Murat Ustam elbet bir gün bu konuya cevap yazacaktır. Ondan ve diğer ustalarımızdan videoyu izlemeleri ve yaptığım muhtemel yanlışlarımın doğruları ile birlikte yazmalarıdır.
http://www.youtube.com/watch?v=XTSYJ6Dih_8&feature=youtu.be
Elbette yazacağım, yorumunuzu önce görmedim.
Hatalarınız:
İç örtü olarak çuval kullanıyorsunuz. çuvalları ikiye katlayınız öyle kullanınız.
Uçları dışarıya taşan örtüler rüzgarda hışırtı yapar kovan duvarına çarpar ses yapar, bu titreşimle arılar tehlike var düşüncesiyle fazla bal tüketirler.
Kış aylarında dışarıya çıkamadıklarından barsak sorunlarından ölebilirler.
Ucu dışarıya çıkmış örtüler yağmurda ıslanıp naylonda olsalar bile fitil görevi yapıp suyu içeriye taşırlar.
Uzun olduğu için çuval ikinci kovanın uçma deliğini kapattı, iş bittikten sonra dönüp bakın bir eksiklik varmı diye.
Standart dedik:
Görüyorum sağ elle çalışıyorsun yani solak değil sağlaksınız.
Bütün kovandaki çerçeveleri sağa yanaştırın çalışması kolay olur.
Kovanların içini göremedim;
Arıları sıkıştırınız, üzerinde yoğun arı gezmeyen çerçeveleri alınız.
İkiye katladığınız çuvalın yarısını çerçevelerin üzerine diğer yarısını yana sarkıtınız ki kovan iç hacmi daralsın.
daralmış hacımdaki arılar kovanda daha iyi kışlarlar.
Yine ikinci katlanmış çuvalı kovanı tam olarak örtersiniz.
Kovan örtüsü olarak; ölçüleri açısından fenni gübre çuvalları daha uygun.( 50 x 100 cm ) katlayınca 50 x 50 olur, dışarıya çok taşmaz.
Amacımız temiz ve sağlıklı bal üretmek olduğuna göre yılda en az bir kere kovanlarımızı temizleyelim ve şerbetlik kaplarını çamaşır su karıştırılmış suyla yıkayalım.
Körük içinde yaktığınız malzeme sürekli yanmalı.
Çalışma anında bir kaç kere körük sıkmak yeterlidir siz her arıyı tek tek arayıp sıkmaya çalışıyorsunuz.
Arıcı el demiri olmadan çalışılmaz hemen bir tane alınız.
Arıcılık mevsimi eylül ayında başlar.
Arıları kışa hazırlamak için beslemeliydiniz.
Beslenmeyen zayıf ve orta güçteki arılar yeteri kadar yavru çıkarmazlar ve bahara zayıf çıkarlar.
Asıl işlem kış konumunu aldıktan sonra arılara varroayla ilgili ilaçlama yapmalısınız.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Soracaklarınız elbette olacaktır.