Bıçak Sanatı - Forum

Eğleniyorum

Ynt: Eğleniyorum
« Yanıtla #100 : 20 Haziran 2010, 12:15:06 »
Ustam ben hazır çamur kullanmadım, her ikisinide kullandıysan aradaki fark nasıl acaba? Toz halinde olanları iyice ezmeden kullanınca çamur çok pütürlü oluyor, hazır çamurda bu sorun varmı, mesela macun kıvamındamı?
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2010, 12:35:52 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #101 : 20 Haziran 2010, 14:39:33 »
Ustam ben hazır çamur kullanmadım, her ikisinide kullandıysan aradaki fark nasıl acaba? Toz halinde olanları iyice ezmeden kullanınca çamur çok pütürlü oluyor, hazır çamurda bu sorun varmı, mesela macun kıvamındamı?

Açıkçası şamottaki pütürlülük sağlamlık açısından önemli bir özellik. Ancak belki kırmızı çamur ce kül birleşimi de işe yarayabilir...
Bu arada güncelleme: sıcak havadan dolayı hızlı kuruduğundan kil kaplamada derin çatlaklar olmuş.  Daha bu konuda denemeler yapmam lazım...

Geleneksel hamon üzerine yazılan yazılarda kilin ince grenli ve iyice öğütüldüğünü, içine volkanik kül ve kömür tozunun  eklendiğini, kömür tozunun kıvamının hamon kilinin izolasyon düzeyini kontrol etmekte kullanıldığını anlatıyor. Av bıçağında deneme amacıyla ısı tabancasıyla kurutma yaptım, çatlayan bölgeleri hemen sıvı kille doldurup devam ettim. Sonuçta sağlam ve kuru bir kaplama elde ettim. Sanırım bundan sonra bu yöntemi standartlaştırabilirim. Ancak bir de geleneksel japon yöntemini deneyeyim (volkanik kül yerine perlit tozu ve normal kül kullanayım diye düşünüyorum.)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #102 : 20 Haziran 2010, 16:28:30 »
Şamotun sonucunu beklemedim ve kazıyıp attım  ???
Bir cesaret geldi ve daha geleneksele yakın bir karışım denedim:
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=14650&st=40 Şu konudaki karışımlardan aklıma yatan bir deneme yaptım:
Ağırlıkça oranlar:
%10 kırmızı kil tozu (10 gram)
% 35 Kaolin (35 gram)
% 20 ince öğütülmüş ateş tuğlası / grog (20 gram, havanda dövüldü,  80 mesh'lik elek ile elendi)
% 30 kül (30 gram, 120 mesh elekten geçirilmiş)
% 5 mikro fiber (5 gram, epoksi katkısı olarak zamanında almıştım).

Bu karışımı çok sulu olmayacak bir kile dönüştürdüm (resim 1) ve daha önce anlattığım şekilde kapladım...
Sonuç, şimdilik mükemmel. Isı tabancasıyla çok hızlı kuruttum, hiç çatlama olmadı. Tam 15 dakika içinde ısıl işleme hazır hale geldi. Resim 2-3 - hemen hemen kurumuş halleri...

Bakalım 800 derece civarında tutunacak mı ve su verirken kendini atacak mı? Eğer tutarsa süper olacak çünkü çok ince bir yapısı olduğundan uygulaması çok kolay ve çok hızlı kurutabliyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #103 : 20 Haziran 2010, 18:39:55 »
Usta yüzeyi en son kaç kumla zımparalamıştın? Hançerdeki sanki kendini bırakacak gibi duruyor, o yüzden sordum. Ama belki kaolin yüzeye iyi tutunacak, merakla bekliyorum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #104 : 20 Haziran 2010, 19:11:53 »
Hançer 220, bıçak 120 ile bitmişti. Yere düşürdüm ikisini de fırına koyarken  :-[ Hançer üstündeki kaplamada hiç hasar olmadı, şu anda 260 derecede pişmekte...

