Bıçak Sanatı - Forum

Eğleniyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Eğleniyorum
« Yanıtla #60 : 11 Haziran 2010, 01:24:34 »
Ustura ısıl işlem öncesi halinde yakışıklı görünüyor...

Bu arada bugün  hançerin ricassosundaki oymalarla uğraştım, sanırım daha baya devam edecek, farkettm ki taşlamaları yaptıktan sonra etrafını oymak çok daha tehlikeli ve zor olacak. Ancak taşlama çeperi etrafındaki oyukları şimdiden yaparsam, taşlamayı oyuklara kadar çıkaracağım ve iş bitecek... Oyukların bir yüzü bitti, diğer yüze geçtim.

Akşam basit bir prototip yaptım brülörde. Çok iyi çalışıyor. Bu arada denemeleri piknik tüpünde yapıyorum, hobici arkadaşların kullanacağı gaz kaynağı büyük ihtimal o olacak. Gaz memesi için metrik 8, 0.8 mm delikli bir mig (gazaltı kaynak memesi) kullandım, alevin kalitesi çok gelişti düz 1 milimlik deliğe nazaran...
Yarın öncelikli olarak hançerin kaba işçiliğinin bitmesine ayıracağım, ancak kendine gaz ocağı yapmak, bulmak isteyen arkadaşlara müjde, bu brülör makul bir fiyata maloluyor ve en fazla birkeç saatlik işçiliği var gibi. Yapması venturi tipine göre daha kolay gibi...
Tabii benim şu anda yaptığımın yüzüne bile bakılmaz ama burda hırdavarçıya koyacağım brülörler daha iyi bir işçilikle yapılacak.

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #61 : 12 Haziran 2010, 17:21:36 »
Evet, sonunda cesaret edip giriştim taşlamaya. Ama önce oyuklar yapıldı. Oyukları önce çizerek saptadım, daha sonra 1.5mm sığ matkap delikleri ile deldim. Sonra bu delikleri eğe ile birleştirdim. Aman kolay gibi görünüyor, sizi yanıltmasın, sırtım fena tutuldu saatlerce ince eğe yapmaktan. Dremel ile çok daha hızlı olurdu ama dremel hakimiyetime güvenemedim:

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #62 : 12 Haziran 2010, 17:27:49 »
Taşlama da saatler aldı, ve daha işin yarısını bitirebildim. sadece 120 kum seramik bant ile 20 santimlik tekerde bu taşlamayı yaptım. En düşük hızda oldukça güvenli taşlama işi ancak yine de bu tip bir hançerin taşlaması oldukça zorlu. İki taraf tamamen simetrik olmazsa hemen göz algılıyor. Hatta bir noktada bir yamukluk farkettim taşlama sırasında, ancak kumpasla ve mikrometre ile baktım, herhengi bir sorun görünmüyordu. Elle zımparalama sırasında orta çizgi şıp diye yerine oturuverdi, belki milimetrenin 10.000'de biri filan bir hata vardı ve göz bir şekilde o hatayı hemen algılıyor. Aslında sanırım kumpasa filan gerek yok insanın gözü iyice eğitildiğinde...

Sonuç: 120 kum elde zımparalanmış taşlamalar. Diğer tarafa da cesaret edebildiğimde, umarım yarın ısıl işleme hazır hale gelecek...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #63 : 12 Haziran 2010, 19:20:09 »
süper işçilik üstad eline sağlık elim iyileşsin denemelere bende başlıyacağım.. ;)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #64 : 12 Haziran 2010, 19:51:38 »
Sağolasın Sinan, umarım bir an önce iyileşir. Bu arada kusura bakma emanetlerin için. Bir türlü fırını yakamadım, hep başka işler girdi araya. Söz çok yakında, elin iyileşmeden ;)

Bu arada bir cesaret geldi, gidip diğer yüzünü de açtım. Taşlamalar hiç de fena olmadı açıkçası, ben de şaşırdım. İlk kez hançer yapıyorum ama sanki daha önce yapmışım gibi rahat ve kesin hareketlerle çıkardım taşlamayı. Sanırım bi sürü bıçak önceden yapınca güzel bir ön deneyim olmuş... Şunu söylemeliyim, bu bıçağı asla 1 yıl önce yapma şansım yokmuş, bir sürü taşlama eğiminin bir birleşimi, arkada çok derin bir eğim, içe eğim kısmı aşırı problemli bir bölge zaten, bir de hançerin uca doğru önce genişleyip sonra daraldığı bölgede hızla değişen açılar var. Halbuki çoğu bıçakta tek bir açı vardır. Ne menem zor bişeymiş yahu... Bir de düşünün bu açıların 4'ü de ortada düz bir çizgi oluşturacak bir şekilde simetrik kesişecek. Açıkçası tüm bu sanatı icra eden arkadaşlarımızın denemesi lazım, acaip şey öğreniyorsunuz tek bir bıçakta (tabii doğru bir şekilde yapana kadar denemeye devam şartıyla :) )

