Bıçak Sanatı - Forum

Halmak komando bıçakları hakkında !!!

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: halmak komando baıçakları hakkında !!!
« Yanıtla #80 : 18 Aralık 2014, 01:59:07 »
Yeri gelmisken ustalarima sorayim.
Taktik bicaklarda yogun olarak gorulen sirttaki testere bicagin celigini zayiflatir mi?
Sizce kullanim maksadi nedir? Soylendigi gibi testere olarak bir ise yaramadigini ben deneyerek bircok defa gordum.

Zayıflatmaz. İşe yaramıyor çünkü taktik ihtiyaçlar gözetilerek açılmıyor çoğu kez. "Testeremsi" açıyorlar. Ekledikleri özellik çalışıyor mu diye deney yapmıyorlar.

Bir araca eklenecek her bir özellik önceden denenmeli ve planlanmalı. Örneğin ben yeni yeni fark ediyorum; bıçak saplarında bu kadar fazla detay olduğunu. Çocuk gibi ha bire renkli oyun hamurlarından bıçak sapı yapıyorum. :)
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2014, 02:03:23 Gönderen: egeleme_rampasi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #81 : 18 Aralık 2014, 02:06:45 »
ASEK = Aircrew Survival Egress Knife = Mürettebat hayatı idame çıkış bıçağı

Daha önceden de konuyu farklı zamanlarda sağdan soldan okumuşttum ancak şimdi hızlı gidiyorum. Kaynak Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aircrew_Survival_Egress_Knife Dandik google çevirisi: https://translate.google.com.tr/translate?sl=en&tl=tr&js=y&prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FAircrew_Survival_Egress_Knife&edit-text=

Uçaktan kaçıp kurtulmak için testerenin akrilik pencere ve uçak gövdesini kesebilmesi amaçlanmış. Bunun şartnamesi '58 tarihliyse gövde aluminyumdur illa ki, o tarihlerde herhalde ahşap kalmamıştı. Fiberi sanmam, kevlar pershinglerle kullanılır oldu, titanyum da 70'lerin mucizesiydi, karbon elyafı da herhalde daha da yenidir.

Ben doksanlarda iki kere HSS testereden bıçak yapmıştım. Bunlarla testeresi kendini ispatlamış olmasına çok verim alamadım. Ancak bunda iki faktör rol oynamış olmalı.
1- Testere benim tutuşuma göre değil makinesine göre tasarlanmıştı
2- Testere benim testereyi denediğim ahşaba göre tasarlanmamıştı.
İyi düşünülen ve tüm bıçağın tasarımı ona göre yapılan bir testere sırt kendi işinde başarılı olabilir. Ancak en başarılı testere bile sizi düz bir sırtın avantajından yoksun bırakacaktır. E bu sonuncu sadece bir tercih problemi. Önce en iyi testere sırt tasarlanır denenir , sonra karar verilir.
Yeri gelmisken ustalarima sorayim.
Taktik bicaklarda yogun olarak gorulen sirttaki testere bicagin celigini zayiflatir mi?
Sizce kullanim maksadi nedir? Soylendigi gibi testere olarak bir ise yaramadigini ben deneyerek bircok defa gordum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #82 : 18 Aralık 2014, 02:08:24 »
Ha, testere sırt, metalin yüzeyinde oluşturacağı girintiler ile çatlak başlangıcı oluşturmaya yardımcı olur mu denemek gerek. Tabi farklı üretim yöntemleri olursa bunların etkileri de farkı olacaktır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #83 : 18 Aralık 2014, 02:15:00 »
Benim evde 3-4 farkli cesit testere  var ve bunlara bakarak yorum yapacak olursam bir el testeresinin ideal kalinligi yaklasim 1 mm.dir.
Bir taktik bicagin kalinligi dusunulunce, bu kalinlik tasarimda sorun olmZ mi?
Offf tablette yazmak iskence >:(
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #84 : 18 Aralık 2014, 02:21:44 »
Kullandığım 69 yılı üretimi AK, 84 yılına ait olan G3'ten çok daha iyi çalışıyordu. Tamam, tasarım farkı zaten dağlar kadar var ama G3'ü teslim aldığım gün elime aldığım ilk 3 G3'ümü kabul etmediğimi daha iyi bulduğum 4.'de de süngünün takılamadığını söylemem gerek.
BElki gercekten silah bolumu acmaliyiz.
G3 ve kales farkli konseptlerle uretilmistir.
G3 artik cok eski bir silah, onun icin seveni pek kalmamistir.
Ama hem G3un hemde kalesin kendilerine has ozellikleri vardir.
Kales toleransi yuksek olarak uretilmis bir silahtir.
Onun icin tutukluk daha az yapar. Ama ureticileri dagilim degerinin kac moa oldugunu vermezler.
Cunku 200 metreden sonra mermi  sapitir.
Benim g3 daha iyidir dedigim sanilmasin, her iki silahinda kendine gore konseptten kaynaklanan artilari vardir.

Silah severim ancak silahtan uzak duruyoruz, kurallarımız arasında silah görüntüsü paylaşmama var o nedenle o tarafa doğru ilerlemeyeceğimizi söyleyebilirim.

Benim için ayırt edici olan atıştan sonraki temizlikte ortaya çıkan manzara.
Ak'de el kundağının içine saklanacak bir parça bez ve biraz yağ ile temizlik yapılabiliyor ve bu esnada gereksiz pimler söküp de bunlaraı kaybetmeme derdine düşmüyorsunuz. Mekanizmayı takmak, üst kapağı açınca içerde ne var görmek kolay.Harbi silahın yanında geliyor.
G3'te harbi arayacak, pimleri elden düşürüp kaybetmemeye odaklanacak, geri takarken de mekanizmamayı kitleme korkusunu yaşayacaksınız. İçini görüp silahın ne halde olduğunu görmek zor, tasarımdan dolayı çok daha uzun bir harbi gerektiriyor.

Bunların yanında length of pull denen dipçik-tetik mesafesi bana G3'te çok fazla geldi. Bende bu mesafe 33 cm maalesef. Bundan da fenası sol elin uzanması gereken mesafe olan dipçik-el kundağı mesafesi. Türk insanının Avrupalılara nazaran yapısı farklı olduğundan dolayı bu mesafelerin başarılı bir kullanım için göz önüne alınması gerekli. Muhtemelen bu ergonomi farkından dolayı AK'de en iyi ben atmışken G3'te çuvalladım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #85 : 18 Aralık 2014, 02:26:33 »
Benim evde 3-4 farkli cesit testere  var ve bunlara bakarak yorum yapacak olursam bir el testeresinin ideal kalinligi yaklasim 1 mm.dir.
Bir taktik bicagin kalinligi dusunulunce, bu kalinlik tasarimda sorun olmZ mi?
Offf tablette yazmak iskence >:(

Kalınlık biraz düşürülüp buna karşılık en biraz arttırılırsa aynı sağlamlıkta bir bıçak elde edilebilir. Örneğin sizin Glock o kadar dar olmak zorunda değil. Biraz daha payı var.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #86 : 18 Aralık 2014, 02:32:47 »
Evet ak kullanici dostu bir silahtir.
G3 ise ...... neyese ;D
Ilginc olan ak'yi yaparken Rusların alman stg44'u ornek almaları dir.
Bu geriye gidişin nedenleri ayrı bir tartışma konusudur.

Bahsinı ettiğiniz ak nin acilan ust kapagi, bugun o silah ailesinin en buyuk handikapidir.
Zayif bir yapisi oldugu icin silah ustu optiklerin kullaniminda sihharli sonuclar alinamaz.
Bu henuz cozulebilmis bir problem degil.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #87 : 18 Aralık 2014, 08:25:08 »
Ak-47 lerde gövdeye takılan, bahsettiğiniz soruna çözüm getirmek için tasarlanmış picatinnyler mevcut.

http://50bmg.ru/katalog/127-kronshteiny-po-marke-oruzhiya/159-kronshteiny-dlya-ak-tigr-sks/3358-bystrosemnyi-kronshtein-leapers-mnt-978-picatinny-na-ak-saiga-vepr-tigr.html

burda bir örnek var. Keske bende olsada taksam bir tane.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #88 : 18 Aralık 2014, 08:42:57 »
Ak-47 lerde gövdeye takılan, bahsettiğiniz soruna çözüm getirmek için tasarlanmış picatinnyler mevcut.

http://50bmg.ru/katalog/127-kronshteiny-po-marke-oruzhiya/159-kronshteiny-dlya-ak-tigr-sks/3358-bystrosemnyi-kronshtein-leapers-mnt-978-picatinny-na-ak-saiga-vepr-tigr.html

burda bir örnek var. Keske bende olsada taksam bir tane.

Evet, verdiginiz yapilanlara guzel bir ornek.
Ama denemeden atis sihhati hakkinda birsey soyleyemeyiz.
Ayrica yandan monte edilen bir aparatin silahin dengesini nasil etkileyecegide onemli.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #89 : 18 Aralık 2014, 10:30:05 »
Bülent bey kullandığınız Glock78 yerine Glock 81 olsaydı çift taraflı testeresinin gayet işlevsel olduğunu görecektiniz.
Testereler bir işe yaramıyor demek doğru olamaz. Bir çok kere kullandım. Öyle bir an geliyor ki bıçakla saatlerce sürecek işi birkaç dakikada hallediyorsunuz.

Okinawian

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #90 : 18 Aralık 2014, 12:14:54 »
Bülent bey kullandığınız Glock78 yerine Glock 81 olsaydı çift taraflı testeresinin gayet işlevsel olduğunu görecektiniz.
Testereler bir işe yaramıyor demek doğru olamaz. Bir çok kere kullandım. Öyle bir an geliyor ki bıçakla saatlerce sürecek işi birkaç dakikada hallediyorsunuz.

İnanın, Glocklardan ilk aldigim 81 modeli idi.  :)
Fakat cok kullanamadan cok begenen bir buyugume hediye ettim.
Sonra 78i aldim.
Belki kullanma firsatim olsaydi fikrim farkli olabilirdi.
Benim testere konusunda tercihim her zaman, kucuk ama islevsel olan leatherman oldu.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #91 : 18 Aralık 2014, 23:41:17 »
Önceki mesajlarda yazan cüzi bir fiyat var. Bu fiyata, yüksek rakamlı bir üretim adediyle, söz konusu üründen çok daha ilerisi elde edilebilir. Ancak biraz devrimci üretim teknikleri ve malzemeler kullanılması söz konusu...
Forumlardan anladığım kadarıyl devletle iş yapan ustalar var.
 Ama inanın ihale kanunu ve süreci devreye girdimi iş bu kadar kolay değil. :(

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #92 : 18 Aralık 2014, 23:57:22 »
AK47 dediklerimizin çoğu ucuzlatılmış tip olan AKM dir aslında, birinin gövdesi kütükten talaşlı imalat ile yapılmışken iken diğeri saçtan bükülüp puntolanmış. Sadece iç raylar kalın malzemeden. Onun dışında da iç yapıda da ufak tefek farklılıklar var.  Bu silahın tasarım amacı hassasiyet değil, eğitimsiz Rus köylüsünün eline yüksek adette verip ateş gücü sağlamak. Emniyetinin bile ilk pozisyonu tek tek değil seri atış.

Üst kapak mevzuuna gelince, AK47 patternini Ruslar sonra çıkarttıkları diğer silahlarda da kullanmaya devam ettiler. Hatta eski doğu bloku ülkeleri de AK paternine sahip  farklı silahlar  çıkartmış. Dragunov SVD ( kanas ) ta üstten kapaklıdır ama sıradan bir piyade tüfeğinden daha isabetli olduğu malum. Denge konusunda gelince, AKM nin sağ tarafındaki, mekanizma ile beraber ileri geri hareket eden, ana ağırlık eksenine oturmayan kurma kolu zaten yeterli dengesizlik yaratıyor.

G3 ise ...... neyese ;D

Bahsinı ettiğiniz ak nin acilan ust kapagi, bugun o silah ailesinin en buyuk handikapidir.
Zayif bir yapisi oldugu icin silah ustu optiklerin kullaniminda sihharli sonuclar alinamaz.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2014, 23:58:59 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #93 : 19 Aralık 2014, 00:11:52 »
Önceki mesajlarda yazan cüzi bir fiyat var. Bu fiyata, yüksek rakamlı bir üretim adediyle, söz konusu üründen çok daha ilerisi elde edilebilir. Ancak biraz devrimci üretim teknikleri ve malzemeler kullanılması söz konusu...
Forumlardan anladığım kadarıyl devletle iş yapan ustalar var.
 Ama inanın ihale kanunu ve süreci devreye girdimi iş bu kadar kolay değil. :(

Yok, genel konuşuyorum. Üretimi MKE yapar, başka firma yapar vs. ancak hangi usulle üretileceği maliyet etkiler maliyeti bir taraftan düşürürseniz de diğer taraftaki bi özelliği iyileştirebilirsiniz.

Bir ordu donatacak kadar sayıda bıçak
- örste dövülmez,
- plakadan kesip taşlanarak biçimlendirilmez.
- 3d printerdan çıkmaz
bunların hepsi zaman alır. Ayrıca birbirine eş bıçaklar üretmenin en iyi yolu bunlar değildir.

Namluların kalıptan çıkması, sonra fazlalıklarının çapaklarının taşlanması, ısıl işleme gitmesi, kumlanıp (gerekiyorsa kaplanıp) yine kalıptan çıkma sapla birleştirilip bilenmesi ve yine kalıptan çıkma kılıfla tamamlanması gerekir.

Bunlardan da önce çelik seçimine bakmak gerek. Biz oda sıcaklığında bıçakları yağlayıp seviyor ve kolluyoruz. -25 derecede namlu, sap ve kılıf ne yapacak bakmak, malzemeyi ona göre seçmek gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #94 : 19 Aralık 2014, 00:12:36 »
AK47 dediklerimizin çoğu ucuzlatılmış tip olan AKM dir aslında, birinin gövdesi kütükten talaşlı imalat ile yapılmışken iken diğeri saçtan bükülüp puntolanmış. Sadece iç raylar kalın malzemeden. Onun dışında da iç yapıda da ufak tefek farklılıklar var.  Bu silahın tasarım amacı hassasiyet değil, eğitimsiz Rus köylüsünün eline yüksek adette verip ateş gücü sağlamak. Emniyetinin bile ilk pozisyonu tek tek değil seri atış.

Üst kapak mevzuuna gelince, AK47 patternini Ruslar sonra çıkarttıkları diğer silahlarda da kullanmaya devam ettiler. Hatta eski doğu bloku ülkeleri de AK paternine sahip  farklı silahlar  çıkartmış. Dragunov SVD ( kanas ) ta üstten kapaklıdır ama sıradan bir piyade tüfeğinden daha isabetli olduğu malum. Denge konusunda gelince, AKM nin sağ tarafındaki, mekanizma ile beraber ileri geri hareket eden, ana ağırlık eksenine oturmayan kurma kolu zaten yeterli dengesizlik yaratıyor.

G3 ise ...... neyese ;D

Sayın Ustam,
Bu yorum karşısında saygıyla eğilmekten başka bir şey yapamam.
Saygılarımla.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #95 : 19 Aralık 2014, 00:21:27 »
Biz oda sıcaklığında bıçakları yağlayıp seviyor ve kolluyoruz. -25 derecede namlu, sap ve kılıf ne yapacak bakmak, malzemeyi ona göre seçmek gerek.

Kydex pek sorun çıkartmıyor o sıcaklıkta. Çelikte zaten çok sorun çıkmaz bence.

http://www.youtube.com/watch?v=kseVtEp24FA
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 00:26:21 Gönderen: egeleme_rampasi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #96 : 19 Aralık 2014, 00:38:28 »
Valla Titanik'i yapanlar da batmaz dediydi ama çelik çatır çatır çatladıydı.

81-82 gibi bir sene, torosların soğuk sularını akıtan bir dereye frizbimiz düşmüştü. Esnek olduğunu bildiğimiz frizbi bir sonraki atışta çatır çatır kırıldı.

Kırılganlığa geçiş sıcaklınının (Ductile–brittle transition temperature) sulu-menevişli çeliklerde kaç derecede gerçekleştiğine dair bir şeylere denk gelmiyoum ancak bakmak denemek görmek gerek.

Kydex ve diğer malzemeler ile ilgili farklı testlere ve yorumlara rastlıyorum. Ancak zaten bir bıçaktan yüzbinlerce yapılacaksa bu kydex olmaz, Kydex'i yapmak daha fazla zaman alıyor. Cam yünüyle güçlendirilmiş naylon bence sapta da kılıfta da en iyi seçenek olabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #97 : 19 Aralık 2014, 00:40:48 »
Bu arada bıçağınızı soğuk havalarda kendi vücüt ısınızla aşırı soğumaktan korumanız performansı açısından faydalı olabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #98 : 19 Aralık 2014, 00:46:39 »
Kırık bir ColdSteel. Bu bıçak kırıldığında acaba namlu ne kadar soğuktu? Bu bıçak üzerinde daha önce çok konuşulmuştu. Budak, yanlış yere vurma, sapı sıkı tutma gibi faktörler de vardı ana bıçağın sıcaklığını fotoğraftan anlamak mümkün değil.

Bkz: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=46054.msg512919#msg512919
Bkz.: Bkz.:http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=328256

« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 00:48:35 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #99 : 19 Aralık 2014, 00:54:04 »
Nedenini yıllar sonra buldum: Şom ağızlılık...

"when I remarked what a good blade it was and how he was probably going to hand it down to his kids later on. Nice timing. No sooner had the words left my mouth when the blade literally shattered!"

Bıçak için güzel ve evladiyelik dediği gibi gitmiş bıçak.  ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben