Bıçak Sanatı - Forum

Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)

tian92

Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« : 09 Nisan 2012, 14:24:51 »
Arkadaşlar

Bu belgeseli izleyen var mı? Ben daha c.tesi günü gördüm ve 9.bölümüymüş. Her hafta çarşamba günleri akşam 22,00 de NTV de çıkıyormuş. Ben tekrarının bir kısmına denk geldim.

Kullandığı bıçaklar Bora bıçak. Kendisine soran izleyicilerede Bora bıçağın iyi bir bıçak olduğunu söylüyor kendi sayfasında. bicaksanati.com bıçaklarını zor doğa şartlarında kullansaydı fikri ne olurdu acaba? Programda canlı canlı çekirge, pişmiş yılan ve kurbağa yiyormuş ama o bölümleri görmedim baştan sona izlemeyi düşünüyorum. Benim izlediğim bölümde ağaçtaki bir dikenle balık tuttu. Çapari olarak kkulandı. Misina yerinede paraşüt ipi kullandı.

http://serdarkilic.com.tr/site2/

Facebooktada sayfası var.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2012, 16:46:36 »
Serdar Kılıç'ı şahsen tanırım. İzlediklerinin bir tv programı olduğunu, programların sponsorlara ihtiyaç duyduğunu ve şov yapmazsanız adınızdan söz edilmeyeceğini bilmek lazım. Kendisi çok daha çetin koşullara alışık tam bir doğa adamı. Aslında alışlıktan da öte zevk alıyor doğanın bir parçası olmaktan. Birçok kayıtlı başarısı var ama birçoğunu aldığı keyiften dolayı gerçekleştirmiş bir survavilist .  Sohbetine doyum olmaz, anlatacakları onu tanımayanlar için gerçek dışı bile gelebilir. Ama günümüz şartlarında yaşayabilmek için kendini ve ailesini doyurması gerektiğinden ticaret yapmalı, tv programlarında şov yapmalıdır.  İnsanlara kazandırdığı doğa sevgisi en büyük avuntusu, pek dile getirmese de standartlarını düşürmüş olması, teknolojiden tam kopamayıp doğayla her daim başbaşa kalamaması da en büyük sıkıntısıdır.

tian92

« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2012, 16:54:23 »
Evet . Dediklerinde haklısın. Bora bıçak programın sponsoru diye okumuştum bir yerde. Yabancı bir bıçaktansa yerli malı olması her zaman gurur verici.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2012, 17:48:12 »
Bana ortalama ayda bir kere falan Bora iyi mi alayım mı diye sorulur. Ben de elimde sadece tek bir Bora olduğundan ve onu da hem alalı uzun bir süre geçmiş hem de bu bıçaklara kırıcı bir test uygulayamamış olmamdan dolayı net konuşamam.

Buna karşılık şu anki Bora'lar arasından ucu fazla ince ve sivri olmayan, ortalama boyda bir Bora ile doğaya gidilir derim. Kendinizi sabote etmeye çabalamazsanız bunu sorunsuz kullanırsınız, olsa olsa shogun gibi sivri uçlu bir modelde uç kısmında ufak kırılma sorunu yaşarsınız o da bence atla deve bir kırık olmaz. Zaten Shogun ile en iyi savunma yapılır, diğer şeylere o kadar yakışmaz.

Buna karşılık doğa bıçaklarında benim idealim düz ya da konveks taşlamadır. Düz taşlama ortalama bir açıyla yapıldıysa bunun sonucu tam taşlama da olabilir, bu açının sonucu olarak scandi de olabilir. Taşlama tipinde benim mutlak bir doğrum yok. Kimi durumda işe yarayan bir taşlama öteki halde biraz daha az işe yaradığından bıçak seçimim o anki düşünce yapıma göre bile değişebiliyor.

-- o --

Bıçaksanatında gördüğümüz ya da bizim profilimizdeki amatörlerin yaptıklarına gelince...

Bizim yaptıklarımız el yapımı bıçaklar ve yaptıklarımızın adedi de düşük. Değişik bir öğrenme süreci içindeyiz. Bunun da olumlu ya da olumsuz çeşitli sonuçlarını yaptıklarımız arasında gözleyebilirsiniz.

Öncelikle, bıçağı yapanın yaptığını ne kadar doyurucu bilgi ve deneyim ışığında yaptığı önemli. Örneğin su verme sıcaklığını tutturamamak, meneviş sıcaklığını, süresini, sayısını yanlış belirlemek beklenmedik anda kırılacak bir bıçakla bizi yüz yüze bırakabilir. Bunlar, süreci bilinçli ve özenli bir şekilde yürütmekle, yapılanları sınamakla ve son olarak yapılanları diğer ustalar ile paylaşmakla aşılacaktır. Çeşitli arkadaşlar birden çok defa kırık bıçağının fotoğrafını paylaştı ve su verme sıcaklığının aşırı yüksek seçildiği uyarısı ile kendini geliştirdi.

Bizim amatör oluşumuzun en büyük farklarından birisi, emeğimizi bedava olarak görmemiz. Kendimiz için de yapsak başkasına da versek bıçaklara akıllara zarar süreler ayırıyoruz. Zamanın darlığı ile taviz verenimize rastlamıyorum.

Marka olmuş bıçaklarda ustasına pratik geldiğinden bıçak hep iç bükey taşlanıyor. Bir de yamuk kesitli (en.:trapezoid) lamalar kullanılarak bıçağın ağzının hattını takip etmeyen kesitli taşlamalar elde ediliyor. Bizim bıçaklarımızda ise yeri gelince düz taşlama, dış bükey ve iç bükey taşlamayı tek tek ya da bir kombinezon halinde üşenmeden uygulayabiliyoruz.

Yine zaman tasarrufu adına saplar çok kaba ve köşeli bırakılıyor. Gereken yerlerde pah kırılmıyor, keskin hatlar yuvarlatılmıyor. Saplar çok zaman yarılı sap bile (en.: full tang) olsa bu iki yandaki parçalar bir kütük gibi boydan boya aynı kalınlıkta bırakılıveriyor. Böyle bir bıçağı elime alında o köşelerden, kenarlardan kurtulmak, sapa zarif bir 3 boyutlu biçim kazandırmak için can atıyorum. Ancak seri üretimi kurcalayınca bu sefer bitirişini de yinelemek gerekebiliyor.

Ben yaparken eğer sap çok basit, silindirik ya da limoni bir biçim türünde değilse, örneğin kola şişesi biçimliyse kullanıcının avuç boyutlarını göz önüne alıyorum. Erkek eli, kadın eli farklı olduğu gibi bunların da hiç biri bir değil. Örneğin tanıdığım bir deliormanlı arkadaşın ellerinin boyutları bildiğim herkesinkinden fazla idi. Bu ele yapılacak bir bıçak bir piyanistin ellerine yakışmayacaktır.

Bunları ve yazmayı akıl edemediklerimi toplarsak Serdar Kılıç'ın en işine yarayacak bıçak, Serdar Kılıç'ın programlarda bıçakla neyi nasıl yaptığını görmüş, onun elini ölçmüş, bıçağı nerede taşıyıp bakımını nasıl yaptığını bilen, onun bileme olanak ve tercihini bilen, kendi yaptığı bıçakların limitlerini bilen bir usta tarafından yapılır.
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2012, 17:51:36 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2012, 19:03:49 »
Eline sağlık, güzel yazı olmuş...

tian92

« Yanıtla #5 : 09 Nisan 2012, 21:04:01 »
Eline sağlık, güzel yazı olmuş...

+1

Kişiye özel ergonomide bıçak fikrine sizin kadar usta olmasamda kullanan kişi olarak katılıyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9546
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2012, 21:26:23 »
Bora'ya ve amatör bıçakçılara ilave yapayım.

Bora'nın elimdeki tek bıçağının kılıf tasarımı sorunsuz bir tasarım. Bıçak, kılıfı ve kılıf iplerini kesmeden sorunsuz bir şekilde girip çıkıyor.

Bıçağın cilalanmamış namlusu daha güzel duruyor. Kalın zımpara üstüne cila çirkinliği Bora'da yok. Bıçak doğrultusundaki muntazam bir ince zımparalama çizikleri de güzel örtüyor.

-- o --

Bıçaksanatı dahilinde gördüğüm amatör işi olan bıçaklarımızda da saten bir bitiriş ya da cilalanmışsa da kademe kademe zımparalandıktan sonra cilası yapılmış namlular göz dolduruyor.

Namlulara su verişte ise bizim çok net bir avantajımız var. Amaca uygun olarak bıçağın istenen noktalarına su vermek (bu ifadeyi sonradan biraz düzelttim.) ya da farklı oranda menevişlemek bizim için mümkün. Tabii bu yöntemler her çelik için uygun değil ama karbon çelik ile çalışabilmek de bu güne kadar bizim yaptığımız bir şey....
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2012, 21:29:54 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #7 : 09 Nisan 2012, 23:16:29 »
Cihan burdan diğer bölümleri izleye bilirsin.
yada bana uğrarken flaş ile gelirsen ben veririm sana :) bende hazır var..
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

wu_tang

• 97
  • Umut Durmuş
  • Meslek: iletişim hizmetleri
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2012, 05:29:16 »
Ben geçen sene bütün bölümlerini izlemiştim kaçırdığım bölümleride internet üzerinden bakmıştım, gayet güzel ve eğitici bir dizi belgesel, dogadaki bazı yenilmicek böcek ve bitki türlerinide test ederek yenmemesi gerektiğinide gösteriyo.

Bende ilk başlarda Cihan arkadaş gibi bu adam Bora marka bıçakları neden övüp duruyo diye düşünüyodum ön yargımla ama bişeylerin yürümesi için sponsorların desteği olması gerektiğini düşündüm, bi yandanda halen bir şeyler yapilabilirmi siteyi ve ustaların elinden çıkan güzel bıcakları orada tanıtabilmeyide her bölümünü izlerken hayal ettim, bunun bir yolunu bulmayı çok isterdim.

Bu arada bir  Kocaeli toplaşması yapsak nasıl olur ? doğa ortamı ve mangal keyfi çerçevesinde.

tian92

« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2012, 09:15:13 »

Bu arada bir  Kocaeli toplaşması yapsak nasıl olur ? doğa ortamı ve mangal keyfi çerçevesinde.

Bir ara toplanabiliriz. Arslanbey taraflarındayım tepeye çıkar İzmit manzarasında muhabbet edebiliriz. Geçen sene izledim derken siz "İçimdeki Doğa" programı varmış onu kasdediyorsunuz sanırım. Benim başlıkta belirttiğim daha yeni bir program. Çok eğitici. 15-20 dk lık bölümüne denk geldim ama ne kadar öğrenecek şeyimiz varmış dedim. Serdar bey dalı kırarken dibinden kırmaya dikkat edelim. Bu şekilde ağacın kırık bölümü gövdeye ne kadar yakın olursa üzerini o kadar çabuk reçineler ve böylelikle bakterilerden korunur aksi takdirde bakteriden dolayı hastalanır ve kurur diyor. Kolay kolay ağaçtan dal kesmem ama kessemde dikkat edeceğimi sanmazdım. Güzel program.

tian92

« Yanıtla #10 : 10 Nisan 2012, 09:16:54 »
Cihan burdan diğer bölümleri izleye bilirsin.
yada bana uğrarken flaş ile gelirsen ben veririm sana :) bende hazır var..

Hüseyin bey flaşı yanıma alayım dışarı çıkınca ararım sizi. Teşekkürler.  :2up

tian92

« Yanıtla #11 : 10 Nisan 2012, 09:29:46 »
Arkadaşlar

Kullandığı bıçağı ilk gördüğümde sitedeki bu bıçağa benzettim ve acaba bizden birisimi hediye etti hiçte Bora bıçaklarına benzemiyor diye düşünmüştüm.
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/bitirdigim-ilk-bicak/

Ama sonra karşılaştırınca farkları gördüm. Hem ondaki bana kemik sap gibi geldi.

tian92

« Yanıtla #12 : 10 Nisan 2012, 09:33:53 »
Aşağıdaki resimde benzettiğim bıçak ile karşılaştırmayı görebilirsiniz.
Bu arada o dal parçası ile çapari yapıp balık tuttu. Memleketim Bolu'da.  :)

tian92

« Yanıtla #13 : 10 Nisan 2012, 09:37:01 »
Ustalar daha iyi bilir ve yorumlar ama Serdar beydeki bıçağın kesici yüzeyi sanki makine ile taşlanmış gibi. El yordamı ile eğelenmişe benzemiyor. Belli bir açı ile devam ediyor gibi geldi bana. Makine kullanıldıysada seri üretim bir bıçağa benzetemedim.  Galiba bu formdaki bıçağa Bushcraft deniyor.

tian92

« Yanıtla #14 : 10 Nisan 2012, 09:45:23 »
Bıçağının kılıfı muhtemelen hazır alınmış. Ya da standart bir modele uyarlanmış. Kendi kullandığı kılıf ve nette bulduğum başka bir kılıf yanyana.

tian92

« Yanıtla #15 : 10 Nisan 2012, 09:50:52 »
bicaksanati.com u ziyaret edip ustaların el emeği bıçaklarına bakmasını tavsiye ettim. Yazılan yazıları yardımcısı okuyup cevaplıyor ama kendiside daha sonra okuyormuş mutlaka.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #16 : 10 Nisan 2012, 10:03:54 »
Ustalar daha iyi bilir ve yorumlar ama Serdar beydeki bıçağın kesici yüzeyi sanki makine ile taşlanmış gibi. El yordamı ile eğelenmişe benzemiyor. Belli bir açı ile devam ediyor gibi geldi bana. Makine kullanıldıysada seri üretim bir bıçağa benzetemedim.  Galiba bu formdaki bıçağa Bushcraft deniyor.

Woodlore deniliyor. Ray Mears'ın tasarımı.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

tian92

« Yanıtla #17 : 10 Nisan 2012, 10:20:35 »
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2012, 10:25:42 Gönderen: tian92 »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 10 Nisan 2012, 10:48:16 »
Konuya geç dahil olmakla birlikte, birkaç kez seyrettim Serdar Kılıç'ı. Gayet aklı başında bir doğa adamı.

Eleştireceğim bir tek sahnesi oldu: protein peşinde yılan, böcek yemesi. Hazzetmemem, yenilen hayvan nedeniyle değil (nitekim, kurbağa bacakları peşine de düştü ki, hem lezzetli, hem az enerjiyle elde edilebilen hem de tehlikeye atılmayı gerektirmeyen bir protein kaynağı olarak hastasıyımdır ;)), genel aklı başında tavrına aykırı olduğunu düşündüğüm için. Proteinsiz kalmak yılan avlamak kadar tehlikeli bir durum değil. Doğada yalnız kalınca çoğu durumda vejateryan bir diyete dönmek ve ucuz (enerji harcamak anlamında) fırsat bulunca protein almak akıllıca. TV şovu bağlamında şu protein manyağı Ayı (Bear Grylls) kardeşten sonra beklentiler değiştiği için olsa gerek bu yaptığı (lafı geçmişken, bu Ayı kardeş komple şaka, yaptığını yapıp hayatta kalmak için film ekibi, ambülans ve helikopter desteği lazım). Serdar Kılıç her bölümde yapıyor mu bunu, ben mi denk geldim bilemiyorum.

Toplayıcılık avcılıktan hem daha az tehlikeli hem daha az enerji harcatan bir beslenme şekli.

Bir de "tavşancı açlığı" (İng. rabbit starvation) denilen bir durum söz konusu protein için av eti peşinde koşulduğunda. Karaciğerimiz günde 2oo-25o gram protein işleyebiliyor, gramında 4 kaloriden en fazla 1ooo kaloriyi proteinden alabiliyoruz yani. Doğada 1ooo kaloriyle günü geçiren adam adım adım ölüme gider.

Bıçakları konusunu sadece TV şovu, sponsor ekseninde düşünmek çok da doğru olmayabilir. Her ne kadar survival lafı ve konuları geçse de Serdar Kılıç çok başarılı bir şekilde bushcraft konuları işliyor. Dert hayatta kalmaktan öte doğada yalnızken keyif almak. Öyle büyük, sağlam, çok işlevli ve acar bıçaklara ihtiyaç yok. Hatta öyle olmaması daha iyi; bu işin okullarında elinize oldukça ucuz bıçaklar (1o-15 dolarlık Mora'lar mesela) verirler, iş bıçakta bitiyor gibi bir yanlış anlamayı engellemek için. Tekniği öğrendikten sonra iyi bıçak daha da keyif veriyor tabii, ama işin duayenlerine bakarsan adamın çakmak taşından kırdığı parçayla yaptığını değil en pahalı bıçak, torna tezgahı verseler yapamazsın.

Bunca yıldır uğraşımdan öğrendiğim: bilgi bir, teknik iki, akıl üç, geri kalanlar lüks.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

tian92

« Yanıtla #19 : 10 Nisan 2012, 11:21:40 »
Av eti içi protein harcama ve tehlikeye girme işi banada çok mantıklı gelmedi. Zira doğada mineralce zengin yeşil bitkiler var bunlar ateş yakıp varsa su ile kaynatılarak çorba bile yapılabilir. Çiğde yenilebilir. Yaz aylarında meyvede bulunuyor. Özellikle İzmit bölgesi yabani kestane dolu  :) Aslında mantar çeşitleri konusunda kurs açılsa giderim. İnternetten bakıp araştırıp sonrada yemek güven vermiyor. İşin ehli kişilerce eğitim verilse ve "yee korkma zehirsiz" şeklinde telkin verseler daha emin yer ve çeşitlerini öğrenirdik. Doğada karın doyurmak ve bitkilerin yenilenini bilmek bence başlı başına bir konu.