Av bıçağının kaplaması ise attı kendini. Şimdi onu tekrar kapladım. Neyseki 15 dakkada tekrarlayabileceğim kadar hızlı bir proses... Kili kapladıktan sonra hemen ısı tabancasının 500 derece ayarında iyice kavuruyorum kili. Küçük bir çatlama da varsa hemen tamir edip devam ediyorum. İlginç bir şekilde yavaş kurutunca kil çok çatlama yaparken hızla ısınıp suyunu kaybedince hiç nerdeyse çatlama yapmıyor ve çok sağlam tutunuyor... Sanırım av bıçağında öncekinde fazla ısı tabancasıyla kurutmamıştım ama hançer çok iyi görünüyor....
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2010, 19:13:40 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #105 : 20 Haziran 2010, 19:50:44 »
Emre, ben biliyorsun bu islerde cok bilgili degilim ama soyle birsey sanki duymusum gibi : "ashi" - japonca ayak demek - yani kalin kilin agiza dogru uzantilari , kesici kenara kadar uzatilmazmis , bu durumda su verme sirasinda kesici kenarda dalgalanmalar olusurmus. - hamon degil bayagi geometrik distorsiyonlar yani - bu uzantilari kesici kenari kaplayacak sekilde degil biraz daha geride bitirmek gerekirmis. tekrar sans diliyorum, kolay gelsin. bence hersey iyi olacak.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #106 : 20 Haziran 2010, 20:57:50 »
Haklısın burak, zaten sonra biraz temizledim sonradan ağız kısmını. Şimdi 800'de demleniyor. 5 dakika sonra çıkacak av bıçağı  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #107 : 20 Haziran 2010, 21:01:43 »
valla heyecanlandım ben ::)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #108 : 20 Haziran 2010, 21:16:07 »
5 dakika sonra çıkacak av bıçağı  ::)
valla bende merakla bekliyorum ???

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #109 : 20 Haziran 2010, 21:46:57 »
Sonuç:
Kil mükemmel tutundu, hatta fazla iyi tutundu. Neden fazla iyi tutundu diyorum? Çünkü su verme bitip de çıkardığımda hala kil aynen yerindeydi, ancak tabii çelikten çok daha ağır soğuduğundan hamon'u çok aşağı çekti. Şamot denemelerimde su vermenin buhar fazının sonlarına doğru kil düşüyor ve hamonu aşağı çekmiyordu. Şimdi kaba bir temizlik yapıp hızlı bir şekilde nitrik asitle hamonun konumuna baktım, maalesef hamon hattı ağızın 2-3 milim yakınından geçiyor  :-[ Maalesef yarın tekrar deneyeceğim. Kili çok daha ince tutup hattı ağızdan çok daha uzağa koyacağım. Ayrıca, önce ısıl işlem yağı, fokurdama bittiğinde hemen su ile soğutacağım, kilin hızlı soğuması için...

Durum bu, öğreniyoruz. Meğerse boşuna "clay has popped righ off" (-su verirken- kil hemen bıraktı) diye övünmüyorlarmış. İyi kil su vermenin buhar fazının sonunda çelikten ayrılmalı demek ki. Ancak ben bu karışımla yarın bir uyarlama yapacağım. Bakalım bu sefer neler gelecek başımıza  :'(

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #110 : 21 Haziran 2010, 00:42:40 »
Ustam tutunmasına sevindim, burnumu sokmuş olacağım ama, kaolini çok daha az koysan sanki daha iyi olacakmış gibi, sonuçta bu arkadaş porselen yapımında da kullanılıyor, asıl yüzeye iyi tutunan oymuş gibi sanki. Yağ+su kombinasyonu çok iyi fikir :2up

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #111 : 21 Haziran 2010, 10:09:13 »
ikinci su verme denemesi icin arada herhangi bir normalizasyon yapmaya gerek var mi ? kaolen i bundan sonraki islerde standart olarak kullanacaksin diyebilir miyiz?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #112 : 21 Haziran 2010, 10:24:30 »
Ustam tutunmasına sevindim, burnumu sokmuş olacağım ama, kaolini çok daha az koysan sanki daha iyi olacakmış gibi, sonuçta bu arkadaş porselen yapımında da kullanılıyor, asıl yüzeye iyi tutunan oymuş gibi sanki. Yağ+su kombinasyonu çok iyi fikir :2up
Kaolini azaltmak yerine kil miktarını %10 değil de 15-20 gibi yapmayı düşünüyorum (hazır karışıma biraz kil eklemek yani). Oranca azalmış olacak. Sadece 20 gram ateş tuğlası tozu için yarım saat havan dövdüm 80 mesh elekten geçsin diye, hazır karışımı kullanmaya devam ondan dolayı...

ikinci su verme denemesi icin arada herhangi bir normalizasyon yapmaya gerek var mi ? kaolen i bundan sonraki islerde standart olarak kullanacaksin diyebilir miyiz?
Ben yapmayı düşünmüyorum, zaten su verme aşaması normalizasyon gibi tanecik yapısında düzeltme görevi görür, havada değil de yağda soğudu o kadar, sonuçta karbür ya da tane büyümesi söz konusu değildir, hatalı bir ısısda su verilmediyse tabii...

