Vakum ve basınç kazanının eksiklerini bugün tamamladım.
Eksik parçalar şunlardı:

By
ertarda at 2012-04-30
Sistem hem vakum hem de basınçta çalışacaksa vakum saatinin altında bir vana koymak gerekiyor. Zira kazanın içindeki basınç bu tip manometrelere zarar verebilir.
Sistem şöyle çalışacak. Kazanın içine stablize yapılacak parçalar ve reçine koyulduktan sonra, önce hem manometre hem de kazan giriş vanaları açılacak. Hortumun ucu vakum pompasına bağlanacak ve pompa çalışacak. Manometreden kazanın içinde hiç hava kalmadığı okununca hava vanası kapatılacak ve hortum vakum pompasından ayrılacak. Ahşapların içinden tüm havanın boşalmasına izin vermek için bir süre beklenecek. Hava giriş vanası açılacak ve kazanın içi tekrar atmosfer basıncı olması sağlanacak. Bu aşamada ahşabın içindeki selüloz borucuklara reçine dolacak. Ancak ahşabın cinsine ve boşluk miktarına göre çekirdek kısımlara da reçine nüfuz etmesi için ikinci aşama olan basınç aşamasına geçilecek.
kazana basınç vermeden önce vakum manometresinin altındaki vana kapanacak. Ve sisteme kompresörle basınçlı hava basılacak. Kazan içi istenen basınca geldiğinde kompresör durdurulup hava giriş vanası kapatılacak. Bu defa da basınç altında reçine derinlere nüfuz etmesi beklenecek.
Hortumu kompresöre bağlamak için gereken parçalar da bunlardı, ve temin edilip montajı yapıldı.

By
ertarda at 2012-04-30
Kazanı ayakta tutacak destek lamaları da yerine monte edince sistem tamamlandı. Özellikle vakum pompası çalışırken kazanın devrilmemesi çok önemli. Zira hortum girişine ve oradan da vakum pompasına ulaşabilecek reçine pompayı tamir edilmeyecek şekilde bozabilir.

By
ertarda at 2012-04-30
Diğer taraftan vakum anında ahşabın içinden çıkacak kabarcıklar reçinenin köpürmesine neden olabilir. Bundan emin değilim, ama önlem almaktan bir sakınca gelmez. O yüzden kazanın içinde en üst kısma uygulama anında bulaşık teli koymayı planlıyorum.
Tüm parçalar monte edilince 8 bar basınç altında sistemi test ettim. Her şey mükemmel. Yarım saat 8 bar basınçta bekledi ibre yerinden bile kıpırdamadı. Hiç bir yerde kaçak yok.

By
ertarda at 2012-04-30
Önemli Not:Böyle bir sistem kurmayı planlayan arkadaşlar için ufak bir uyarı: Vakum problem yaratmaz ancak basınç işi tehlikeli. Eğer sistemden emin değilseniz test ediniz. Basınç kazanlarının test yöntemini Sefa Hoca daha önce yazmıştı.
Bir öneri, kaynaklara her ne kadar güven duysanda, yinede test amaçlı; içine tamamen su doldurup kopmresörle bir test yap derim.
Kazana gaz yerine sıvı doldurulup basınç uygulandığında kazan o basınca dayanıklı değilse yine patlayacaktır. Ancak sıvılar gazların aksine basınç altında hacim daralması yapmayacaklarından patlama infilak şeklinde değil de yarılma şeklinde olacaktır.
Lütfen hesabını yapamadığınız ya da hesapta emniyet katsayısının düşük çıktığı sistemleri sıvı ile denemeden kullanmayınız.
Örnek verecek olursam, ben 10 cm çaplı boru ile kazanı imal ettim. 10 cm değil de 20 cm boru ile yapsaydım ve 6xM8 mm cıvata yerine 6xM6mm cıvata kullansaydım. Kazan 8 bar basınçta kesinlikle patlayacaktı. Zira cıvatalara gelen yük 2513 kgf (2.5 tondan fazla) iken cıvataların taşıyabileceği yük 1649 kgf olacaktı.