliği hissetmeye başlayıp saplı model yapmak istiyorum. Çok sade ama zarif incecik gravürler, onları yapmayı öğrenmek. Çok iş var çok. Meraklanan varsa bilgisizliğimdir çene suyu çorba halimin sebebi. Bir de imkansızlıklar ama hepsi olacak. Birileri yapıyorsa ve onlar insansa sınırı aklımız, bileğimiz ve aradaki bağ belirler.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 28 Eylül 2012, 17:00:03 »
ben sıze şöyle yardımcı olayım, beğendığınız bır model varsa  bunu belırtın  profılı hazırlayayım.  balçak "ılk çalışmalarda balçak bıraz uğraştırır"  kabze için ahşap ve pimlerı yollayayım.  sız eğe takımınızı alın ve profılın ağzını açıp son temızlığını yaptıktan sonra bana yollayın.
ısıl işlemını yapıp sıze yollarım kabzeyı yaparsınız ve hem bıraz tecrübe edinmiş olursunuz hemde kendi  bır bıçağınız olmuş olur  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #17 : 28 Eylül 2012, 17:07:58 »
Taner Bey,
Çok teşekkür ederim ancak benim görüşüme göre bu evrede bu kadar büyük bir destek almak şımarıklık olur. Biraz daha ne yaptığımı anlayıp, fikir sahibi olayım. Çeliği biraz daha anlayayım eğer o evrede sonuç alamaz durumda kalırsam (Türkçesi: hala beceremezsem) size "teklifiniz geçerlimi, hala?" diye sıoracak yüzüm olur. Gelen her cevap beni biraz daha motive ediyor. Allah hepinizden razı olsun. İçinde olduğum bu sıkıntılı dönemde yüzümü bıçağa dönmek ve burayla, sizlerle tanışmak çok iyi oldu.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #18 : 28 Eylül 2012, 17:24:37 »
bencede sizin ugrasip bisey yapmaya calismaniz daha iyi sahsen ben 2tane basarisiz denemeden snra ozgur ustamdan bushcraft aldim onunla oynuyorum kendimce degisiklikler yapmaya calisiyorum ve agirdan aliyorum cunku basarisizliklarimdan ogrendigim sey acele etmemek oldu bide iyice arastirip 40defa cizip olcup snra isliyorum :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #19 : 28 Eylül 2012, 17:38:18 »
pekala , teklıfım herzaman geçerli  ;)