Bıçak Sanatı - Forum

Ufak pençe - Yorumlarınızı bekliyor

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Ufak pençe - Yorumlarınızı bekliyor
« Yanıtla #20 : 27 Nisan 2010, 12:25:37 »
İp sarmak için de bir başka projem var, ona saklıyorum ilk denememi, bunda ip sarsam parmak oyuklarının pek bir anlamı kalmayacak, açıkçası ip sarılan bıçakların çoğunun kuyruk kısmı düz...

Parmak desteğini br sonraki denemede yapmayı planlıyorum, bu modeli böyle adım adım geliştirip herkesin beğeneceği tipik bir modele çevirmek istiyorum. Anladığım kadarıyla çünkü ülkemizde kısa namlulu ve her zaman üstünüzde taşıyabildiğiniz küçük bıçaklar çok revaçta ama düzgün bişey piyasada pek yok. Belki düzgün çelikten, düzgün işçiliği olan bir bıçak çıkardığımızda en azından bir miktar bu ihtiyaca derman olmuş olabiliriz. Bunun için bu modelin gelişimi ve sizlerin yorumlarınız tam bir Arge olayı 

Emin bu parçalama filan olaylarını anlayamıyorum, ne alıp veremediğin var zavallı objelerden, gözünü kan bürümüş senin   ??? :))
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2010, 12:29:36 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #21 : 28 Nisan 2010, 10:34:13 »
dün uzun zaman sonra biraz bıçağımla ilgilenme imkanım oldu, o sırada, geçtiğimiz aylarda modelini beğendiğim için aldığım bıçak ilişti gözüme. sırtında desen verme çalışması/egzersizi de yapabileceğim düşüncesiyle aldığım bir bıçaktı. fakat anatomisi de gayet başarılı bence. eylemin bahsettiği baş parmak için dayama noktası bir girinti ile verilmiş. fikir vermesi açısından ekliyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #22 : 05 Mayıs 2010, 00:02:59 »
Evet arkadaşlar ders niteliğinde bir ısıl işlem deneyimi yaşadım...

Öncelikle 3 gün önce normalizasyon turlarını 850 - 800 - 750 - 710 derecelerde 4 ardışık normalizasyon şeklinde yaptım. sonra kil kaplama yaptım ancak killer kendilerini attılar bir saat içinde yere. Bunun üzerine karışımı %60 şamot, %30 kül, %5 bentonit ve %5 kaolen şeklinde yaptım. Aslında değerler yaklaşık, sadece biraz şundan biraz bundan diye karıştırdım, ölçmedim....

Kil karışımı oldukça yapışkan oldu, iyi tutundu, ancak hafif çatlaklar yaptığında yavaş kurutmak gerektiğini farkettim. Bu yüzden ufak delikleri olan bir naylon torbanın içinde 2 günde kurudu. Oluşmuş inçe çatlakları da yine aynı karışım ile doldurdum. 150 - 200 derecede yarım saat bekledikten sonra 800 derecede 5 dakika beklettim ve suda su verdim. Su oda sıcaklığındaydı. Bıçak soğuduktan sonra bir iki çat sesi geldi  ??? :(, anladım başım belada, ancak elden bişey gelmez, ben de zevk almaya baktım  :D

Temizlik ve hızlısından bir perdahta öncelikle çok çok güzel bir hamonumuzun olduğunu gördüm. Hafif seyreltik nitrik asit aşındırması ve 800 ile elde zımpara ile bu işlemleri 3 kere tekrarladım, aşındır - zımparala şeklinde. Mükemmel bir hamon elde ettim, ikincil sertleşme çizgisi ile birlikte evlere şenlik bir hamon.
Ancak hikayenin gerisini tahmin ediyorsunuzdur, neyse resimler herşeyi anlatıyor... Bundan sonra ısıl işlem yağında karbon çeliklerimi sertleştireceğim, ancak ve ancak geleneksel japon kılıcı filan yaparsam suya bir şans verebilirim...

Nasıl olduysa kuyrukta da çatlak var...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #23 : 05 Mayıs 2010, 00:34:21 »
Ahh Ustam :( :( :( çok üzüldüm, o güzelim hamona yazık olmuş. Çat sesi dediğinde yazının sonunu tahmin ettim ama neyse. Ağız kısmınıda ince bir kille kaplamadığını sanıyorum, doğru mu düşünüyorum? Malzeme acayip bir şoka uğramış, tam su verme aşamasını anlatırmısın, merak ettim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 05 Mayıs 2010, 00:55:30 »
Aslında başıma gelecekleri tam olarak biliyordum, ama emin olmak istedim Sefa ustam. Kuru bilgiyi deneyimle çeşnilendirmek hoştur her zaman. Bu tip şeyler arada yapıyorum, teorik olarak ne olması gerektiğini bilmeme rağmen yine de bunu bile bile o hataları yapabiliyorum. Bu da onlardan biri, sonuçta yapması 1 saatimi alan bir bıçak idi, toplam belki 2 saatlik bir emek var üstünde, bol bol kilin kurumasını bekleme filan gibi şeyleri saymazsak.

Ağızda ince bir kil tabakası vardı. Sanırım öncelikle su fazla soğuktu (oda sıcaklığı o sırada 18 derece civarındaydı, ısıtmam gerek dedim kendimce ancak sonra vaz geçtim. Bakalım ne olacak diye içimden geçirdim.

Su vermeyi şöyle yaptım: bıçağı fırından aldıktan sonra hemen suya daldırdım ancak sabit tuttum, bu tabii ki dengesiz soğuma yaptı, halbu ki biraz ajite etseydim bu kadar çatlak oluşmayabilirdi sanırım. 3 saniye kadar sonra çıkardım, 3-4 saniye kadar dışarda bekledi sonra cısss sesinin bitmesine kadar suda kaldı. Ses kesilip sudan dışarı çıkardıktan 10-15 saniye sonra ilk çat sesi geldi, bu kuyruktaki çatlaktı. Ağızda görünür bir sorun yoktu, ancak zımparalarken çok ince bir çatlak gördüm, yavaş yavaş büyüdü çatlak, yanında başkaları belirdi... Sanırım ısıl işlem sonunda sadece mikro çatlaklar oluşmuştu ağız kısmında, bunlar bant zımparada bastırarak zımparalarken yandan gelen basınçla bu kadar ilerlediler. İki tür çatlağım, bir güzel hamon'um ve kesinlikle çok iyi sertleşmiş bir bıçağım var. Bu benim için güzel bir deneyim oldu aslında, tam anlamıyla hiç üzülmedim desem yeridir ustam...  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #25 : 05 Mayıs 2010, 01:10:20 »
Tamam Ustam o zaman sorun yok demektir ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 05 Mayıs 2010, 01:15:10 »
Eh hemen bir tane Eylem'in önerdiği başparmak desteği ile aynısından yapıyorum ve bu sefer edindiğim deneyimle daha güzel bişey çıkarıyorum, bu karbon çeliği olayını ve hamon olayını çok tuttum  :2up
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2010, 01:31:56 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 05 Mayıs 2010, 09:04:03 »
Öncelikle geçmiş olsun. Ne hissettiğini gayet iyi biliyorum. Fırınımı denerken bir iki gün önce ben de bir bıçak kırdım.

Hamonun çok çok güzel görünüyor. Ancak hamonun doğasında olan şey bu bıçağın sonunu hazırlamış.

Isıl işlem sırasında bıçağın boyut değiştirmesi kaçınılmaz. Ağızdaki ve gerideki iki farklı karakterdeki malzemenin davranışı bıçağın kaderini belirliyor.

Bence hamon için en uygun bıçaklar ensiz olanları. Bu sayede belki çelikteki farklı bölgelerdeki farklı boyut değişimleri ile oluşan gerilimler sadece bükülmeyle sonuçlanabilirdi. Oysa ki bu bıçakta sırttaki tokluğu yüksek kalmış çeliğin fazlalığı, gerilimin faturasının ağız kısmındaki kırılgan bölgeye çıkmasına neden olmuş.

Önce ağız güzel güzel soğumuş, ancak ardından sırt da soğuyup yavaş yavaş küçülmeye başlayınca ağzı geriye doğru bükmeye başlamış ve kırmış.

Hamonu daha sık ve yüksek dalgalı yapmak belki kırılmayı engellerdi?

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #28 : 05 Mayıs 2010, 09:08:20 »
Kendi mesajımı okudum ve düşündüm. eni dert etmekten ziyade hamonun yeteri kadar dalgalı olmasına dikkat etmek daha önemli gibi geldi.

Bir de hamonun başlangıcını fazla içerden yapmamak da önemli olabilir. Belki... neblim?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 05 Mayıs 2010, 10:35:38 »
Güzel fikirler, bakalım deneyeceğiz...

Bir de 120 kumda dikine çizikler bu sonu hazırlamış olabilir, daha yüksek kumda elde zımpara ile deneme yapabilirim. Tabii 26 - 30 derecede olsaydı suyum, ileri geri ajite etseydim bunlar olmayabilirdi. Sanırım denemelere devam edeceğim, ancak şimdi bir de şu yağın yaptığı hamona bakalım, eğer bu kadar güzel bir kontrast olmuyorsa su olayında ince ayarlar yapmak gerekecek...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #30 : 05 Mayıs 2010, 11:37:37 »
geçmiş olsun emre, ama tecrübede olsun. biliyorsun geçende bende güzel bir saldırma mı su yoluna heba ettim.. :(  :'(
yağda hamon yakalamak zor olur bence, bence tuzlu ve ılık bir su tüm sorunları çözer, karbon çeliğinde en iyi sonucu ben böyle aldım. ama direk amaç hamon değildi tabii..

suyun sıcaklığını kullandığın çeliğin kalınlığına ve boyutlarına göre bir kaç denemede çözersin. deneme yapmadan bıçağı heder etme dostum. ;)

