Bıçak Sanatı - Forum

Civa Çeliği Ustura

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #20 : 27 Şubat 2012, 19:41:07 »
Sefa Abi sen bu işe karasevda ile tutulduğun yaptığın her eserde görülüyor. Ellerine sağlık.

Sormak istediğim 2 şey var. Bu civa çeliği zor dövülen bir malzemeydi diye hatırlıyorum. Eğer yanılmıyorsam şahmerdanda mı dövdün yoksa 10 mm avantajını kullanıp elde mi dövdün ?

İkincisi bu tırtıkların yanındaki pürüzlü yüzey dövülme esnasında yapıldıysa ; su verirken oluşan tufal nasıl bir temizlik yöntemiyle uzaklaştırıldı da böyle güzel bir görüntü oluştu ?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler Ustam.

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Adana
« Yanıtla #21 : 27 Şubat 2012, 20:08:47 »
Ellerinize sağlık. kazasız kullanırsınız inşallah...

« Yanıtla #22 : 27 Şubat 2012, 20:12:11 »
Karasevda güzelmiş  ^-^ iflah olmaz diyorsun yani  ;) Civa çeliği zor dövülmüyor, bence çok kolay dövülüyor. zaten çap 10mm olunca elde hemencecik çıkıveriyor, gerisi zımparada ağız açma. 10mm zaten şahmerdan için çok ince bence. Hayri ağızın bittiği yerden 5 mm sonrası yumuşak, ama zaten izleri her iş bittikten sonra yapmıştım, karbür uç kullanınca sorun olmuyor.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2012, 22:29:23 Gönderen: sefaçabuk »

Muammer usta

• 224
  • Yer: ankara
« Yanıtla #23 : 27 Şubat 2012, 20:19:46 »
Sefa hocam diğer eserlerinizde olduğu gibi yine hayran hayran izliyorum..Elinize sağlık..

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
« Yanıtla #24 : 27 Şubat 2012, 20:44:25 »
Umarım hiç iflah olmaz da, biz de bu güzelliklerden mahrum kalmayız.  ^-^

Abi teşekkür ederim cevaplar için.  Benim de elimde sertleştirilmiş civa çeliği çubuklar vardı. Suyunu kaçırsam da sert olur diye kenarda duruyorlardı öyle. Dövme denemesi yapmak için iyi bir haber oldu bu.

Osman Güney

• 418
« Yanıtla #25 : 27 Şubat 2012, 21:07:45 »
Sefa usta ellerin dert görrmesin. Çok beğendimm.

sefabaser

• *
  • 25
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #26 : 27 Şubat 2012, 21:50:05 »
ah bi girişemedim şu işlere içimde ukte olarak kaldı

ercan ertürk

• 301
  • ercan ertürk 1971
  • Meslek: ayakkabı imalatçısı
  • Yer: B PAŞA İSTANBUL
« Yanıtla #27 : 27 Şubat 2012, 21:56:42 »
hocam ellerin dert görmesin her yaptığın iş bize seyretmek dahi keyif veriyor enerjin üfkun daim olsun   saygılarımla

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #28 : 27 Şubat 2012, 21:58:22 »
ustaların bakış acısı bir başka oluyo onlar baktımı bızde seyrıne doyamıyoz  :)süper olmuş sefa hocam :2up :2up :2up
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

« Yanıtla #29 : 27 Şubat 2012, 22:28:29 »
Cümleten herkese teşekkür ederim, sağolun.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #30 : 27 Şubat 2012, 22:33:00 »

Ellerine sağlık Sefa ustam, sayende usturayı da sever oldum   O0

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #31 : 27 Şubat 2012, 23:22:29 »
.Sefa hocam civa çeliğinin özellikleri nedir.ustura yaptığınıza göre yüksek alaşımlı bir çelik sanırım
Civa çeliği diye geçer piyasada. Bir tür takım çeliğidir. İçinde karbon epeyce fazla ( % 1.15 C, 0.7 Cr, 0.10 V, 0.30Mn, 0.25 Si) diğer elementlerde  böyle. Güzel sertleşen bir çelik, vanadyuma dayanarak ince taneli olduğunu sanıyorum, krom ve mangan da ağız dayanımını arttırıyordur.
Sefa hocam teşekkür ederim bilgileriniz için karbon oldukça iyi ama krom düşük paslanan bir çelik ama ağız tutuşu süperdir.Traştan sonra kurulamak ve yağlamak gerekir sanırım
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #32 : 28 Şubat 2012, 00:02:05 »
Aslında bu çeliğe civa çeliği demelerinin nedeni yüzeyinin işlem sonrası çok iyi parlayabilmesi, yoksa zaten civayla falan bir ilgisi yok. Bu usturayla bugün dahil 2 kez tıraş oldum ama sadece yüzeyini kuruladım o kadar. Öyle şiddetli bir paslanma eğilimi olduğunu sanmıyorum. Bir örnek vereyim, 1989 da İstanbuldayken piyasadan bulunamayan bir anahtarı bu çelikten yapmıştım, hala paslanmadan duruyor, ama asitli meyveye vs bulaşsa sanırım aynı olmazdı ( bıçak için). Yanlış hatırlamıyorsam Bekir usta, ilk işlerinden birisini bu çelikten dövmüştü, ona da bir sormak lazım paslanma durumunu, okuyunca bilgi verecektir eminim.

