Bıçak Sanatı - Forum

Yanagi-ba ( Damascus)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
« Yanıtla #20 : 09 Haziran 2012, 01:07:04 »
Ustam, bilenen taraftaki çoklu taşlamaları bişekilde herkes yapabilir, sonuçta taşa tuttuğu açıyı değiştiriyor ve yeterli miktarda malzeme kalktıktan sonra diğer açıya geçiyorsun, söylemesi kolay, yapması zor, biliyorum, ama çok da zor iş değil gibi. Ancak arka taraftaki geniş iç bükey için teker meker hikaye yahu, neredeyse 1 metrelik çapta bir eğim var gibi, bunun için dışbükey bir takoz mu kullandın acaba?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #21 : 09 Haziran 2012, 01:11:14 »
Arka tarafı döverken zaten bir eğim vermiştim temizleme ve perdah işinide serbest elle yaptım. Yine de eğim az oldu aslında daha fazla olmalıymış. Bu dediğim gibi iyi bir deneyim oldu, bir dahaki sefere sanıyorum ki tam istediğim gibi çıkarırım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 09 Haziran 2012, 01:19:59 »
Peki ustam, çok soru soruyorum belki ama merak ettiydim harbiden, bu tip bir ağızın kesim hissi nasıl, elbet bişeyler doğramışsındır. Bu çoklu açıların kesim performansına etkisi var mıdır? Neden yapıyorlar böyle yani  ^-^
Bu arada merak şeyettim, acaba sen bunu denerken evde bütün halinde sebze meyva kaldı mı ?  :))

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #23 : 09 Haziran 2012, 01:30:29 »
Valla buna yakın bir ağızla sadece bir nakiri denemişliğim var, o çok daha ince ve buna göre kontrolü daha zordu. Buu ağız gerçekten kesmeye çok elverişili. Öncelikle kusursuz dilimleme yapıyor onu söyleyeyim. Arka yüzdeki eğimin neden verildiğini ve bendeki eğimin çok az olduğunu  ilk kesme denememde anladım. Arka yüzdeki eğim bıçak yüzeyinin kesilecek malzemeye temas etmemesini sağlıyor, yani sadece uçtaki neredeyse 05 mm lik kısım temas ediyor nesneye. Aynı şekilde açılı kısımdaki dış bükeyliğin amacı da budur sanıyorum. Bu kısımdada kesilen kısım hızla dışarıya doğru tahliye oluyor ve yüzeyle yine temas yok, Kısaca çok akıllıca bir bileme yöntemi. Usta valla ben evdeki zerzevatlardan sadece domateslerde deneme yaptım, diğer denemelerde ağaç yaprağı ve kol tıraşı   ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 09 Haziran 2012, 01:44:35 »
Hımm, mantıklı göründü, bi deneyelim bakalım  ;) Sağolasın  ustam...
hadi sen katananın başına, fazla oyalandın  :))  >:D

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #25 : 09 Haziran 2012, 01:47:53 »
Abi eline sağlık, mükemmel bir bıçak olmuş  :2up

« Yanıtla #26 : 09 Haziran 2012, 01:54:06 »
Hımm, mantıklı göründü, bi deneyelim bakalım  ;) Sağolasın  ustam...
hadi sen katananın başına, fazla oyalandın  :))  >:D
Yarın başlıyorum yine  ^-^
sağol Tolga.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #27 : 09 Haziran 2012, 09:47:48 »
Sefa Usta, zor iş bu yahu, sana eline sağlık, ben cesaret edemezdim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #28 : 09 Haziran 2012, 11:18:34 »
Hocam, hasır damascus direkten dönmüş ama çok güzel bir gelişine sut ile gene 90'a takmışsınız... ;D
+1
hakikaten harika bir şut olmuş.... mutfak sever biri olarak artık bir şef bıçağı işi tamamen kafama yattı, kesinlikle lazım birşey....
ustam, bir iş yapaken araya böyle başka bir güzellik sıkıştırmakta ayrı bir meziyet...  :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #29 : 09 Haziran 2012, 14:28:20 »
Ustam açıklamalar için teşekkürler. Şimdilik bu iş boyumu  :o aşar ama ilerde mutlaka deneyecem.

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #30 : 09 Haziran 2012, 18:52:43 »
Ustam çok duru bir güzelliği var ellerin dert görmesin.

« Yanıtla #31 : 10 Haziran 2012, 01:21:20 »
Ustam açıklamalar için teşekkürler. Şimdilik bu iş boyumu  :o aşar ama ilerde mutlaka deneyecem.
Başla bence, boyunu aşmaz ben eminim  ;)

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #32 : 11 Haziran 2012, 09:32:43 »
Sefa ustam ilk defa böyle bir namlu formu gördüm öncelikle bunun için teşekkür etmek isterim  :) bıçak çok güzel olmuş ustam herşeyiyle bir bütünlük sağlamış.. elinize sağlık

benim bir sorum olacak akçağacın doğal rengini nasıl koruyorsunuz ben dut ile ceviz karışımı bir bıçak yapmak istiyorum lamine
dutun o beyazlığının kirlenmesini bir türlü engelliyemiyorum nasıl bir koruyucu ile sağlıyorsunuz...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

« Yanıtla #33 : 11 Haziran 2012, 10:40:54 »
Sağol Sinan, akçaağaç rengini dış etkilerden çok fazla değiştirmeyen bir ağaç ama dut öyle değil. Gözlediğim kadarıyla dut ahşabı kesiliş yerine bağlı olarak zaman içeriinde ya sararıyor veya daha da koyulaşıp kahverengiye doğru gidebiliyor. Sanıyorum bunda güneş ışınlarının etkisi var. Örneğin beyazla başladığın ağaç bir süre sonra sarı oluyor, koyu sarıyla başladığında açık kahverengi. Bir yılı geçen akçaağaçlarda bu sorun yok. Benim formül hep aynı; balmumu + çam terebentin + zeytinyağı ( sızma) bunu bir kaç kez uyguluyor ve ardından siliyorum. Fazla parlamışsa skoç fiberle üzerinden hafifça geçiyorum o kadar. Koyu renkli ağaçlarda Özgür arkadaşımızın gönderdiği tung yağı da çok güzel iş görüyor.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #34 : 11 Haziran 2012, 11:31:48 »
Eh , sonunda orijinalini de yaptin yani , benim sadece bu geometriyi anlamam 10kusur sene almisti. Ellerine saglik. Japonik butun tek taraflilarda benzer geometri var. Arka icbukeylik icin  kullanilan taslar takribi 120-130 filan capinda , dolayisiyla bizim tekerlerle  olacak is degil.  Makinasi olanlar , zimparanin uzerinden aktigi duz yuzeyi , bu caplarda bir dairenin kisa bir parcasi olarak degistirebilirler  ( tak cikart bir sert  tahta bile is goruyor , kanna bicaginda bir yerlerimi yirtmistim yapabilene kadar , hala da becerebilemedim )

not  , desen sahane olmus , planya bicagi paslanmaz degil herhalde , nasil oluyor?
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2012, 11:37:09 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #35 : 11 Haziran 2012, 15:58:51 »
not  , desen sahane olmus , planya bicagi paslanmaz degil herhalde , nasil oluyor?
Sağolasın, planya bıçağından daha öncede damascus dövmüştüm içerisinde bir miktar krom ve nikel var sanıyorum ama ne kadar olduğunu bilmiyorum doğrusu ama paslanmaz değil. Bir sürü farklı malzemeden planya bıçağı var. Bunuda önce denedim sonra devam ettim. Sağolsun Taner epeyce bir almıştı benim için, bunlar onlar.
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2012, 16:03:33 Gönderen: sefaçabuk »

erco-ergün

• 72
  • Yer: Bulgaristan
« Yanıtla #36 : 13 Haziran 2012, 21:50:37 »
Elinize salık, çok güzel bir bıçak :2up. Geçmiş günlerde ben de damask yapmaya denedim ama olmadı :-[.  Çok fazla ısıtım galıba.
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2012, 21:52:13 Gönderen: erco-ergün »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #37 : 18 Haziran 2012, 11:37:34 »
Muhterem, ayrıntıları atlamamada, tarza uymada bu derece titiz davrandığından dolayı, makine ile kolaya kaçmak yerine işin içine alın terini koyup günlerini verdiğinden dolayı, elde ettiğin sonuçla da bize bu göz zevkini yaşattığından dolayı çok çok çok teşekkür ediyorum. Umarım aklına hep böyle birbirinin tekrarı olmayan işler gelmeye devam eder ki hem sen hep o farkı yakalamanın keyfini alırsın hem de bize bu yaptıklarını pc başında izlemek kısmet olur. Bu ve diğer göz zevkini okşayan çalışmalara bakmak insanın sıkıntısını dahi hafifletiyor.

Bu çalışmada gördüğüm ve senin yakında tamamlayacağını umduğum tek yarım kalan şey şu hasır damascus işi... Onu da bilmiyorum belki arka planda ilerletmiş bile olabilirsin. Belki bir sonraki denemende daha bile uç noktada bir çalışmaya girişeceksin. Merakla bekliyoruz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

erkanucar

• *
  • 6
  • Meslek: Jeoloji Mühendisi
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #38 : 18 Haziran 2012, 14:00:56 »
Sefa bey harika eserler yapıyorsunuz. Çok çalışırsam belki benimde olur.

« Yanıtla #39 : 18 Haziran 2012, 18:52:15 »
Eylem, güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, sağol.
Erkan, neden olmasın sonuçta bizlerde sürekli birşeyler öğrenme süzericindeyiz. Başlamak lazım bir an önce  ;)