Biraz daha elde zımpara işi ve deliklerin yerlerinin kararlaştırılması işi kaldı. Sonra Isıl işlem çılgınlığı :)
Bu arada kil kaplama konusunu da burada resimleyeceğim tabii ki  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #65 : 12 Haziran 2010, 21:19:01 »
ılk yapım aşamalarında  taşlama açılarını kaçırma kaygısını sende sezıyordum Emre..   ama sanırım sen ellerıne ne kadar hakım olduğunun farkında değilsın..  harıka gözüküyor. :2up
konuya senın kadar hakım olmaya bılırım lakın sımetrıde kacıklık olsa fark ederdım ok gıbı çıkmış. acaba bıtınce ortaya nasıl bır sanat eserı çıkacak merak ıle beklıyorum ;)  a
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #66 : 12 Haziran 2010, 22:25:33 »
Usta çok güzel gidiyor, aman nazar değmesin :2up :2up

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #67 : 13 Haziran 2010, 01:57:52 »
Emre , tekerlekle - yani icbukey  - baslayip , elde zimparalama ile mi duzlestirdin yan yuz egimlerini ?genis acili ricasso egimleri ( bu lafi yanlis kullandigima eminim neredeyse , ricasso bir bolgenin adi degil mi , oyle ise plunge cut a ne deniyor turkcede ? )yapmak hakikaten zor , ben ne cektigini anlayabiliyorum , cogu gitti bence , ama su verdikten sonra tamamen elle bitirsen , bir daha zimpara makinesine sokmasan daha iyi kanimca , su verdikten sonra bu tip zor geometriler son derece bozulmaya yatkin oluyorlar makinede  , o kadar emek, ve daha da onemlisi dikkat harciyorsun . orta cizgideki en ufak bir kaymayi oyle duz tek tarafli bicaklardaki gibi duzeltmek imkansiz neredeyse, kolay gelsin...
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #68 : 13 Haziran 2010, 10:34:17 »
Emre , tekerlekle - yani icbukey  - baslayip , elde zimparalama ile mi duzlestirdin yan yuz egimlerini ?genis acili ricasso egimleri ( bu lafi yanlis kullandigima eminim neredeyse , ricasso bir bolgenin adi degil mi , oyle ise plunge cut a ne deniyor turkcede ? )yapmak hakikaten zor , ben ne cektigini anlayabiliyorum , cogu gitti bence , ama su verdikten sonra tamamen elle bitirsen , bir daha zimpara makinesine sokmasan daha iyi kanimca , su verdikten sonra bu tip zor geometriler son derece bozulmaya yatkin oluyorlar makinede  , o kadar emek, ve daha da onemlisi dikkat harciyorsun . orta cizgideki en ufak bir kaymayi oyle duz tek tarafli bicaklardaki gibi duzeltmek imkansiz neredeyse, kolay gelsin...
Haklısın, bundan sonra bant zımpara tekerindeki eğime uygun hazırlanmış zımpara bloğu kullanıyorum elde zımpara için.
Terimlerda karışıklık olabiliyor, normaldir, çünkü Türkçe'de bu tarz bıçak geometrilerini tanımlayan terimler yok. Biz uydurmaya çalışıyoruz bazen ancak bunlar oturmuş değil.
Primary - Bevel: Taşlama eğimi olarak çevirdik, tam tercümesi "ana eğim". Bu ağız eğimi/ikincil eğim ile karışabiliyor.
Ricasso: Türkçede bir karşılığı yok, çünkü terimin ana kaynağı avrupa kılıçlarının tipolıjileri. Tarihte ricasso deyimi kılıçların metal korumalığı - balçağı (hilt-guard) önündeki düz kesim. Bu kısım claymore tarzı kılıçlarda hatta ikinci elin tutabilmesi için bırakılabilir. Bıçaklarda özellikle büyük boyutlarda bıçağın eğilmeler, yanal zorlamaları, şok dalgalarını emen bir kesim. Büyük bıçakla sert bir cisme vurulduğunda darbenin etkisi bu kısımda yumuşar, kabzayı tutan el bu darbeden daha az etkilenir. Ayrıca namlu eğilip bükülürken bu aradaki kalın bölge bir sınır meydana getirir ve eğilmenin, dalgalanmanın başlangıç noktasını belirler. Ayrıca estetik olarak bıçağın kabzası ile namlusu arasında görsel bir geçiş bölgesi oluşturur. Genelde bu bölgede ustasının damgası olur...

Plunge: plunge cut'da denir. Türkçesi yok. "Eğim başlangıcı" denilebilir... Ricasso ile eğim arasında geçişi temsil eder. Bu eğim başlangıcı çok çeşitli şekillerde olabilir, hafif geçişler olabilir, yuvarlak ya da keskin hatlı olabilir, özellikle ricasso kısmı belirgin bıçaklarda bıçağın estetiğinde önemli yer tutar. Bası ustalar (haslinger gibi) bu kısmı çok geniş eğri halinde işledikleri gibi, bazıları keskin ve dik bir çizgi şeklinde işler...

Bir örnek vereyim:

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #69 : 13 Haziran 2010, 10:46:39 »
plunge da taşlama eşiği olsun
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #70 : 13 Haziran 2010, 10:47:34 »
plunge da taşlama eşiği olsun
Bravo, çok güzel bir terim, tebrikler  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #71 : 13 Haziran 2010, 11:31:48 »
Tam da benim öğrenmeye çalıştığım '' bıçak anatomisi'' konuları başladı :) ;D

Emre bey merakla takipteyiz. Çok iyi gidiyor, nazar değmesin sakın  ^-^
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #72 : 13 Haziran 2010, 15:25:34 »
Tasarımın son hali. Arka balçağın uzunluğu dışında aynen bunu işlemeyi planlıyorum...
 http://img142.imagevenue.com/img.php?image=31890_DSC04220Large_122_121lo.JPG
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2010, 15:33:32 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #73 : 13 Haziran 2010, 15:50:32 »
Bu ne ya ...biraz orta dunya modeli olacak gibi ... cok zor bir seye kalkismissin valla , kolay gelsin. Bu arada balcak ya da herhangi bir parcayi dokturmek istersen - gumus alasimlari ya da krom kobalt vb. metallerden dokebiliriz. cilalandiginda cok hos gozukuyorlar. ama isin en zor kismi yine sana kaliyor: mumdan isleyip bana gondermen gerekiyor , doker tesviye ve cila yapar sana geri yollarim istersen, kolay gelsin ...

dipnot: dokum mumu da yollayabilirim

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #74 : 13 Haziran 2010, 17:55:22 »
Burak, balçak paslanmaz olacak, üstündeki işlemeleri gravür ve tel kakma şeklinde düşünüyorum. Ahşap kısım elde oyma ile ben yapacağım. Asıl zor olan sırt işlemeleri. Onları kendim yapmayı deneyeceğim bir boş parçada, olmazsa onlar da gravür olacak mecburen...

Döküm aklıma gelmedi değil, ancak sonra fikir değiştirdim. Sağol Burak, elbet döküm işi çıkacaktır yakınlarda  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #75 : 15 Haziran 2010, 22:11:40 »
Güncelleme: Picassa çalışır oldu, artık resimler yükleniyor. Ayrıca brülörler oluşmaya başladı, çok yakında test videolarıyla paylaşırım burada... Bıçaklar normalizasyona yarın giriyor, son temizlikleri yapıldı, folyolandı. Yarın ayrıca hamon için kil kaplama tatbiki üzerine resimler koyulacak, ilgililere duyurulur  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #76 : 15 Haziran 2010, 22:31:55 »
 :2up emeğine sağlık ustam, sabırsızlıkla bekliyor olacağız ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #77 : 15 Haziran 2010, 23:06:06 »
Hamonu senden sonra yapmaya karar verdim, ne yapiyorsan aynisini yapacagim galiba , bu kadar emekten sonra yaptigin seyin icine sinmesini dilerim, basarilar...

« Yanıtla #78 : 15 Haziran 2010, 23:18:59 »
Hadi iyi şanslar ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #79 : 16 Haziran 2010, 02:03:40 »
Sağolun arkadaşlar, gerçekten şansa ihtiyaç var...
Bu arada yine picasa gitmiş. Yahu resmen aç kapa artema olayı oldu bu, youtube yasaklamak için picassa gidiyor arada.  Artık Opendns işe yaramıyor youtube için. Bakalım proxy'ler için ne gibi süprizleri olacak ulaştırma bakanlığının...
Bana mı öyle geliyor, ülkemde klostrofobi yaşamaya başladım...

Kipmen Sanat web sitesi