Bıçak Sanatı - Forum

Üretime biraz ara verdim.

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: Üretime biraz ara verdim.
« Yanıtla #80 : 27 Nisan 2012, 17:24:09 »
Bugün canım çalışmak istemiyor. Sabahtan atölyeye girdim, saat 1'e kadar zor çalıştım. Yaz geliyor çatı arası ısınmaya başladı.
Bugün yaptıklarım bunlar.
Bunları çizeli çok oluyor. Bir türlü fırsat bulup da imalata geçememiştim. 2 adet EDC.

Bu mikro EDC sürekli yanımda taşımak için.
Her zaman yanımda küçük bir el çantası oluyor. Cüzdan, anahtarlar, arabanın ruhsatı derken tamamını cepte taşımak zor. İnsan ister istemez küçük bir el çantası taşıyor. İşte bu çantada bulundurulması gerekenlerden biri küçük bir bıçak. Şimdiye kadar çantada hep bir isviçre çakısı bulundururum. Bunu bitirince artık çantamda taşıyacağım.

By ertarda at 2012-04-25

Arabanın torpido gözü için de bunu yapmaya başladım. Bu formu bilerek seçtim, ucu sivri değil, dolayısıyla tehtid edici bir silah gibi görünmüyor. Zaten amacı da bir silah olmak değil, bir alet olmak. Başım sıkıştığında elimin altında kolayca ulaşabileceğim bir bıçak olduğunu bilmek insanı güvende hissettiriyor. Düşünün, kaza anında emniyet kemeri sıkışmış açılmıyor, veya yakıt hortumu patlamış, kesip kısaltıp tekrar monte etmek gerekiyor. İşte bu bıçak o gibi durumlar için.

By ertarda at 2012-04-25
Ertuğrul Ustam,
İşte şimdi beni yıktın virane eyledin. Rhino ve plus'ın hastası olarak bu modeller beni mahvetti.

Plus yapmayı denedim ama iki yanak çok farklı olunca elime yapıştı kaldı...
Ahhh ahhhhhh........
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2012, 17:29:00 Gönderen: zucchero »

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
  • Meslek: bilgisayar satis ve destek
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #81 : 27 Nisan 2012, 18:30:25 »
bu tip ufak tefek günlük bıçaklardan, satışa koyduklarınız gibi bi seri çıkma ihtimali varmıdır ara bitiminde falan :)
Si vis pacem, para bellum.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #82 : 27 Nisan 2012, 18:50:27 »
bu tip ufak tefek günlük bıçaklardan, satışa koyduklarınız gibi bi seri çıkma ihtimali varmıdır ara bitiminde falan :)

Yapsam mı acaba?  ;)
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #83 : 27 Nisan 2012, 18:59:31 »
 galiba artık yavaş yavaş gözler küçük bıçakları , edc' leri de görmek istiyor forumda...:)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #84 : 29 Nisan 2012, 10:43:22 »
Abi mikro edc ve torpido için yaptığın bıçaklar harika görünüyor.Ölçüleri nedir acaba,resimlerini sabırsızlıkla beklicem.Saygılar.

Mustafa, kusura bakma bu mesaja cevap vermeyi unutmuşum.
Geç de olsa şimdi cevap vereyim. Toplam boy küçük olan 98, büyük olan 155 mm.
Her ikisi de 1.4112 çelik ve 3.5 mm kalınlık.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
« Yanıtla #85 : 29 Nisan 2012, 13:54:10 »

Yapsam mı acaba?  ;)

hiç fena olmaz hocam :)

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #86 : 30 Nisan 2012, 13:21:50 »
Abi mikro edc ve torpido için yaptığın bıçaklar harika görünüyor.Ölçüleri nedir acaba,resimlerini sabırsızlıkla beklicem.Saygılar.

Mustafa, kusura bakma bu mesaja cevap vermeyi unutmuşum.
Geç de olsa şimdi cevap vereyim. Toplam boy küçük olan 98, büyük olan 155 mm.
Her ikisi de 1.4112 çelik ve 3.5 mm kalınlık.
Sağol abi edc ye içim gitti ellerine sağlık bitmiş halini sabırsızlık ile bekliyorum.Kusura bakcak bişey yok abiciğim saygılar.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #87 : 30 Nisan 2012, 17:25:06 »
Vakum ve basınç kazanının eksiklerini bugün tamamladım.
Eksik parçalar şunlardı:

By ertarda at 2012-04-30

Sistem hem vakum hem de basınçta çalışacaksa vakum saatinin altında bir vana koymak gerekiyor. Zira kazanın içindeki basınç bu tip manometrelere zarar verebilir.
Sistem şöyle çalışacak. Kazanın içine stablize yapılacak parçalar ve reçine koyulduktan sonra, önce hem manometre hem de kazan giriş vanaları açılacak. Hortumun ucu vakum pompasına bağlanacak ve pompa çalışacak. Manometreden kazanın içinde hiç hava kalmadığı okununca hava vanası kapatılacak ve hortum vakum pompasından ayrılacak. Ahşapların içinden tüm havanın boşalmasına izin vermek için bir süre beklenecek. Hava giriş vanası açılacak ve kazanın içi tekrar atmosfer basıncı olması sağlanacak. Bu aşamada ahşabın içindeki selüloz borucuklara reçine dolacak. Ancak ahşabın cinsine ve boşluk miktarına göre çekirdek kısımlara da reçine nüfuz etmesi için ikinci aşama olan basınç aşamasına geçilecek.
kazana basınç vermeden önce vakum manometresinin altındaki vana kapanacak. Ve sisteme kompresörle basınçlı hava basılacak. Kazan içi istenen basınca geldiğinde kompresör durdurulup hava giriş vanası kapatılacak. Bu defa da basınç altında reçine derinlere nüfuz etmesi beklenecek.

Hortumu kompresöre bağlamak için gereken parçalar da bunlardı, ve temin edilip montajı yapıldı.

By ertarda at 2012-04-30

Kazanı ayakta tutacak destek lamaları da yerine monte edince sistem tamamlandı. Özellikle vakum pompası çalışırken kazanın devrilmemesi çok önemli. Zira hortum girişine ve oradan da vakum pompasına ulaşabilecek reçine pompayı tamir edilmeyecek şekilde bozabilir.

By ertarda at 2012-04-30

Diğer taraftan vakum anında ahşabın içinden çıkacak kabarcıklar reçinenin köpürmesine neden olabilir. Bundan emin değilim, ama önlem almaktan bir sakınca gelmez. O yüzden kazanın içinde en üst kısma uygulama anında bulaşık teli koymayı planlıyorum.

Tüm parçalar monte edilince 8 bar basınç altında sistemi test ettim. Her şey mükemmel. Yarım saat 8 bar basınçta bekledi ibre yerinden bile kıpırdamadı. Hiç bir yerde kaçak yok.

By ertarda at 2012-04-30

Önemli Not:
Böyle bir sistem kurmayı planlayan arkadaşlar için ufak bir uyarı: Vakum problem yaratmaz ancak basınç işi tehlikeli. Eğer sistemden emin değilseniz test ediniz. Basınç kazanlarının test yöntemini Sefa Hoca daha önce yazmıştı.

Bir öneri, kaynaklara her ne kadar güven duysanda, yinede test amaçlı; içine tamamen su doldurup kopmresörle bir test yap derim.

Kazana gaz yerine sıvı doldurulup basınç uygulandığında kazan o basınca dayanıklı değilse yine patlayacaktır. Ancak sıvılar gazların aksine basınç altında hacim daralması yapmayacaklarından patlama infilak şeklinde değil de yarılma şeklinde olacaktır.

Lütfen hesabını yapamadığınız ya da hesapta emniyet katsayısının düşük çıktığı sistemleri sıvı ile denemeden kullanmayınız.
Örnek verecek olursam, ben 10 cm çaplı boru ile kazanı imal ettim. 10 cm değil de 20 cm boru ile yapsaydım ve 6xM8 mm cıvata yerine 6xM6mm cıvata kullansaydım. Kazan 8 bar basınçta kesinlikle patlayacaktı. Zira cıvatalara gelen yük 2513 kgf (2.5 tondan fazla) iken cıvataların taşıyabileceği yük 1649 kgf olacaktı.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #88 : 30 Nisan 2012, 18:09:46 »
Güzel bilgiler, teşekkürler Ertuğrul usta  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #89 : 30 Nisan 2012, 20:19:20 »
Ertuğrul, kesinlikle köpürme oluyor, hele senin vakum gücünle büyük ihtimal köpük hortuma kadar ulaşabilir. Bulaşık teli işe yarayabilir, bunun yanında kazandan vakum pombasına giden borunun başında 3-5 santimlik kısımda şeffaf boru gibi bişey de kullanılabilir belki, ya da arada ufak bir kalın cam tüp akuple edilebilir, bu sayede köpük taştığında görüp vakumu durdurabilirsin bir süreliğine, köpük çökünce devam edersin. Ya da bir çözüm de vakumu önce 500 m/hg civarında tutarsın bir 10-15 dakika, sonra arttırırsın, 500 civarında köpürmeye neden olacak kadar hızlı çıkış olmuyor, daha çok kapağı açılmış soda gibi kabarcıklanıyor sadece, bu 10-15 dakikada zaten havanın ciddi kısmı emilmiş olacak, 700'lerde çok aşırı köpürmeye neden olacak kadar hava kalmayacak.

Fikirler bunlar...

Bu arada senin basınç odasını çok beğendim, aynen kopyalıyorum izninle, boş bir zaman bulabilirsem tabii  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #90 : 30 Nisan 2012, 20:29:13 »
Ertuğrul ellerine sağlık, tam olması gerektiği gibi olmuş  :2up ( köpürme için önlem olarak emişe bir genleşme odası koyarsan sorun çözülür)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #91 : 30 Nisan 2012, 21:14:58 »
Bu arada senin basınç odasını çok beğendim, aynen kopyalıyorum izninle, boş bir zaman bulabilirsem tabii  ;)

Kopyalamak serbest. Zaten forumda ki diğer arkadaşlar da isterlerse yapsınlar diye burada yayınladım.

Ertuğrul ellerine sağlık, tam olması gerektiği gibi olmuş  :2up ( köpürme için önlem olarak emişe bir genleşme odası koyarsan sorun çözülür)
Sefa Hoca'm haklısın sistem bir de genleşme odası istiyor galiba.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #92 : 02 Mayıs 2012, 13:34:15 »
Bugün EDC'lerin ısıl işlem öncesi 180 kum perdahlarını yaptım.

By ertarda at 2012-05-02

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #93 : 02 Mayıs 2012, 16:51:50 »
Abi çok güzel görünüyolar ellerine sağlık.Saygılar.

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
« Yanıtla #94 : 02 Mayıs 2012, 18:20:20 »
Bu ufaklıklar çok yakışıklı oldular.

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #95 : 03 Mayıs 2012, 13:40:33 »
Tek kelimeyle müthiş...

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #96 : 11 Mayıs 2012, 10:03:21 »
Abi ufaklıklar daha bitmedimi?Saygılar.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #97 : 11 Mayıs 2012, 12:03:26 »
Abi ufaklıklar daha bitmedimi?Saygılar.

Ufaklıklar henüz bitmedi. Isıl işlemlerini yaptım, son perdah için kıyıda bekliyorlar. Az bir işleri kaldı ama araya başka işler girince beklemedeler.
Öncelikle kasap bıçakları setini bitirmem lazım. Kasap bıçak setinin az bir işi kaldı, bugün bitirir, akşama bitmiş hallerinin fotoğraflarını paylaşırım. Tabii bu setin yapım amacı olan maliyet hesabı da akşama çıkmış olur.
Ahşap stablizasyon sisteminin ilk denemesini yaptım. Önce vakum ardından 8 bar basınçla sap malzemelerinin içine reçineyi emdirdim. Sonuç oldukça başarılı gözüküyor.

By ertarda at 2012-05-11

Ancak şimdi düşününce hazır yapmışken bazı testleri de yapsaydım diye düşünüyorum. Mesela ahşap parçalarının stablizasyondan önceki ve sonraki ağırlıklarını ölçseydim ne kadar malzeme emdiğini görebilecektim. Artık bir daha ki sefere.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #98 : 11 Mayıs 2012, 12:56:04 »
Kolay gelsin abi.Saygılar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #99 : 11 Mayıs 2012, 13:34:13 »
Aynı ahşaptan aynı boyda bir parça kesip karşılaştırsan hesap fazla da şaşmaz hani.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben