Bıçak Sanatı - Forum

Arıcılığa Başlıyorum

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
« Yanıtla #60 : 23 Ağustos 2012, 10:50:20 »
Sayın DUMRU:

Arılar balları kendi kışlık tüketimleri için biriktirirler.

Buna göre insanlar bir çeşit asalak arıların kışlıklarına ortak oluyor.

----------------------------------------------------------------------------------------

Arılar bal özü akımı kesilince ballıktaki balları  kuluçkalığa çekerler.
Kovanın arkasında durup sol tarafta duvar denilen çerçeve doluysa alabilirsiniz, hatta yanındakini de.
Yanındakiler dolu veya boş alınabilir.
Kovanda diğer duvar peteğin yanında iyi kemerli. çiçek tozu depolanmış toplam 7 çerçeve olması yeterli.

Kovan içini daraltıp, artık  Arıları kış düzenine sokup besleyebilirsiniz.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #61 : 23 Ağustos 2012, 11:35:25 »
Murat ustam

Katlara kuluçkalıktan çektiğim için benim kuluçkalıklarda zayıf sayılır. Lakin bütün olumsuzluklara rağmen tesellim arımın güçlü olması.

Şerbet beslemesi yaptığım  arılarımdaki ballarda türül türül şerbet kokuyor.Çok zaman arılar verdiğim şerbete bile bakmamıştı oysaki.  Bu balları ne yapayım?

Şeker vermediğim arımın ise çok hoş aroması olan balı var 10 lu kasadan 3ünü alabilir miyim?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #62 : 23 Ağustos 2012, 23:43:07 »
Sayın DUMRU:

Şerbetli olarak bildiğiniz çerçeveleri işaretleyin ve saklayın, ilk baharda beslemek amacıyla arılara verebilirsiniz.
Şerbetin çerçeve de kokacağını pek sanmıyorum.

!0 çerçeve bulunan kuluçkalıktan 3 çerçeve alabilirsinizi kalan 7 çerçeve arının kışlaması için yeterlidir.

Arılar bal özü akımı varken verilen şerbete ilgi göstermezler, sizde akım zamanı şerbet vermişsiniz demek ki.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #63 : 08 Ekim 2012, 15:06:35 »
Murat ustam son bakımımdan bu yana(45 gün)  arının kapağını dahi açmadan yayladan katı ile birlikte getirmiştim. İş güç falan derken bu hafta bakma şansım oldu.

Çok şükür arının biri nasıl olduysa katta ki 5 çıtanın 4ünde  4/3 lük oranda bal yapmış. Bu balın  5/2si sırsız kalanı sırlı. Arılar sadece bir çıtadan üç beş petek sır açmışlar. Bu arı çok hırçındı. Bakarken birde tecrübe edindim. Pantolon kesinlikle fermuarlı olacak. Düğmenin içinden giren 3-5 arı vızılattı. Baldırlarım sanki dayak yemiş gibiydi. Normalde 7-8 tane sokması bile böyle etkilemezdi acaba mevsime göre değişir mi?Hele arının biri tam onikiden soktu.. :'(

Kalan 2 arının hiç şeker vermediğim olanı kuluçkalıkta 10 çıta var. Bunların  tahminimce 5 kadarı ballı.Diğerlerinde petek kabarmış ama gözler boş. Katta 2 çıta var. Şu an 12 çıtada arı basar durumda. kattaki 2 çıtada ortasında sırlı kenarlarında açık  olan bir miktar bal var.

Son arı ise katta 3 çıta var. Fakat arısı alttaki çıtaları tamamen bassada üstte an fazla 2 çıtada çalışma yapıyor.

Katlarını almadan çuvalla sıkıştırma yaptım.

Şimdi buralarda güz çiçekleri açtı. Elmalarda ve üzüm bağlarında arı vızır vızır.  Meteorolojinin tahminne göre havalar biraz daha ısınacak. Bir iki hafta daha katları almasam olur mu?

