Bıçak Sanatı - Forum

Dövme Santoku

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Dövme Santoku
« : 23 Temmuz 2011, 20:28:22 »
UHB26C (%1.2 saf karbon çeliği)
Geçenlerde benim 17 yaşındaki yeğenle dövdük bunu ve kil kaplayıp önce su sonra yağda su verdik (tam olarak 840 derecede aldık ocaktan, 2 saniye suda kaldı sonra hiç zaman kaybetmeden yağa geçirdik). Hamon'un allengiri yok ama kontrast süper, çarpılma filan yok.

Yeğen ilerde şef olmak istediğinden ve japon kültürüne merakından dolayı herşeyi olabildiğince geleneksel yaptık. Dövme sonrası zımpara makinesi pek değmedi, tüm profilin detayları bile sıcak kesildi. Taşlama önce 220 sonra 1000 sonra 4000 sonra da 8000 kum japon tipi su taşlarıyla açıldı. Su taşlarının ilginç bir özelliği eğer kenardan sırta dikine taşlıyorsanız asit ile aşındırılmış gibi hamonu belirginleştiriyor. 8000 kum taş tersine masat şeklinde ağızı hafif konveksleştirerek yapıldı. Ayna gibi parlak bir sonuç alsanız da 8000 kum çizikleri dikine bariz görülüyor. Bu yüzden hafif asit işleminden sonra 3 mikron seryum oksit tozuna kadar 15-9 mikron 5 mikron AlO tozlar kullanıldı. Hamon şu anda ne açıdan bakılırsa bakılsın bariz bir beyaz şerit şeklinde çıktı.
Şimdilik bu kadar. Diğer tarafın taşlaması bekliyor, bir de kabza parlatılmadı daha...
Kabza dişbudak ve abanozdan oluşuyor...
« Son Düzenleme: 23 Temmuz 2011, 20:30:40 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
Ynt: Dövme Santoku
« Yanıtla #1 : 23 Temmuz 2011, 21:40:56 »
Üstat nefis olmuş... Birşey sormak istiyorum, kabza 10-15 derece açıyla yukarıda gibi namludan, şef bıçağı olması nedeniyle mi yokda benmi yanlış gördüm? Cahilliğime verin lütfen...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2011, 22:29:14 »
Üstat nefis olmus ,ellerine saglik. hamon , cok güzel sapka cikariyorum  :2up
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #3 : 23 Temmuz 2011, 23:04:40 »
eliniza sağlık ;)
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 23 Temmuz 2011, 23:21:04 »
güzel bır bıçak olmuş  :)  emeğin fazlaca olduğu bıçaklar bence çok daha değerli ;) 

Emre usta gözlemlerımde mesela sırttan ağıza doğru taşlama yapılmıssa  hamon hattı  dağınık çıkmıyor. aksıne temız duz bır hat olarak belırıyor.  yaptığım bır ıkı ıçbükey denemede  hamon hattı bu sekılde temız çıkmıştı.

taşlamanın bu şekılde yapılması acaba nasıl etkılıyor..?   

her ıkınızınde elıne koluna sağlık  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 24 Temmuz 2011, 02:42:04 »
Üstat nefis olmuş... Birşey sormak istiyorum, kabza 10-15 derece açıyla yukarıda gibi namludan, şef bıçağı olması nedeniyle mi yokda benmi yanlış gördüm? Cahilliğime verin lütfen...

Sevgiler,
Estağfurullah, hakılısın cem öyle bir eğim oldu.
aslında öyle değildi, su verdikten sonra kuyruk yukarı kalktı, ben de ellemedim eğime çünkü tutuş düz halinden daha rahat oldu... Japon orjinal örnekleri daha az kavisli oluyor ama namlu genişliği bizim yaptığımızdan daha fazla olduğundan japon örneklerde el rahat  kabzayı kavrayıp kesme tahtasına parmak boğumları değmiyor. Bizimkinde ise namlu 2-3 milim daha dar olduğundan bu yukarı eğim gerçekten işe yaradı...

güzel bır bıçak olmuş  :)  emeğin fazlaca olduğu bıçaklar bence çok daha değerli ;) 

Emre usta gözlemlerımde mesela sırttan ağıza doğru taşlama yapılmıssa  hamon hattı  dağınık çıkmıyor. aksıne temız duz bır hat olarak belırıyor.  yaptığım bır ıkı ıçbükey denemede  hamon hattı bu sekılde temız çıkmıştı.

taşlamanın bu şekılde yapılması acaba nasıl etkılıyor..?   

her ıkınızınde elıne koluna sağlık  :)

Bu bıçağın su vermesi hemen dövmeden sonra yapıldı yani  taşlama daha yapılmamış sadece çekiçle yapılmış kaba bir taşlama açısı vardı. Açıkçası bende sadece yağda su vermelerde biraz dağılma oldu hamonlarda, ama kullandığım çelikle de alakalı, aşırı sığ sertleşiyor, neredeyse perlit bölge ile martensit bölge arasında geçiş yok gibi, sadece o ince bant perlit martensit karışımı, o da binbir takla attıktan sonra belirginleşiyor, uğraşmasan hamon sadece tek düze bir çizgiden oluşacak. Benim tecrübeme göre kil kaplaması ve tekniği asıl hamon biçimini etkileyen unsur, biraz daha ince kil kaplama ve aşağıda, daha geniş "ashi"lerle daha dalgalı hamon olacaktı. Bendeki ashiler çok dar ve sık olmuştu, bundan ısı daha homojen dağıldı sanırım...
« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2011, 02:44:37 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #6 : 24 Temmuz 2011, 08:56:25 »
Ustam ellerine sağlık. Uca doğru kavisi birazcık fazla mı kaçmış?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #7 : 24 Temmuz 2011, 11:50:55 »
Hocam eline sağlık. söz konusu sen olunca benim beklentim bi hayli yüksek oluyor. dövme santokunun kendisi beklentimi fazlasıyla karşılamakla beraber, iki fotoyla yetinemezük, yapım aşamaları fotoları hatta vidyosu isterük. senin yeğen çekmiştir hepsini diye düşünüyorum (inşallah) ::)
saygılar....

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 24 Temmuz 2011, 11:55:14 »
Hee öyle oldu, su verirken ciddi kavis yaptı katanalardaki gibi...

Hocam eline sağlık. söz konusu sen olunca benim beklentim bi hayli yüksek oluyor. dövme santokunun kendisi beklentimi fazlasıyla karşılamakla beraber, iki fotoyla yetinemezük, yapım aşamaları fotoları hatta vidyosu isterük. senin yeğen çekmiştir hepsini diye düşünüyorum (inşallah) ::)
saygılar....

:-[ Yapımla ilgili bişey çekmedik doğrusu, zaten işe yaramazdı, dövme konusunda acemi sayılırım çok...

Kipmen Sanat web sitesi

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #9 : 24 Temmuz 2011, 15:02:57 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #10 : 24 Temmuz 2011, 18:48:04 »
Benim bir sey soylememe gerek var mi ? ikinizin de elinize saglik. Taslara bayagi bir para gitmistir.  Gecen sene yoktu bunlar , keske alirken haberim olsaydi. 

not: kucuk bir sey: okside yuzey  mutfakta bela olabilir , bezleri simsiyah yapabilir filan , rahat edebilecekmi siniz?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 24 Temmuz 2011, 20:54:02 »
Benim bir sey soylememe gerek var mi ? ikinizin de elinize saglik. Taslara bayagi bir para gitmistir.  Gecen sene yoktu bunlar , keske alirken haberim olsaydi. 

not: kucuk bir sey: okside yuzey  mutfakta bela olabilir , bezleri simsiyah yapabilir filan , rahat edebilecekmi siniz?
;D Maalesef taşlar iki yıl filan önce alınmıştı da hiç dokunmamıştım, bu tip bit projeye saklıyordum. Harbi sıkı masraflı olmuştu. Zaten artık tek tük şeyler alsak kendimiz daha mantıklı olacak, gümrüğe takılma sorunu küçük miktarlarda olmuyor çünkü...

Okside yüzey tabii ki bela olabilir ancak bizim yeğen orjinal her japon işine aşırı meraklı, sanırım onların seramonik temizliklerine de alışmak hoşuna gidecektir :)

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #12 : 25 Temmuz 2011, 08:50:28 »
Emre ustam çok güzel bir çalışma olmuş ikinizinde ellerine sağlık geleneksel metodlarla çalışmak bayağı zormuş ama harika olmuş elleriniz dert görmesin... :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #13 : 25 Temmuz 2011, 08:58:43 »
Hee öyle oldu, su verirken ciddi kavis yaptı katanalardaki gibi...

Hamonun olduğu yerde sori de yakışır :2up.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #14 : 25 Temmuz 2011, 12:32:54 »
ellerinize sağlık ustam. çok güzel olmuş. yeğeniniz çok şanslı biri. yerinde olmak isterdim. bu bıçak ile ben olsam gece gündüz mutfaktan çıkmam. hamonda çok güzel olmuş. kabze kısmında parlatıcı bir ürün kullanmadınız mı? sanki biraz sönük görünüyor.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #15 : 25 Temmuz 2011, 14:16:00 »
emre abi eline sağlık bu ara merak ettiğim bir hamon türüydü,beyaz çizgi hamonu  :2up

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #16 : 25 Temmuz 2011, 14:33:45 »
Ellerine sağlık üstadım sizin yaptıklarınız gördükçe benim yaptıklarımı çöpe atasım geliyor...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 25 Temmuz 2011, 19:01:34 »
A-la-Japon bir bıçak ama ben alaturka yorum yapayım: Maşallah!  :2up

Elde, bıçağın ağzını taş ile asıl şekline sokarken kaç saat uğraştın düşünmek bile başımı döndürdü. Eline sağlık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 25 Temmuz 2011, 19:28:15 »
A-la-Japon bir bıçak ama ben alaturka yorum yapayım: Maşallah!  :2up

Elde, bıçağın ağzını taş ile asıl şekline sokarken kaç saat uğraştın düşünmek bile başımı döndürdü. Eline sağlık.
:D Hala uğraşıyorum  ???

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 26 Temmuz 2011, 11:59:10 »
eline sağlık Emre :) insan bakmaya kıyamıyor, kullanmak kim bilir nasıl bir histir...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/