Bıçağı bıçak yapan en önemli şeylerden biri "bevel" dedikleri taşlama eğimi. Ağız ile karışmasın, çoğu bıçakta taşlama eğiminin ardından keskinlik ikincil bir ağız ile verilir.
Birinci çizimde tam taşlama denilebilecek taşlama görüyorsunuz. İkincil eğim = ağız da son keskinliği saptıyor. Tam taşlamada bıçak diğerlerine göre daha esnek ve daha performanslı kesicidir.
Scandi daha çok tahta oymacılığı gibi işlerde gerçekten çok güzel bir ağız türü, ancak ince kesim işlerinde hiç tavsiye etmem, açıkçası tek burada makul tarz tam taşlamadır ki bunun sırt profilinin geometrik olarak düz olması ihtimali yok. Sizin çizimlerinizden anladığım kadarıyla scandi taşlama tarzı yapmak istiyorsunuz. Bu da güzel olabilir ancak ağız çiziminizde sanki ikincil ağızmış gibi minicik bırakılmış. Bu hususlardan doları tasarımınızın bu fonksiyonel kısmı kafamı karıştırdı...
Emre bey önemli ve eğitici bilgiler. teşekkür.
Kafanızın karışması normal

çünkü şu an kağıt veya ekran üzerinde bıçaklar yaptığımdan :'( maalesef çıkacak sonuçları veya tam nasıl gözükeceğini zannedersem kestiremiyorum.
Elimde olmayan, bende bulunmayan tarzda bir bıçak yapmaya niyetlendim, yani sizin anlattığınız 3 ağız türünden birincisine
tam taşlama'ya niyet.
Fakat üst görünüş çizim dediğiniz gibi 2. anlatımınızdaki scandi

gibi gözükmekteki sanırım bunu da bıçağın kendisini yapmaya başlayıncaya kadar farkedemiyecektim.

Buna göre yeniden

biraz düzeltme yaptım. Ama şundan da eminim ki bıçağı yaptığım (yada yapmaya çalıştığım ) zaman tam olarak ne nedir görebilirim....

Bu sebeple artık atölya çalışmalarına başlıyorum.
Atölyemi tamamlamaya a zaten bir kaç gün kaldı, işten artan zamanlarda atölyenin kurulmasına çalışabildiğimden malesef yavaş gidiyor..
Şimdi iş çeliği bulmaya kaldı. Yarın çelik için birkaç firmayla görüşmeler yaparım artık.
Bu arada farkettim ki benim gibi nice acemiler vardır,
Forumda bıçak anatomisini ve sınıflarını tanıtan bir bölüm açmalı bence. Her sınıfa ait çelik seçenekleriyle birlikte..
(belki de varsa henüz ben bulamamışımdır

)
Mehmet Bey , 1095 bu isler icin hic de fena mal degil , diyecegim sudur ki ulasabilirseniz nereden buldugunuzu bana da yazar misiniz?
Burak bey tabii ki yazarım. Memnuniyetle