Arılara şerbet verememiştim vermem gerekir mi? Ne oranda şerbet vermeliyim ve şerbeti nasıl hazırlamalıyım.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #64 : 28 Ekim 2012, 01:29:50 »
Murat Ustam elbet bir gün bu konuya cevap yazacaktır. Ondan ve diğer ustalarımızdan videoyu izlemeleri ve yaptığım muhtemel yanlışlarımın doğruları ile birlikte yazmalarıdır.

http://www.youtube.com/watch?v=XTSYJ6Dih_8&feature=youtu.be

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #65 : 22 Kasım 2012, 22:35:51 »
Murat Ustam elbet bir gün bu konuya cevap yazacaktır. Ondan ve diğer ustalarımızdan videoyu izlemeleri ve yaptığım muhtemel yanlışlarımın doğruları ile birlikte yazmalarıdır.

http://www.youtube.com/watch?v=XTSYJ6Dih_8&feature=youtu.be

Elbette yazacağım, yorumunuzu önce görmedim.

Hatalarınız:

İç örtü olarak çuval kullanıyorsunuz. çuvalları ikiye katlayınız öyle kullanınız.
Uçları dışarıya taşan örtüler rüzgarda hışırtı yapar kovan duvarına çarpar ses yapar, bu titreşimle arılar tehlike var düşüncesiyle fazla bal tüketirler.
Kış aylarında dışarıya çıkamadıklarından barsak sorunlarından ölebilirler.
Ucu dışarıya çıkmış örtüler yağmurda ıslanıp naylonda olsalar bile fitil görevi yapıp suyu içeriye taşırlar.
Uzun olduğu için çuval ikinci kovanın uçma deliğini kapattı, iş bittikten sonra dönüp bakın bir eksiklik varmı diye.

Standart dedik:
Görüyorum sağ elle çalışıyorsun yani solak değil sağlaksınız.
Bütün kovandaki çerçeveleri sağa yanaştırın çalışması kolay olur.

Kovanların içini göremedim;
Arıları sıkıştırınız, üzerinde yoğun arı gezmeyen çerçeveleri alınız.
İkiye katladığınız çuvalın yarısını çerçevelerin üzerine diğer yarısını yana sarkıtınız ki kovan iç hacmi daralsın.
daralmış hacımdaki arılar kovanda daha iyi kışlarlar.
Yine ikinci katlanmış çuvalı kovanı tam olarak örtersiniz.

Kovan örtüsü olarak; ölçüleri açısından fenni gübre çuvalları daha uygun.( 50 x 100 cm ) katlayınca 50 x 50 olur, dışarıya çok taşmaz.

Amacımız temiz ve sağlıklı bal üretmek olduğuna göre yılda en az bir kere kovanlarımızı temizleyelim ve şerbetlik kaplarını çamaşır su karıştırılmış  suyla yıkayalım.

Körük içinde yaktığınız malzeme sürekli yanmalı.
Çalışma anında bir kaç kere körük sıkmak yeterlidir siz her arıyı tek tek arayıp sıkmaya çalışıyorsunuz.

Arıcı el demiri olmadan çalışılmaz hemen bir tane alınız.

Arıcılık mevsimi eylül ayında başlar.
Arıları kışa hazırlamak için beslemeliydiniz.
Beslenmeyen zayıf ve orta güçteki arılar yeteri kadar yavru çıkarmazlar ve bahara zayıf çıkarlar.

Asıl işlem kış konumunu aldıktan sonra arılara varroayla ilgili ilaçlama yapmalısınız.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Soracaklarınız elbette olacaktır.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #66 : 18 Temmuz 2013, 09:47:14 »
Forumdan uzunca bir süre uzak kaldım. Özlemişim bee...

