Bıçak Sanatı - Forum

Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)

bladexlegend

• *
  • 15
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: istanbul/ümraniye
Ynt: Doğada tek başına dağ evi (survival belgesel)
« Yanıtla #40 : 15 Nisan 2012, 18:11:52 »
sırf övmek için mi '??? sayın Hayri Canyakmaz neden bırını sırf övmek ıcın sızınle polemıge gıreyım kı ne gececek bu konuda elıme surekli abartmaya gerek yok dıyerek bu sözü yineliyosunuz ben dusuncelerımı soyledım gördüklerimi o programı izlerken Serdar Kılıç hakkında hıssettıklerımı paylastım 5000 tane olsa terör kalmazdı türkiyede sözüm de mecaz anlamla karısık bir espriydi bunun farkını da anlatmama gerek yok sanırım size ama isterseniz anlatabılırım işim Eğitmenlik çünkü...Ekşi sözlük,Uludağ Sözlük,İnci Sözlük gibi sözlükler var Serdar kılıç hakkında yazılan 1000 lerce yorum var demekki onları okusanız her bırıne cvb verme ihtiyacı duyarsınız..Cunku öyle şeyler yazılmıs kı benım soyledıklerımın olumlu anlamda 10 katı daha fazlası..Son olarak burada dusuncelerımızı paylasıyoruz..Herkesın dusuncelerıne saygılıyız ''Abartı'' ''Gereksız yere övme'' gibi ithamlardan bence uzak duralım...

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #41 : 15 Nisan 2012, 18:52:41 »

Şöyle bir örnek vereyim.

Yıl  2002. Yer Ilgaz Dağı. Serdar Kılıcın liderliğini yaptığı ekip bir kaza geçiriyor.1 ölü 1 yaralı. Kurtaranlar JAK ve AKUT. Kaza bu herkesin başına gelebilir. Başınızda Serdar Kılıç bile olsa. Serdar Kılıçın suçu yok denebilir ama dağcılık başkadır. Ekip lideri olabilmek zordur. Kazadan sonra ekibin 2 ye bölündüyse ve 4 kişi başlarında kimse olmadan ayrıldılarsa liderliği sorgulamak gerekir. O sorumluluğun altına giriyorsan bunun da hesabını vermek lazım.

Gelelim yazdıklarınıza.
Polemiğe girecek bir durum yok aslında. Dediğiniz sözlüklerin ikisinde yazarım ama cevap verme ihtiyacı duymuyorum çünkü hangi birine ne anlatacaksın. Burada dostlarımın olduğu bir ortamda ben de fikrimi paylaşmak istedim sadece.  Ben bir ithamda bulunmadım. Nasıl diyeyim kaş yaparken göz çıkarmayın demek istedim. Eğer yine de sizi kırdıysam özür dileyecektim ama bana attığınız mesajı  okuyunca algı problemi yaşadığınızı anladım... Yoksa kim abartıyla itham ettin derken yalancılıkla suçlar ki birini üst üste.

gerçekten ne yapmaya calıstıgınız konusunda hiç bir fikrim yok...Ben serdar kılıç konusunda dusuncelerımı soyledım gayet samımı bır sekılde...sız de dusuncelerınızı soyleyın..Benım soyledıklerım uzerınden yorum yapmayın..Anlayamadıgım şey sıze ne oluyo ben adam hakkında bır kac dusuncemı soyledım terör falan olayı işin esprısıydı...serdar kılıçı tanırsınız tanımazsınız o benı ılgılendırmıyo zaten kendısının mutevazı,durust bırı oldugunu bılıyorum avukatımısınız sız...Şurda bıcak hakkında bıseyler ogrenmeye,kendımce yorumlarda bulunmaya geldım sızın yuzunden sıktı burası benı sıze tavsıyem kendı ısınıze bakın yorum yapacaksanızda '' abarmaya gerek yok'' ''sözünü bılmez biri'' gıbı ıthamlarda bulunmayın tekrar soyluorum sızın soyledıgınız hıc bır sey bana ınandırıcı gelmıyo...daha detaylı konusmak ıstersenız ben varım: 0 555............ bu benım telefonum blade_legend@msn.com bu da msn adresım

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #42 : 15 Nisan 2012, 19:05:16 »
Muhterem, daha ben de beceremedim o şeyi.  :'( Lütfen yapan var, yapamayan var.

