Bıçak Sanatı - Forum

Yanagi-ba ( Damascus)

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
Ynt: Yanagi-ba ( Damascus)
« Yanıtla #60 : 28 Ekim 2014, 23:20:20 »
hayırlı olsun ustam allah tamamına erdirsin :2up meraklandım şimdi O:-)
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #61 : 15 Nisan 2019, 14:02:08 »
Ağız açısı ve geometri konusunda güzel bilgiler içeren bir başlık. Biçak da ayrıca güzelmiş Sefa hocam, elinize sağlık. Gerçi bunu söylemek için 7 sene kadar geç kalmışım, malum bu fomumla tanışmaya ve bıçak sevdasına geç başladım. :-[

Merak ettiğim bir konu var; Balık bıçakları serisinde yaptığınız içbükey taraf ve ağız açılmış taraf bu bıçak ile aynı. Yani sağlak kullanım için bıçağı elimize aldığımızda sol taraf içbükey ve sol taraf dışbükeyimsi kademeli taşlama var. Yakut bıçaklarının oyuk kısmı da mantıken hamaguriba gibi temas yüzeyini azaltma işlevini görüyordu. Peki neden hamaguriba'nın tersine oyuk kısmı sağda ve dışbükey kısım solda?

« Yanıtla #62 : 15 Nisan 2019, 18:16:46 »
Vay be harbiden de çok zaman geçmiş üzerinden  ::),
Evet, Yakut bıçağında buradaki durumun tersine bir durum var. temel olarak aynı mantığa dayalı bir geometrisi var her ikisinin de, belli bir nedene dayalı olduğunu sanmıyorum, geleneksel yaklaşım biçimidir sanırım. yakut bıçaklarında zaten sağ sol kullanımı işi yok, oyuk ( iç bükey kısım) hep aynı tarafta. Nedeni konusunda herhangi bir bilgiye rastlamadım şu ana kadar.