Bıçak Sanatı - Forum

DTE-2021

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: DTE-2021
« Yanıtla #240 : 29 Aralık 2020, 12:44:12 »
Öncelikle ustalarım abilerim benim size bir sorum var. Etkinlikte boyun bıçağı ve edc denmiş şahsen ben edcde çakı kullanıyorum ve bunun için size sormak istedim çakı yapabiliyormuyuz ?  ;D
Benim için emek harcanmış birşey olsun gerisi önemli değil :)

Alıntı

benimde favorim bu   ;)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #241 : 29 Aralık 2020, 13:21:09 »
Uzunluk alt limiti konusunda bir karar alabilir miyiz? Dediğim gibi devam etmek için sizi bekliyorum 12 cm çalışmamla. Önerim 10 cm.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #242 : 29 Aralık 2020, 13:32:46 »
Bir kere konuştuktan sonra alt sınır belirlemek de ihtiyaç haline geldi sanırım.
Yine herkes kanaat belirtirse, ortak bir fikir ortaya çıkar. Bence de 10 cm uygun.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
« Yanıtla #243 : 29 Aralık 2020, 13:39:50 »
Çakı yapmamda bir sorun görülmedi sanırım ona göre başlayacağım yapmaya onun haricinde kilit mekanizmasındaki kapakları paslanmaz kullansam sakıncası olurmu? namlu karbon olacak kurallardakş gibi
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #244 : 29 Aralık 2020, 14:01:36 »
Mehmet hocam bence bu içlerinden en güzeli olacak. Diğer çalışmalarına da haksızlık etmek istemiyorum ama bu şu haliyle bile çok yakılışlı. Planladığın çizimlerdeki gibi yaptığında ve hamonla birlikte bence çok güçlü bir aday olacak. :2up

benimde favorim bu   ;)

Sağolun Orkun Ustam, Mehmet Ustam.

Mehmet Usta'nın online toplantıda yaptığı harika sunumun yanında aklımda en fazla kalan,
 Sefa Hoca ve Soytürk Usta arasında geçen konuşmadaki "Isıl işleme kadar bıçak senin değildir." spot
cümlesi olmuş.

İnsanın gönlünden geçen çok şey oluyor ama...
Nasip diyelim.  :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #245 : 29 Aralık 2020, 14:32:58 »
Çakı için itiraz gelemdiğine göre( muhtemelen de gelemeyeceğine göre :D ) çakı yapımı uygundur. Yanaklar yada pim yada balçak tabi ki paslanmaz, pirinç vs olabilir.
Alt limit konusunda kullanılabilir ve işlevsel olması koşulu benim hep aklımı kurcalıyor. Mesela alt limit 10cm desek, bunun kaç cm.'si kullanılabilir kabza olacak ve geriye namlu kalacak? Bence de 10cm.'nin altında zaten olmasın ama 10cm bile olsa sanki kullanılabilir gibi gelmiyor bana. 12cm altında olmasın diyelim mi? O:-)
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2020, 14:58:15 Gönderen: orkunaydin350 »

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #246 : 29 Aralık 2020, 14:53:05 »
Öncelikle ustalarım abilerim benim size bir sorum var. Etkinlikte boyun bıçağı ve edc denmiş şahsen ben edcde çakı kullanıyorum ve bunun için size sormak istedim çakı yapabiliyormuyuz ?  ;D
Benim için emek harcanmış birşey olsun gerisi önemli değil :)

Alıntı

benimde favorim bu   ;)
bence de en güzeli bu olmuş hocam eline sağlık
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #247 : 29 Aralık 2020, 15:45:21 »
bence de en güzeli bu olmuş hocam eline sağlık

Sağolasan Hüseyin.  :)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #248 : 29 Aralık 2020, 15:53:41 »
Çakı için itiraz gelemdiğine göre( muhtemelen de gelemeyeceğine göre :D ) çakı yapımı uygundur. Yanaklar yada pim yada balçak tabi ki paslanmaz, pirinç vs olabilir.
Alt limit konusunda kullanılabilir ve işlevsel olması koşulu benim hep aklımı kurcalıyor. Mesela alt limit 10cm desek, bunun kaç cm.'si kullanılabilir kabza olacak ve geriye namlu kalacak? Bence de 10cm.'nin altında zaten olmasın ama 10cm bile olsa sanki kullanılabilir gibi gelmiyor bana. 12cm altında olmasın diyelim mi? O:-)

Boy konusu cidden problemli bir konu. Çünkü 10 cm altı değişik tasarım taktik boyun bıçakları var.
Mesela benim üzerinde çalıştığım bir tane var. Namlu biraz büyütülse bile cm kriteri konulursa küçük kabul edilebilir.
Bence ürünler genel elemede boydan değil de kullanılabilirlik kriteri içerisinde elenebilir.

Erhan Özkalgay

• 62
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #249 : 29 Aralık 2020, 16:03:21 »
Katılıma ilgi beni çok mutlu ediyor, ilginiz için çok teşekkürler arkadaşlar. Paylaşımlarınız ve foruma olan ilginiz hepimizi mutlu edecektir. Fakat forumun tümünde, ikliminde ve kültüründe, diğer tüm başlıklarda olmadığı halde, sadece bu DTE organizasyonu için geçerli olan bir kuralı hatırlatmak istiyorum; Etkinliğe ve çekilişe katılmak için çalışmanızın elemeden geçmesi gerekiyor. Yani temel konularda hatalı olan çalışmalar çekilişe dahil edilmeyecek. Çalışmalarınız bir metalin bıçak olabilmesi için kesin sahip olması gereken zorunlulukları(uygun çelik, doğru ısıl işlem, hatasız bir yada birden fazla ağız, hatasız bir kabza, gerçekten uğraşılmış ve emek verildiğine inanılşmış zımpara-perdah-temizlik işçiliği) bünyesinde barındırmalı.

Bunu yanlış anlamayın, siz acemisiniz, siz yenisiniz, dışlanıyorsunuz, ayrımcılık yapılıyor gibi sakın ve lütfen anlamayın. Belki hepimizden daha iyi ustasınız ama henüz aramızda çalışmalarını forumda görmediğimiz üyeler var. Bu yüzden seviyeleri bilmediğimiz için bu uyarıyı yapma gereği duyuyorum sürekli. Bu şartlar da zaten siz üyeleri korumak için koyulmuş kurallar. Sizler o kadar uğraşıp emek verdikten sonra, çekilişte sizin kadar emek verilmemiş bir bıçağın size gelmesini engellemek ve sizleri korumak maksatlı düşünülmüş tedbirlerdir. Ve en başta bu işin ana temasının hediyeleşmek olduğunu hep aklımızda tutarak çalışmalıyız arkadaşlar. Kendimize yakışanı ve ne kadar iyi bıçaklar yapmak istediğimizi göstereceğimiz bir sınav olarak görmeliyiz. Karşı tarafa hediye ettiğiniz bıçağın sahibi sizin hakkınızda nasıl bir düşünceye sahip olacak, bunu unutmamak gerekiyor.

Umarım haddimi aşmamışımdır. Etkinliği oluşturup destekleyip ön ayak olmak, bu şekilde sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Eski ustalarım söylemek istediğimi anlamıştır ama yeni tanıştığımız arkadaşları da inşallah gücenmemiştir. Hepinize tekrar kolay gelsin, sıkı çalışın bileğinize kuvvet ustalarım. :2up

Buradaki mesajı, rahatlıkla üzerime alıyorum :) yapmış olduğum bir çalışmamı henüz paylaşmadım. Bu etkinliğe katılım amacımı da kendime bir amaç verebilmek ve kendimi gaza getirmek olarak görüyorum ki bir an önce bıçak yapabileyim ve paylaşayım. Bıçak biter bitmez paylaşacağım ve ön elemeyi geçemezsem de bir hüsran olmaz. Aksine daha iyisini yapmak için kamçı olur. :)

Herkese saygılar

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #250 : 30 Aralık 2020, 11:39:18 »
Çakı ile de katılım beni heyecanlandırdı, en ufak bir itirazım olamaz.

Boy konusu cidden problemli bir konu. Çünkü 10 cm altı değişik tasarım taktik boyun bıçakları var.
Mesela benim üzerinde çalıştığım bir tane var. Namlu biraz büyütülse bile cm kriteri konulursa küçük kabul edilebilir.
Bence ürünler genel elemede boydan değil de kullanılabilirlik kriteri içerisinde elenebilir.

Gerçekten kullanılabilirlik de çok önemli. Mesela Victorinox'un bilindik ufak modeli (3,4 cm ağzı olan) günlük yaşantımda öğretmen halimle çok işime yarıyor. Kullanılabilirlik de biraz standartları oluşturulması gereken bir kavram. Dolayısıyla benim oyum Orkun üstadın dediği oylama yapma fikrinden yana.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #251 : 30 Aralık 2020, 18:55:23 »
Nasip değilmiş.
Tekrar yapılamaz diye bir kural yok nasılsa.  :)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #252 : 30 Aralık 2020, 19:11:50 »
"Isıl işlem bitene kadar bıçak sizin değildir"
Geçmiş olsun Hocam.

Nasip değilmiş.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #253 : 30 Aralık 2020, 19:39:59 »
😢😢😢  :'(
Nazar mi degirdik, noldu...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #254 : 30 Aralık 2020, 20:07:31 »
Geçmiş olsun Hocam.
..........

Sağolun.  :)

Isıl işlemini suda kesintili yaptım. Harç da dökülmedi. (Tel sarmıştım.)
Kısaca ısıl işlemden de sağ çıktı. Hamondan da epey umutluydum.

Kullandığım tel sararken yumuşacıktı. Su verdikten sonra
tel de sertleşmiş. Keseyim, sökeyim derken elimden düşürdüm.  :(

Sonuç bu.
Neyse... Süre var nasılsa....  :)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #255 : 30 Aralık 2020, 20:38:24 »
Nasip değilmiş.
Üzüldüm ustam
şayet bu Kırım’lar olmadan tecrübe kazanılmıyor
Tabi o kadar emek var sonuçta zaman var ama her olmaz bir artı kazanım sağlıyor geçmiş olsun daha iyisini yaparsınız sağlık olsun
Gendarmerie Special Operation...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #256 : 30 Aralık 2020, 20:46:43 »

Bende biraz ilerleme kaydettim. İnşallah bu hafta bitirmeyi planlıyorum.

sevgili Mehmet, ben de bu işi gördüğümde sesli bir "OHAA!!" dedim ister istemez. kusura bakma. Sefa usta ve sen, bizi bitirdiniz bilader... 8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #257 : 30 Aralık 2020, 21:15:50 »
Geçmiş olsun Hocam.
..........

Sağolun.  :)

Isıl işlemini suda kesintili yaptım. Harç da dökülmedi. (Tel sarmıştım.)
Kısaca ısıl işlemden de sağ çıktı. Hamondan da epey umutluydum.

Kullandığım tel sararken yumuşacıktı. Su verdikten sonra
tel de sertleşmiş. Keseyim, sökeyim derken elimden düşürdüm.  :(

Sonuç bu.
Neyse... Süre var nasılsa....  :)
Valla verilen emeğe üzüldüm ama kırılma şeklini duyunca alınan sonuca hiç üzülmedim hocam, Çünkü herşey yolunda gitmiş, kesintili su verme başarılı, Hamon başarılı ve sonuçta bıçak yere düştüğü için kırılmış. Daha ne olsun.. Ben de benzer durumu bir kaç kez yaşayınca, su verdiğim yerin zeminine eski bir halıfleks parçası koymuştum, bunu koyduktan sonra da bir kaç kez elimden bıçak düşürdüm ama kırım yaşamadım, halı üzerine düştüğü için. Çok geçmiş olsun, elde edilen sonuç bence harika hocam  :2up  :2up, kırımı boşver.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #258 : 30 Aralık 2020, 21:34:43 »
..........
Üzüldüm ustam
Tabi o kadar emek var sonuçta zaman var ama her olmaz bir artı kazanım sağlıyor geçmiş olsun daha iyisini yaparsınız sağlık olsun

Sağolasın Şaban.  :)
Aynen dediğin gibi. Gerçi ilk defa başıma gelmedi. Artık yenisine...

................
Valla verilen emeğe üzüldüm ama kırılma şeklini duyunca alınan sonuca hiç üzülmedim hocam, Çünkü herşey yolunda gitmiş, kesintili su verme başarılı, Hamon başarılı ve sonuçta bıçak yere düştüğü için kırılmış. Daha ne olsun.. Ben de benzer durumu bir kaç kez yaşayınca, su verdiğim yerin zeminine eski bir halıfleks parçası koymuştum, bunu koyduktan sonra da bir kaç kez elimden bıçak düşürdüm ama kırım yaşamadım, halı üzerine düştüğü için. Çok geçmiş olsun, elde edilen sonuç bence harika hocam  :2up  :2up, kırımı boşver.

Sağolasın Hocam.  :)
Hamonu merak ettim. Yarın iyice temizleyip asitleyeyim dedim. Bir de iyi bir hamon falan çıkar. Durduk yere canımı sıkarım diye boşverdim gitti.  :D

Asıl tecrübem telle ilgili oldu. Çıkma tel kullanırken, çelik çıkma ihtimalini hesaba katmak gerekiyor.
Sonradan baktım. Yakılmış oto lastiğinden çıkma telmiş. Yumuşamış tele su vermişim demekki.  :D

« Yanıtla #259 : 30 Aralık 2020, 21:42:11 »
..........
Üzüldüm ustam

Sağolasın Şaban.  :)
Aynen dediğin gibi. Gerçi ilk defa başıma gelmedi. Artık yenisine...

................

Sağolasın Hocam.  :)
Hamonu merak ettim. Yarın iyice temizleyip asitleyeyim dedim. Bir de iyi bir hamon falan çıkar. Durduk yere canımı sıkarım diye boşverdim gitti.  :D

Asıl tecrübem telle ilgili oldu. Çıkma tel kullanırken, çelik çıkma ihtimalini hesaba katmak gerekiyor.
Sonradan baktım. Yakılmış oto lastiğinden çıkma telmiş. Yumuşamış tele su vermişim demekki.  :D
Hamonu çıkarmaya çalışma boşver, yatırmadığın toto kuponunun tutmasına benzemesin  ^-^ Tel kullanacaksan, bakır tel veya hırdavatçıların sattığı "bağ teli" veya "tavlı tel" öneririm, aşırı derecede yumuşaktır ve sertleşmez.