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #33 : 28 Şubat 2012, 09:02:34 »
sefa ustam, bu saatten sonra ustarayla traşa başlayacağız vesselam.... :( çok özendiriyorsun ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

serdarhavsut

• 391
  • Meslek: Geri dönüşüm
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #34 : 28 Şubat 2012, 10:32:53 »
Ustam ellerine sağlık döktürmüşsün valla, ellerin kolların dert görmesin  :2up
Çalışmadan , yorulmadan , öğrenmeden , rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler , evvela haysiyetlerini , sonra hürriyetlerini ve daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #35 : 28 Şubat 2012, 10:53:14 »
elinize sağlık hocam,

Traş olmayı ne kadar sevmiyorsam >:(, tam zıttı bu usturayı da o kadar çok sevdim :D

::) du bakalım bi kıpırdanma var ama hayra yormak lazım :P.
belki bende yaparım bi tane canım çekti yaa :-[...

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #36 : 28 Şubat 2012, 12:48:20 »
elinize sağlık hocam,

Traş olmayı ne kadar sevmiyorsam >:(, tam zıttı bu usturayı da o kadar çok sevdim :D

+1000

valla ben cıvadan yaptım usturayım abonozu kestim sefa ustam patlat abonoz saplı güzeli yok yahu yapmıcam artık küstüm  >:D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #37 : 28 Şubat 2012, 12:52:45 »
Eline sağlık ustam.  8)

Kaçırdım mı bilmiyorum, civa çubuğunun çağı 10 mm'di ama bitmiş usturanın enini yazmamışsın galiba. Bu haliyle dar yerlerde kolay tıraş yapabilecek fazla enli olmayan bir ustura olmuş gibi görünüyor. Tabi ben sakal ve bıyığa ustura vurmadığımdan faydasını çok da hissedemem ama tam da oralarda kolaylık olur gibime geliyor.

Bu kadar ince çubuklarda yaymak daha enli bir parçayı yaymaya benzemiyor. Özellikle de lama yaymaya. Parça uzamaya meylediyor. Tabi benim de daha pişmem gerek.   :-\

Civa çeliği, keskinlik için çok güzel bir seçim ancak paslanmaya karşı yine de çeliği boşlamamalı. Noolur noolmaz.

Taşlamasını çok beğendim. Umarım benim yaptıklarım da böyle güzel olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #38 : 28 Şubat 2012, 15:19:51 »

Kaçırdım mı bilmiyorum, civa çubuğunun çağı 10 mm'di ama bitmiş usturanın enini yazmamışsın galiba. Bu haliyle dar yerlerde kolay tıraş yapabilecek fazla enli olmayan bir ustura olmuş gibi görünüyor. Tabi ben sakal ve bıyığa ustura vurmadığımdan faydasını çok da hissedemem ama tam da oralarda kolaylık olur gibime geliyor.

Bu kadar ince çubuklarda yaymak daha enli bir parçayı yaymaya benzemiyor. Özellikle de lama yaymaya. Parça uzamaya meylediyor. Tabi benim de daha pişmem gerek.   :-\

Taşlamasını çok beğendim. Umarım benim yaptıklarım da böyle güzel olur.
Eylem, haklısın ölçüleri unutmuşum. Ağız uzunluğu: 70mm, genişlik: 17mm, kalınlık:3.6mm. haklısın biraz dar oldu ama güzel iş görüyor doğrusu yeniden yapacağımıda yine benzer ölçüde yapacağım, ben çok memnunum. Hareket esnekliği konusunda hazır usturamdan daha güzel iş görüyor, yorumuna katılıyorum. Doğru uzamaya meyilli oluyor, ama noktasal dövüp sonra düzeltmek lazım. Önce kabaca yuvarlağı yassı yapıp ardından örsün yuvarlak tarafıyla sadece ağzı noktasal dövüp, arkaya doğru oluşan kaviside düzleyip düz yüzeyde son düzeltmeyi yaparak işi bitiriyorsun, çabucak olup bitiyor. Ben senin yaptığın usturayı çok beğendim zaten güzel olmuş, aynısını birde civa çeliğinden yapıp dene, kesme farkını yaşa derim  ^-^.
elinize sağlık hocam,

+1000

valla ben cıvadan yaptım usturayım abonozu kestim sefa ustam patlat abonoz saplı güzeli yok yahu yapmıcam artık küstüm  >:D
Gökhan usturayla tıraş harbiden ayrı bir zevk, zaten bende hergün kullanmıyorum, haftada bir ustura günüm  ;) ama yap bir tane, kaptırırsın.
Özgür, ne yapayım, bekledim bekledim senden ses çıkmayınca yayınladım ben de, hadi bitir artık  >:D
Murat, usturayla tıraş hazır makinalardan çok farklı, yüzün ferahlıyor, masaj oluyor, ölü deriler vs toptan gidiyor. Bir de o çıtır çıtır ses çıkartması yok mu  ^-^ daldırmamaya dikkat  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #39 : 28 Şubat 2012, 15:30:22 »
17 mm iyiymiş be usta. Ben 13-14 gibi tahmin etmistim. Göz aldanması işte. Eni tam kararındaymış.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben