Bıçak Sanatı - Forum

Arıcılığa Başlıyorum

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
« Yanıtla #40 : 07 Nisan 2012, 02:22:12 »
Arkadaşlar konuyu açanada bilgilerini paylaşanlarada teşekkürler. Bu sayede arıcılık hakkında bilmediğimiz epeyce konu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
Benim sormak istediğim konu Kars cıvarında üretilen ve astronomik fiyatlara satılan yanılmıyorsam Anzer balı denen bal hakkında. Bu balı bu kadar farklı yapan nedir. Arıların cinsimi üretim yöntemi mi yoksa o yöredeki bitki florasımı.
Syg
Ben küçükken bir arkadaşımız hediye getirmişti büyük miktarda, peteğiyle filan. O yaşlarımı hayal meyal hatırlarım ama o balın tadını unutamam, muhteşemdi. Florayı, faunayı bilmem ama lezzeti kesinlikle farklı yapıyor bu balı, o kadarını biliyorum  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #41 : 07 Nisan 2012, 08:29:52 »
Arıların temmuz ayına kadar kalacağı yer 1420, ve orada 2 haftadır bahar....
Temmuzda gideceği yer olan Konya/ Bozkır/ Dereköy/Dikilitaş Yaylası 1950 rakımlı ve şu an 2 metreden fazla karın altında:)

Murat hocam, saygısızlık olarak düşünmeyin lütfen, elbet arıcılık konusunda benim şu an akıl dahi edemeyeceğim, kavrayabilmem için yapmam gereken uygulamaları defalarca yapmış birisisiniz.. Lakin arıcılık konusunda yaptığım araştırma sürecinde şunu gördüm ki. Arıcılığın katı kuralları arıcılara hep zarar vermiş... Bundan insanlarımızın araştırma tembeli olduğunun  payı elbet büyüktür ama bu payı büyüten sebepte yine standart yapılaşmadır. Ben sizin önerinize uyacağım başlangıçta ama ileride bu standardı kendime uyduracağım dan eminim

Deli taylar gibi dağ dağ dolandığım zamanlarda çürümüş ağaç kütüklerinde( mukavemetsiz ve korumasız) , kayalıkların içinde yerleşmiş arı aileleri ile çok karşılaştım. O zamanlar arıdan korktuğum için selam verip geçmiştim... aaah birde şimdi çıksalar karşıma:)

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #42 : 07 Nisan 2012, 09:43:13 »
"Deli taylar gibi"

:D :D :D Bizim orada da deli dana gibi derler. Aklın yolu birmiş.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #43 : 07 Nisan 2012, 10:02:27 »
Arada fark var ustam. Danalar fazla koşamaz. çabuk yorulur. Taylar ise koştukça koşarlar...Daha 29 yaşımdayım ama19 yaşımda ki halimden bir zerre kalmadı...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #44 : 07 Nisan 2012, 21:50:02 »
Biz amatör arıcılar topluluğu olarak üye sayımız 6 bine merdiven dayadı.

sayımız çok olunca gün geçmiyor ki bir yenilik tartışılmasın.
Amatör arıcılar olarak yeniliğe açığız.

Hep iyiye hep doğruya standarttan şaşmadan ilerliyoruz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anzer balına gelince iyi ve çok reklam yapıldığından gerekenden daha pahalıya satılıyor.
Anzer yaylasının çiçekleri farklı olunca balda damak tadı olarak farklı oluyor.

İçindeki enzimler ve damak tadı olarak Doğu Marmara ve trakya'ya özel "püren balı" ondan pek aşağı değildir.
Ama reklamı yapılmadığı için tanıyan daha azdır.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #45 : 10 Mayıs 2012, 07:59:43 »
Geçtiğimiz haftasonu bizim arılar geldi ve Bismillah dedik. Murat Ustamdan bir analiz istesek..

http://www.youtube.com/watch?v=6yMHhodC9QU&feature=g-all-esi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #46 : 11 Mayıs 2012, 00:20:22 »
hadi hayırlısı  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #47 : 13 Mayıs 2012, 12:56:40 »
Merhaba.
Benim babam da hobi olarak uzun zamandır arı besliyor. Tabi ben de birsürü şey öğrendim. Arı bakmak zevkli bir iştir ama bazı sorumlulukları var.
İstediğiniz zaman size bu konuda yardımcı olmaya hazırım.

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #48 : 13 Mayıs 2012, 14:34:46 »
Sayın DUMRU:

Yorumunuzu daha önce görmemişim kusura bakmayın.

Yeriniz arıcılık için uygun.

Arılar yüklü olarak kovan dönüşünde alçak uçma yaparlar, buna ön sıradakiler arıların ağaç engeli var.

Kovanlarınız yere yakın, nasıl olsa her yeriniz taş, taşların üzerine ağaç koyup sehpa yapınız.

kovanlarınızın arkasındaki çalışma boşluğu az, el arabasıyla çapmadan rahatça gezebilinmeli.

Kovanlarınızın ölçüsü  standart değil gibi.

Asıl önemlisi o sarı renkli köpükleri kovandan hatta arılıktan uzaklaştırın.
O köpükler poliüretan kanserojen özelliği olabilir, bölmeler için strafor köpük kullanabilirsiniz.

Not tutuyorsunuz iyi bir özellik.

Birde Yakup Çetin size bilgi aktarsın.

Şimdilik kısa başlıklarla aktarabildklerim bunlar.

Bilgi olarak yardım etmeyi sürdürürüm, bu başlıkların içini doldururum, sorularınızı beklerim.

İyi günler.

Kolay gelsin.

« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2012, 14:36:59 Gönderen: Murat AKIN »

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #49 : 14 Mayıs 2012, 20:57:57 »
hocam yaklaşık  3  4 senedir bizim köy evinde de var 8  9 kovan gerek doga merakı olsun gerekse hayranlık arıcılık üstüne hem kitap okumuş hemde bizzat tepekten bal alıp arılarla haşır neşir olmuş biri olarak bir sorunuz olursa elimden geldiğince yardım ederim  :)
kendi şansını kendin yarat ...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #50 : 02 Temmuz 2012, 23:35:27 »
Arılarımızı 2 hafta evvel Dikilitaş Yaylasına bir gece operasyonu ile çıkarmıştık. Haftasonuna kadar bakamamıştık. Bu haftasonu sabah erkenden çıktık yaylaya.... Ben kahvaltı hazırlarken arkadaş ön hazırlık yaptı.
 Buda  kahvaltımız...

Buzağı sanki geleceğini görür gibi bakıyordu.. Belkide bir yakınının kokusunu dumuştu...

Arkadaşın bir arısı var, mızrak arısı diyorlarmış, ne saldırgan bir arıdır o. Bulduğu bütün fırsatları değerlendirip kamikaze dalışı yaptı.

Benim arılar uysal. Bu arada 1 arı daha aldım. Birlikte başladığımız arkadaşın arı allerjisi olduğu ortaya çıkınca onun arıda benim oldu.

Buda ana arımız

Arılar şu an petek kabartma ve üreme telaşındalar. Nadir bir kaç peteğe bal yapmışlar.Alt kovanda 9 çıta güçlü arım var.

Hanaylara kabartılmış petekten ikişer çıta koydum Bu hafta kurdu çıkmak üzere olan birer çıta daha ekledim.

Bu fotoğraflarda o gün arının çalışma  yaptığı bitkileri göreceksiniz...

Koyun kekiği:

Şimdi ustalara sorularım geliyor.

Arının birine yaklaşık olarak 1 aydır hiç şerbet vermedim. Bu arıyı ayırmak gerekiyor dediler. Doğrumudur? Doğru ise en az ne kadar mesafeye ve nasıl ayırmalıyım.

Diğer arılarıma 4/1 oranında şerbet veriyorum. Şerbeti soğuk suda hazırlayıp 1-2 saat dinlendirdikten sonra veriyorum. Henüz bala başlamadığı için bunun bal kalitesini etkilemeyeceğini söylüyorlar doğru mudur?

Birde arılarımızın durduğu yer uygun mudur?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #51 : 19 Temmuz 2012, 11:46:06 »
Geçtiğimiz cumayı cumartesiye bağlayan geceyi arıları koyduğumuz yaylada geçirmek için niyetlendik. Yayla evimiz var, ama göçen kimse olmadığı için boş.Canım bir dalak çekiyordu ki sormayın. Markette çalışan kasap arkadaşım olduğu için bana bir tane dana dalağı ayırmış. Bir bütün tavuk ve ikide sucuk alıp düştük yola.. Gece 01:30 yayladayız. Çay demledik, yemek yedik derken 02:30 oldu. Yatma zamanı. Ev sürekli kapalı kaldığı için içerisi çok sıcaktı. Dedim etleri dışarıda bırakayım. Tenekeye yerleştirdiğim malzemelerin üzerine bir tabura, taburanın üzerine de kocaman bir taş koyup yatışa geçtim.Başımı yastığa koyduğumda aklıma geldi.. "Ya köpekler yerse? Ulen evin etrafı çevrili ve iki tane kapı var. Nasıl girecekler, vur kafayı yat." iç konuşmasıyla uyuyakalmışım. Gözüm geçer gibi oldu." Biri geliyor" diye bir ses duydum gözlerimi açtım, sabah olmuş:) Yataktan hemen fırlayıp dışarı çıktım... Gettiii gettiiiiii... Nevala getti. Yaylanın itleri ziyafet çekmiş.. Canımda nasılda dalak çekiyordu.. Közün üstünde ağır ağır pişireceksin basacan tuzu yiyeceksin...Ahh ulen ahh. Yapılırmı benim gibi adama....