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #31 : 05 Mayıs 2010, 11:53:07 »
ortaya güzel ve kocaman bir soru atıyorum :P

hamon nedir ve neden önemli/aranan, olduğunda sevinilen birşeydir.

bu soruyu hangi abşlık altında açmaya karar vermediğim için buraya yazıyorum, siz değerli ustalar gerekn yerde bu başlığı açıp bilgilerinizi girebilirsiniz, biz de bilgilerinizden istifade ederiz :2up :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 05 Mayıs 2010, 13:19:07 »
Emin hamon soğutma suyunda tutulan balıktır, japonlar çok sever ve suşi yaparlar bu balıktan, ülkemizde pek bilinmez, kılçıksız ve çok lezzetli bir balıktır, oltayı çapari gibi sallamak, yem olarak da bıçak kullanmak gerekmekte  :D

Hımm, ciddi bir cevap olarak: Japonca "Ha" ve "Mon" kelimelerinin birleşimidir, "çelik" + "isim". Kendimce tercümem "çeliğin adı".
Bıçağın sırtının yumuşak ağzının sert olmasını sağlayan bir sistemdir. Bıçak kille kaplanır, ağız kısmı çok ince bırakılarak hamon hattının nerede olmasını istediğimize göre biçim verilir. Yine de hamon'da tam kontrolümüz hiç bir zaman olamadığı için oldukça ilginç desenler de çıkabilmektedir.

Hamon gördüğünüz bir bıçakta fotografta yakalayamadığım birşey, ağız kısmı parlak hamon hattının yukarısı daha mattır. Bu farklılık bu güzel hatları ortaya çıkarır. Aslında aşağıda martensit, yukarıda ise ince perlit yapısı vardır, bu kristal yapısı farklılığından dolayı da bu hamon denilen meret görünüyor. Aradaki kuşak ise perlit ile martensitin karışık olduğu girişim bölgesi...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #33 : 05 Mayıs 2010, 14:22:37 »
hamon muhtesem olmus , gercekten cok guzel gozukuyor .Kiliclar bu meret ne kadar acik renk olursa o kadar degerli kabul ediliyorlar, renk acildikca daha sert bir agiz oldugu anlasiliyormus, sizler bilimsel kismini benden daha iyi bilirsiniz, bu hamon da bayagi acik renk gibi gozukuyor, 60 kusur hrc yi gecmis gibisin. Emre n'olur bir dahaki sefer camurlu halini ve bir de camur kuruduktan sonraki halini cekermisin?

p.s. "ha" kanjisi keskin kenar anlamina gelir , kanara isim yazmak, imza atmak filan daha dogru bir ceviri olabilir
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2010, 14:27:03 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #34 : 05 Mayıs 2010, 14:26:03 »
Opps,
Burak haklısın, "gane" ile karıştırdım  ::). Tercüme olarak "Kenar imzası" nasıl?

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #35 : 05 Mayıs 2010, 14:31:43 »
su hamon isine ben de takik vaziyetteyim, dun kontrolsuz firinimda bizim dokum icin kullandigimiz - mum ucurtma- revetman denen bir malzeme ile denedim , hicbirsey olmadi. o kadar da resim cekmistim, seninki catlak ama hamon super - bence dayanir o bicak
dip not . kenar da masa kenari filan gibi bisey hatirlatiyor , bu adamlarin her laf icin 5 tane kanjileri oldugundan agiz filan mi desk bilmiyorum uydur biseyler
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #36 : 05 Mayıs 2010, 14:35:02 »
hamon muhtesem olmus , gercekten cok guzel gozukuyor .Kiliclar bu meret ne kadar acik renk olursa o kadar degerli kabul ediliyorlar, renk acildikca daha sert bir agiz oldugu anlasiliyormus, sizler bilimsel kismini benden daha iyi bilirsiniz, bu hamon da bayagi acik renk gibi gozukuyor, 60 kusur hrc yi gecmis gibisin.

Eh o zaman bu müthiş pahalıdır, tahminime göre 65-66 HRC şu haliyle, çünkü menevişleme yapılmadı, ancak deneme yaptım ağız gerçekten tutuyor bu yüksek sertlikte bile, sanırım ağız açısını verdiğimde ince ince kırılma yapabilir kullanımda, sanırım 175 gibi düşük bir meneviş istiyor...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #37 : 05 Mayıs 2010, 14:53:52 »
anladım :2up
yani kabaca anladım, bana yetecek kadar 8)

teşekkürler bilgi veren arkadaşlara...

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #38 : 07 Mayıs 2010, 19:15:39 »
Emre bey, pençenin kazaya uğramasına üzüldüm. Ancak deyimleriniz ileride bizim içinde dikkate alınacak bilgiler haline dönüşmekte.
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 07 Mayıs 2010, 23:48:28 »
Sağolun Ahmet Bey, farkına vardığım karbon çeliği deneyimsizliğim üzerine şu iki gündür değişik test parçalarında deneyler yapıyorum. Sonuçları bitince burada paylaşacağım...

Kipmen Sanat web sitesi