:) Eylem abi eğer bowdrill deniyorsan  her iki ağacıda aynı seçiyor olabilir misin.

Çocuk "ateş bükücü" olabilir  ??? ::)

çaktırmadan bi takib etmekte yarar var 8) ;D

;D Çakmaktaşı koleksiyonu yapmasından şüphelenmeliydim zaten  :P

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #43 : 16 Nisan 2012, 09:44:31 »
:) Eylem abi eğer bowdrill deniyorsan  her iki ağacıda aynı seçiyor olabilir misin.

Youtube'da aynı ahşaptan hem matkabı hem de alt kısmı yaparak ateş yakan da görmüştüm ama sanırım alt kısım için yumuşak, matkap(uygun isim aranıyor)  kısmı içinse sert ahşap daha uygun oluyor.
Şu anda kavak üzerinde türünü bilmediğim oldukça sert bir agaç deniyorum. Taban kısımda (buna güzel bir isim uydurmak lazım ecnebicesi heartboard galiba)  ilk oyuk ardından talaşın birikmesi için o kesiti de yaptım ama henüz deneme fırsatım olmadı.

Daha önce basitinden bir de ateş pistonu yapmıştım.

Son  olarak da çakmaktaşı, striker ve kömürleşmiş kumaş (bunlara da birer isim bulmak gerek sanırım) ile deneme yapacağım ama striker ocağımın tüpü bittiğinden biraz daha bekleyecek sanırım.

Burada konuşulanları duyunca kendimi biraz daha normal hissediyorum. İyi ki varsınız  ;D
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2012, 09:51:38 Gönderen: zucchero »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #44 : 16 Nisan 2012, 11:28:15 »
O zaman bir miktar çam reçinesi ile ezilmiş mangal kömürünü karıştırma gibi bir planınız da vardır  kesin.  ;D

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #45 : 16 Nisan 2012, 17:13:57 »
Hayri Hocam,
Serdar Kılıç da tavşan tuzağı donmasın diye  kullanımıştı sanırım onu. Meşale olarak kullanılıp kullanılamayacağını da sanırım bu haftasonu keşfedeceğim. İlk defa kampa gidiyorum ve bol bol vaktim olacak. Hakkımda hayırlısı :)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #46 : 16 Nisan 2012, 20:15:23 »
Marşmellov :) bebe bisküvisi ve tablet çikolata almadan gitme sakın.   :2up

Meşale olarak çok sıçrıyor etrafa. Fazla atarlı :D

Aslında reçine ve kömür tozu iyi bir termoplastik oluyor. Mesela yanında götürdüğün bir çelik vidayı kalın bir sopanın özsuyu deliğine vidabaşı sopanın içine girecek şekilde yerleştirip biraz da bu karışımdan döktün mü güzel bir yürüyüş sopan olur. Kızılderililer ok ve mızrak uçlarını sopaya bağladıktan sonra aynı şekilde reçine/kömür karışımıyla  sağlama alıyorlarmış.

Umarım sonuna kadar keyifli bir kamp geçirirsin.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #47 : 16 Nisan 2012, 21:32:59 »
Marşmellov
...

Halbuki saygım, hürmetim vardı sana. İnsan karizmayı böyle mi yer yahu? Çok halivut filmlerine maruz kalmışsın. Ben tedavi olarak yaylada bir ay boyunca kara kıl çadırda kalmanı, soba kenarındaki kutuda duran oğlakları sevmeni ve beslemeni, son olarak da ballı tahinli pide yapma yemeni, soğanı yumrukla parçalamanı öneririm. Hiç bir şeyciğin kalmaz.  :D :D :D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #48 : 16 Nisan 2012, 21:57:32 »
 :D :D :D :D :D Öyle deme Eylem Abi koca koca adamlar bunu yerken nasıl eğleniyor bir görsen. Ama haklısın yazarken ben bile tereddüt ettim kesin biri buradan yakalar diye.

