Bıçak Sanatı - Forum

Halmak komando bıçakları hakkında !!!

demirci

• *
  • 6
  • Meslek: emekli
  • Yer: kayseri
Ynt: halmak komando baıçakları hakkında !!!
« Yanıtla #40 : 21 Ekim 2014, 19:34:46 »
azizim bunlar kulaktan duyma bilgiler değil en bilindik askeri bıçak olan rambodan tutunda en kaliteli ve en adi komando bıçaklarında ağız yapısı aynıdır bıçağın uç kısmı arkasından daha kalındır bununda tek amacı boğazı daha rahat kesmektir dişler içinde aynı öldürme temeli bulunur aslında düz mantık yürüterek de bunu anlayabilirsiniz şöyleki 4-5 cm bir testerenin kesebileceği ağacın çapı haliyle küçüktür bu tür ağacı zaten bıçağı balta niyetine kullanarak çok rahat kesersiniz  komando bıçaklarının gerek ana ağazı gerek üst ağızı gerekse dişlerinin amacı tıpkı kan oluğunda olduğu gibi ölümü hızlandırmaktır şuan kullanılan bıçakların tsknın yüz karası olduğu fikrinize tamamen katılıyorum ama daha öncede belirttiğim gibi bunda tek suçlu tsk dır şuan bildiğim kadarıyla bu bıçağın fiyatı 45 lira bunun en az 15 lirası kılıf geriye kalan 30 liraya kaliteli bir ürün çıkarmanız imkansız şuan kaliteli krom çelik almaya kalksanız kilosuna 20 dolar vermeniz gerekir bu şartlar altında ortaya bundan daha fazla kalite beklemek hayalcilik olur bora nın bu büyüklükte bir bıçağı 300 liraya sattığını düşünürseniz olay zaten anlaşılır aralarında 10 kat fiyat farkı olan bıçakları karşılaştırmak haksızlık olmazmı

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #41 : 21 Ekim 2014, 20:47:13 »
azizim bunlar kulaktan duyma bilgiler değil en bilindik askeri bıçak olan rambodan tutunda en kaliteli ve en adi komando bıçaklarında ağız yapısı aynıdır bıçağın uç kısmı arkasından daha kalındır bununda tek amacı boğazı daha rahat kesmektir dişler içinde aynı öldürme temeli bulunur aslında düz mantık yürüterek de bunu anlayabilirsiniz şöyleki 4-5 cm bir testerenin kesebileceği ağacın çapı haliyle küçüktür bu tür ağacı zaten bıçağı balta niyetine kullanarak çok rahat kesersiniz  komando bıçaklarının gerek ana ağazı gerek üst ağızı gerekse dişlerinin amacı tıpkı kan oluğunda olduğu gibi ölümü hızlandırmaktır şuan kullanılan bıçakların tsknın yüz karası olduğu fikrinize tamamen katılıyorum ama daha öncede belirttiğim gibi bunda tek suçlu tsk dır şuan bildiğim kadarıyla bu bıçağın fiyatı 45 lira bunun en az 15 lirası kılıf geriye kalan 30 liraya kaliteli bir ürün çıkarmanız imkansız şuan kaliteli krom çelik almaya kalksanız kilosuna 20 dolar vermeniz gerekir bu şartlar altında ortaya bundan daha fazla kalite beklemek hayalcilik olur bora nın bu büyüklükte bir bıçağı 300 liraya sattığını düşünürseniz olay zaten anlaşılır aralarında 10 kat fiyat farkı olan bıçakları karşılaştırmak haksızlık olmazmı
sizi bir tanısaydık merhaba bölümüne bir konu açıp kendinizi tanıtsaydınız daha iyi olurdu. bu arada öldürmeyi en hızlı yapacak bıçak yapısından da anlaşılacağı üzere çift ağzı keskin olan fairbarn stilettolarıdır.ki bu bıçaklar komando bıçağının atasıdır. halmak ise survival bıçağı olarak daha doğru düzgün bir iş görecektir. üstelik kukri diye ifade ettiğimiz bıçaklar da bundan kat kat daha güzel adam öldürür... O:-)
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

« Yanıtla #42 : 21 Ekim 2014, 20:54:58 »
Şu cümlenize takıldım "dişlerinin amacı tıpkı kan oluğunda olduğu gibi ölümü hızlandırmaktır" bu konuyu biliyorsanız biraz açarmısınız, bu kan oluğu efsanesine belki biraz ışık tutar.
( Bu arada kendinizi "merhaba" bölümünde tanıtmanızı rica ediyoruz)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #43 : 21 Ekim 2014, 21:03:29 »
Bunları ordu kaç adetlik siparişlerle alıyor acaba?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

demirci

• *
  • 6
« Yanıtla #44 : 21 Ekim 2014, 22:10:34 »
tanışma faslını bu denli takılmayın tsk dan emekliyim 1998-2000 yıllarında satın almada görev yaptım o nedenle halmak bıçakları ve işletme hakkında bilgi sahibiyim krom çelik kullanıldığı dönemlerde çeliğin test sonuçlarını gördüğümde tek kelimeyle şok olmuştum bıçaklara karşıda kendimi bildim bileli zaafım var çift ağızlı bıçakların yaptığı tahribat  ile dişli ve kan oluklu bir bıçağın yaptığı tahribat farklıdır ve komando bıçakları çok daha ölümcüldür çift ağızlı bıçaklar mızrak mantığıyla yapılmıştır zaten halen günümüzde g-3 tarzı silahlara takılan bıçaklar aynıdır bu tür bıçakların açtığı yara hem komando bıçağına oranla dahi küçüktür hemde çift ağız nedeniyle daha dardır açılan yaraya baskı uygulayarak kanamayı önemli oranda azaltabilirsiniz lakin komando bıçaklarının açtığı yaralar daha geniş ve dişlerin deriyi parçalamasından dolayı daha ölümcüldür bu tip yaralarda baskı pek işe yaramaz diş kısmının oluşturduğu tahribat nedeniyle dikiş atmak zorlaşır bir et parçasına iki bıçağıda saplarsanız ne demek istediğimi anlarsınız kukri tarzı bıçaklar boğaz kesme konusunda en etkili bıçaktır lakin iş saplamaya gelince pek kullanışlı olmuyorlar ayrıca yapı itibarıyla taşınması daha zor kan oluğuna gelince hepinizin bildiği gibi vucuda giren bıçak vucuttan çıkana kadar tıpa görevi yapar ve kanamayı önemli oranda azaltır kan olukları bu esnada kanın dışarı hızla atılmasını sağlar siparişlere gelince bunları tsk personeline hibe etmiyor askeri kantinlerde satılıyor ayrıca askeri malzeme satan yerlerden de temin edilebiliyor bildiğim kadarıyla günde 75 bıçak yapabiliyorlardı tabi krom çelikte bu miktar düşüyor maalesef tsknın bıçaklar hakkındaki düşünceleri gereksiz, ilkel, kullanışsız bu nedenle kalite pekte umurlarında değil şekli güzel fiyatı düşük olsun yeter bu arada firmayada bir eleştirim olacak malzemede kaliteyi düşürmeye mecbur kaldınız bunu anlıyorum lakin işçiliğiniz de 2001den sonra bir hayli düştü 2001 öncesi bıçaklar ayna gibiyken sonraki bıçaklarınızda keçe izleri belirgin şekilde ortada çalışma şevkinizmi kırıldı ustalarınızmı değişti bilmiyorum ama 2001 sonrası işçilik tek kelimeyle rezalet

