Bıçak Sanatı - Forum

Kukri ! yapmayı denemek istiyorum, malzeme konusunda destek bekliyorum

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli

Bıçağı bıçak yapan en önemli şeylerden biri "bevel" dedikleri taşlama eğimi. Ağız ile karışmasın, çoğu bıçakta taşlama eğiminin ardından keskinlik ikincil bir ağız ile verilir.
Birinci çizimde tam taşlama denilebilecek taşlama görüyorsunuz. İkincil eğim = ağız da son keskinliği saptıyor. Tam taşlamada bıçak diğerlerine göre daha esnek ve daha performanslı kesicidir.

Scandi daha çok tahta oymacılığı gibi işlerde gerçekten çok güzel bir ağız türü, ancak ince kesim işlerinde hiç tavsiye etmem, açıkçası tek burada makul tarz tam taşlamadır ki bunun sırt profilinin geometrik olarak düz olması ihtimali yok. Sizin çizimlerinizden anladığım kadarıyla scandi taşlama tarzı yapmak istiyorsunuz. Bu da güzel olabilir ancak ağız çiziminizde sanki ikincil ağızmış gibi minicik bırakılmış. Bu hususlardan doları tasarımınızın bu fonksiyonel kısmı kafamı karıştırdı...

Emre bey önemli ve eğitici bilgiler. teşekkür.
Kafanızın karışması normal :) çünkü şu an kağıt veya ekran üzerinde bıçaklar yaptığımdan  :'( maalesef çıkacak sonuçları veya tam nasıl gözükeceğini zannedersem kestiremiyorum.
Elimde olmayan, bende bulunmayan tarzda bir bıçak yapmaya niyetlendim, yani sizin anlattığınız 3 ağız türünden birincisine tam taşlama'ya niyet.
Fakat üst görünüş çizim dediğiniz gibi 2. anlatımınızdaki scandi :) gibi gözükmekteki sanırım bunu da bıçağın kendisini yapmaya başlayıncaya kadar farkedemiyecektim.    :-\

Buna göre yeniden :) biraz düzeltme yaptım. Ama şundan da eminim ki bıçağı yaptığım (yada yapmaya çalıştığım ) zaman tam olarak ne nedir görebilirim.... ::) Bu sebeple artık atölya çalışmalarına başlıyorum.
Atölyemi tamamlamaya a zaten bir kaç gün kaldı, işten artan zamanlarda atölyenin kurulmasına  çalışabildiğimden malesef yavaş gidiyor..

Şimdi iş çeliği bulmaya kaldı. Yarın çelik için birkaç firmayla görüşmeler yaparım artık.

Bu arada farkettim ki benim gibi nice acemiler vardır,
Forumda bıçak anatomisini ve sınıflarını tanıtan bir bölüm açmalı bence. Her sınıfa ait çelik seçenekleriyle birlikte..
(belki de varsa henüz ben bulamamışımdır :)  )

Mehmet Bey , 1095 bu isler icin hic de fena mal degil , diyecegim sudur ki ulasabilirseniz nereden buldugunuzu bana da yazar misiniz?

Burak bey tabii ki yazarım. Memnuniyetle

'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

hunter

• *
  • 26
  • Meslek: asker
  • Yer: bursa
selamlar sitenize yeni üye oldum kukri işine yıllarımı verdim ustasıyım her konuda yardımcı olabilirim hala yapıyorum bu güne kadar yüze yakın yapmışımdır kullandığım malzeme 1095 carbon paslanır çelik 58 hrc ısıl işlemden sonraki sertlik derecesi vurarak inşaat demirini köşebentleri kesebiliyorum ve namluda en ufak bir bozulma göremezsiniz ayrıca tatar yayıda yapıyorum 25 m mesafeden 1,5 mmlik saçı delip geçiyor msj larınızı bekliyorum faace de resimleirm var beklerim ilgili arkadaşları

Öncelikle hoşgeldiniz. 1095 malzemeyi nereden ediniyorsunuz, istesek bulabileceğimiz bir yer var mı?

hunter

• *
  • 26
ben bundan 1 yıl önce bursada beşeevlerde sanayide önerler diye bir firma var ordan almıştım ama şu an varmıdır bilmiyorum paslanmazdada 440c tavsiye ederim fakat türkiyede bulmanız çok zor 1098 bulamazsanız yine bursada çok kaliteli sac lar var satır yapımında kullanılan çelikleri tercih ediyorum kamyon makası verimli olmuyor her nekadar nepalliler bu konuda ısracı olsalarda o eskide kalmış şimdiki teknoloji çelikleride çok iyi sert bir malzemeyi alıp işlemek bi sorun ham malzemeyi işleyip serltlik derecesini siz ayarlayın daha iyi olur hava çeliği planya bıçakları vardır şekil verirken suyunu kaçırmamaya çalışırsanız iyi bir malzemedir

Ejder

• 152

İnşaat demiri dediğiniz bildiğimiz inşaat demiri öyle değil mi?Cidden şaşırtıcı :o inşaat demirini kesen bıçak hiç duymamıştım.Bu bıçağın yanı sıra sizin gücünüz ve vuruş sitilinizlede alakalı mı ? yoksa herhangi biri de inşaat demirini sizin bıçaklarınızla kesebilir mi ?

hunter

• *
  • 26
evet bildiğiniz inşaat demiri güçlü kuvvetli biri iki vuruşta keser diğeri dört vuruşta maksadımız zaten demir kesmek değil tabiki namlı kalitesini test etmek

hunter

• *
  • 26
yatağan tarzı bir çalışmam

hunter

• *
  • 26
hunter

Sayın Hunter keşke kesitte de yatağan yapsaymışsınız. Yatağanlarda ana form sırttan ağıza kadar kademsiz bir açıdır eğer yanlış bilmiyorsam. Elinize sağlık, ama ben Kukri görmeyi bekliyordum doğrusu.

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
Hunter,
Sap çalışmanız gözümü tırmaladı,kişisel görüşüm daha farklı tasarımlar denenebilir.
Çelik üzerindeki işçiliğinizi ustalarımız ile paylaşarak geliştirebileceğiniz düşünüyorum
başarılar.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Sayin hunter , agzi - yani kesici kenar son egimini , ya da baska bir deyisle son bilemeyi - nasil yaptiginizi anlatir misiniz. Doner biley tasi mi kullaniyorsunuz?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

hunter

• *
  • 26
bu akşam kukri resimleride atıcam sap tabiki birçok şekilde yapılabilir bu sadece amatör basit bir sap zaman olsada işlemeli kakmalı saplar yapsak ama maalesef ağız açmayla ilgili bir soru var onada cevap yazayım ağız açmayıda kesici yüzüde aynı taşla yapıyorum fakat ağız açarken çapı ne kadar büyük olursa ağız açısı o kadar güzel oluyor ufalan taşları pek bu iş için kullanmam kesici ağızın finalinden sonra torna kalemini elimle eğe gibi kullanarak çapağı alıyorum

hunter

• *
  • 26
sefa bey yatağanların sırt kalınlıkları biraz daha kalın ve sırttan ağıza kadar tekbr açıyla daralıyor ama ben bu şekilde bir ağız açtım değişik bir model oldu

hunter

• *
  • 26
ilk kukri çalışmalarım

hunter

• *
  • 26
sap görünümleri

hunter

• *
  • 26
parlak model fiber sap

hunter

• *
  • 26
kukri

hunter

• *
  • 26
bu siyah yüzeyli çalışmamıda kabar usmc modelinden esinlenerek tasarladım sapınıda kösele düşünüyorum

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Elinize saglik, guzel calismalar. Devamini da istiyoruz. :)

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Bu ka-bar elde mi yapildi?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy