Arkadaşlar söylediğiniz güzel sözler için teşekkür ediyorum, sağolun.
Ustam müthiş güzel olmuş. Ellerine sağlık. Kendi mutfağımda kullanmak için bu modelden birkaç kopya çıkardım ama başlamaya cesaret edemedim
. Ustam zahmet olmazsa yapımla ilgili biraz daha detay alabilirmiyiz geometrisiyle ilgili.
Vedat, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım. Yanagi-ba bıçakların ölçüsü 6-10 sun arasında, bu arada 1 Sun= 3.037 cm e denk geliyor. Bu ölçü namlunun ölçüsü. Sap ölçüleride genellikle 130mm civarında oynuyor. Bıçağın genişliği et kalınlığına da bağlı olmakla beraber ağız genel açısı 10-11 dereceler arasında, doğal olarakta et kalınlığını belirleyen biraz da bu açı. Açıyı oluşturabilmek için ya taşlama hattı( şinogi) nın yerini oynaman gerek ya da kalınlığı, taşlama hattı Yanagi-ba için genellikle bıçağın namlu genişliğinin tam ortasına denk geliyor. Örneğin bu bıçakta genişlik 32 mm iken taşlama hattı tam 16 mm de, ağız açısıda şu anda 11 derece. Ağzı sadece 11 derece açmakla iş bitmiyor, bıçağın keskin ağzının 1mm sinde epeyce karmaşık bir bileme var.

Son 1mm kala (çizimden de anlaşılacağı gibi ) başlangıçta 11 derecelik açı 14 dereceye çıkıyor, son 02 mm kala da 20 dereceye çıkıyor. Karmaşık gibi görünsede bir kaç alıştırmayla gerçekten oluyor, bilemede işlem sırası şu şekilde

Yani önce ağızdan başlıyorsun. Buraya kadar olanlar açılı ağız için. Bıçağın düz olan yüzü ise düz değil iç bükey. Bunun marifetide düz yüzeydeki bilemede kesici ağızı hem kılağısını almak hem de kesici ağızdaki son kısmı ( mikrobevel) ters taraftan düz yapmak. Bakma sen benim böyle biliyormuşum gibi yazdığıma, sonuçta oradan buradan okuduklarım

. En iyisi bir tane başlamak, yani en iyi öğrenme yöntemi bu. Umarım en kısa zamanda başlarsın