Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak üzerine yaptığım ilk gravür ve bulino

Murat66

• *
  • 29
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Bursa
Forum üyesi bütün ustalarima büyüklerime arkadaşlarıma selamlar saygılar. Öncelikle gerekli gereksiz her soruma tahammül edip uzun uzun cevap verme nezaketinde bulunan Sefa ustama çok teşekkür ediyorum. Bizde boyle şahsiyetlerin sayısı malesef çok degil.  Çoğu kişi alanında belli bir noktaya geldiğinde kendisini ulaşılmaz bir yere konumlandiriyor değilse bile en azından bilgisini saklama eğiliminde oluyor. Öyle olunca da malesef sanatimiz ilerlemiyor yabancıların yaptığı eserlere gıpta ile bakıyoruz. Mesela Ben kendisinin kılıç üzerine yaptığı bakır kakma videosunu izledikten sonra kakma tekniğine yoğunlaşıp öğrenebildim ve bir bant zımpara alıp bıçak için bismillah demiş oldum. Bu vesileyle kendisine hürmet ediyor ellerinden öpüyorum.
 Gravür ya da bizdeki karşılığı olduğunu zannettigim kelemişi alanında belli bir yol aldıktan sonra eskiden beri içimde uhdesi bulunan gönül bağım olan bıçağa yönelmek gravurle bıçağı birleştirebilmek için bir başlangıç yapmak istedim. Ben dahil çoğu kişi gravür yapıyor ama bu işin bence yüzde 90 i kompozisyon oluşturabilmek. Bir bıçağa kılıca yapılacak gravür ile cakmaga buhurdana veya diğer herhangi bir objeye yapılacak motif tarz aynı olmamalı. Bunu belirleyen çağ/devirden coğrafyaya kadar sayısız etken var. Hatta keskin cizgileri olan sert karakterli bir bıçakla daha kıvrımlı estetik bir bicakta bile aynı motifler kullanılmamalı diye düşünüyorum.. Nesnenin türü, şekli ve motif bir bütün oluşturmalı. Aşağıdaki bıçak bu ölçüye uymuyor benim için. Bu sebeple artık zamanımın çoğunu okumaya eski örnekleri araştırmaya ayırıyorum. Forumda gravür konusunda  bir arkadasimin yazdıği " çok da büyütme gözünde bir keski çekiç alıp..." dediği mesaja katılmıyorum.  Çekiç kısmı belki bir şekilde halledilebilir dışardan bakan biri biiraz ugrassam yaparım diye düşünebilir. Belki yapar da  ama işin içine girdikçe ne kadar başında olduğunu anlıyor insan. sanatsal anlamda bakınca, aslına uygun estetik bir şey yapayım dendiğinde gerçekten içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Bunun üstesinden gelmek için de derin bir bilgi birikimi, estetik bir zevk, çok çalışmak, farklı teknikler geliştirebilmek ve daha başka seyler gerekiyor. Evet çok da büyütmeyelim çok buyutursek hiçbir işe baslayamayiz. Ama başladıktan sonra da çok büyütmek gerektiğini düşünüyorum çalışırken de hep daha güzelini yapmayı hedeflemiyorsa insan yapılan iş esere dönüşmüyor. İnşallah bir gün eser denilebilecek işler yapıp bizden sonrakilere ogretebiliriz. Artık nasibimiz ne kadarsa diyelim. Saygılar
 Bu arada bulino gerçekten iğne ile kuyu kazmak. Bitince gözlerin normale dönmesi zaman alıyor. Ve dosya büyüklüğü en fazla 200 kb dediği için fotograflarin çözünürlüğünü düşürdüm. Başka yolu var mıdır bilmiyorum

Murat66

• *
  • 29
Ynt: Bıçak üzerine yaptığım ilk gravür ve bulino
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2021, 04:28:24 »
.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #2 : 18 Mart 2021, 07:29:49 »
Yazınızı büyük bir dikkat ile okudum ve beğendim.
  Şunları söylemek istiyorum ki forumda bende sizin gibi çok yeniyim. Günümüz dünyasında malesefki insanlar giyimi okuduğu öğrenimi yaptığı işi ve en önemlisi parasal gücü ile saygı ve hürmet görüyor. Pek az insan belli doygunluğu ulaştıktan sonra bunları bir amaç değil araç olması gerektiğini fark ediyor. SEFA hocamı forum sayesinde tanıyorum bizzat tanışmak nasip olmadı ama bildiğim kadarı ile öğretmen ve daha öncede söylemiştim BİLGİYİ EKSİKSİZ AKTARMASI çok ama çok övgüye şayan bir davranış. Bazı ustalar bir şeyler öğretmek istesede su çok onemliki ayran gönüllü insanlarin sayısı çok fazla. Bir üstad ya sanat icra edecek yada çırak yetiştirecek ikisini yapması mümkün lakin buna katlanacak kişi sayısı az zannımca. Yaşam amacı Lara olan insan nasıl katlansin hedef daha daha daha çok para. Affedin güzel düşüncelerinize muhalefet etmek değil gayretim lakin bazı hakikatler de mevcut.
 Sanatına hayranlık ile bakıyorum ve gipda ediyorum. Lakin Allah s.w.t vaadinde çalışana vereceğini söylüyor ve sizde çalışıp kazanmış birisiniz. Forumun geçmiş makalelerinde fatih bey diye bir üstad vardı onunda mükemmel isleri vardi. Biz o devre yetişemedik :)
Allah s.w.t zanaatini daim etsin  bu konuda yolunuzu açsın ve ilminizi arttırsın amin..

Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2021, 08:53:30 »
Elinize sağlık üstadım, tek kelimeyle şapka çıkarttım. İlk çalışmalarınız bunlar ise ilerde tahmin edemeyeceğimiz güzellikte eserler göreceğiz inşallah.
Zanaattan sanata yol almış sabırla, bilgiyle, birikimle harmanlanmış her türlü çalışmaya imrenerek bakarım ki, siz bu yola güzel girmişsiniz. İçinizdeki hevesin artarak devam etmesi dileğiyle iyi çalışmalar dilerim.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2021, 09:32:10 »
Yazınızı büyük bir dikkat ile okudum ve beğendim.
  Şunları söylemek istiyorum ki forumda bende sizin gibi çok yeniyim. Günümüz dünyasında malesefki insanlar giyimi okuduğu öğrenimi yaptığı işi ve en önemlisi parasal gücü ile saygı ve hürmet görüyor. Pek az insan belli doygunluğu ulaştıktan sonra bunları bir amaç değil araç olması gerektiğini fark ediyor. SEFA hocamı forum sayesinde tanıyorum bizzat tanışmak nasip olmadı ama bildiğim kadarı ile öğretmen ve daha öncede söylemiştim BİLGİYİ EKSİKSİZ AKTARMASI çok ama çok övgüye şayan bir davranış. Bazı ustalar bir şeyler öğretmek istesede su çok onemliki ayran gönüllü insanlarin sayısı çok fazla. Bir üstad ya sanat icra edecek yada çırak yetiştirecek ikisini yapması mümkün lakin buna katlanacak kişi sayısı az zannımca. Yaşam amacı Lara olan insan nasıl katlansin hedef daha daha daha çok para. Affedin güzel düşüncelerinize muhalefet etmek değil gayretim lakin bazı hakikatler de mevcut.
 Sanatına hayranlık ile bakıyorum ve gipda ediyorum. Lakin Allah s.w.t vaadinde çalışana vereceğini söylüyor ve sizde çalışıp kazanmış birisiniz. Forumun geçmiş makalelerinde fatih bey diye bir üstad vardı onunda mükemmel isleri vardi. Biz o devre yetişemedik :)
Allah s.w.t zanaatini daim etsin  bu konuda yolunuzu açsın ve ilminizi arttırsın amin..

Eyvallah. Güzel dilekleriniz duanız için çok teşekkür ederim. Aslinda ben forumda yeni sayılmam 10 yıldır takip ediyorum burayı lakin izleyici olarak. Dediklerinize katılmamak elde değil bize düşen gayret etmek gerisi nasip. Ecdadımızın sanatını devam ettirebilirsek ne mutlu. Sefa hocami da forumda herkes tanıyor galiba burada bir aile reisi gibi Allah başımızdan eksik etmesin diyelim 😊
Bir insani daha kıymetli kılan meziyetlerden biri de bilgisini paylaşması o kadar ki öldükten sonra bile hanesine sevap yazılacak 3 sınıf insandan biri olarak zikrediliyor. Dediğiniz gibi Fatih abi de ülkemizde bu sanatı ileriye taşıyan isimlerden. Mesajı sabaha karsi yazdığım için iismini yazmayı unuttuğumu sonradan farkettim. Kendisi gibi bildiğini esirgemeyen geriden gelenlere ilham veren ismini zikredip etmediğimiz herkese teşekkür ediyorum

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2021, 12:01:49 »
Safa Hocamız ve burada bilgilerini esirgemeyen tüm ustalarımızdan Allah razı olsun. Onlar sayesinde bizde birşeyler yapabiliyoruz.
İlk çalışmalar böyle olduğuna göre devam eden çalışmaları dört gözle bekliyorum. Ellerinize sağlık. 

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2021, 12:40:02 »
Ustam ellerinize sağlık. Çalışmalar çok başarılı. İnş devami da gelir. Yazdıklarınıza birebir katılıyorum. Gravür işinde tasarım ve kompozisyon çok önemli. İnsan içine girdikçe anlıyor.  Birde isim yazmamışsınız. Bir 66 görüce heyecanlandım işin aslı
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #7 : 18 Mart 2021, 12:45:51 »
Ellerinize sağlık forumu forum yapanda bu aslında bütün Ustalarımızdan Allah razı olsun
Gravür işi gerçekten zor bir sanat ilmek ilmek işlemek kolay olamaz çok sabır lazım dirayet lazım
devamını dört gözle bekliyorum güzel çalışmalar kolay gelsin ustam.
Gendarmerie Special Operation...

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #8 : 18 Mart 2021, 12:47:22 »
Ustam ellerinize sağlık . Nasıl bir şey olmuş bunlar o leopar nasıl gerçekçi ve düzgün süper gerçekten . Burdaki ustalarımızın yazdıkları ve daha sonra yazılsa bile bıkmadan verdikleri cevaplar bizi bir yere getiriyor zaten hepsinden allah razı olsun .  Mehmet abi 66 Yozgat tan sa bende hiç gitmesem de baba tarafından sorgunlu sayılırım :))

ersin 1806

• 38
  • Meslek: CNC işleme CMM ölçü kontrol
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #9 : 18 Mart 2021, 14:02:04 »
Merhaba acemi66 kardeşim bu nasıl bir acemiliktir  :o anlamış değilim öncelikle eline sağlık çok güzel olmuş ben çok beğendim :2up, yukarıdaki bıçak hakkındaki söylemlerine katılıyorum her bıçağa her gravür olmaz her bıçağın kendine ait bir çizgisi vardır , pandaya ne giydirirseniz yakışır yada onunla özdeşleşir ama bir aslana her şeyi giydiremezsiniz yakışmaz iyi durmaz hatta aslanın kendi yalın hali daha güzeldir bunun gibi düşünüyorum,
   Naçiz hane fikrim olarak bıçağın üzerine işlemiş olduğunuz leopar görselini taşlama sırtı ile bırakmayıp taşlama ağzı ile devam ettirseniz sanki daha iyi olur diye düşünüyorum kolay gelsin daha güzellerini bekliyoruz tüm forum üyesi arkadaşlara iyi çalışmalar kolay gelsin
CNC işleme CMM ölçüm tezgahları operatörü

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #10 : 18 Mart 2021, 14:33:10 »
Elinize sağlık.  :2up

Son zamanlarda forumda ilk çakım, ilk bıçağım yada sizinki gibi ilk gravürüm
tarzı paylaşımlar oluyor.
Kendimi yürüyen merdivene ters binmişim gibi hissetmeye başladım. Yürü yürü aynı yer.  :)
« Son Düzenleme: 18 Mart 2021, 14:35:08 Gönderen: dela »

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 18 Mart 2021, 14:57:43 »
Yazınız çok güzel olmuş forumdaki bütün ustalardan Allah razı olsun bir şeyler katmaya bilgilerini paylaşmaya çalışıyorlar,

Ya baktım bir şey yazamadım, baktım yorum yapamadım sonra sordum kendi kendime Emrah kağıt kalemi al eline şu desenleri bir çizmeye çalışsana... Şahsi fikrim kağıt kalemle sile sile yapamazken namlu üzerine çok güzel işlemeler yapmışsınız bundan sonrasında size yapmak bize izlemek ve değerli bilgilerinizi öğrendiklerinizi anlatmak düşer sanırım.

Saygılarımla.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 18 Mart 2021, 14:58:47 »
Elinize sağlık.  :2up

Son zamanlarda forumda ilk çakım, ilk bıçağım yada sizinki gibi ilk gravürüm
tarzı paylaşımlar oluyor.
Kendimi yürüyen merdivene ters binmişim gibi hissetmeye başladım. Yürü yürü aynı yer.  :)

Mehmet ustam trolleniyoruz sanırım :)
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #13 : 18 Mart 2021, 19:12:04 »
Elinize sağlık üstadım, tek kelimeyle şapka çıkarttım. İlk çalışmalarınız bunlar ise ilerde tahmin edemeyeceğimiz güzellikte eserler göreceğiz inşallah.
Zanaattan sanata yol almış sabırla, bilgiyle, birikimle harmanlanmış her türlü çalışmaya imrenerek bakarım ki, siz bu yola güzel girmişsiniz. İçinizdeki hevesin artarak devam etmesi dileğiyle iyi çalışmalar dilerim.

Sağolun üstadım teşekkür ederim. Aslında epeydir kalemkarlikla meşgulüm sadece bıçak konusunda ilk calismalarim.

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #14 : 18 Mart 2021, 19:12:45 »
Safa Hocamız ve burada bilgilerini esirgemeyen tüm ustalarımızdan Allah razı olsun. Onlar sayesinde bizde birşeyler yapabiliyoruz.
İlk çalışmalar böyle olduğuna göre devam eden çalışmaları dört gözle bekliyorum. Ellerinize sağlık. 

Sağolun çok teşekkür ederim

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 18 Mart 2021, 19:20:55 »
Maşallah ustam, sanatınız daim olsun.  :2up
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #16 : 18 Mart 2021, 20:19:32 »
Ustam ellerinize sağlık. Çalışmalar çok başarılı. İnş devami da gelir. Yazdıklarınıza birebir katılıyorum. Gravür işinde tasarım ve kompozisyon çok önemli. İnsan içine girdikçe anlıyor.  Birde isim yazmamışsınız. Bir 66 görüce heyecanlandım işin aslı

Sağ olun hocam çok teşekkür ederim. İsmim Murat Açıkgöz evet 66 memleketten dolayı yazmışım. Ben sizi epeydir takip ediyorum. sizin gibi kendime yüzük ve savaş aletleri olarak iki alan belirledim şimdilik. bakalım zaman ne getirir. Takı işlerinden beni soğutan kıl testerenin sürekli kırılması 😊

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #17 : 18 Mart 2021, 20:24:04 »
Ellerinize sağlık forumu forum yapanda bu aslında bütün Ustalarımızdan Allah razı olsun
Gravür işi gerçekten zor bir sanat ilmek ilmek işlemek kolay olamaz çok sabır lazım dirayet lazım
devamını dört gözle bekliyorum güzel çalışmalar kolay gelsin ustam.

Çok teşekkür ederim ustam inşallah

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #18 : 18 Mart 2021, 20:26:04 »
Ustam ellerinize sağlık . Nasıl bir şey olmuş bunlar o leopar nasıl gerçekçi ve düzgün süper gerçekten . Burdaki ustalarımızın yazdıkları ve daha sonra yazılsa bile bıkmadan verdikleri cevaplar bizi bir yere getiriyor zaten hepsinden allah razı olsun .  Mehmet abi 66 Yozgat tan sa bende hiç gitmesem de baba tarafından sorgunlu sayılırım :))

Sağ olasın hemşehrim. Leoparin bakışlarını ben de çok sevdim sert bakıyor 😊

Murat66

• *
  • 29
« Yanıtla #19 : 18 Mart 2021, 20:39:17 »
Merhaba acemi66 kardeşim bu nasıl bir acemiliktir  :o anlamış değilim öncelikle eline sağlık çok güzel olmuş ben çok beğendim :2up, yukarıdaki bıçak hakkındaki söylemlerine katılıyorum her bıçağa her gravür olmaz her bıçağın kendine ait bir çizgisi vardır , pandaya ne giydirirseniz yakışır yada onunla özdeşleşir ama bir aslana her şeyi giydiremezsiniz yakışmaz iyi durmaz hatta aslanın kendi yalın hali daha güzeldir bunun gibi düşünüyorum,
   Naçiz hane fikrim olarak bıçağın üzerine işlemiş olduğunuz leopar görselini taşlama sırtı ile bırakmayıp taşlama ağzı ile devam ettirseniz sanki daha iyi olur diye düşünüyorum kolay gelsin daha güzellerini bekliyoruz tüm forum üyesi arkadaşlara iyi çalışmalar kolay gelsin

Çok doğru söylüyorsun üstadım bence de her bıçağın karakterine göre çalışma yapılmalı. Rokoko desenli bıçakta benim de içime sinmeeyen noktalar var. Bıçağın çizgilerine kıyasla desen fazla zarif oldu ayrıca desende hatalar ve eksiklikler söz konusu. Geçen sürede rokoko çizimi biraaz duzeldi. Karalama yaparken bazen silmeye kiyamadigim şeyler çıkıyor artık.
Taşlama çizgisi konusunda da haklısınız ben bunlari yaparken örnek olmasıydi amacım. Birkaç Rumi kundekari gibi geleneksel motifli örnekler de yaptım. Hazır profil almıştım ağızları açık olsa daha iyi olurdu ama bu şekilde geldiği için mecburen taşlama cizhisini geçmemeye çalıştım. İnşallah ileriki çalışmalarda bıçağın profiliyle desenin uyumlu olacağı şekilde baştan sona yapmak niyetim.