Bıçak Sanatı - Forum

Arıcılığa Başlıyorum

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Arıcılığa Başlıyorum
« : 04 Nisan 2012, 09:00:47 »
Ne zaman niyetlendiysem hep zahmeti ve teferruatından korkup  vazgeçtiğim arıcılığa bu yıl başlıyorum.

Dağlık bir bölgede yaşamanın güzel yanlarından biriside bu galiba.. Her şeyin doğalına ulaşabilirsiniz ama biraz zahmet gerek.

Kayınpederimin 20 kadar arısı vardı. Bizde her yıl ondan otlanırdık:) Ama  artık sıra bize geldi.

Köyümde yahut Bozkırda kışlatacağım arıları haziran temmuz arası Dikilitaş Yaylasına çıkaracağız. Yaylada miss gibi kekik ve geven çiçekleri dışında gözle zor görülür çiçeklerden bal toplayacak arılarımız nasip olursa.

Yaptığım hesaba göre yılda 8 çıta sadece benim evde hanım ve ben tüketiyoruz. Babamda en azından her kardeşime bir çıta, kendisine de 2 çıta... Etti mi 15 çıta. Bir çıta bal 2-3 kg gelir. Kg fiyatı 35 tl.
15*3=45
45kg* 35 tl=1575tl

Bir kovan abime iki kovan da kendime satın alıyorum. Kovan maliyeti 350-400 arası. Bir kovandan 8-10 çıta bal alıyoruz.

İlçe genelinde çok sayıda arıcı var. Fakat maalesef arısız bal üreten bir kaç tüccar kafalı yüzünden ballarımıza kara leke vurulmuştur.Oysa ki Bozkır balının en büyük özelliği olan bozkır çiçeklerinden öz alması ve polen çeşitliliği diğer salgı balı, kestane balı, ayçiçek balı gibi tek kaynaklı ballardan daha fazla bal özelliği içermesi....

Yalnız tam arının bal yapma zamanı, deli bozuk zamanı balık sezonunun açılışına denk geliyor...Balıktan vazgeçebilecek miyim. Yoksa arıları ölüme mi terkederim zaman gösterecek.

Bu konuda ilgisi olan ustalarımız varsa onlardan yardım beklerim.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
« Yanıtla #1 : 04 Nisan 2012, 09:23:21 »
Sn Dumru,
Kolay gelsin... Bu arada artan bal olursa hiç endişe etmeyin  ;)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 04 Nisan 2012, 09:28:02 »
Hüseyin hayırlı olsun diyelim önce. madem bu konularda bilgin var, sana birşey danışayım. çıtaların içindeki petekleri arıcılar koymayıp da onu da arının yapmasına imkan tanınmasını, yani peteği de arının üretmesini istediğimiz zaman balın maliyeti ve miktarı ne kadar değişiyor?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #3 : 04 Nisan 2012, 10:05:36 »
Sn Dumru,
Kolay gelsin... Bu arada artan bal olursa hiç endişe etmeyin  ;)

Biz bal seven bir aileyiz. Artacağını hiç zannetmiyorum:)

Hüseyin hayırlı olsun diyelim önce. madem bu konularda bilgin var, sana birşey danışayım. çıtaların içindeki petekleri arıcılar koymayıp da onu da arının yapmasına imkan tanınmasını, yani peteği de arının üretmesini istediğimiz zaman balın maliyeti ve miktarı ne kadar değişiyor?

Emin ustam aslında bilgi sahibi değilim. Köyümüzde çok arıcı var onların yanında gördüğüm duyduğum araştırdığım kadarıyla cevap vereyim.

Öncelikle arıcılar petekli bal yerine süzme bal önerirler. Çünkü arılar petek için çalıştıkları süre ve enerjiyi peteğin hazır bulunması halinde bal için harcayacaklardır. Bu nedenle ticari düşünen bir çok arıcı petekli çıta kor kovanına.

Ben süzme baldan ziyade petekli balı yemesini seviyorum. Bu nedenle ben kendi kovanlarımda hazır peteksiz bal üreteceğim. Yani peteği arı kendisi yapacak. Bu petek kesinlikle ağızda sakız gibi kalmaz, bal ile birlikte kaybolur gider...

Sağlığa faydası var mıdır? Yoktur deniliyor. Benimki damak zevki..

http://www.bozkirgezgini.com/2011/08/balli-adana.html

http://www.bozkirgezgini.com/2010/10/ball-nasip.html

Görüşüne başvurduğum arıcılar benimle zıt fikirdeler. Neticede onlar bu işin ticareti ile uğraşıyor. Ben ise kendi yiyeceğim balı üreteceğim. Ticaret yapan arıcıların içerisinde Mehmet Gümüş abimiz gibi hemfikir olduklarımız da var elbet. Ve sunni petek ile doğal petek balı arasında fiyat farkı elbette var. Mehmet abi bu yıl doğal peteği 50 tlden sunni peteği 40 tlden sattı.Bal aynı fakat petek farklı....
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 04 Nisan 2012, 10:49:16 »
Petek konusunu bende bir zamanlar epey araştırmıştım. Elde ettiğim sonuç, balmumunun insana bir faydası yok fakat arının doğadan bal toplarken araya karışan zirai ilaçlar bal mumunda birikme yapabiliyor fakat bala geçmiyor.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #5 : 04 Nisan 2012, 11:13:23 »
Zirai üretim yapılan yerlere yakın konan arılarda söz konusu olan ilaç birikimleri maalesef kaçınılmaz. Bozkırda  fazla zirai üretim yoktur.Olsa da ilaç kullanımı aşırı değildir. Kaldı ki benim baharda  arı koyacağım yerde ve arının uçuş mesafesi alanda sadece delibademler olur. Onlara da ilaç atacak kimse yoktur:) Arının beslenme kaynağını yoğunlukla kır çiçekleri çiğdem,papatya ve koyun kekiği dediğimiz çok hoş aromalı bir kekik türü olur.

Hazirandan sonra ise yaylada.... Bu nedenlerden dolayı öyle bir kaygım yok. Çok şükür.

Fakat zirai üretim ve ilaçlamanın sık olduğu bölgelerde yani tarım arazilerine yakın arıcılık yapanlar, özellikle bu bölgeyi seçen arıcıların ürettikleri ballar için kesinlikle peteksiz tüketmenizi bende tavsiye ederim.

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #6 : 04 Nisan 2012, 11:20:06 »
televizyonlarda damacanayla bal satılmasına ramak kala senin bu şekilde doğal üretim yapmanı kutluyorum ve daimi müşterin olmaya hazırım :)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #7 : 04 Nisan 2012, 12:00:36 »
Yiyecek kadar balı çıkardıktan sonra balımız olursa bunu satmak yerine dostlarıma ikram etmeyi tercih ederim...

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #8 : 04 Nisan 2012, 13:47:47 »
Amcam emekli öğretmen ve emekli olduktan sonra arıcılığa merak saldı.

Her yıl Mart ayından Kasıma kadar memlekete köye Elazığa gider ve bahçe tarla arı dana tavuk işleriyle uğraşır.Havalar durulmayacak kadar soğuyunca İstanbula ailesinin yanına döner ve 4 ay sonra köye gideceği günü beklemeye başlar :) 

Ondan duyduklarım da şu: Fenni kovan yani hazır kovanlarda çıtanın arasında ince kağıt kadar balmumu bir zar vardır.Altıgen peteği gene arı kendi yapmaktadır.Yani hazır bile dense neredeyse peteğin tamamını arı yapmaktadır.Sadece üzerine petekleri yaptığı düzey hazırdır.

Tamamını kendi yaptığı durumda ise karakovan balı ortaya çıkıyor.

Genelde ağaç gövdesinden fıçı kovanlarda bu yöntem kullanılıyor,verim düşük olsa da balı peteğine kadar arıya ait olduğundan daha değerli.
Genco G.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2012, 13:57:29 »
Hüseyin, kendi adıma da eğer senden alabilme imkanım olursa hediye etmemeni tercih ederim  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2012, 14:20:20 »
Emre ustam balımız olsun bi hele.. Hediye değil ikram ederiz:)

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2012, 21:04:46 »
televizyonlarda damacanayla bal satılmasına ramak kala senin bu şekilde doğal üretim yapmanı kutluyorum ve daimi müşterin olmaya hazırım :)

+1
Hüseyin Bey şimdiden hayırlı uğurlu olsun inşallah kazasız belasız başlar ve devam ettirirsiniz.Allah ağız tadıyla yemenizi nasip etsin.

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 04 Nisan 2012, 21:57:50 »
Hüseyin, kendi adıma da eğer senden alabilme imkanım olursa hediye etmemeni tercih ederim  ;)

+1
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2012, 22:44:53 »
Karakovan denilen bal ile sunni petekle üretilmiş bal arasında fark yoktur.

Karakovanda üretilen bal peteği için balmumunun  tamamını arı üreterek bal doldurur.

Fenni kovanda ise bir önceki dönem arılar tarafından üretilen balmumu kullanılır.
Fenni kovan çerçevelerine ince karton gibi bir plaka takılır, gerisini yine arı tamamlar.

Buraya kadar balmumu farkı yok.

Balmumunun erime sıcaklığı 65 - 66 derecedir, insan vücudu bu sıcaklığa çıkmadığına göre yenilen mum insan vücudunda hamur kıvamında olur ve barsakların iç yüzüne sıvanır , daha sonra yenilen yiyeceklerin barsak tarafından emilmesi önlenir.

Balmumu doğada bulunup kovana giren zararlı kalıntıların toplandığı, emildiği yerdir.
Balmumumunu çiğneme anında bunlara zorlama yoluyla dışarı çıkarıp balla birlikte yutarız.

Sıralama yaparsak en iyi bal

Donmuş bal
Krema bal
Akar bal
Petekli bal

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2012, 22:53:17 »
Murat hocam teknik olarak bilgi sahibiyiz galiba.. Bu güzel haber. Daha önce de belirttiğim gibi benim petek bal tercihimin altında ki sebep damak tadıdır.

Fenni kovanlarda da karakovan balı üretmek gayet mümkün olmakla birlikte daha sağlıklı ve verimli bir hasat yapabiliriz.

Murat hocam peki mide asidi bu bal mumunu eritmeye yetersiz mi geliyor?

« Yanıtla #15 : 04 Nisan 2012, 23:01:23 »
Hüseyin, balmumu asitlerden etkilenmiyor.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #16 : 04 Nisan 2012, 23:05:51 »
Hüseyin, balmumu asitlerden etkilenmiyor.
:2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 04 Nisan 2012, 23:22:56 »
zevklı bır o kadarda meşakkatli bir iş  :)  ama seviyorsan gerisi boş..   bu arada  dogal balmumu ıle olan peteklerden fazla çıkan olursa beni baş sıraya yaz  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #18 : 04 Nisan 2012, 23:36:03 »
Araba kullanıyorsunuz.
Kaza yaptınız.
Polis gelince önce neyi sorar..

Tabiki ehliyet ve ruhsat der.

Arıcılar da belgeleri olmadan arıcılık yapmamalılar.

Arıcılık yapacaklar, ileride olabilecek bir olaylardan dolayı, hukuk karşısında haklı çıkabilmek için , öncelikle bir kurs belgesi almalılar.

Arıcılık yapabileceklere yeteri kadar bilgi verebilirim.
Arıcılık bilgisi için eğer arkadaşlar izin verirse burası olabilir.

Ama burası bıçakçılık formu bana biraz da ters geliyor.

Neyse olmazsa öğrenecekleri başka forma da yönlendiririz.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #19 : 05 Nisan 2012, 07:59:01 »
Motorsiklet ve taksi ehliyeti
Sebzecilik,meyvecilik,bağcılık,mantarcılık,arıcılık ve örtü altı (sera) yetiştiriciliği kurslarına katılıp hepsinin sertifikasını aldım. Ben meraklı ve bilgi edinme sürecini ve bilgisini boşa götürmemeye çalışan birisiyimdir.

;D

Evet dediğiniz gibi burası bıçaksanatı.. Lakin çok sıkıştığım anlarda özelden kapınızı çalarım Murat Bey.Tabi müsadenizle..