Bıçak Sanatı - Forum

Kukri ! yapmayı denemek istiyorum, malzeme konusunda destek bekliyorum

Ben birinci resimdekini beğendim.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
onu da yaparız bunun peşine hocam..
Yanlız şu anda çizimde bir eksik farkettim düzeltip tekrar yayınlıyorum.. :)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Bu tasarımda düşündüğüm gövdenin yekpare (integral) olması.Gövde,, üstten sırtına bakıldığında, balçaktan uca sürekli incelerek gidecek (bir nevi üçgen) 
Balçak tan sonra metal birden keskin bir düşmeyle 3mm civarına düşecek.delikleri açılıp kabza giydirmesi takılacak.
Namlu sırttan kılağzına doğru sürekli incelerek gidecek. Bir taşlama hattı olmayacak..

Sonra bu zor geldi hocam yapabilirmiyim bilmem dedim. Sonraya ayırdım.

çizimde kabza balçaaktan sonra keskin bir düşmeyle 3mm civarına düşmeliydi. düzeltildi, eklendi
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 23:14:55 Gönderen: mehmet şentürk »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
ben de birinci bicagi begendim  .balcaktan namlu ucuna dogru bu kadar simetrik bir daralma ( taper )- dovmede cok usta bir adam icin bile - zor is bence, ayrica  - yaniliyor olabilirim  ama - sirt planinda gozuken tam namlu ucundaki ikincil kirilma , yan planda oyle gozukmez galiba . boyle bir yan plan gorunumunde , sirt plani balcaktan namlu ucuna kadar daralma kirilmadan ayni aciyla devam eder bence . balcak govde ile tek parca ise ondan zaten hic bahsetmeyeyim daha iyi...basarilar dilerim
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Teşekkür ederim iyi niyetlerinize ve de ilgilerinize.
Hepiniz çok çok sağolun.

sn circassian , o daralma autocad in azizliği zaten. kağıda baskı alsak öyle bir ikinci açı olmadığını görürüz.
daralma balcaktan namlu ucuna kadar kirilmadan ayni aciyla devam ediyor zaten :)

Ama bunu yapabilecek ustalığa gelmem lazım hayata geçirmek için zaten ...
o da yıllar alır.

şimdilik hepsi birer amak-ı hayal.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Burada ekran üzerinden daha yakın plana girerek bıçak ucundan detaylı resim alındı.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
Valla Mehmet Bey , cad programlarindan hic anlamiyorum , model cizmek benim icin bayagi bir zor oluyor zaten . Bence siz serbest elle de en az bunun kadar iyi - hatta bana kalirsa daha da iyi - cizebiliyorsunuz. saglicakla...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Teşekkürler.

yaptığınız çakı-bıçak eskiz veya karalamalarınızı isterseniz zevkle A-cad te modelleyebilirim.
üzerine ölçülerini ve özelliklerini yazıp yollarsanız çizer geri yollarım.

Sizin düşüncelerinizi tam ifade edemeyeceğimden de eminim tabii ki....  :)
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2010, 11:08:53 Gönderen: mehmet şentürk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Burak'a katılıyorum. Mehmet Bet, siz elde serbest çizim yapsanıza, daha sıcak, daha kişilikli görünüyor bıçaklar  :2up.

Tasarım yapmak benim de hoşuma giden bir meşgale. Keşke daha fazla zaman ayırabilsem. Eğer daha önce bıcak yapmadıysanız (?) daha küçük ve basit bıçak tipolojilerine yönelin ilk deneyim için derim. İntegraller, ve "recurve" ağızlar ilk işlerde deneyim olmadan pek de girişilecek işler değil. Ama daha önce bıçak yaptıysanız neden bahsettiğimi anlıyorsunuzdur. Bu arada o tırtıklar başparmak desteği. Özellikle yüzme ve av bıçaklarında kan ve vücut sıvılarıyla kayganlaşan bıçak kabzasında avı yüzerken kontrolü artırmak için baş parmak sırta dayanır, baş parmak kaymasın diye bu tırtıklar işlenir tam da parmağın dayanacağı yere. Sırtta yapılan eğe işlerinin temel amacı budur aslında, ama sonra allengirli desenlere dönüşmüş sırttaki eğe işlemeleri...

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Emre bey, kamp bıçağımı bir kenara bırakayım o halde. ilk tasarımım olan integrali pirinç balçaklı normal bir profilden yapılmış bıçağa çevirip onu yapmaya çalışayım... Taşlama hattı yine olasın istiyorum . yan profil görüntüsü tasarımdaki gibi olsun..

bunun ebatlarını çıkarıp, (et kalınlığını size danışıcaam yine) malzeme konusunda tekrar  bir yardım istiycem gibi sizlerden.
hangi çelik ?
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2010, 03:24:33 Gönderen: mehmet şentürk »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
geç cevabım için kusura bakmayın. kişinin kullanacağı silahın toplam boyutundan bahsediliyor. sap dahil. hatta dilerseniz sapın bir kısmı elinizin arkadaşından dışa bile çıkabilir, farketmez. sopa da olsa, bıçak da, kılıç da... toplam boy uzunluğudur bu...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
...
Eylem sendeki 1060 yya çeliği değildi sanıyorum, öylemiydi?
...

