Sağolun arkadaşlar güzel yorumlarınız için

Hadi kolay gelsin.
Merakla takip edeceğim üretim aşamalarını 
Çok beğeni alacağına eminim.
İlgi de çok olursa iş bitiminde isterseniz açık arttırma ile satışa koyalım bunları, başka bir planınız yoksa tabii. 
Av bıçağını bir forumdaşa yapıyorum, kendisi beni serbest bıraktı sağolsun, kısaca "bana bişey yap, alayım" şeklinde

Sağolsun, artık sipariş almayı bırakmama rağmen bir avcı olduğundan işine yarayabileceğini düşündüm. Diğer parçalar, ustura ve hancerin daha alıcısı yok, keyif aldığım projelerin peşinde gidiyorum işte...
3 farklı parçada farklı içerikte celikler kullanmışsınız, nedenlerini paylaşırsanız amatörler için faydalı olacaktır.
haydi kolay gele
Sağolasın, iyi bir soru sormuşsun, önemli: Öncelikle usturada bence sürekli suya girip çıkacak bıçağı paslanmaz bir çelik seçtim, ancak yüksek karbon oranı ve ince karbür yapısı lazım ki ağız tutuşu mükemmel olabilsin. RWL-34 bu iş için biçilmiş kaftan, toz metalurjik bir çelik olduğundan mükemmel bir tane yapısı ve çok üstün bir ağız dayanımı vardır.
Hançerde ise öncelikle yüksek kontrastlı bir hamon istiyordum, hem estetik hem de genel olarak bıçağın sağlamlığı adına. En yüksek kontrastı bu UHB-26C'den alıyorum. Hançer zaten delici bir alettir bu yüzden çok da yüksek darbe dayanımına filan ihtiyacı olacağını sanmıyorum...
1095 Av bıçaklarında dünya çapında genel olarak kabul edilen bir standart sayılır, tabii diğer bir sürü çelikten de olur ancak güzelim hamondan mahrum kalırız

Diğer çelik (26C) biraz fazla kırılgan kalırdı av bıçağı için, 1095 hem alabildiği mükemmel ağız açısıyla (16-18 derecelerde rahatlıkla pirinç testinden geçiyor

) hem de yüksek karbonuyla uzun süre ağız dayanımıyla, buna rağmen kolay bilenebilirliğiyle bu işte en iyi seçimlerden biri bana kalırsa. Tabii daha modern çeliklerden RWL-34, A2, O1 gibi çeikler de çok iyi seçenekler ancak bu biraz da duygusal bir seçim benim için, bladeforums gibi yerlerde eskiden beri ağzım sulanarak, güzel hamonlu avcı bıçaklarına bakıp hep özenmişimdir. Eh sıra bende artık

Yeni girişimlerin hayırlı olsun emre abicim olurda bittikten sonra beğenmediğin bıçaklar olursa bana yollayabilirsin

Genelde hiç bir bıçağımı tam olarak beğenmiyorum, hep bir sürü kusur görüp canım sıkılıyor, ancak günler haftalar boyu üstünde emek harcadığım bıçakların da birkaç görsel sorundan dolayı çöpe gitmesine içim ve cebim razı gelmiyor, genelde satılıyor bu yüzden

Emre av bıçağının tipi çok hoş !
Ustura ile ilgili ; bende bir arkadaşımın hediyesi chisel ağızlı bir çakı var ve çok çok keskin, aslında bu kadar keskin olması agız yapısı ile mi ilgili bilmiyorum ama usturada da böyle bir agız kullanılsa nasıl olur ?
Ejder, bence chisel (ıskarpela) ağız da çok güzel iş görür, haklısın, ancak bu tip bıçakları bilemek iç bükey bıçakları bilemekten çok daha zordur. Benim annemdeki ustura ağız geomertisi olan sebze bıçağını bilemek sadece bir dakikamı filan alıyor. Usturalardaki ağız geometrisinin en önemli nedeni bilenebilirliği, yoksa jilet dediğimiz şeyler "ıskarpela" ağız biçimli çelik levhalar, başka birşey değil. Ancak bilenmesi gerekmediğinden ve inceliğinden dolayı başka bir ağız geometrisi anlamsız olurdu...
Ustura hazır olunca bileme(hone) için ihtiyacın olursa iletişime geçebileceğimiz birkaç kişi biliyorum ama yurtdışındalar (birde gümrük bıçak deyip problem çıkartır mı emin değilim)
Sağolasın, ancak bir bıçak sanatçısı olarak yaptığım bıçakların ağızlarını genelde açabilmeyi becerebiliyorum

Usta, büyük hevesle takip edeceğim bi yazı olacak, özellikle av bıçağı ilgimi çekiyor ama hançerde fena gözükmüyor, sap olarak ne kullanacaksınız acaba ?
Hançeri daha tam tasarlamadım, şu anda iki yanın simetrisini oturtmayla uğraşıyorum. Bazı yazılarda okumuştum, bir hançer iki bıçak demektir işçilik olarak diye, ama yalan imiş bu tabirler. Meğerse 3-4 bıçak gibiymiş. Evet, iki bıçak varmış gibi iki yanda da taşlama yapılıyor, bu açıdan doğru, ancak bu iki yanın birbirine simetrik olması gerekliliği işi iyice kompleks hale getiriyor...
Eline sağlık 
Ustura yapımında başarılar bana yabancı tıraş forumunda birisi "Ali Bıyıklı ve Sedef usturalarını kıyaslayabilir misin" diye sormuştu sen bitir "onları boşver Emre usturaları var" derim
Sağolasın...
emre bey çok değişik güzel fikirler av bıçağı profili çok güzel tutar bu model..
Aslında düşünmüyor değilim Sinan, bunu bitireyim, hoşuma giderse son hali 5-10 tane daha yapmayı planlıyorum aynı profilde...