Bıçak Sanatı - Forum

Yanagi-ba ( Damascus)

Yanagi-ba ( Damascus)
« : 08 Haziran 2012, 16:09:53 »
Kılıç işi baymasın diyerek araya bir kısa devre yapmış oldum. Yanagi-ba bir Japon mutfak bıçağı, daha çok suşi yapımında veya balık fletosu vs işlerinde kullanılıyormuş. Çok farklı boyutta olanları var. Neyse, bu hikaye bir hasır damascus denemesi yapmayla başladı, hasır damascus iyi giderken son anda bir yol kazasına kurban gitti ve ortaya da bu bıçak çıktı. Yüzeydeki ince taşlamaların hepsi su taşında yapıldı, yüzeylerde ve kesme ağzında bir sürü açı var, merak eden olursa açıları anlatan bir geometrik çizim eklerim. Malzeme 1095 ve planya bıçağı kombinasyonu. Sertliği 60.5 HRC
Toplam uzunluk 310mm
Namlu 180 mm
Kalınlık 4.2 mm
Genişlik 32 mm
Şinogi ( taşlama hattı) 16mm
Sapta akçaağaç ve abanoz. Kılıf ( saya) akçaağaç, kılıf kilit pimi abanoz.







« Son Düzenleme: 09 Haziran 2012, 01:38:22 Gönderen: sefaçabuk »

arnavut-engin

  • ***
  • 207
  • Engin Uzakgören
  • Meslek: otomobil
  • Yer: kütahya/merkez
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2012, 16:16:27 »
vay vay vay sefa hocam sen ne yaptın beya valla uzun uzun bakmaktan kendimi alıkoyamadım gerçektende çok mütiş olmuş eline sağlık allah nazardan da saklasın inşallah
Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır!!!

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #2 : 08 Haziran 2012, 16:30:41 »
Hocam, hasır damascus direkten dönmüş ama çok güzel bir gelişine sut ile gene 90'a takmışsınız... ;D



RSM57

  • ***
  • 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #3 : 08 Haziran 2012, 16:56:55 »
Sefa hocam ellerine kollarına sağlık çok çok mükemmel  :2up :2up :2up başka ne denir

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2012, 17:00:39 »
Hasır masır, olmuş olmamış, ne önemi var, çelik harika, bıçak şahane, kılıf muhteşem, ne diyeyim yahu, acaip olmuş işte be ustam  :2up :2up :2up :2up

Kipmen Sanat web sitesi

bora atalay

  • ***
  • 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #5 : 08 Haziran 2012, 17:04:00 »
sefa hocam müthişsin...:)

ozgurozdemir

  • *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #6 : 08 Haziran 2012, 17:05:05 »
kıskandım yahuu
gözüm kaldı desem yeridir nazarlanmasın sonra

ellerine sağlık hocam zor işelerin ustasısın  :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #7 : 08 Haziran 2012, 17:23:08 »
ancak böyle hayran hayran bakıyoruz işte... Özgür doğru demiş valla, zor işlerin ustasısın gerçekten de... :2up :2up

geçen sefer de kılıç arasında gitar yapmıştın sen değil mi :D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

orhanbilgin

  • ***
  • 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #8 : 08 Haziran 2012, 18:31:44 »
 :o :o :o şahane ustam. kılıfıyla çeliğiyle tek kelimeyle şahane

damascus

  • ***
  • 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #9 : 08 Haziran 2012, 18:32:36 »
Maşallah...maşallah.... ??? ??? ???

Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #10 : 08 Haziran 2012, 19:08:24 »
Sağolun arkadaşlar...

vedatgizlenci

  • ***
  • 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2012, 20:19:27 »
Ustam müthiş güzel olmuş. Ellerine sağlık. Kendi mutfağımda kullanmak için bu modelden birkaç kopya çıkardım ama başlamaya cesaret edemedim :-\. Ustam zahmet olmazsa yapımla ilgili biraz daha detay alabilirmiyiz geometrisiyle ilgili.

yukselenturk

  • ***
  • 144
  • YÜKSEL
  • Meslek: polis
  • Yer: ANTALYA
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #12 : 08 Haziran 2012, 20:29:12 »
herzamanki gibi buda çok şahane bir eser olmuş abi eline sağlık
çırak arayan varmı

Coşar

  • *
  • 17
  • Meslek: soğuk demirci
  • Yer: izmir balçova sanayi sitesi
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #13 : 08 Haziran 2012, 21:17:43 »
Hocam çok büyük ustasın valla işim müsayit olsa yanında çırak olmayı çok isterdim ellerin dert görmesin usta

BLACK08

  • Scandi,her şeyi keser..
  • ***
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #14 : 08 Haziran 2012, 22:14:08 »
Sefa bey günlerdir siteyi (sabah 9, akşam 7 :)  ) karış karış geziyorum,yaptıklarınız dillere destan ama bu bir başka olmuş,ağzım açık kaldı...

