Üstat nefis olmuş... Birşey sormak istiyorum, kabza 10-15 derece açıyla yukarıda gibi namludan, şef bıçağı olması nedeniyle mi yokda benmi yanlış gördüm? Cahilliğime verin lütfen...
Sevgiler,
Estağfurullah, hakılısın cem öyle bir eğim oldu.
aslında öyle değildi, su verdikten sonra kuyruk yukarı kalktı, ben de ellemedim eğime çünkü tutuş düz halinden daha rahat oldu... Japon orjinal örnekleri daha az kavisli oluyor ama namlu genişliği bizim yaptığımızdan daha fazla olduğundan japon örneklerde el rahat kabzayı kavrayıp kesme tahtasına parmak boğumları değmiyor. Bizimkinde ise namlu 2-3 milim daha dar olduğundan bu yukarı eğim gerçekten işe yaradı...
güzel bır bıçak olmuş
emeğin fazlaca olduğu bıçaklar bence çok daha değerli
Emre usta gözlemlerımde mesela sırttan ağıza doğru taşlama yapılmıssa hamon hattı dağınık çıkmıyor. aksıne temız duz bır hat olarak belırıyor. yaptığım bır ıkı ıçbükey denemede hamon hattı bu sekılde temız çıkmıştı.
taşlamanın bu şekılde yapılması acaba nasıl etkılıyor..?
her ıkınızınde elıne koluna sağlık 
Bu bıçağın su vermesi hemen dövmeden sonra yapıldı yani taşlama daha yapılmamış sadece çekiçle yapılmış kaba bir taşlama açısı vardı. Açıkçası bende sadece yağda su vermelerde biraz dağılma oldu hamonlarda, ama kullandığım çelikle de alakalı, aşırı sığ sertleşiyor, neredeyse perlit bölge ile martensit bölge arasında geçiş yok gibi, sadece o ince bant perlit martensit karışımı, o da binbir takla attıktan sonra belirginleşiyor, uğraşmasan hamon sadece tek düze bir çizgiden oluşacak. Benim tecrübeme göre kil kaplaması ve tekniği asıl hamon biçimini etkileyen unsur, biraz daha ince kil kaplama ve aşağıda, daha geniş "ashi"lerle daha dalgalı hamon olacaktı. Bendeki ashiler çok dar ve sık olmuştu, bundan ısı daha homojen dağıldı sanırım...