Bıçak Sanatı - Forum

Arıcılığa Başlıyorum

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
« Yanıtla #20 : 05 Nisan 2012, 12:08:05 »
çok enteresan, oysa ben bugüne kadar balı doğal balmumu ile tüketmenin mutlaka bir faydası vardır diye düşünüyordum. bu bilgi için herkese teşekkür ederim.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 05 Nisan 2012, 13:29:31 »
...
Arıcılık yapabileceklere yeteri kadar bilgi verebilirim.
Arıcılık bilgisi için eğer arkadaşlar izin verirse burası olabilir.

Ama burası bıçakçılık formu bana biraz da ters geliyor.

Neyse olmazsa öğrenecekleri başka forma da yönlendiririz.

Konu zaten arıcılık iken bu konu altında arıcılık konuşmanın niye mahzuru olsun ki? Bize de genel kültür olur.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #22 : 05 Nisan 2012, 13:49:27 »
Sorun yoksa arkadaşlar da sorabilir.

Dilimiz döndüğünce bigi dağarcığımzdakileri aktarabiliriz.

Diğer okuyanlara genel bigi açısından kazanım olur.

Temiz bal tüketmek amacıyla, yapabilecek durumda olan bir kişi daha kendi balını üretir.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #23 : 05 Nisan 2012, 14:21:09 »
Murat hocam gardını al o zaman...

Ben polen  tuzağı kurmama taraftarıyım.Nedeni; kanaatim odur ki balı şifalı kılan nektar dan ziyade polenlerdir. İşçi arılar peteklere yerleştirdikleri fruktozun arasında polen yerleştiriyor.. Harç ile duvar örüyor gibi düşünün... Ben buna inanıyorum. Gerçek midir değil midir?

Bir arıcımız ise ısrarla polen tuzağı kurmamı, kurmamam halinde ana arının kurt atacağı petekleri polen ile dolduracakları nedeni ile koloninin zayıf bir gelişim gösterebileceğini söyledi.

Arıların hesapsız iş yapacağına kafam yatmasa da bu konu aklımı karıştırdı. Siz ne dersiniz?

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #24 : 05 Nisan 2012, 17:57:58 »
Acaba polen deposu diy bişey var mı? Belki polen depolama diye bişey varsa belki peteklerin bazılarını balla doldurmak yerine polenle dolduruyorlardır. Tabi sırf sallıyorum  :)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #25 : 05 Nisan 2012, 18:13:27 »
...
Arıcılık yapabileceklere yeteri kadar bilgi verebilirim.
Arıcılık bilgisi için eğer arkadaşlar izin verirse burası olabilir.

Ama burası bıçakçılık formu bana biraz da ters geliyor.

Neyse olmazsa öğrenecekleri başka forma da yönlendiririz.

Konu zaten arıcılık iken bu konu altında arıcılık konuşmanın niye mahzuru olsun ki? Bize de genel kültür olur.  :)
+1
bal konusunda bilgi eksikliğimizi de gidermiş oluruz böylece  :2up

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #26 : 05 Nisan 2012, 20:04:22 »
Emre ustam  normal petekte polen gözleri oluyor zaten.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #27 : 05 Nisan 2012, 21:38:58 »
Sayın DUMRU:

Çiçek tozu = polen

Bal özü = nektar

Arılar bal özünü kendileri için, çiçek tozunu yavruları için kovana taşırlar.

Çiçek tozu diğer canlıların erkek spermi karşılığıdır.

Bir kovanda çiçek tozu toplamak gelişimi çok fazla etkilmez.

Çiçek toplama kapanlı kovan alıp işe başlayınız.

Petek gözüne doldurulan yalnızca fruktoz değildir.

Bir kovana ne kadar çok çiçek tozu girerse kovan o kadar güçlü olur.

Her satırı kısa kısa cevap olarak görünüz.

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #28 : 06 Nisan 2012, 10:34:36 »
Hüseyin kardeşim kovanlarını almadıysan mutlaka polen tuzaklı olmasına dikkat et benim gibi sonradan pişman olma !