Neyse konuya gireyim. Bu yıl arılarımı çoğalttım. 5 arım vardı. Geçen sene arı koyduğum yere koymadım bu sene. Daha fakklı ve daha kuzey bir yer seçtim. Burası çok ideal. Kuzey olmasından dolayı aynı bitkinin çiçeklenme dönemi daha uzun oluyor. Bu yıl 20 mayısa kadar köyde tuttuğum arılara şerbet verdim. Arılarımın hepsi hanayla birlikte yaylada ki yerine geldiği andan itibaren şerbet vermeyi kestim. Bir tane arıma ise 2 haftada bir 3/2 oranında şerbet verdim. O arımdan son bir haftada yemedilerse inşallah cumartesi günü bir kasa balım olacak. Geçen ay hanayda ana değiştirmiş..

Diğer 4 arımın 3 ü güzel, özellikle de bir tanesi... Bambaşka. hediye amaçlı 3 çıta karakovan yaptırdım. Geçen hafta 3/2 si sırlanmış 7 çıta aldım. Neme lazım, geçen yılda arı bir ayda yedi gitti. Bu sene yedirmem arkadaş. Ben yiyeceğim o balı.

Arılar son üç haftadır yavrudan kesti.Petek kabartma azaldı. Ama maşaallah buldukları yeri ballıyorlar. Birde sırlasalar.

Yaylamız bu sene rüzgarlı idi. Ama arılığım hendekler arasında olduğu için benim olduğum bölge rüzgardan az pay alıyor. Arılar şu an gevende çalışıyor. Kekik inşallah bu gün yağan yağmurla birlikte bu hafta açacak. İki hafta daha bekleyip olan balı almayı düşünüyorum.

İki tane arımdan 3 er çıtalık iki arı böldüm. Yanımdaki arıcı arkadaş yumurtadan kesen anasını öldürmüş arı  yeni ana çıkarmış ve 3 ana memesi de benim için yapmış:) İkisini alıp yeni bölmelerime yerleştirdim. İçimde bir merak acaba ne oldu?

Bu akşam üstü çıkabilirsem yeni bölmeleri köye dere kenarına indirmeyi düşünüyorum.Kışa kadar güçlendirmem lazım.

Velhasıl kelam ustalarım. Bu sene inşallah bal yiyeceğiz.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #67 : 27 Temmuz 2013, 13:31:12 »
 :2up Bak bu güzel haber :)

Kipmen Sanat web sitesi

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #68 : 27 Temmuz 2013, 14:49:11 »

Yanımdaki arıcı arkadaş yumurtadan kesen anasını öldürmüş arı  yeni ana çıkarmış ve 3 ana memesi de benim için yapmış:) İkisini alıp yeni bölmelerime yerleştirdim. İçimde bir merak acaba ne oldu?

Bu akşam üstü çıkabilirsem yeni bölmeleri köye dere kenarına indirmeyi düşünüyorum.Kışa kadar güçlendirmem lazım.

Sayın DUMRU:

İşin ayrıntılarını biliyorsanız bölmelerle yeni kovanınız olur.

Çerçevelere taktığınız ana arı memelerini inceleyiniz, günü gelmişse çıkmışta olabilir.

Kışa güçlü girmesi yakın bir yere getirip beslemeniz iyi olur.

Çıta :  tek parçadır ve bir doğrudur.

Çerçeve: dört parçadan oluşur etrafı çevrili bir alandır.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #69 : 05 Eylül 2013, 19:39:12 »
Yenien merhaba ustalarım.

Nihayetine "balı bozdum" Şeker vermediğim arımdan 5 çerçeve takribi 10 kg bal alırken şeker verdiğim arımdan 7 çerçeve, takribi 15 kg kadar bal aldım. Bu sene en azından aileme yetecek kadar balım var.

Gelelim Murat ustama sorumuza. Kovalanlarımda şu an 7 çerçeve var. Bunlar az çilekli az sırlı çerçeveler. Geçen hafta süzdüğüm petekleri arıların yalaması için kovana verdim.

Kovanda  esmer ve bu yılın petekleri var. Arıların kışlaması için hangi çerçeveler kalmalı?

Arıcılık ile ilgili okuduğum bir yazıda bu yılın tüm ballarını alıp, süzüp boş petekleri kovana verip 1-1 şerbetle petekler sırlanana kadar düzenli olarak besleyip  kışa o balla sokulması gerekir diye okudum ne derece doğrudur?

Ve 10 luk kovanda en az kaç çerçeve kalmalıdır?

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #70 : 06 Eylül 2013, 00:14:21 »
Sayın DUMRU:,

Sıfır süzüm olur ama önermem.
Şu anda altta yani kulukalıkta 3 - 6 çerçeve arası yavrulu petek vardır onları hiç elleme.
Bir yan, daha çok sağ tarafa, duvar çerçevesi dediğimiz tam bal dolu bir çerçeve bırak.
Sonra yavrulu çerçevenin dibine bal kemerli ve çiçek tozlu çerçeveleri koy.
Çünkü onları petek güvesinden korumak zordur ayrı bir işlem gerekir.

Ana arı  kış aylarında esmer peteklere yavru yapar, kuluçkalığınızı onlardan düzenlemelisiniz.

Artık kışa doğru gidiyoruz arıların kaplamadığı çerçeveler alınıp kovan içi bölme ile daraltılır.

Az, az şimdilk 1 /1 şerbetle besle ki, yeni yavrular çıksın, kışa yakın kovan içi bakılıp 2/1 şerbetle stoklama yaptırırsınız.

Bu arada varrao ilaçlamasını unutma.

Kışa ne kadar güçlü ve genç girerse önümüzdeki yıl verimli olur.

2014 arıcılık mevsimi eylül ayında başladı......

Takıldığınız yerde başka sorularını beklerim.

Kolay gelsin.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #71 : 06 Eylül 2013, 19:11:55 »
 Değerli Murat ustam, cevabınız için çok teşekkür ederim.
Varrao  ilaçlaması biraz sıkıntılı. Bizim burda Rulamit VA kullanılıyor. Onu da peş peşe en az 5 gün vermek gerekiyor. Arılar köyde ben ilçede, ben işten çıkıp köye gidene kadar hava kararıyor.  Sizin mücadele yönteminiz  ve bana öneriniz nedir?

Bir ikinci konu, burada beraber arıcılık yaptığımız arkadaş kış için sahile götürmeyi teklif etti. Bende basit usul düşünüp, arıların en azından ana arının da istirahate ihtiyacı vardır diyerek kışı dinlenerek geçirsinler dedim. Sizin öneriniz nedir?

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #72 : 06 Eylül 2013, 21:34:36 »
Sayın DUMRU:

Akşamları da geç vakitte olsa rulamitVA verebilirsiniz, arılar hepsi içereyken iyi olur.
Haftada bir gittiğinize göre; varroa ilaçlaması için "Perizin" kullanabilirsiniz.
Asitler var ama biraz daha özenli kullanmak gerekiyor.
Aslında uzun süre kovan içinde kullanılan ilaçlar da var.

Ilıman bölgeye götürürseniz kış boyunca beslemeniz gerekir.
Kış boyunca soğuk bölgede salkımda kalsın, erken baharda ılıman bölgeye götürürseniz daha iyi olur.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #73 : 23 Eylül 2013, 12:42:19 »
Değerli üstadım.

2 tane arımı Antalya/Manavgat/Kadılar köyüne indirdim. Şimdi püren ve keçi boynuzu çiçekteymiş. Eğer mevsim umulan gibi giderse besleme yapmaksızın arı bahara çıkarmış, öyle dediler bende götürdüm. Deneyeceğiz.

Bölme metoduyla çoğaltmaya çalıştığım arım söndü sönecek.İki avuç kadar bir arı kaldı. Ana yumurtlamayı düşürdü. Haftada bir 1/1 şerbet veriyordum. Şimdi ilçeye getireceğim. O kadar güzel bir anası var ki bu anayı yaşatmak istiyorum. Diğer arılarım mevsime göre biraz zayıf, onlardan çerçeveli arı almadan bu anayı nasıl bahara çıkara bilirim?

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #74 : 21 Ekim 2013, 22:15:49 »
Sayın DUMRU:

Yorumunuzu görmemişim, kusura bakmayın.

Zayıf olan arı ailesini bahara kadar yaşatmak zordur.

Ancak güçlendirme uygulayıp yaşatabilirsiniz.

Ana arıyı, ana arı kutusuna bir kaç bakıcı arıyla hapsedin.
Kalan arıları çerçevesiyle birlikte yeni bir kovana koyun.
Yanına başka güçlü bir kovanlardan alacağınız birer çerçeveyle 3 veya 4 çerçeveli kovan yapın.
Kutu içindeki anayı, kutusu içinde  iki arılı çerçeve arasına sıkıştırın.

Koyu şerbetle beslemeye başlayınız.

Bu işlemleri yaparken yaşlı bakıcı  arılara ana kabul ettirmenin güçlüğünden dolayı ana arı kutu içinde bir hafta kadar kapalı kalsın, dışarıdan arılar beslesin.

Kabulün kolay olması bakımından kokulu bir şey sıkmayıda uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2013, 22:19:32 Gönderen: Murat AKIN »

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #75 : 24 Ekim 2013, 17:55:05 »
Merhaba Murat Hocam... Maalesef anamızı kaybettik.:) İnşallah önümüzde ki sezon tavsiyeleriniz ile birlikte yeni koloniler elde etmeye çalışacağım.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #76 : 24 Ekim 2013, 18:38:28 »
Murat Hocam birşey sormak istiyorum. Fransada arıcılık çok yaygınmış. Pariste teraslarda, balkonlarda hatta apartman dairesinde evin bir odasında arıcılık yapanlar var. Bir belgeselde parisin opera binasının terasında arıcılık yapan biri şehirde tarım ilacı olmadıgından çok daha güzel arıcılık yapıldıgını söylüyordu . Bizim Ankarada Emek mahallesinde Rizelilerin oturdugu bi sokakta caminin yanındaki bir çam agacının tepesinde karakovan var. Hersene bal alıyorlar. Acaba ŞEHİR ARICILIĞI hakkındaki bilgilerinizden faydalanabilirmiyiz .Selamlar saygılar

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #77 : 25 Ekim 2013, 00:54:30 »
Sayın gokhand:

Bizde şehir arıcılığı sorunlu oluyor.
Eğer komşulardan birisi şikayetçi olursa belediye görevlilerle başınız derde girer ve hemen kaldırmanız gerekir.

Ama yine de şehirde arı kovanları bulunuyor, bende çatıda yaptım.

Şehirde bahçeler, askeri alanlar, mezarlıklar arıcılık için uygun yerlerdir ama hiç bir zaman doğal alan karşılığı değildir.
İnsanlar tarafından yeşillendirilmiş alanlar arılar için yeşil çöldür.

Emek camisinin yerini tam olarak hatırlamayadım ama etrafta boş olanlar vardı uygundur.

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #78 : 25 Ekim 2013, 00:56:27 »
Merhaba Murat Hocam... Maalesef anamızı kaybettik.:) İnşallah önümüzde ki sezon tavsiyeleriniz ile birlikte yeni koloniler elde etmeye çalışacağım.

Ana arınızın yaşını bilmiyoruz.
Nasıl kaybettiniz?

Önümüzdeki yıl yeniden başlamak üzere yardıma devam.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #79 : 25 Ekim 2013, 18:20:03 »
teşekkürler Murat Hocam