Herşeyiyle muhteşem,bende olsa kullanmaya kıyamazdım ama kullanmadan da duramazdım :)

Elinize sağlık,yüreğinize sağlık..

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #15 : 08 Haziran 2012, 22:26:58 »
 

     Ellerine , emeğine sağlık Sefa ustam, herşeyiyle bir harika, bundan sonra GRAND MASTER demek geliyor içimden  :2up  :2up  :2up

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #16 : 08 Haziran 2012, 22:41:16 »
Sefa hocam senin bıçağına yorum yapmak bana düşmez ben manzara resmine bakar gibi bakıyorum başka ne diyeyim
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

ilkser

  • ***
  • 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #17 : 08 Haziran 2012, 22:45:06 »
Hocam her işiniz kusursuz çıkmaktadır.Ayrıca sabrınıza hayranım.
Aman kimselerin nazarı değmesin.  :2up  :2up
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Teoman.

  • ***
  • 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #18 : 08 Haziran 2012, 23:36:21 »
 Ohhhh! Bütün yorgunluğum gitti. (şaka değil,  hatta abartmadım bile 8)- )

 Teşekkürler Sefa usta.

Ynt: Yanagiba ( Damascus)
« Yanıtla #19 : 09 Haziran 2012, 00:25:26 »
Arkadaşlar söylediğiniz güzel sözler için teşekkür ediyorum, sağolun.

Ustam müthiş güzel olmuş. Ellerine sağlık. Kendi mutfağımda kullanmak için bu modelden birkaç kopya çıkardım ama başlamaya cesaret edemedim :-\. Ustam zahmet olmazsa yapımla ilgili biraz daha detay alabilirmiyiz geometrisiyle ilgili.

Vedat, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım. Yanagi-ba bıçakların ölçüsü 6-10 sun arasında, bu arada 1 Sun= 3.037 cm e denk geliyor. Bu ölçü namlunun ölçüsü. Sap ölçüleride genellikle 130mm civarında oynuyor. Bıçağın genişliği et kalınlığına da bağlı olmakla beraber ağız genel açısı 10-11 dereceler arasında, doğal olarakta et kalınlığını belirleyen biraz da bu açı. Açıyı oluşturabilmek için ya taşlama hattı( şinogi) nın yerini oynaman gerek ya da kalınlığı, taşlama hattı Yanagi-ba için genellikle bıçağın namlu genişliğinin tam ortasına denk geliyor. Örneğin bu bıçakta genişlik 32 mm iken taşlama hattı tam 16 mm de, ağız açısıda şu anda 11 derece. Ağzı sadece 11 derece açmakla iş bitmiyor, bıçağın keskin ağzının 1mm sinde epeyce karmaşık bir bileme var.

 Son 1mm kala (çizimden de anlaşılacağı gibi ) başlangıçta 11 derecelik açı 14 dereceye çıkıyor, son 02 mm kala da 20 dereceye çıkıyor. Karmaşık gibi görünsede bir kaç alıştırmayla gerçekten oluyor, bilemede işlem sırası şu şekilde

Yani önce ağızdan başlıyorsun. Buraya kadar olanlar açılı ağız için. Bıçağın düz olan yüzü ise düz değil iç bükey. Bunun marifetide düz yüzeydeki bilemede kesici ağızı hem kılağısını almak hem de kesici ağızdaki son kısmı ( mikrobevel) ters taraftan düz yapmak. Bakma sen benim böyle biliyormuşum gibi yazdığıma, sonuçta oradan buradan okuduklarım  :). En iyisi bir tane başlamak, yani en iyi öğrenme yöntemi bu. Umarım en kısa zamanda başlarsın  :)