Nasipse 3 sene kaldı süresiz tedaviye. Umarım hayalime bir aksilik olmadan kavuşurum , o zaman benzinli küheylanınla seni de beklerim yaylaya ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
« Yanıtla #49 : 16 Nisan 2012, 22:04:05 »
İş güç boynumda boyunduruk olmasa yürüyerek de gelirim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #50 : 17 Nisan 2012, 09:46:05 »
Kampta karizmayı çizdirmemek adına başka bir sefer denerim "marşmellov"u :) Benim ufak delikanlıya pişiriyorum ayağına da yatabilirim en azından :D

Serdar Kılıç çocuklarla yaptığı bir programda obsidyen taşını bir sopaya bağlamış ve kömür-reçine karışımı ile sabitlemişti. Yanlış da hatırlamıyorsam baya güzel şekilde et kesmişti.
Doğada aslında her türlü alet edevat var. Sadece bakıp görmesini bilmeli....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
« Yanıtla #51 : 17 Nisan 2012, 10:09:26 »
Bu kömür reçine olayı bizde var mı bilmiyorum ama bunu gizli kuyruklu bıçakları sapa yapıştırmak için geleneksel olarak İngilizler mi ne kullanıyordu diye hatırlıyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
« Yanıtla #52 : 17 Nisan 2012, 10:18:42 »
Bu bahsi geçen programdaki bir çok yöntem ya belli başlı survival/bushcrafting programlarından birebir tekrar yahut İnternet üzerindeki yurtdışı kaynaklı survival/bushcrafting dökümantasyonundan alıntı gibi geliyor. Şahsen dışardan derleyip yayınlamak yerine bize has çözümleri keşfedip yayınlayan bir program uyardı bana. Kütük ev falan görünce, Ray Mears kopyası bir şekilde buza dalınca o programa çok da içim ısınmıyor hani...
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #53 : 17 Nisan 2012, 11:13:13 »
Aslında konunun başından beri benim de anlatmak istediğim  tam olarak buydu Eylem Abi. Ne bileyim kampta soğan içinde yumurta yerine keşkek yapsa, tavşan tuzağı yerine sapan yapsa (hem kültürümüzde hem de inançlarımızın etkisiyle tuzakla avlanmak bizde pek gözükmeyen bir özellik) vs vs daha güzel olmaz mıydı ? Endemik birkaç türü (ateş karıncası yumurtalarını ve bir engereği) yanlışlıkla yemeseydi, ray mears videolarını  ctrl+c /ctrl+v yapmasaydı daha çok saygı duyardım. Türk yayını  gerçekçi tanıtsaydı, bir survivalist olarak en önemli şeyi bıçağını yeteri kadar anlatabilseydi, damascusu sadece 620 kat (nasıl oluyorsa) sanmasaydı, eskiler demiri dövdükçe kristal yapısı sıkışarak sertleşir gibi bir cümle kurmasaydı mesela. Yani isterdim ki  benim gibi  biraz ilgili bir  adam en azından bir programında bari şaşırsaydı. Bu işlerden hiç anlamayanların dedemin tabiriyle “toprağın üstüne uzak altına yakın yaşayanların” ilgisini çekmesi gayet güzel ama ünvanları kadar büyük marifet değil.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #54 : 17 Nisan 2012, 11:26:08 »
yahu bir zaman belirleyip şöyle kampçılıkla doğayla ilgili ve bilgili kişiler bir araya gelsek de bilenler bilmeyenlere anlatsalar ne güzel olur. ben uzaktan uzağa böyle hadiselere meraklı ve ilgiliyim ama böyle bir yaşam biçimim yok maalesef. yani gideyim de bir yerlere kamp kurayım vs. gibi. ama bazı temel bilgilerin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini de düşünüyorum. şöyle bir haftasonu bir araya gelsek, bilen arkadaşlar bilmeyenlere (Eylemin tabiri ile) "hap gibi" temel kurallardan/prensiplerden bahsetseler... ne güzel olurdu diyorum.... ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #55 : 17 Nisan 2012, 11:36:34 »
Hayri ve Eylem Hocam,
Bahsettiğiniz çok büyük çalışma, planlama, araştırma, danışmanlar ordusu, seyahat vs gerektirir ki ticari çerçevede bizim gibi bir avuç insanın izlediği bir program için bu kadar masraf yapmazlar. Benim anladığım kadarıyla Serdar Bey Mudurnu civarlarında ve programlarını genelde o bölgede çekiyor. Dolayısıyla bütçe oldukça mütevazi diye düşünüyorum.

Şu an kuzu göbeği mantarı dönemiymiş. Antalya civarlarına gitse orada bu türü tanıtsa ya da bunun gibi bize özgü şeyleri tanıtsa-kullansa daha iyi olabilir ancak şu bence şu andaki emeli insanlarla ilk teması sağlaması ve insanlarda merak uyandırması. Bence bunu da başarıyor gibi. Gerisi zaten kişiye kalmış.

Ben esas Ayı Griz'e kelimenin tam anlamıyla tilt oluyorum. Bir çeşit ot varmış da ezersen  balığı çekiyormuş da dişlerine takılıyormuş. (Sanırım zargananın ipek ile yakalanması gibi) Balık bildiğiniz yılanbalığının benzeri kocaman bir tür ve bariz şekilde su altında bir misina ile bağlanmış ve kaçmaya çalışıyor. Griz hemen otu suya salıyor ve kamera değişirken balık tak diye oltaya geliyor.
Tuzak kuruyor ve kuş olsun, sincap olsun ya da kokarca olsun 1-2 saatte hemen yakalayıveriyor. Hiç boş çıktığını görmedim.  (Eğer o hakikaten kokarca ise nasıl yediğini de anlamış değilim ya..)
Her soğuk iklim ekspedisyonunda da muhakkak bir leş buluyor. Derisiyle giysi yapıyor etiyle de besleniyor.
Kurgu olmasına sözüm yok da dozajı kaçmış vaziyette. Gerçi program çekimleri durdurulmuş diye duydum ama ne kadar doğru bilmiyorum.

Emin Hocam,
Beni katılımcılar listesine yazar mısınız? :)
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2012, 11:42:30 Gönderen: zucchero »

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #56 : 17 Nisan 2012, 12:09:28 »
Arkadaşlar forumda bir survival köşesi açsak ve bilgilerimizi burda paylaşsak , nasıl olur ???
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

« Yanıtla #57 : 17 Nisan 2012, 12:27:37 »
Arkadaşlar forumda bir survival köşesi açsak ve bilgilerimizi burda paylaşsak , nasıl olur ???
Bence iyi bir fikir.Ancak bir şey yapmak başarmak isteyenleri karalayan,onlara destek olmak yerine yaptıklarını küçünseyenler olduğu sürece pek bilgi paylaşımı olurmu bilemem.Hey şeyi en iyi kendisi biliyor zannedenler.Acaba kıskançlıktan mı yoksa bir sorunu olduğundan mı böle yapıyorlar?Bizim en büyük sorunumuz bir şeyler başarmak isteyen birine destek olmak yerine onu ve yaptıkları küçümsemek kıskanmak.Bu yüzden tam bir birlik olamıyoruz.Serdar Kılıç'ı beğenmek zorunda değiller.Fakat onu eleştirme hakkına da sahip değiller.Çok iyi biliyorlarsa kendileri çıkıp yapsınlarda onları izleyip bir şeyler öğrenelim(Tabi laf kalabalığından başka bişi yapabiliyorlarsa.)
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2012, 12:29:32 Gönderen: mutti_1987 »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9542
« Yanıtla #58 : 17 Nisan 2012, 13:21:05 »
Sayın mutti_1987, böyle bir tartışmaya daha mesaj sayınız bir elin parmağı kadar yokken girmişsiniz. http://www.bicaksanati.com/forum/merhaba/ altında bir tanışma maili yazıp forumdaki etkinliğinize öyle devam edebilir misiniz?
Namık Kemal
Instagram'da ben

tian92

« Yanıtla #59 : 17 Nisan 2012, 13:24:45 »

Hüseyin bey ne iş evdeki forumdaşımızı şimdiden survivalist yapmak için mi bu öneriniz.  :D