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #29 : 06 Nisan 2012, 11:31:01 »
Bizim buralarda hala kar var.. Arılar Antalyada. Kovanları kayınpeder yapacak. Kovan malzemesi olarak (ahşap) ne öneririsiniz?

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #30 : 06 Nisan 2012, 13:42:48 »
Genelde iyi kovanın sedir ve ıhlamur ağacından olduğunu söylerler ::)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #31 : 06 Nisan 2012, 14:42:28 »
Buralarda genelde çamdan yapıyorlar. Bizde kavak çok.. Ustalıkda bedava.. Kavaktan yapsam olur mu ki?

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #32 : 06 Nisan 2012, 14:51:36 »
Kovan yapımı için kullanılan ağaç bölgelere göre az değişsede genel olarak çam cinsi ağalar en uygunudur.

Kovanlarınızın ölçüleri  TS 3409 uygun olsun.

Kavak ağacı ballık olarak kullanılabilir ama kuluçkalık kış aylarının neminden dolayı çam olması daha uygundur.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #33 : 06 Nisan 2012, 16:43:28 »
Çam olmasının faydası ısı ve mukavemet mi, yoksa başka bir nedeni var mı?

Kovanlarınızın ölçüleri  TS 3409 uygun olsun
Bakın bu bilgi atladığım bir noktaydı. Uyarı için teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 06 Nisan 2012, 16:50:22 »
Hiç anlamadığım bir konu ama arı kovanına çomak sokayım:

Alıntı yapılan: Murat Çakır - www.aricilik.gen.tr
Konu, çerçeve kampanyasından kovan standardına kaydı, takipçiler açısından kolay olması konuyu bölmeyi tercih ettim.

Ben eskiden, standart kovan denilince, bütün problemleri en iyi şekilde çözülmüş kovan modeli olarak algılıyordum.

Yani TSE de işin uzmanı birileri oturmuş, dünyadaki bütün kovanları araştırmış, en iyi yönlerini belirleyerek ideal kovanı yapmış zannediyordum.

O yüzden de bir ürünün üzerindeki TSE damgasını, o ürünün kalite güvencesi olarak algılıyordum.

Fakat TS 3409 Fenni Kovan Standardını para verip okuduktan sonra, bütün bu güvenim sarsıldı.

2004 yılı olmalı. Parayı TSE ye havale edip, bana gönderilen PDF dosyasını açtığımda tam bir hayal kırıklığına uğradım.

Standarttaki kovan çizimleri, eski arıcılık kitaplarında gördüklerimizin tıpkısıydı. Nizamettin Kayralın kitabını okuyanlar hatırlar.

Ve tavşanın suyunun suyundan kopyalandığı için, rakamların çoğunluğu okunmaz haldeydi.

O standardı eline alan birisinin ölçüleri anlaması ve o kovanları yapması mümkün gözükmüyordu.

Ben hemen ilgililere maili döşendim. Gelen cevap çok manidardı, Murat Bey sanırım siz TSE konusundaki beklentinizi fazla yüksek tutmuşsunuz.

Konuyla ilgili başka eleştiriler de olmuş, 2 yıl içinde standart yenilendi, rakam hataları düzeltildi okunaklı hale getirildi.

Fakat bu standardı TSE dışında yayınlamak yasak olduğu için, ben de buradaki ölçülere uygun olarak yeni çizimler yapıp beyazkovanda yayınladım.

Ülkemizde TSE standardına uygun kovanlar yapılmayışının en büyük sebebi, standardı hazırlayan kurumun yaklaşımları ve standartların yetersiz olması.

Şimdi Anadolu'daki bir marangoz arkadaşımız TSE standardına uygun kovan yapmak istese, parasını verip bunu satın alacak. Okuduğu yerlerin çoğunu anlayamayıp kendi yeniden yorumlayacak.

Başka bir ironik durum ise şöyle: Kovan yapılacak ağaç, boya, yapıştırma tutkalı, kullanılacak çiviler TSE bilmem kaç standardına uygun olmalıdır şeklinde cümleler de var.

TSE ye uygun kovan yapmak için, ilave 4 standardı daha almak gerekiyor.

Bu kadar eleştiri yeter.

Sonuçta kasa ve çerçeve ölçüleri açısından bakıldığında, TSE 3409 standardı arı boşlukları düşünülerek oluşturulmuş, problemsiz bir kovan.

Bu anlamda standartta revize edilmesi gereken ya da yanlış olan ölçüler yok.

Revizyon yapılması gereken en büyük parçası dip tahtası. Dünyadaki yeni yaklaşımlara uygun varrova çekmeceli, polen tuzaklı, katlanabilir uçma tahtalı yapılırsa iyi bir aricilik.gen.tr modeli olmuş olur.
(Ref.: http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1654.0.html)
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #35 : 06 Nisan 2012, 17:11:16 »
Aynı anda aynı yerden aynı konuyu okumuşuz Eylem ustam... Yahu epi topu iki-üç kovan arıya bakacağız... Bu kadar kasmasak olmaz mı Murat hoacam ::)

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #36 : 06 Nisan 2012, 22:34:50 »
Sayın DUMRU:

Bir işin başlangıcı düzgün olursa sonucu da düzgün olur.
Standart kavramının iyi olduğunu düşünüyorsanız kovanınız da öyle olmalı.

Çam ağacının dayanımı ( mukavemeti ) daha iyidir.
Reçineli olduduğundan arılar tarafından sevilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sayın Eylem Cengiz yakalamış. şu bilgisayar şahane bir aygıt, aradığın anında önüne seriliyor.

Ben daha önce kendimi tanıtırken üstü kapalı bir şekilde başka yerde olduğumu yazmıştım, yakalandım.
Sanki şuç üstü gibi bir durum oldu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 06 Nisan 2012, 23:43:00 »
Hocam, rahmetli Cengiz AYDIN hocamın bir anektodu ile cahili olduğum bu konuya bakış açımı özetleyeyim:

Hoca İTÜ'de matematik I ya da II dersi sırasında duvardaki üç adet tahtayı da her seferinde olduğu gibi bizim deftere geçirebilme hızımızın üzerinde doldurmaktaydı. O sırada önlerdeki bir arkadaşa "Yazdıklarım doğru mu?" şeklinde (kelimesi kelimesine hatırayamadığım) bir soru sordu. Arkadaş da tahtayı deftere geçirme stresi arasında gelen bu soruya pek anlam veremedi. O an hocamın dediği şeyi hiç unutmam: "Bir şey ben yazdığım için doğru değildir, ben yanılabilirim, sizi yanıltabilirim." Bundan önceki yıllar boyunca çözdüğüm problemlerin öğrettiklerinden daha fazlasını bu söz ile öğretmişti.

O bakımdan önüme gelen her şeyi sorgulamak taraftarıyım hocam.   O:-)

Hüseyin'lerin orada irtifa yüksek, hatta hasat zamanı dahi Trakya'ya göre geç geliyor, ben zamanında Beyşehir tarafında, 1300 rakımlı bir muhitte yaşarken kardelenler Nisan ortalarından sonra gerçekten de karı delerek çıkardı. Hüseyin de arıcılığı Bozkır'da, 1130 gibi bir irtifada yapacak. Buna göre kovan yapısında neleri değiştirmek gerekli olabilir?

Not: Vallahi sizin o başlıkta yazdığınızı gündüz de değil ancak az önce fark ettim.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #38 : 07 Nisan 2012, 00:15:38 »
Matematik dersine bir şey diyemeyeceğim:

Kovan yapısı için sizin sormak istediğiniz orası soğuk, yüksek rakımlı bir yer demek istiyorsunuz.

Kısa cevap. arılara soğuktan bir şey olmaz yeterki uygun kışlama ortamı olsun.

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #39 : 07 Nisan 2012, 00:57:13 »
Arkadaşlar konuyu açanada bilgilerini paylaşanlarada teşekkürler. Bu sayede arıcılık hakkında bilmediğimiz epeyce konu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
Benim sormak istediğim konu Kars cıvarında üretilen ve astronomik fiyatlara satılan yanılmıyorsam Anzer balı denen bal hakkında. Bu balı bu kadar farklı yapan nedir. Arıların cinsimi üretim yöntemi mi yoksa o yöredeki bitki florasımı.
Syg