Evet arkadaşlar ders niteliğinde bir ısıl işlem deneyimi yaşadım...
Öncelikle 3 gün önce normalizasyon turlarını 850 - 800 - 750 - 710 derecelerde 4 ardışık normalizasyon şeklinde yaptım. sonra kil kaplama yaptım ancak killer kendilerini attılar bir saat içinde yere. Bunun üzerine karışımı %60 şamot, %30 kül, %5 bentonit ve %5 kaolen şeklinde yaptım. Aslında değerler yaklaşık, sadece biraz şundan biraz bundan diye karıştırdım, ölçmedim....
Kil karışımı oldukça yapışkan oldu, iyi tutundu, ancak hafif çatlaklar yaptığında yavaş kurutmak gerektiğini farkettim. Bu yüzden ufak delikleri olan bir naylon torbanın içinde 2 günde kurudu. Oluşmuş inçe çatlakları da yine aynı karışım ile doldurdum. 150 - 200 derecede yarım saat bekledikten sonra 800 derecede 5 dakika beklettim ve suda su verdim. Su oda sıcaklığındaydı. Bıçak soğuduktan sonra bir iki çat sesi geldi

, anladım başım belada, ancak elden bişey gelmez, ben de zevk almaya baktım

Temizlik ve hızlısından bir perdahta öncelikle çok çok güzel bir hamonumuzun olduğunu gördüm. Hafif seyreltik nitrik asit aşındırması ve 800 ile elde zımpara ile bu işlemleri 3 kere tekrarladım, aşındır - zımparala şeklinde. Mükemmel bir hamon elde ettim, ikincil sertleşme çizgisi ile birlikte evlere şenlik bir hamon.
Ancak hikayenin gerisini tahmin ediyorsunuzdur, neyse resimler herşeyi anlatıyor... Bundan sonra ısıl işlem yağında karbon çeliklerimi sertleştireceğim, ancak ve ancak geleneksel japon kılıcı filan yaparsam suya bir şans verebilirim...

Nasıl olduysa kuyrukta da çatlak var...