Bıçak Sanatı - Forum

#1 Puukko

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
#1 Puukko
« : 05 Haziran 2020, 15:05:46 »
Merhaba değerli ustalarım;

Bu mercek altına açtığım ilk başlığım ve hepinizden mümkün olduğunca aktif katılımını bekliyorum.
Özgürce, rahatca fikirlerinizi ve eleştirilerinizi belirtin lütfen, zira aşağıda açıklayacağım üzere içinden çıkamadığım bir durum içerisindeyim.
Vereceğiniz tüm tavsiye ve öneriler benim için çok değerli olacaktır.

Bu paylaşacağım bıçak ilk puukko denemem. Profili çok araştırmadan, bir şablon bulup ona göre kesmeden, elde hızlıca şekillendirdim. Çünkü ısıl işleme bıçak gönderecektim ve 7€+KDV ödeyince neden 3kg hakkımı boş bırakayım dedim.(Ruhumuz fakir...) Bundan önce paylaştığum 3'lü mutfak bıçakları ile aynı çelik ve hepsini beraber ısıl işleme Gebze Vostalpine'ye gönderdim.

Profiller sıfıraltı işlemden sonra 59hrc çıktı. Geri geldikten sonra internetten güzel puukko örnekleri araştırmaya başladım. Paslanmaz olduğu için ve bakımı kolay olduğu için evde kalsın niyetiyle, ya eşim ya ben kampta kullanırız düşüncesiyle yapmaya başladım. Puukko seçmemin diğer bir nedeni de abartılı bir görünümü olmayan, daha evcil, uysal, dağda bayırda yada trafikte polis aramasında çok dikkat çekmeyecek bir model olsun istedim. Gerektiğinde bir bayanın da kullanabileceği usturuplu bir bıçak hayal etmiştim. Sonunda kriterlerime uygun iki model beğendim ve bu ikisinden birini yapmaya karar verdim. Fakat ne yardan ne serden vazgeçemez gibi, ikisinin de güzel yönlerini alıp bir sentez yapmak istedim, çünkü hangisini kopyalasam diğeri hep aklımda kalacaktı.

Modellerden ilki Gökhan ustamızın eski çalışmalarından biri olan puukko: http://gokhanbakla.blogspot.com/2012/02/puukko-2.html
Kararsız kaldığım ikinci model Osmo isimli Finlandiya'lı bir hobicinin Enzo'su: https://www.youtube.com/watch?v=A-8cM0FZH3Y

Adnan hocam'ın bıçağına yaptığım yorumda bahsettiğim:
Nacizane tavsiyem all-in-one bir bıçak yapmaya çalışmayın. Olmuyor, yada ben beceremedim henüz. :D İnternette bulduğum güzel detayları olan bıçakları toplayıp tek bir bıçağa sığdırmaya çalışmak, o bıçağı hiçbirine yaklaştıramamak oluyor. Her birinden kötü örnekler içeren şekilsiz birşey çıkıyor ortaya. Eğer parlak bir bıçak istiyorsanız sadece ona odaklanın. Sırtı desenli bir bıçak istiyorsanız sadece ona odaklanın. Sapta cambazlıklar yapacaksanız namluda çok alengirli denemeler yapmayın. Ya bir otomobil, ya kamyonet, yada 2 kapılı bir spor araba olsun. Hepsi bir arada olmuyor. O:-)
Aslında bu deneyimin sonucuydu. Bu bıçakta yaptığım en büyük hata dizaynı tam netleştirmemek oldu. Sonunda nasıl bir ürün çıkacağını hayal edemeden, güzel bütün detayları ekleyince sonunda otomatikman güzel bir bıçak çıkar diye düşünmek, yaptığım en büyük yanlış oldu. Şu anda bıçağa baktığınızda paylaştığım her iki örnekteki bıçağa biraz benzeyip hiçbiri gibi tam güzel olmayan, her iki tarafa da yaklaşamayan bir sonuç göreceksiniz. Aşağıya bolca fotoğraf bırakıyorum. Hayal gücünün, özgün tasarımcı olmanın ve modelleme becerisinin önemini canlı görmüş oldum. Sizlerin de yorumunu merak ediyorum.