Neyse bu işin gırgır tarafı. Arıların yanına gittik. Benim arıların MAŞALLAHI vardı. Arının biri oğul çıkarmış hemen arkada ki boş  kovana girmiş, 2 haftada kovanda hem petek örmüş hemde bal yapmış...Bembeyaz petek.. Altın gibi bal...Görülmeye değerdi fakat fotoğraf makinemin şarjının gazabına uğramıştım. Çıkan oğullar kovana sığmadığı için dışarıda toplanmışlardı. Onlarında girmesi için bol dumanla giriştik.

Arılar bala başlamış. Peteklerde günlük kurt ve çıkmak üzere olan yavrular mevcut. Kuluçkalıkttan kat'a bu şekilde 2 çıta daha çektim. Şimdi katta 5 çıta var. Ve hemen hemen son çektiğim çıtalar hariç hepsinde en 500 gr yakın bal var. İnşallah güzel olacak.

Mayıstan bu yana hiç şeker vermediğimiz arımız ise hepsinden güçlü... Nedenini merak ediyorum doğrusu.

Henüz yeni kata çektiğim son arıma ise 3/2 oranında gece hazırladığım şerbetten  1,5 lt takviye yaptım. Son bakımda hazırladığım  3/1 lik şerbetin tadına bile bakmamışlar.Nedenini sorduğumda " Dağda yaylım iyi, arı dolu geldiği için yememiş yahut şeker oranını beğenmemiş olabilir" cevabını aldım.

Arılar neye konuyor diye gözlemlediğimde gevenin gözle zor görülen çiçeklerine ve halen çiçekte olan koyun kekiği ve adını bilmediğim bu çiçeklere konduğunu gözlemledim.

Makinenin pil sorununu geçiçi olarak hallettik:

Kovanlar yere yakındı. Taşlarla 10-12 cm kadar yükselttik.

Seneye nasip olursa kovanlarım için hurdacıdan alacağım profillerden sehpa yapacağım.

Bu arada 6 tane saldırgan arı başta gözümden olmak üzere vucudumun muhtelif yerlerine kamikaze dalışı gerçekleştirdi.. Topuğumdan sokan sanki çivi çakmıştı...

Muhabbet bir yana ben bu arıcılık işini sevmeye başladım. Beni balık hastalığından kurtarsa kurtarsa bu kurtarır:)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #52 : 23 Temmuz 2012, 16:47:20 »
 Bu hafta sadece şöyle bir bakıp geçtim.Kekikler çiçek açmış.. Arılar rüzgarlı havada dahi çalışıyorlardı.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #53 : 01 Ağustos 2012, 13:00:25 »

mustafa GÖKKAYA

• *
  • 14
  • Meslek: Veteriner Asistanı
  • Yer: Bartın
« Yanıtla #54 : 01 Ağustos 2012, 13:41:56 »
Hayırlı olsun diyelim o zaman :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #55 : 03 Ağustos 2012, 16:33:03 »
Güzel fotoğraflar, deklanşörüne sağlık!
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #56 : 03 Ağustos 2012, 18:31:55 »
Paylaştığım fotoğraflar arıların çalıştığı nektar ve polen topladığı çiçeklerdir.Yayla balının şifa kaynağı olan bitkiler yani..

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #57 : 04 Ağustos 2012, 05:12:01 »
Sayın DUMRU:

Arılığınız için seçtiğiniz yer BAL ÖZÜ ve ÇİÇEK TOZU açısından en üst düzeyde bir bölge.

Rakımı yüksek olduğundan balların sırlanmaya ancak başlamış, önümüzdeki hafta hasat bile olabailir.
Çok beklemeden uygun olduğunu gördüğünde hasatı yapın, bundan sonra arılar kış konumuna doğru yol alırlar.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #58 : 23 Ağustos 2012, 07:57:37 »
Sayın DUMRU:

Arılığınız için seçtiğiniz yer BAL ÖZÜ ve ÇİÇEK TOZU açısından en üst düzeyde bir bölge.

Rakımı yüksek olduğundan balların sırlanmaya ancak başlamış, önümüzdeki hafta hasat bile olabailir.
Çok beklemeden uygun olduğunu gördüğünde hasatı yapın, bundan sonra arılar kış konumuna doğru yol alırlar.

Murat ustamızı dinlemedik. Daha doğrusu zaman problemi oldu arılığa gidemedim. Netice hüsran...

Nektar dönemindeki aşırı sıcaklıklar nektar akımını zayıflattığından olsa gerek bal yok.

Şerbet takviyesi yaptığım kovanımda bir kaç çıta çıkar ama dosta ikram edilmez.

Maalesef dostlarım bu yıl bal alamadım.

Eğer arılarım ölmezlerse önümüzdeki yıl tamamen şekersiz üretim yapacağım.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #59 : 23 Ağustos 2012, 09:38:28 »
üzüldüm Hüseyin :( ama tecrübe kazanmadan bu işler olmuyor demek ki... inşallah seneye istediğin gibi hasat yapabilirsin...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/