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #45 : 22 Ekim 2014, 14:26:15 »
Seneler evvelinde neredeyse masalların başlangıç cümlelerinde ki kadar eski bir zaman içinde "Batı cephesinde yeni bir şey yok " kitabını okumuştum.Bitiremediğim bu kitapta yazar süngü hücumlarından bahsediyordu.Düz süngüler özellikle kaburga bölgesine yapılan saldırılarda kaburga arasına sıkışıyor ve asker ancak iki ayağı ile ölü askerin üzerine çıkarak ve kanırtarak çıkarılabiliyormuş.Sırtı tırtıklı yeni süngüler ise sıkıştığı yerde geri çekilirken tıpkı testere gibi kemiği kesiyor ve çıkarılırken kolay tek hamlede çıkıyor ve askerin saldırıya açık kalmasına önem vermiyormuş.

Bu nedenle tırtık kısmına afaki anlam yüklememek lazım.İki tarafın keskinliği ise yaradan ve kolay saplamadan çok her iki elle ve her gardda kesme hareketi yapabilmektir.Aynı şekilde ters kesme ( reverse cutting ) denilen harekette hiç bilek hareketi yapmadan ve kesici ağız değiştirmeden yapabilmektir.Tabi ki tasarım felsefesi önemlidir.Tek ağızlı bir bıçakla savunma yapabilirsiniz vs.Hayatı idame etmede avantajlıdır.Bu tarz kesmeler de çoğunlukla uç kullanılır.Bizim atalarımızın seneler evvel çözdüğü şeyi bugün pek çok modern üretici kullanıyor.Bıçağın diğer ağzının yalnızca 1/3 kısmına ağız yapıyor ve diğer kısmı düz bırakıyor.

İncelmeden kastınız  nedir.Distal taper dedikleri bıçağın namlunun ucuna doğru incelerek gitmesi mi?Bu da eski bir gelenek.Dövmek malzemeyi moleküler yapıyı sıkıştırdığı için mukavvim bir hale getirir.(Isıl işlemle kıyaslanmamalı.)Bu şekilde namlunun daha fazla dövülen uç kısmı incelir ve nispeten sağlam olur.Bu şekilde incelen namlu hem hafif hem esnek hem de sağlam olur.Günümüz metotlarına göre ne kadar etkindir bilemem.
memento audere semper

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #46 : 22 Ekim 2014, 14:49:59 »
.Dövmek malzemeyi moleküler yapıyı sıkıştırdığı için mukavvim bir hale getirir.(Isıl işlemle kıyaslanmamalı.)Bu şekilde namlunun daha fazla dövülen uç kısmı incelir ve nispeten sağlam olur.Bu şekilde incelen namlu hem hafif hem esnek hem de sağlam olur.

selamlar bu söyleldikleriniz konusunda yapılmış akademik incelemeler ve kaynakları varmıdır . paylaşırsanız seviniriz