Teknik bilgiler:
Çelik: 4116 (Tedarik: Evren Atak - As Çelik Eskişehir)
Sertlik: 59Hrc (Isıl işlem: Vostalpine sıfıraltı dahil)
Kabza: Pirinç+Ceviz+Dut+Kırmızı Kağıt Micarta
Ağız: (11+11) 22° Scandi
Kalınlık: 2mm
Namlu: 145mm
Sap: 115mm

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: #1 Puukko
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2020, 15:16:23 »
İlk yorum benden gelsin o zaman Orkun hocam, gayet güzel bir bıçak olmuş daha ne olsun puukkoda scandi ağıza değineyim dedim kampta v.s. kullanılacak dediğiniz için onuda eledim. Başka modeller ile kıyaslamayım ben bence şuan gördüğüm en güzellerden birini yapmışsınız. Birtek arkadaki ufak pim biraz sırıtmış gibi küçük olduğundan sanırım. Oda ayrı hava katmış. Ellerine sağlık.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

isotto

• 27
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2020, 15:18:23 »
Gayet şık bir bıçak olmuş elinize sağlık

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2020, 16:14:09 »
Orkun hocam çok güzel olmuş bence eline sağlık.

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2020, 16:23:41 »
Orkun Hocam sizin bıçağı görünce foruma ne zaman kayıt olduğuma baktım yaklaşık dört sene olmuş bu hobiyle ilgilenmeye başlayalı. Kendim beğenip de şuraya koyayım bakalım başka ne hatalarım var arkadaşların da  fikrini alayım diyebildiğim  bır bıçak yapamadım. Bence gayet başarılı olmuş

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2020, 19:43:24 »
Mercek artı bölümde olduğundan;
"Muhteşem olmuş, çok beğendim, eline sağlık, bence bu yukarılarda bir level." gibi şeyler yazmak için bişeyler bulmam
lazım.
Haahh.  Buldum.
Taşlama hattı uca doğru daralıyor.  :D :D

Gerçekten resim sayısı da fazla olunca tek tek baktım. Harika.  :2up
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2020, 19:47:33 Gönderen: dela »

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2020, 20:33:11 »
Daha ne olsun yahu Ellerinize sağlık ikinci modele gayet iyi benzemiş bence Orkun ustam daha iyi olabilirdi demeyecegim çünkü baya iyi olmuş yani kafanızda ki tasarımlara örneklemelerin ikincisine benzemiş bundan iyisi Şam’da kayısı diyeceğim  :2up
Gendarmerie Special Operation...

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2020, 21:01:39 »
Arkasında özenli bir çalışma olduğu çok belli. Tek takıldığım nokta scandi ağız oldu. O da sizin tercihiniz ki el yapımı bıçağın da espirisi bu.

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2020, 21:28:22 »
Öncelikle çok üst seviye (bana göre) bir işçilik var bıçakta, bu sebeple tebrik ediyorum.
Göreceli olarak şöyle olsa görünüşü daha şık olurdu diyebileceğim bir kaç husus var. Sakın yanlış anlamayın, bu hali de çok güzel.
Kompakt bir model düşüncesiyle puukko yapmaya karar verdiğinizi söylemişsiniz, sizin bıçağın boyu az biraz 260 mm ile uzun gibi. 145 mm değilde, 105-110 mm civarı bir namlu ve toplamda 210mm civarı toplam boy olabilirdi, bu boyda yapılsaydı kazanılan 40-50 mm kabze içinde kullanılabilir ve emniyet pimine (Şuan biraz göze batıyor gibi) ihtiyaç duyulmazdı. Taşlama hattını arkadaşlar yazmış. Dediğim gibi bunlar göreceli hususlar. Yanlış yada hata diye göze batan hiçbirşey ben göremedim.

Şahsen benim en çok hoşuma giden puukko Malanika, eğer daha önce incelemediyseniz, bakmanızı tavsiye ederim.

Tekrar elimize sağlık, güzel günlerde kullanın inşallah.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

Sait

• 349
  • Meslek: Tıbbi Satış Mümessili
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2020, 22:33:30 »
Orkun hocam öncelikle tebrik ediyorum süper temiz bir çalışma olmuş balçağın namluyla birleştiği kısım da saptaki işlerde çok güzel . Nacizane gözüme güzel gelmeyen tek kısım scandi ağzı ricasso ile ( umarım doğru yazdım :) kesmemeniz olurdu sapa kadar scandi gitse daha mı güzel olurdu bilemedim yada scandi olmasaydı klasik pukkolar gibi mi olsaydı .

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #10 : 06 Haziran 2020, 01:28:26 »
Çok güzel olmuş.suan seni değilde kendimi eleştiriyorum ;D
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #11 : 06 Haziran 2020, 11:02:15 »
ustam ellerinize sağlık, bek gözel olmuş :) darısı başımıza.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #12 : 07 Haziran 2020, 00:43:26 »
Ustam ellerine sağlık, gayet güzel olmuş. Benim çalışmaya  bakarak yine sen gayet dengeli, usturuplu çalışmışsın. Tebrik ederim. Ve edindiğiniz tecrübe, bana da verdiğiniz tavsiye gayet isabetli ve kıymetli :) :2up
Şimdi merceğimizi tutalım, fotoğraflar zaten mercekle bakıyor gibi hissettiriyor, böyle olmasa bu yorumların bazıları olmazdı :D
Namlu daha kısa olsa bence de daha iyi olurmuş ve de ricosso olmasa ya da en azından bu kadar uzun olmasa daha iyi olurmuş, Gökhan ustanın bıçağında da ricosso uzun ama ağız da geniş o sebeple göze batmıyor, enzoda  da ağız senin bıçaktan daha geniş hem ricossosu da daha kısa. Bu biraz gözü rahatsız etmekte kanaatimce.
  Ağızdaki zımpara izleri de olmasa bence daha iyi olurmuş. Zımpara demişken balçağa kaçan zımparalar olmuş ( babanızın saatlerdir uğraşıyorsun diye eleştirdiği balçak bu mu acaba :D eğer oysa başta dikkatli çalışsak da sonradan bozulabiliyor böyle bizim işimizde, neyse ki bunlar düzeltilir kısımda), hatta en arkadaki cevizde de çok küçük zımpara izleri gördüm gibi. Bir de ağaç bana pek parlak gelmedi yağ cila vb. yok mu ya da vardıysa da gitti, yenilenmek mi istiyor acaba?
Tekrar tebrik ederim, böylesi bir imtihan için ben de sabırsızlanıyorum. :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 07 Haziran 2020, 17:03:02 »
Duymayı beklediğim bunlar değildi ama güzel sözleriniz beni mutlu etti, hepinize çok teşekkür ederim ustalarım. Beğenmenize sevindim. Kendimce birkaç çıkarım yaptım, yorumlarınızdan kendime notlar çıkardım.

En başta amaç için bıçak, o bıçak için uygun malzeme ve o malzemelerin bir biri ile uyumu çok önemliymiş bunu anladım. Mutfak bıçakları için seçilen 2,5mm(açıklamada yanlış yazmışım) çelikten bu kadar büyük bıçak yapınca biraz çirkin oluyor. Zaten sırf ısıl işleme bir tane daha vereyim de oradan kâr edeyim diye yapılmış plansız bir hamleydi. O sebepten baştan planlanmamış ve malzemeler doğru olarak seçilmemiş, yada malzeme doğru şekilde değerlendirilmemiş oldu. Halbuki gene bir mutfak bıçağı çalışsaydım hem daha uygun olacak hem de işe yarayan bir bıçak olacaktı. Şu anda bu kadar büyük bir bıçağı üzerimde taşıyıp kullanabileceğime emin değilim. :)

İkinci yaptığım hata ise kendime fazla güvenmek oldu. Aslında Scandi ağzı kişisel olarak tercih etmem. Bıçaklarda kullanışlı bulmuyorum. Bu bıçakta da dedimki kendimce; "2,5mm çok ince, tam taşlama yapsam dayanıksız olabilir, açı çok daralacak". Aslında burada bile kendi kurallarımla çelişmiş oldum. Ama gene de ukalalık yapıp "Olsun Scandi yaparsın, dayanımı bir nebze artmış olur" diye rahat davranıp ilk aklıma gelen çözüme balıklama atladım. Sanki çok zekice bir çözüm bulmuşum ve bu beni kurtaracak diye düşünüp kararıma çok güvendim. Bu bıçağın üzerine GKS (G.t Kalkma Sendromu) yazıp duvara asmam lazım. :-\ İlk aklıma gelene ve kendime bu kadar güvenmemem lazımdı. Ecnebilerin "measure twise, cut once" lafını aklımdan çıkarmamam lazım.

Yaptığım diğer bir hata ise pim seçimi. Kibar olsun, sevimli olsun diye ince pim kullandım. Halbuki namlu 145mm, nasıl kibar ve sevimli olacak? O kadar büyük bıçakta sırıttı haliyle. Balçak pirinç olarak çok büyük. Pim olarak o kadar ince pirinç ile beraber uyumsuz oldular.

Balçak seçimi aynı şekilde, Gökhan ustanın bıçağında ağaç balçak var. Ben de aynı büyüklükte yapayım dedim ama pirinçten yaptım. Çok ağır olunca tekerde sağ ve sol yanına oyuklar açayım dedim. Gene kendimce bir çözüm buldum ama sonunun nasıl olacağını düşünmeden atladım. Evet, babamın bir gün boyunca uğraştım diye kızdığı bu balçağı son dakikada zımparada çizdim. Eğer öyle oyuk açılması gerekiyorsa bile bu işlem kabza takılmadan, bıçak toplanmadan önce yapılmalıydı. Korsan yöntemler ve son dakika kurtarma çabaları malesef böyle sonuçlanıyor. Gene ecnebilerden bir alıntı yapalım, "First thing is first".

Hatalar silsilesi birbirini takip ediyor, ricasso durumu. Balçak çok geniş olunca diğer bir bıçağımda yaşadığım olumsuz durumu burada peşinen önlemek istedim. Taşda bileme yaparken balçak eğer büyükse bıçağın ağzı taşa tam olarak yanaşmıyor. Balçak taşın tablasına deyiyor ve ricassoya doğru bilenmeyen alanlar kalıyor. Bu yüzden ricasso'yu geniş tuttum ve ağzın başlangıcını ileri aldım. Görüğünüz sonuç ortaya çıktı. Eleştirilerinizde haklısınız, fazla büyük görünüyor ama bilemede işe yaradı. Tek pozitif iyileştirme bu diyebilirim. Şu anda ağzın tamamı taşa temas ediyor ve bilenmeyen alan kalmıyor. Bu durumu belki bir fotoğrafla göstermem gerekebilir, şu anda "Nasıl yani, neden bilenmesin ki?" diye düşünebileceğinizi tahmin ediyorum. Eğer merak ederseniz bahsettiğim eski bıçakla taşın bir fotoğrafını çekebilirim.

Bahsettiğiniz zımpara kaçırılan yerlerde oluşan çizikler, ağız açarken burna doğru daralmalar hep benim el hatalarım. Onları biliyordum, sizlerden beklediğim tavsiyeler tasarım noktasında yapabileceğim iyileştirmelerdi. Zira bu bıçakta el-işçilik hatalarından ziyade daha önemli olan tasarım hatalarıydı.

Bir de ceviz kabza hakkında birkaç şey söylemek istiyorum, Basat ustanın başlığında konuştuğumuz yüksek kumlarda zımpara ile desenlerin kaybolma durumu bu bıçak için geçerli. Mesela kabzanın henüz blok halini ve henüz şekil verilmemiş halini burada görebilirsiniz. 80 kum ile fazlalıkları düzeltilmiş ve hiçbirşey sürülmemiş halidir bu. Desenleri görebiliyorsunuz muhtemelen. Fakat kabza şekillenip 240 kum ile sonlanınca ilk mesajda paylaştığım fotoğraflardaki gibi görünüyor. Aksine üzerinde Sefa hocanın krem formülü var. Hiçbirşey sürülmemiş durumda değil yani. Bir kez daha Basat ustayı ceviz sonlandırmadaki başarısından ötürü kutluyorum. :2up
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2020, 17:08:48 Gönderen: orkunaydin350 »

Basat

• 211
« Yanıtla #14 : 07 Haziran 2020, 19:47:04 »
Orkun Bey,
Kendinize kesinlikle haksızlık ediyorsunuz, bıçağınızı yapmadan önce kafanızdan geçen düşünceleri/planları/beklentileri  bizimle paylaşmadan sadece resimleri paylaşsaydınız tasarımda hata olarak söyleyebileceğimiz hiçbirşey olmazdı bence. İçimden böyle geçti ve yaptım dediğiniz an sizin zevkinize kim karışabilir ki ? Yaptığınız her dokunuşun kendinizce mantıklı bir sebebi var ve çıkan sonuca sahip çıkmadan kendinizi acımasızca eleştirmek buradaki tek suçunuz. Bıçak yapmanın yazılmış kuralları olsa ve her usta oradan bakıp yapsa bıçaklarını, ortalıkta 10-15 model bıçak olur diğerleri bıçaktan sayılmaz, sanat adına hiçbir dokunuş olmaz, sıradan sağlam cetvelle çizilmiş aynı tip bıçak yapma peşinde koşardık.

Ceviz konusuna gelirsek, sanırım benim arkadaşımdan temin ettiğim cevizlerin tüfek kabzesi yapmak maksatlı işlemden (buhar+fırın) geçirilmiş olması sebebiyle yüksek grit zımparalara  rahat çıkıp desenleri koruyabiliyorum. Sıradan bir cevizi denedikten sonra emin olabilirim ancak, şuan en mantıklı sebep bu gibi. Birde, siz 240’dan sonra hiç yukarı doğru zımparaya devam etmeyi denediniz mi ? Benim istagramda 40-60 grit zımparalı hali var son yaptığım ahşap oyma bıçağının. Orada sadece ana desenler belli, yukarı çıktıkça desenler belirginleşiyor. Denemediyseniz deneyin lütfen.
———————————————————-

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #15 : 07 Haziran 2020, 23:19:00 »
Üstad, bu güzel bir bıçak, ama puukko değil.
Önce bu beklentiyi bir üzerimizden atalım, Puukko diyerek kendimizi hapsettigimiz formatın/kutunun dışına çıkıp bakalım, birçok şey değişecek.
Arkadaşlar zaten çizik vs konusunda değinmiş. Tekrara gerek yok.
Eline sağlık.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #16 : 08 Haziran 2020, 01:22:41 »
Orkun kardeşim gayet iyi. Çok başarılı bence.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #17 : 08 Haziran 2020, 12:23:47 »
Üstad, bu güzel bir bıçak, ama puukko değil.
Önce bu beklentiyi bir üzerimizden atalım, Puukko diyerek kendimizi hapsettigimiz formatın/kutunun dışına çıkıp bakalım, birçok şey değişecek.
Arkadaşlar zaten çizik vs konusunda değinmiş. Tekrara gerek yok.
Eline sağlık.
Orkun kardeşim gayet iyi. Çok başarılı bence.
Bülent ustam, Cengiz hocam beğenmenize çok sevindim, çok teşekkürler.

Orkun Bey,
Kendinize kesinlikle haksızlık ediyorsunuz, bıçağınızı yapmadan önce kafanızdan geçen düşünceleri/planları/beklentileri  bizimle paylaşmadan sadece resimleri paylaşsaydınız tasarımda hata olarak söyleyebileceğimiz hiçbirşey olmazdı bence. İçimden böyle geçti ve yaptım dediğiniz an sizin zevkinize kim karışabilir ki ? Yaptığınız her dokunuşun kendinizce mantıklı bir sebebi var ve çıkan sonuca sahip çıkmadan kendinizi acımasızca eleştirmek buradaki tek suçunuz. Bıçak yapmanın yazılmış kuralları olsa ve her usta oradan bakıp yapsa bıçaklarını, ortalıkta 10-15 model bıçak olur diğerleri bıçaktan sayılmaz, sanat adına hiçbir dokunuş olmaz, sıradan sağlam cetvelle çizilmiş aynı tip bıçak yapma peşinde koşardık.

Ceviz konusuna gelirsek, sanırım benim arkadaşımdan temin ettiğim cevizlerin tüfek kabzesi yapmak maksatlı işlemden (buhar+fırın) geçirilmiş olması sebebiyle yüksek grit zımparalara  rahat çıkıp desenleri koruyabiliyorum. Sıradan bir cevizi denedikten sonra emin olabilirim ancak, şuan en mantıklı sebep bu gibi. Birde, siz 240’dan sonra hiç yukarı doğru zımparaya devam etmeyi denediniz mi ? Benim istagramda 40-60 grit zımparalı hali var son yaptığım ahşap oyma bıçağının. Orada sadece ana desenler belli, yukarı çıktıkça desenler belirginleşiyor. Denemediyseniz deneyin lütfen.

Basat ustam, evet haklısınız. Modeli kafamda bir yere oturtamadığımdan sorun oluşuyor. Bu sebepten istediğimi yapamadım yada aslında daha iyisini yapabilirdim diye düşünüyorum.
Cevizi bir sonrakinde anlattığınız gibi yapacağım. Geçmişte bir çok kez deneyip başarılı olamadım ama kendinizden emin ısrarınıza güveniyorum, bir bildiğiniz vardır. :) Bakalım şansım bu sefer yaver gidecek mi.

Basat

• 211
« Yanıtla #18 : 08 Haziran 2020, 13:08:54 »
Orkun Bey,
Deneyin, olmaz ise ben size bir bıçaklık benim cevizlerden göndereceğim.
Bu arada bıçağınızı “Leuko” olarak sınıflandırabilirsiniz sanırım.
———————————————————-

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 10 Haziran 2020, 01:11:52 »
Orkun öncelikle ellerine sağlık, titiz bir çalışma olmuş. genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. senin açıklamalarını okumadan önce, fotoğraflara baktığımda şunu düşündüm, balçak çok kalın ve bu gereksiz yere ağırlığa sebep olacak... devamında da ricasso nun biraz fazla geniş olduğunu düşündüm. bence balçağının kalınlığını ince tutmalıydın, en azından denge için bu gerekiyordu. ben, diğer arkadaşların ve senin düşüncenin aksine, "minik" pimi çok sevdim. balçaktan sonraki parçaların arasında acaba hiç pirinç kullanmasaydın nasıl olurdu diye düşünüyorum. ben de ilk bıçaklarımdan birisinde dut ve cevizi bir arada kullanmıştım ve çok mutlu etmişti beni sonuç. hiç başka malzeme kullanmadan dut ve ceviz ile bitirebilirdin çalışmayı belki. bu şekilde pirinç ile sık bir örgü oluşturunca sanki biraz "yeni gelin süslülüğü" meydana gelmiş. seni bu "şımarık" duruş belki de mutsuz etmiştir esinlendiğin örneklere bakınca. ama balçak daha ince olsaydı yine böyle hisseder miydik, çok emin değilim. yani belki de kabza pirinç hakkının tamamını balçakta tüketmiş, sen üzerine bir de araya seperatör olarak pirinç ekleyince görsel vurgu dağılmış diye de düşünebiliriz.

scandi yaptığın için taşlama eşiği namluyu doldurup, algıyı doyurmamış. benim açımdan taşlama eşiği bıçağın namlusunun görsel bir ihtiyacı eğer böyle temiz bitirişler yapılacaksa. o doygunluk için de zaten normal scandi yetersiz gelirken bir de böyle ince bir çelik ve geniş yanakta bu sonuç oldukça zayıf kalmış. ayrıca benim de görüşüm bu pukkodan daha çok leikuya yakın bir orana sahip. leiku diyelim, daha mutlu olalım :)

eklediğim fotoğrafta namlunun genişliği ile azıcık oynadım, eser miktar. belki de fotoğraflardan öyle görüyorum ama namlu sanki balçaktan itibaren uca doğru kesici ağız boyunca sürekli incelmiş. yani ricasso'da x genişliğinde olan namlu, kıvrım oncesinde x-1 mm gibi gözüküyor. bilgisayarda azıcık müdahale ettim ve sanki daha güzel oldu.

genel olarak sevdim, ellerine sağlık tekrar  8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/