Bıçak Sanatı - Forum

Ufak pençe - Yorumlarınızı bekliyor

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ufak pençe - Yorumlarınızı bekliyor
« : 24 Nisan 2010, 17:42:17 »
Biraralar ufak bir pençe modeli aklıma takılmıştı (aslında buna "necker" diyorlar, kolye gibi boyna asılabildiği için). Üşenmeyip kabaca yapmıştım, öyle kenarda bekliyordu. Kesin karar veremediğimden de kenarda oturmaya devam edecekti.

Çelik 1095 (UHB20C ya da CK100), diğer tarafında bası karalamalar görüyorsunuz, bunlar kabzayı nasıl düşündüğüm ve hamonu nerede istediğim ile ilgili. Belki düz çizgi şeklinde temper (meneviş) çizgisi çekerim, bilemiyorum.
Ne düşünüyorsunuz? Öneriler, eleştiriler, eklenmesini veya çıkarılmasını istediğiniz özellikler??

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: Ufak pençe - Yorumlarınızı bekliyor
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2010, 17:50:14 »
Ustam hamonu tüm ağız boyunca dalgalı yapsan sank daha gösterişli olacak gibi. Bu arada kollarda kıl tüy bırakmamışsın :))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2010, 18:07:24 »
Sağol ustam, yani uca kadar ağza paralel yapıyorum ?

Kökü bende be ustam, artık alışkanlık olmuş bişey bileylediğimde hiç düşünmeden kolları traş ediyorum, vaz geçmeye çalıştım aslında ama nafile  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2010, 19:22:41 »
Aşagıdaki gibi demek istemiştim, ama tabi sadece öneri. Bitmiş halini merak ediyorum, bence çok yakışıklı olacak :2up

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #4 : 24 Nisan 2010, 19:25:15 »
Emre çok güzel görünüyor, bitmiş hali nasıl olacak çok merak ettim  :2up sırt deseninin fotoğrafını da koyabilir misin?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 24 Nisan 2010, 19:31:57 »
Bence de mantıklı görünüyor sefa ustam, öyle yapmaya çalışalım bakalım...

Tolga sırt desenini yarın çekeyim, şimdi ortalık karardı, beni de dart maçına bekliyorlar  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 24 Nisan 2010, 22:47:17 »
Buna bir hatta iki thumbramp gerekli. İki başparmak desteği diyorum çünkü bu bıçağı hem işaret parmağını deliğe sokup beş parmakla tutmak, hem de deliği boş bırakıp dört parmakla tutmak mümkün.

Eğer iki desteği birden yapmak ergonomik olarak problemli ise; önerim gerideki, yani dört parmakla tutuş haline uygun başparmak desteğini yapmandır. Çeşitli varyasyonları deneyince sonuç ortaya çıkacaktır.

Unutmadan, kalınlık nedir?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 25 Nisan 2010, 00:31:27 »
Buna bir hatta iki thumbramp gerekli. İki başparmak desteği diyorum çünkü bu bıçağı hem işaret parmağını deliğe sokup beş parmakla tutmak, hem de deliği boş bırakıp dört parmakla tutmak mümkün.

Eğer iki desteği birden yapmak ergonomik olarak problemli ise; önerim gerideki, yani dört parmakla tutuş haline uygun başparmak desteğini yapmandır. Çeşitli varyasyonları deneyince sonuç ortaya çıkacaktır.

Unutmadan, kalınlık nedir?

Eylem yahu, anlamadım  :(

Thumbramp'ı anladım da iki tane olması, gerideki, dört parmakla tutuş filan anlayamadım. Bıçak kullanmadığım, savunma tekniklerini de bilmediğimden sanırım bana çok uzak aslında kullanımı. İstersen şöyle yapalım, ben bir bitireyim bu haliyle, sonuçta thumbramp şu haliyle biyerine koyamayacağım kadar delik çeperi sırta. Hadi thumbramp'e "başparmak desteği" diyelim. Bu desteği oyabilecek pek yerim yok gibi, ne dersin? Bitirdikten sonra bir aktivite düşünüyorum geleneksel hale getirmeyi düşündüğüm. İstekliler sıraya giriyor, 1 haftalığına bıçak onun oluyor ve bitince sıradaki diğer kişiye aktarıyor, böyle herkesi dolaştıktan sonra ben fikirleri, eleştirileri topluyorum ve prototip üzerinden yeni modeli son haline getirip o halinden bolca yapıyorum...
Nedersiniz, böyle bir aktivite tutar mı? Her çıkarmayı düşündüğüm modeli böyle aramızda gezdirmeyi düşünüyorum. Hem bir haftalığına herkesin yeni bir bıçağı olur hem de ben eleştiri toplarım. Sonunda iyice kullanılmış, test edilmiş bıçağı burada yarı fiyatına hatta üçtebir fiyatına veririz isteyene, biraz kullanılmış bıçak şeklinde.
Yurt dışında çok yapıyorlar bu tip "elden ele" etkinlikleri, neden bizim de olmasın?  ;)

Haa, bu arada önemli bir soru: Kabza malzemesi ne olsun? Bej rengi güzel kydex'im var, belki ona uygun bir mikarta hoş olabilirdi diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #8 : 25 Nisan 2010, 00:52:14 »
Valla elden ele filan derken,  :)) :)) ardından " yahu ben ona göndermiştim.. yok ben almadım... kargoda takılmıştır..." olayına girersek çok gülerim :)) :)). Thumbramb dediğinizi anlamadım ::) başparmak takılacak yer gibi birşey mi? ustam buna buna şöyle yeşilli siyahlı bir mikarta da hoş dururdu hani ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 25 Nisan 2010, 01:01:28 »
Valla elden ele filan derken,  :)) :)) ardından " yahu ben ona göndermiştim.. yok ben almadım... kargoda takılmıştır..." olayına girersek çok gülerim :)) :)). Thumbramb dediğinizi anlamadım ::) başparmak takılacak yer gibi birşey mi? ustam buna buna şöyle yeşilli siyahlı bir mikarta da hoş dururdu hani ^-^
  ??? Yok be baba, ben forumdaşlarıma güveniyorum. Ama olursa ben gülmem herhalde  :-X  >:(
Kargo olayı hep gönderende olur, böylece ben de dahil son kişiye kadar herkes 1 kez kargo ücreti öder. Bana döndüğünde (dönerse tabii  :)) ) bıçağın umarım haşatı çıkmış olur...

Siyah yeşil veya uçuk mavimsi gri bir mikarta aklımda idi benim de  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 25 Nisan 2010, 01:45:51 »
Bir de unutmuşum, kalınlık şu anda 4 milim ama belki biraz inceltebilirim, ancak daha inceltsem sanki kenarlar parmağı rahatsız edebilir gibi geliyor. Bilemedim. İnceltmeden önce kabaca bir kabza da yapıp geçici olarak takıp bir deneyeyim diye düşünüyorum, belki 4 milim iyi olacak belki rahatsız edecek. O zaman inceltirim...

Şimdi düşündüm de, sanırım anladım Eylem'in dediğini, bir sonraki modelde thumb-rest (başparmak desteği) olayına eğileceğim ciddi ciddi. Şu andaki tasarımda sırttaki eğe işi aslında başparmağın güç alması için tasarlandı, iş de görüyor aslında, ama o bölgede bir küçük yükselti de kullanışlı olurmuş. Sağolasın Eylem  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #11 : 25 Nisan 2010, 01:49:13 »
harika fikir, bir haftalığına da olsa bir ustanın bıçağına sahip olmak, işçiliğini görmek çok güzel. hemen atladım ama etkinliği sadece bıçak yapanlar arasında mı yapmayı düşünüyorsun yoksa benim gibi acemiler de dahil mi?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 25 Nisan 2010, 01:51:14 »
Kullanıcılar dahil, ama sen kendini bıçak yapanlardan ayrı tutma baba, sonuçta elde bıçak yapmış bir avuç insandan birisin Türkiye'de  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #13 : 25 Nisan 2010, 02:06:09 »
sağol havaya girdim, mutlu oldum gece gece   :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 25 Nisan 2010, 11:18:47 »
Basit ama baş parmağı güzel tutan bir eğe işi yapmak istedim, böyle bir geometrik motif çıktı. Bu tip bir motif daha önce görmedim. Asıl olarak yandan görünüşü hoşuma gidiyor benim. Bitişine doğru üstteki yarım daireleri ince çiziklerle eğe gibi tırtıklı yapmayı planlıyorum. Hatta tüm sırtı eğe gibi çizikli yapmak da bir seçenek...
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2010, 11:23:47 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 25 Nisan 2010, 12:17:39 »
Başmarmak desteği konusuna bant genişliğim artınca döneceğim, belki o zaman bir şeyler çizer gönderirim.

Metalin kalınlığının fazla olması iyi. Bu sap kullanmama özgürlüğünü de beraberinde getirebilir.

Bir şeyler keserken geriden tutmak da avantajlı olabilir diye dört parmak lafını etmiştim. Parmak deliğini kimi zaman boş bırakmak gerekli olabilir. O halde iken de bıçağı işe daha iyi bastırmak için başparmağın bıçağa iyi oturması önem kazanır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #16 : 25 Nisan 2010, 13:33:52 »
Ustam bu arkadaşa henüz su vermediysen, o büyük deliğin içine çamur doldur su vermeden önce, olur ya çatlar matlar. Deliğin kesici tarafıyla arasındaki kesit bir yerde çok ince geldi gözüme.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 25 Nisan 2010, 16:17:38 »
İşte bu forum bundan işliyor arkadaşlar, Eylem, Sefa, harikasınız. Eylem hiç aklıma gelmezdi kesinlikle parmak desteği, çok haklısın, deliği kullanmadığında başparmak daha yüksek bir nokta arıyor, Sefa bıçağın hamonu neden deliğin etrafında da var diye hayıflanacaktım eğer bunu hatırlatmasan  :2up :2up :2up :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #18 : 27 Nisan 2010, 00:22:57 »
Motif çok güzel olmuş, işlevi bir yana koyuyorum bıçağın görsel güzelliğini çok arttırıyor bana göre.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 27 Nisan 2010, 11:42:26 »
başparmak desteğine katılıyorum ama şu anki hali de gayet kullanışlı olur diye düşünüyorum. nedense içimden acaba bıçağın ağzı hafif iç bükey mi olsaydı diye geçiyor. kesilecek noktaya daha kolay basınç uygulanır ve son raddede belki parçalama gerçekleşirdi. biraz şiddet içerikli bir insanım galiba:)

sap için ise bence ip sarsan daha güzel olabilir. ip sarmak diye kabaca söylediğim hadise özel bir yöntem ve birikim istiyordur mutlaka ama siz niyeti anladınız :D bu tarz küçük bıçaklarda ipin daha estetik ve işlevsel olduğunu düşünüyorum...

kılıfını da heyecanla beklemekteyim:)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/