Evet 1060 var bende.

Namludaki çıkıntının iki yanının da dişli olması bir kaç farklı tutuşta baş parmağa yardım olabilecek şekilde tasarlanmış. Bence bunu korumak iyi olabilir. Emin olmak için mukavvadan kesip ergonomiyi test etmeyi ihmal etmemek gerek...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Sefa ustam, yay çeliği dediğime bakma, tabii ki düz karbon çeliği demeliydim. Sadece yüksek menevişte yaylanabilmesi yüzünden demiştim. Hatalı bir tabir oldu...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
Parmak dayanaginin kabzaya donuk bir icbukeylik  olmasi gerekmez mi ?ben namluya donuk oldugu icin sormustum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Parmak dayanağı evet kabzaya dönüktür normalde, ancak yüzme bıçaklarında ve av bıçaklarında bazen bu tip parmak dayanağı tutuşu engelleyebiliyor, bu yüzden parmak dayanağı yerine parmğın tutunabileceği tırtıklarla yetiniliyor. Kişisel olarak sırtta çıkıntıları, testereleri, parmak desteklerini, kapak açacaklarını, "gut hook"ları pek sevmiyorum. Bıçağın formunu bozuyor, ergonomisini kısıtlıyor bence..

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
anladim ,

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Nihayet fırsat bulup makina başına oturup tasarımı değiştirdim.
Uca doğru üçgenimsi daralan namlu yerine bunu yaptım.

bıçağın boyutları da oturdu.

Şimdi bu ebatlardaki bıçağımı yapmak için doğru çelik nedir acaba?

Emre bey eğleniyorum derken:
Hançer UHB- 26C, Avcı bıçağı 1095, ustura RWL-34..
çeliklerini kullanmıştınn. avcı bıçağını yapmak için kullandığın çelik (1095) buna da uyar mı acaba

Bu arada balçak biraz ince oldu onu da biraz daha kalınlaştırmayı düşünüyorum???
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2010, 03:24:08 Gönderen: mehmet şentürk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Mehmet Bey,  :)
Tasarımlarınızda atlanan bir konuya daha önce değinmemiştim ama sırttan görünen son çizimleriniz ile bu konuda biraz bilgi vermemin yararlı olacağı fikrine kapıldım.
Bıçağı bıçak yapan en önemli şeylerden biri "bevel" dedikleri taşlama eğimi. Ağız ile karışmasın, çoğu bıçakta taşlama eğiminin ardından keskinlik ikincil bir ağız ile verilir.
Birinci çizimde tam taşlama denilebilecek taşlama görüyorsunuz. İkincil eğim = ağız da son keskinliği saptıyor. Tam taşlamada bıçak diğerlerine göre daha esnek ve daha performanslı kesicidir.

İkincisinde taşlama eğimi = ağız olduğu duruma uygun bir iskandinav tipi (scandi) taşlama örneği var. Burada gördüğünüz gibi bıçağın gövdesi levye gibi olduğundan esnekliği yoktur, ancak ilk kesim noktasında performanslıdır, ancak tam taşlama kadar değil...

Üçünci de genelde bizim fabrikasyon av bıçaklarındaki taşlama tarzı, yarım taşlama, bu tarzda hem esneklik yoktur hem de performans çok düşüktür, çünkü taşlama eğimi çok diktir ve yakın bir noktada sanki scandi taşlamaymış gibi resistans yapacak bir et kalınlığı vardır.

Scandi daha çok tahta oymacılığı gibi işlerde gerçekten çok güzel bir ağız türü, ancak ince kesim işlerinde hiç tavsiye etmem, açıkçası tek burada makul tarz tam taşlamadır ki bunun sırt profilinin geometrik olarak düz olması ihtimali yok. Sizin çizimlerinizden anladığım kadarıyla scandi taşlama tarzı yapmak istiyorsunuz. Bu da güzel olabilir ancak ağız çiziminizde sanki ikincil ağızmış gibi minicik bırakılmış. Bu hususlardan doları tasarımınızın bu fonksiyonel kısmı kafamı karıştırdı...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Tabii ki 1095 harika olur avcı bıçağı için, bunun dışında D2, O1 gibi çelikler de çok uygundur. Paslanmaz olarak 440C veya diğer üst düzey paslanmazlar (RWL34, AEBL, CPM154) çok uygun olur bu işe. Ancak bunlar olmasa da, sertleşebilen ve ağız verildiğinde uzun süre ağızı koyurabilen her tür çelik bu iş için kullanılabilir, sonuçta avcı bıçağının en önemli olan  özelliği kesme performansıdır, çekme dayanımı, darbe dayanımı gibi özellikler bu tip bıçaklarda çok önemli değildir...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
Emre baska bir yerde sormustum ama keywordler icin burada da sorayim : "plunge cut " egim siniri , "agiz"da anladigim kadariyla "secondary bevel " midir?

Mehmet Bey , 1095 bu isler icin hic de fena mal degil , diyecegim sudur ki ulasabilirseniz nereden buldugunuzu bana da yazar misiniz?