Yok ustam yanlış anladınız beni. O söylediklerinizi biliyorum ancak benim sormak istediğim iç yapıyla alakalı.Şöyle söyleyeyim 2 bıçak düşünelim birinin ağzını dövdük diğerinin ağzını talaşlı üretimde ki gibi yaptık. İkisininde kalitesi aynı değil midir?
Değildir genelde. Pratikte dövme bitirdiğinizin iç yapısı düzgün normalize edilmemişse diğerinden çok daha fazla allakbullaktır, karbon oranı karbon kaybından dolayı daha azdır, bu yüzden aşınma direnci daha azdır. Ancak ideal koşullarda, iyi bir usta elinde iç yapı düzgündür, karbon kaybı minimaldir (olmama ihtimali pek yok ama). Daha kaliteli midir? Çok fazla tartışılan bir konudur, çok kişi dövmenin iç yapıyı daha küçülttüğünü filan düşünür, tamamen uydurma bilgilerdir. Kristal katmanların kesintisiz uzaması hikayesi bir miktar gerçektir, ancak sonuçta dövülen malzeme de talaştı üretimden geçip zımparalanır ve parlatılır, her halukarda çeliğin "yollarında" kesilmeler olacaktır. Kişisel fikrim usta ellerde iki bıçak da eşit bir şekilde kalitelidir, aşınma direnci, ağız dayanımı vs. her türlü özelliği birbirine hemen hemen eştir. Talaşlı üretimde dövmede kullanılamayacak türden kompleks çelikler de kullanılır. Bu tarz çeliklerin büyük kısmının dövülmesi sakıncalıdır ve çeliğe zarar verir, bu tür bir çelik sözkonusu ise kesinlikle talaşlı üretim tercih edilir. Ancak daha basit yapıdaki çeliklerde dövme talaşlı üretime göre daha ekonomik bir seçenek olabilir, özellikle boyut arttıkça. Aynı zamanda fazla kalın, fazla dar, hedeflenen bıçaktan kısa çelikler kullandığımızda her halukarda çekiçle girişmek şart olmakta. Ben dövme işinden kişisel olarak hoşlanmasam da bazen elimdeki malzemeyi kullanabilmek için (mesela eğeden yapılma bıçaklarda veya sonuç bıçakta hedeflediğimden çok daha kalın çeliklerim için) mecburen dövmek durumunda oluyorum. Bu durumda çıkan bıçak daha kaliteli olmuyor kendi deneyimime göre  :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #47 : 22 Ekim 2014, 16:55:48 »
Harika efsaneler başladı çekirdek aldım izliyorum.
Okinawian

demirci

• *
  • 6
« Yanıtla #48 : 22 Ekim 2014, 17:17:49 »
çelik dövülerek daha sert ve keskin hale getirilebilir bunun nedeni ise dövme esnasında moleküller sıkıştığı için sertlik artar tavlama işleminde ise çeliğin karbon miktarı artarak keskinliği artar tabi bu işlemler çeliği kırılganlığını da bir hayli artırır bu nedenle sert çeliklerde bu işlem uygulanmamalıdır ereğli demir çelik yıllar önce çelik hakkında her türlü bilgiyi içeren bir kitap yayınlamıştı zor ama bulabilirseniz faydalı bir kaynak edinmiş olursunuz 

gabe

• 70
  • Galip
  • Meslek: yazar grafiker programcı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #49 : 22 Ekim 2014, 17:49:46 »
demirci bey, yukarıda yazılan mesajları özellikle de emrekipmen ustadan yapılan alıntıyı okudunuz mu??

afedersiniz ama emre usta daha bir güven verdi bana :)
Alıntı
Pratikte dövme bitirdiğinizin iç yapısı düzgün normalize edilmemişse diğerinden çok daha fazla allakbullaktır, karbon oranı karbon kaybından dolayı daha azdır, bu yüzden aşınma direnci daha azdır. Ancak ideal koşullarda, iyi bir usta elinde iç yapı düzgündür, karbon kaybı minimaldir (olmama ihtimali pek yok ama). Daha kaliteli midir? Çok fazla tartışılan bir konudur, çok kişi dövmenin iç yapıyı daha küçülttüğünü filan düşünür, tamamen uydurma bilgilerdir.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #50 : 22 Ekim 2014, 18:34:19 »
Demirci bey kan oluğu hakkında bilimsel bir eser okudunuz mu?
Okinawian

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #51 : 22 Ekim 2014, 19:00:22 »
Moleküllerim sıkıştı.

Metal atomları fazla elektronlarını paylaştıkları için bağları bu kadar kuvvetlidir. İki atomun çekirdeği elektron paylaştıkları mesafeden daha yakına 30kg örs üzerinde 5kg çekiçle dövmekle gelmez. İçe patlama gibi bir yöntemle ani ve çok çok yüksek basınçla yapılabilir. Örneğin 180kg plastik patlayıcıyı 10-15kg'lık  mükemmel bir plutonyum kürenin üzerine yine mükemmel bir küre olarak kaplarsın ve dışından çok noktadan aynı anda ateşleyerek içeri doğru patlatırsın, ancak o zaman plutonyum atomlarını sıkıştırırsın. Ama yapmamak lazım, Hiroşima ve Nagazaki'ye bakınca. Metali atomik ölçekte sıkıştırmak iyi birşey değil. Allah'tan örs ve çekiçle mümkün de değil.

Eskinin çeliklerinde, malzeme dövülerek, katlanarak ve bu defalarca yapılarak içindeki yabancı maddelerin ve boşlukların yok edilmesi amaçlanıyordu. Üstüne, zaten az miktarda üretilebilen çeliği düz lama haline getirip talaşlı çalışmak ekonomik olarak saçmaydı. Az malzemeyle çok iş yapmak için bol malzemeyle başlayıp kesip atmak değil, az malzemeyle başlayıp şekillendirmek gerekliydi.

Döven malzeme heba etmez, gerisi uydurmadır.

Dövme ortamı modern üretim tesislerinin kontrollü ortamından çok uzak olduğundan, çelik de üretim sürecinde ufak farklara büyük tepki veren bir malzeme olduğundan, dövme ürünlerin bırakın daha iyi kalite olmasını, fabrikasyon ürünlerle aynı kalitede olması bile istisnai bir durumdur. Benim gözümde tek artısı, ürünlerin her birinin biricik olmasıdır.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

demirci

• *
  • 6
« Yanıtla #52 : 22 Ekim 2014, 19:14:29 »
sayın gabe iki bilgi arasında çelişkide kaldıysanız doğruyu anlamanın basit bir yolu vardır yani denemek ince  demir bir tel parçasını çekiçle dövün dövülen kısmın dövülmeyenden daha sert olduğunu görürsünüz yada 2mm kalınlığında iki tane demir lama parçası alın birine döverek diğerine taş ile ağız açın hangisinin daha sert ve keskin olduğunu gözlemleyin dünyayı yeniden keşfetmiyoruz bunlar binlerce yıldır bilinen basit metal gerçekleridir yalnız şunu da belirteyim günümüzde her işe uygun istediğiniz niteliklerde çelik zaten var artık çelik dövmek hem zahmetl hem gereksiz bir işlem

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #53 : 22 Ekim 2014, 19:34:26 »
sayın gabe iki bilgi arasında çelişkide kaldıysanız doğruyu anlamanın basit bir yolu vardır yani denemek ince  demir bir tel parçasını çekiçle dövün dövülen kısmın dövülmeyenden daha sert olduğunu görürsünüz yada 2mm kalınlığında iki tane demir lama parçası alın birine döverek diğerine taş ile ağız açın hangisinin daha sert ve keskin olduğunu gözlemleyin dünyayı yeniden keşfetmiyoruz bunlar binlerce yıldır bilinen basit metal gerçekleridir yalnız şunu da belirteyim günümüzde her işe uygun istediğiniz niteliklerde çelik zaten var artık çelik dövmek hem zahmetl hem gereksiz bir işlem
Beyfendi sonuç değişmeyecektir piyasadan alacağımız dövülebilen herhangi bir çeliğin bir tanesini döverek diğerini talaşlı işleyelim su verme işleminden sonra sertlikleri aynı olacaktır hatta karbon kaybı yaşarsanız dövme olan daha yumuşak bile olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #54 : 22 Ekim 2014, 20:24:50 »
Hoş geldiniz demirci.  :)

Demiri tanıma yolunda hepimizin sırtında küfe olan bazı yanlış bilgiler vardı. Hepimiz bunların yanlış olduğunu öğrendiğimizde afalladık. Hepimize kırk kere söylenmiş yanlışlar  bir noktadan sonra şüphe edilemez gerçekler gibi gelmeye başlamıştı. Bu yanlışlardan sıyrıldıktan sonra ise artık rahat ilerleyebilmeye başladık.

Tüm yanlış bilgiler yığını aslında işin başına bağlı.

Demir, geleneksel olarak demir cevherinin ocak içinde yanan kömürle münasebeti sonrası kara bir demir süngere dönüşmesiyle başlıyor. (En. smelting-furnace, Osm. izabe, Eski Türkçe: Temürlük, Japonca Tatara)  Bu demir sünger çekiçlendikçe içindeki yabancı ıvır zıvır dağılıyor, saçılıyor. Bu dövme ile demir süngerinin içindeki oyuklar kapanıyor, yüzeyler birbirine ocak kaynağı ile kaynıyor. Bu şekilde üretilmiş demire ham demir (En.: wrought iron) deniyor. (Çeliği bu şekilde üretilmiş bir Fransız 1. Dünya savaşı denizaltısının çeliği için bir belgesel dövme demir diyordu)

Yoğunlaşma olayı yukardaki koşulları açıklayabilir ancak günümüzün çelikleri bu koşullarda üretilmiyor. Bunları dövüp yoğunlaştıramazsınız. Bunlarda böyle boşluklar yok.

Gerçi bu koşulda üretilmiş bir çelik bile olsa bir kere çeliği döverek içindeki cürufu, cam vs. eriyiği dışarı atınca artık yoğunlaştırılacak bir şey olmaz olamaz.

Gelelim demiri döverek sertleştirmeye... Metaller ve alaşımlar fiziksel etkilere maruz kaldıkça plastik şekil değiştirme söz konusu olur. Kristal yapılardaki düzensizler (dislokasyonlar) artar. Bu dislokasyonlar arttıkça malzeme plastik olarak daha zor biçimlendirilebilir hale gelir, daha elastik hale gelir. Bir bakır kabın çekiçlenmesinin, bir Zilciyan zilinin çekiçlenmesinin nedeni budur. Eski tunç kılıçlar ve tırpanların metal soğukken çekiçlenmesinin biçimlendirme dışındaki, asıl nedeni budur.

Yalnız şöyle bir şey var ki bu çelik için söz konusu değildir. Çelik dövülüp de sertleştirilmez! Çelik yalnızca biçimlendirmek için çekiçlenir, o da çelik dövme tavındayken yapılır.

Bu sıcak dövme yukardaki soğuk dövmeden farklıdır. Çelik soğurken yeniden kristalleşir ve kendine dislokasyonlardan kurtulmuş yeni bir kristal  düzeni kurar. Çelik bu haliyle istenen sertliğe gelmez, (*hava çelikleri konusunu karıştırmıyorum)  Bu noktadan sonra çelik ısıl işleme girer (su veme ve meneviş) Bu işlemler sırasında zaten yapı birer kez daha değişir ve asıl sertlik bu amaca uygun olan ısıl işlemler ile elde edilir.

« Son Düzenleme: 22 Ekim 2014, 20:27:25 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

demirci

• *
  • 6
« Yanıtla #55 : 22 Ekim 2014, 20:46:34 »
çeliğin sertleşmesinde oluşturulacak  martenzit içerisinde karbon bulundurmak en önemli faktördür kullanılacak amaca göre yumuşak kalan bir çelikte bu yapıyı oluşturmanın en basit yöntemi kalorisi yüksek kömürde tavlanan çeliğin dövülerek karbon atomunun moleküller arasında sıkışmasını sağlamak ardından  çeliğin cinsi ve kalınlığına göre tav sıcaklığını ve süresini ayarlayıp yine çeliğin cinsine göre soğutucu bir sıvıyla su verme işlemin tamamlamaktır  şunu tekrar belirtmek isterim günümüz çeliklerinde zaten üretim esnasında alaşıma işe uygun malzemeler ekleniyor bu nedenle çeliği dövmek artık gereksiz bir yük tabi şekillendirme işlemi hariç hayatımı çelik alaşımlar üzerinde testler yaparak geçiren ben (tank zırhlarından g-3 namlularına kadar) sizler kadar çelik hakkında bilgi sahibi olduğumu düşünemiyorum her neyse bu forma üye olma amacım halmak bıçaklarının neden kalitesinin düşük olduğunu açıklayabilmekti anlatabildiysem ne mutlu bana hepinize saygılarımı arz ediyor hoşcakalın diyorum

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #56 : 22 Ekim 2014, 20:57:17 »
Sayın demirci, bu tür bilgi çatışmaları her ikitarafa ve izleyip okuyan bizlere faydalı oluyor muhakkak. Sizin gibi değerli ve tecrübesi muhakkak birinin aramızda olması bizlere mutlak fayda sağlayacaktır.
Alet işler, el övünür.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #57 : 17 Aralık 2014, 23:38:07 »
Vayy be ne muhabbet donmus burada!
Aslinda yazilacak o kadar cok sey var ki yorumlar hakkinda :-[
Tabii ben celik dovulursemi sertlesir, sevilirse mi sertlesir gibi haddim olmayan konulara girmeyecegim.
Bu halmak diye tabir edilen bicaklarin orijinali pilot survival knife diye gecer, zaten linkide verilmis arada.
Bir aralar kullandigim kaliteli bir bicaktir. Sonra bir dostuma hediye ettim.
Bizim orduya girisleri ilk parasutcu birliklerin kurulusuna kadar gider.
ABD'den alinan parasutlerle, jumpmaster'lar (parasut atlatici uzmani diyebiliriz) icin bicakta alinmistir.
Bunun maksadı parasutun acilmamasi durumunda statik kolonun kesilerek parasutcunun yedegini acarak kurtulmasina
Imkan vermektir ki bu alternatifler arasindan secilecek sonuncusudur.
Tabii herkes john rambo degil ki en zor olani ilk yapsinlar.
Bu arada, rambo serisinin, ozellikle bizim gibi ulkeleri (askerlige merakli, ama pratigi eksik) yanlis etkiledigini dusundugumu de belirtmeliyim.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #58 : 17 Aralık 2014, 23:48:48 »
ABD'den alinan bicaklar iki turludur;
Birsi bu pilot survival knife modelidir.
http://www.amazon.com/Ontario-Force-Survival-Knife-Black/dp/B001CZDQPI
Ikincisi, M3 modelidir.
http://www.usmilitaryknives.com/m3.htm
Boylece komando birlikleri standart olarak bu bicaklari kullanmaya  baslar.
Zamanla bunlarin hepsinin eskimesi, kirilmasi, kaybolmasi vb. Nedenlerle kaydi silinir.
Hala tek tük M3 tasiyan personel gormek mumkundur. Deri ve metalden olusan kılıfı, nostaljik bir hisse surukler insani.
Bu arada benim dostuma hediye ettim dedigim survival knife kendi paramla aldigim bir bicaktir, yanlis anlasilmasin.
Hatta kilifi hala bendedir.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #59 : 18 Aralık 2014, 00:02:17 »
Kasatura ve taktik (komando, sas, sat vb. ne derseniz) bicaklari birbirine karistirmamak lazim diye dusunuyorum.
Kasatura ile ilgili goruslerimi, ayrica askeri bicaklar bolumunde daha sonra yazabilirim.
Bu bolumde bahsi edilen  bıçakımsı sey icin birkac sey yazayim.
Kimse bunlari begenmez ama (bir sekilde ) uniformanin parcasi olarak kabul edildigi icin tasimak zorunda kalir.
Bunlar ordunun verdigi malzeme degildir, herkes kendisi alir.
Genel bir tabirle kucuk birlik harekati (komando, ozel kuvvet, sat vs.) Yapan herkesin mutlaka kendisi icin aldigi kaliteli bir bicagi olur.
Ben bugune kadar Kabar, gerber, cold steel gibi bircok bicak kullandim.
Insan sevdikleri ile paylasmasini bilmeli, hemen hemen hepsini hediye ettim.