Burak, vallahi bu karışım bana çok hız kazandırdığından bu versiyon bir karışım kullanmaya devam ederim gibi geliyor. Şamot + kül güzel bir alternatif aslında, ancak 1-2 gün kurumayı yavaşlatıp beklemek gerekiyor. Yine de bilemem, hele başarılı bir sonuç alalım da  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #113 : 21 Haziran 2010, 20:15:19 »
Sefa ustanın dediği gibi kaolini azıcık azalttım, kili biraz çoğalttım. Fiber malzemeyi %5 değil %3 koydum. Çok iyi bu karışım. Şu anda menevişte bıçaklar. Su vermeyi daha önce karar verdiğim gibi buhar evresi bitimine kadar yağda, hızla sonra sğok suya daldırdım. Suya değdiği anda kil dağıldı. Sanırım suda su verme için uygun bir karışım değil, ancak yağda süper iş görüyor.

Meneviş bitsin namluyu elde zımparalayacağım, yarın hamon güzel olduysa meydana çıkacak. Sanırım süper oldu, 80 kumda hızlı bir tufal attım, asitte hızlısından hamonun yerine baktım, tam istediğim yerde gibi görünüyor. Dalgalanmalar da hoş gibi. Bakalım, yarın göreceğiz...

Bu arada ne bükülme ne çatlama patlama var. Sertlik de 63 civarı sanırım, en azından keskin eğemi körleştirecek kadar sert :)
Meneviş şu anda 230'da, hançeri sonra 250-260'lara çıkaracağım...
Bu arada brülörleri bitirmeye giriştim...

Bu günlük bu kadar...

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #114 : 21 Haziran 2010, 20:34:55 »
Emre bey, tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız büyük incelik. Anlaşılan o ki sırrını vermeyen usta devri kapanmak üzere. İyi eğlenceler.
You lie, we die.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #115 : 21 Haziran 2010, 20:37:40 »
kolay gelsin ustam.
meraktayız cümlealem C:-)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #116 : 21 Haziran 2010, 20:50:25 »
Emre , saenin de catlayan kucuk bicaginda da gordugun gibi sanirim cilalama seklinin de - en azindan son safhalarinin - hamon renginin olusmasinda etkisi var. bildigin gibi katanada  kissaki hep ayni yonde cilalaniyor , govde degisen acilarda sonucta hamon farkli sekillerde olusuyor . sen yine o kucuk bicaktaki teknigi mi kullanmayi dusunuyorsun?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #117 : 21 Haziran 2010, 20:59:57 »
Emre , saenin de catlayan kucuk bicaginda da gordugun gibi sanirim cilalama seklinin de - en azindan son safhalarinin - hamon renginin olusmasinda etkisi var. bildigin gibi katanada  kissaki hep ayni yonde cilalaniyor , govde degisen acilarda sonucta hamon farkli sekillerde olusuyor . sen yine o kucuk bicaktaki teknigi mi kullanmayi dusunuyorsun?
Burak benim tekniğim aslında hibrit bir teknik. Son aşamalarına kadar normal 1000-2000 e kadar elde zımparalıyorum, sonra asit işlemi ve yine zımparalama. Kontrastı istediğim gibi yakaladıktan sonra önce 30 sonra 15 mikron alminyum oksit ozu ıslak bez ile hamonun bulutlanmasını ortaya çıkarmak için kullanıyorum. Bu işlemde pek üst tarafa dokunmuyorum, sadece hamon hattı üzerine yuvarlak hareketlerle yoğunlaşıyorum. Son denememde çok iyi sonuç almıştım...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #118 : 21 Haziran 2010, 21:30:57 »
Ustam haydi geçmiş olsun, kazasız belasız bittiğine sevindim. ^-^ şimdi sıra geldi sonuçları almaya.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #119 : 22 Haziran 2010, 00:06:02 »
Şu ana kadar iyi gidiyor, inşallah tamama da erer. O zamana kadar nefesimi tutuyorum...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben