Bıçak Sanatı - Forum

Yeni model, Mod1.Çoban

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
Yeni model, Mod1.Çoban
« : 17 Ekim 2019, 13:41:29 »
Atölye çalışmalarım nedeniyle uzun süredir paylaşım yapamıyordum.Gerçi kendime göre hala eksikliklerim var.Yeri gelmişken bi atölyede en elzem şeylerden birinin havalandırma olduğunu tecrübeyle tespit ettiğimi belirteyim.Gelelim modelime, .Bu modeli pek çok kez revize ederek bu hale getirdim.Sanırım Başka yeni model yapmadan önce bu modelin yeni revizeli Mod.2 , Mod.3., .. versiyonlarını yapmaya devam edeceğim.Çünkü kağıtta çizildiği gibi olmuyor, profili elinize alınca başka duruyor , kabza takılınca daha başla duruyor.Her seferinde ve aşamasında şurası şöyle olsa diyor insan.İşten fırsat buldukça 6 Aydan daha fazla süredir bu model üzerinde uğraşıyorum.Özelliklerine gelince:
Çelik D2, kalınlık 4mm, tam boy 250mm, en 40mm , pimler 5mm pirinç ve kuyrukta 5mm  pirinç boru, iç bükey ağız açımı, kabza şeklini eğe ile elde açıp zımpara ile elden perdah yaptım, şimdi Artvin de sevdiğim bi dostumun kullanımında olup iyi günlerde hayırla kullansın.Su verme sürecinde Sefa Hocamın tablosundan yararlandım, pek çok ayrıntıda ise forumda bilgilerini paylaşan siz değerli forum kullanıcıların paylaşımlarından fikir edindim, herkese teşekkür ederim bu açıdan.Minnettarlığımı kendi tecrübe ve tespitlerimi  buradan paylaşarak sunacağım.Hazırladığım bir kaç makale biter bitmez paylaşacağım, sizlerin hatalarımı düzeltme , eksiklerimi tamamlama yardımlarınızla son halini alarak bıçak hobicilerilerine fayda sağlayacağını umuyorum.Modelle ilgili en yapıcı ve objektif eleştirileriniz, gözlemleriniz benim için son derece önemlidir.Saygılarımla

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
Ynt: Yeni model, Mod1.Çoban
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2019, 17:23:42 »
Çok güzel olmuş elinize sağlık. İşçilik oldukça iyi ve model de sade, kullanışlı ve ağır bir model olmuş.
"Kem alat ile kemalat olmaz"

Bayram Sakarya

• **
  • 115
  • Bayram Barka
  • Meslek: Kalıpçılık Öğretmeni
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2019, 17:25:54 »
Ben bıçak yapma konusunda çıraklık safhasında olduğumdan şuras ıda şöyle olmuş böyle olsa daha iyiydi diyemem. Ustalarımızın yapacağı yorumları takip edip bir şeyler kapmaya çalışacağım :)
"Kem alat ile kemalat olmaz"

iskender

• 69
« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2019, 20:01:54 »
Yorumların için teşekkür eserim Bayram Sakarya, beğenmenize sevindim

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2019, 20:24:41 »
Elinize sağlık hocam gayet güzel ve kullanışlı temiz bir model olmuş.
Gendarmerie Special Operation...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 17 Ekim 2019, 22:24:57 »

Ellerinize sağlık, hatam varsa düzeltin lütfen fotoğraftan gördüğüm kadarı ile yapıyorum bu yorumu; görünen o ki ısıl işlemi oksijenli ortamda yapmışsınız, D2 için yanlış bir ısıl işlem uygulamışsınız, yani o kadar emeğiniz boşa gitmiş gözüküyor  :(

iskender

• 69
« Yanıtla #6 : 17 Ekim 2019, 23:24:19 »
Şaban Kurt teşekkür ederim.Soytürk Dönmez sen D2 pek çalışmazsın, karbon çelikleriyle daha çok haşır neşirsindir.Herşeyin bir ilmi, pratik bir uygulaması vardır, bende araştırarak öğrendim, 15 yıldır D2 ve benzeri düşük alaşımlı (yarı paslanmaz tabir edilen çeliklere) oksijenli ortamda su veren ve çok az, kabul edilebilir kayıplarla (2-3 HRC gibi) bi arkadaşım var, ondan öğrendim bende.Bu bıçak elimde değil ama ilk oksijenli ortamda su verdiğim D2 nin testini yaparak size ileteceğim.Ayrıca bu ayrıntıya değindiğin için teşekkür ederim,

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #7 : 18 Ekim 2019, 00:07:40 »
Şaban Kurt teşekkür ederim.Soytürk Dönmez sen D2 pek çalışmazsın, karbon çelikleriyle daha çok haşır neşirsindir.Herşeyin bir ilmi, pratik bir uygulaması vardır, bende araştırarak öğrendim, 15 yıldır D2 ve benzeri düşük alaşımlı (yarı paslanmaz tabir edilen çeliklere) oksijenli ortamda su veren ve çok az, kabul edilebilir kayıplarla (2-3 HRC gibi) bi arkadaşım var, ondan öğrendim bende.Bu bıçak elimde değil ama ilk oksijenli ortamda su verdiğim D2 nin testini yaparak size ileteceğim.Ayrıca bu ayrıntıya değindiğin için teşekkür ederim,

Siz kendim bir proses uyguladım diyorsunuz kendi deneyimlerime göre ama bu çeliği üreten firmalarda boşuna demiyorlar her halde " oksijensiz ortamda " sulanacak diye. Mesele sadece sertlik değil ki. Madem oksijenli ortamda su vermek istiyorsunuz keşke karbon çeliği kullansaydınız, yada madem deneyimliyim diyorsunuz deneyimlerinize dayanarak soruyorum karbonda beğenmediğiniz ne varda ısrarla D2 yi karbon gibi suluyarak kullanıyorsunuz?
    Bende deneyimlerime dayanarak yaptığınız bıçağın ısıl işlem prosesinizden dolayı D2 gibi olmadığını,sadece yüksek karbonlu bir bıçağınız olduğunu söyleyebilirim ama kesinlikle D2 değil.

« Son Düzenleme: 18 Ekim 2019, 00:16:11 Gönderen: Soytürk Dönmez »

iskender

• 69
« Yanıtla #8 : 18 Ekim 2019, 00:17:26 »
Soytürk dönmez karbon çeliği çalışmadığımı nereden çıkartıyorsun? D2 yi ısrarla sevip karbon çeliğini kötülediğimi mi gördünüz bi yerde?1060 çeliği de uygun su verme ve menevişte harika sonuçlar çıkarır ayrıca.Alaşım çeliklere oksijenli ortamda da kayıpsız su verilebilr mi yazdım yada?kabul edilebilir kayıplarla su verilebileceğini yazdım.Yazılanları tekrar okumanızı tavsiye edeceğim, ama sizden bir cevap beklediğimi de tüm saygımı muhafaza ederek ısrarla belirtmek istiyorum.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #9 : 18 Ekim 2019, 00:25:02 »
Elinize sağlık. Emek vermişsiniz.
Atölyeniz kendinize aitse şahsen bende bu kadar ekipman olmadığı için kıskandım.  :)

Objektif değerlendirme istemişsiniz ama iş butik bıçak yapımıysa ve de değerlendirme tekniğe dair değil de estetiğe dairse her değerlendirme subjektiftir.

Subjektif değerlendirmemi yapayım.

Bıçağın ucu ile kabzanın bitiş kısmı ters yatırıldığında aynı çizgi üzerinde olsaydı (yani kesici ağız yönünde eğilecek) daha estetik görünecek sanki.
Pimler küçük çaplı seçilebilir. Pimlerin yeri de gözden geçirilebilir.
İp deliğinin delikli pim yerine açıkta bırakılmasını daha çok seviyorum.

« Son Düzenleme: 18 Ekim 2019, 00:28:11 Gönderen: dela »

iskender

• 69
« Yanıtla #10 : 18 Ekim 2019, 00:38:09 »
mehmet Uysal değerli eleştirileriniz için teşekkür ederim, değerlendirip faydalanmak üzere kenara not ettim.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #11 : 18 Ekim 2019, 01:01:48 »
Soytürk dönmez karbon çeliği çalışmadığımı nereden çıkartıyorsun? D2 yi ısrarla sevip karbon çeliğini kötülediğimi mi gördünüz bi yerde?1060 çeliği de uygun su verme ve menevişte harika sonuçlar çıkarır ayrıca.Alaşım çeliklere oksijenli ortamda da kayıpsız su verilebilr mi yazdım yada?kabul edilebilir kayıplarla su verilebileceğini yazdım.Yazılanları tekrar okumanızı tavsiye edeceğim, ama sizden bir cevap beklediğimi de tüm saygımı muhafaza ederek ısrarla belirtmek istiyorum.

Siz de benim yazdığımı iyi okuyun lütfen!  Sorumu tekrar soruyorum; madem D2 yi karbon çeliği gibi sulayarak yapıyorsanız neden karbon çeliği kullanmıyorsunuz? Neyini beğenmediniz de D2 yi ısrarla yanlış sulayarak kullanıyorsunuz? Kabul edilir kayıp derken! Bu kadar bıçak yapan insan yada firma çılgın mı bir sürü efor harcıyor yatırım yapıyor oksijensiz ortamda su veriyor! Size karbon çeliğini neden beğenmiyorsunuz demedim ki arada ne fark gördünüz de ısrarla yanlış sulayarak kullanıyorsunuz dedim. 1060 dan örnek vermişsiniz Misal 1060 la size göre sulanan D2 arasında nasıl bir fark gözlemlediniz? Körelme, darbe dayanımı arasında bariz farklar var mı? Bu gibi şeyleri merak ettim. Birde hakkı ile sulanmış bir D2 ile sizin prosesinize göre sulanmış bir D2 yi test ettiniz mi? Ettiyseniz nasıl farkları gözlemlediniz? Asıl önemlisi bu bence. Umarım anlatabildim.
« Son Düzenleme: 18 Ekim 2019, 01:10:30 Gönderen: Soytürk Dönmez »

iskender

• 69
« Yanıtla #12 : 18 Ekim 2019, 01:42:57 »
Soytürk Dönmez, tüm saygımı muhafaza ederek soruna tekrar cevap veriyorum: Karbon çeliği kullanmadığımı nereden çıkarıyorsun.karbon çeliğini kullanıyorum ve seviyorum diye ilk cevapta yazdım zaten, anlamamakta ki sebebin nedir?karbon çeliğini beğenmediğimi de söylemedim, söylemediğim bir şeyi tekrar tekrar ne amaçla bana soruyorsun?Amacının (sana göre yanlış suladığım) D2 ile hakkıyla sulanmış 1060 arasında ki farkı merak etmek olduğunu yazmışsın ki  1060 çeliğinde uygun su verme ve menevişle harika sonuçlar çıkarır diye cevap vermiştim zaten.her ikisini gözlemleyecek kadar uzun süre bu bıçakları kullanamadım , maalesef ancak kendi işlerimin arasında hobi olarak eşin dostun taleplerine yetişebiliyorum.Henüz daha kendime bir bıçak ayıramadım.Ayrıca bu proses bana ait değil, bu şekilde 15 yıldır su veren bir arkadaşımdan öğrendiğimi belirtmiştim.Not:anlatabilmek için ayrıca ummanıza gerek yok, okuduğumu anlayabiliyorum, gayet de sağlıklı oluyor size de tavsiye ederim."sizden bir cevap beklediğimi de tüm saygımı muhafaza ederek ısrarla belirtmek istiyorum" cevabımı anlamadığınızı görerek tekrar yinelemek istiyorum.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #13 : 18 Ekim 2019, 10:25:20 »
Sefa Hoca'nın yabancı bir çalışmayı aktardığı bir mesajı vardı. Bulamıyorum forumda. Aklımda kaldığı kadarı ile oksijenli ortamda D2 çeliğe su verildiğinde sonuçların çok da ciddi kayıplara yol açmadığından bahsediyordu. Yüzeyden 1-2 mm'lik bir tabakayı kaldırınca sorun olmuyormuş... gibi hatırlıyorum. Mesajı net hatırlayan arkadaşlar konuyu paylaşırlarsa daha net bilgiye erişebiliriz

Elinize sağlık. Bıçak gayet güzel görünüyor.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 18 Ekim 2019, 10:41:44 »
D2 Üzerine Yapılmış Bir Araştırma. : https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9976

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #15 : 18 Ekim 2019, 12:58:30 »
Merhaba bıçağınız çok güzel ve temiz gözüküyor elinize kolunuza sağlık
Amacım işinize karışmak yada eleştirmek değil yanlış anlaşılmasın 15 yıldır d2 çelikle çalışan arkadaşınız belkide yanlış yapıyordur örneğin paslanmaz çeliklere 30 yıldır ocakta su verip birde dövüp muhteşem bıçaklar yapıyorum diyen bir çok ustamız var (forum dışında) yanlış bir işi 15 yada 30 yıl yapmak bu yanlışı doğru yapmaz malesef
Sefa hocamızın paylaştığı araştırma bir gösterge ama
bu araştırmaya rağmen eminim bir çok ustamız 1000c nin üzerindeki her çeliğe oksijensiz ortamda su veriyordur
Ben karbon çelikleri de dahil herşeye oksijensiz ortamda su veriyorum

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #16 : 18 Ekim 2019, 13:03:16 »
Sadece bu ürün özelinde söylemiyorum. Başkasına D2 bıçak diye satmayacak olduktan sonra bu tip denemelerin bir sakıncası olmadığını düşünüyorum.
Ama satacaksak...
Sadece ısıl işlemin yetmediği sıfır altı işleminin talep edildiği butik bıçak dünyasında D2'ye D2 gibi su verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

CENGaver42

• 628
  • Cengiz
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: konya
« Yanıtla #17 : 18 Ekim 2019, 21:54:59 »
Ustam elinize sağlık. Bıçağınızın formu çok beğeniyorum. Hatta şuanda elimde yapmakta olduğum bıçağa çok benziyor. İçbükey taşlama ayrıca yakışmış. Yapabilecek olsam kendi bıçağımda da yapardım.
Isıl işlem konusunda birşey diyemeyeceğim.
"Ne kadar usta olursan ol acemi olacagın pek çok gün olacak."

iskender

• 69
« Yanıtla #18 : 19 Ekim 2019, 08:38:50 »
Mehmet_, D2'ye oksijenli ortamda su vermenin kabul edilebilir sonuçlarla mümkün olduğunu duymak bana da garip geliyor aslında.Bende işi kitabına uygun, en azından imkanlar nispetinde genel kabul görmüş şartlarda yapılmasından yanayım.Sefa Hocamın D2 ile ilgili bu çalışmasını gözden kaçırmışım, bunu belirttiğin için teşekkür ederim.
Orkun AYDIN bu konunun linki için sana da ayrıca teşekkür ederim.Pazar okumasında bu konu, gündemden biraz uzaklaşmak güzel gelecek.
Mehmet DÜLCEK, elbette ki eleştireceksin, eleştirilerin benin için ne kadar önemli olduğundan bahsettim zaten.İnsan yaptığı işte farklı bir bakış açısına ihtiyaç duyuyor.Hatalarımı ve  eksiklerimi görmek ve bunları düzeltebilmek amacım zaten.Elbette ki bi yanlışı 30 yıl tekrarlamak onu doğru yapmaz.Arkadaşım piyasaya çalışan bir esnaf, bu şekilde D2'ye yıllardır su verdiğini ve kayıpların kabul edilebilir olduğunu söyleyince, sonuç hatalı olsa illa ki piyasadan geri dönüşler olur ve bunun bi hata olduğunu anlardı diye düşündüm.Yoksa D2'ye oksijenli ortamda kayıpsız su verebiliyorum gibi bi iddiam olamaz zaten.Ayrıca her çeliğe oksijensiz ortamda su veriyor olmanız sizin yaptığınız işe özeniniz, tebrik ederim.
Mehmet UYSAL teşekkür ederim, sizinle aynı fikirdeyim.Her işi hakkıyla yapabilmek en önemlisi.Deneme yanılma yöntemlerimiz de bunu için :)
Cengiz Hocam teşekkür ederim, beğenmenize sevindim, ama iç bükey ağız açmak cidden sıkıntılı, açtıktan sonra perdah için aynı açıyı muhafaza etmiş olmanız yada tekrardan yakalamış olmanız gerekiyor.Taktığınız zımparaların farklı kalınlıkları bile hesaba katılmalı.Yapması da göründüğü kadar güzel olsa keşke :)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 19 Ekim 2019, 23:29:39 »
Soytürk Dönmez, tüm saygımı muhafaza ederek soruna tekrar cevap veriyorum: Karbon çeliği kullanmadığımı nereden çıkarıyorsun.karbon çeliğini kullanıyorum ve seviyorum diye ilk cevapta yazdım zaten, anlamamakta ki sebebin nedir?karbon çeliğini beğenmediğimi de söylemedim, söylemediğim bir şeyi tekrar tekrar ne amaçla bana soruyorsun?Amacının (sana göre yanlış suladığım) D2 ile hakkıyla sulanmış 1060 arasında ki farkı merak etmek olduğunu yazmışsın ki  1060 çeliğinde uygun su verme ve menevişle harika sonuçlar çıkarır diye cevap vermiştim zaten.her ikisini gözlemleyecek kadar uzun süre bu bıçakları kullanamadım , maalesef ancak kendi işlerimin arasında hobi olarak eşin dostun taleplerine yetişebiliyorum.Henüz daha kendime bir bıçak ayıramadım.Ayrıca bu proses bana ait değil, bu şekilde 15 yıldır su veren bir arkadaşımdan öğrendiğimi belirtmiştim.Not:anlatabilmek için ayrıca ummanıza gerek yok, okuduğumu anlayabiliyorum, gayet de sağlıklı oluyor size de tavsiye ederim."sizden bir cevap beklediğimi de tüm saygımı muhafaza ederek ısrarla belirtmek istiyorum" cevabımı anlamadığınızı görerek tekrar yinelemek istiyorum.

İskender, tüm saygımı muhafaza ederek ne demek ??? [url][/url  Biz saygısız bir şey mi yazdık! Ne diye lafı güreştiriyorsun İskender, basit bir soru sordum, açık açık desene ki hakkı ile sulanmış bir D2 ile benim D2 yi karşılaştıramadım! Çok az kabul edilir kayıplar kime neye göre? Yapma İskender yanlışı yanlışla savunma. Bana de ki kardeşim ben her ikisini de karşılaştırma imkanım oldu aradaki farkı son kullanıcı anlayamaz ben de eyvallah diyeyim, 15 senedir süre gelen yanlışı ne diye denemeden savunuyorsun bana. Seni yarım yumalak okuyan bir meraklı senin yüzünden o yanlışı doğru bilerek yapacak, daha önce de oldu, gördük adam 40 kere yazılan doğruyu görmüyor bir kişini yazdığı yanlışı kafada yer ediyor, binlerce insan okuyor bu yazılanları. Ha dersin ki arkadaş ben bunu maddiyat için yapmıyorum canım böyle istedi yaptım ona da eyvallah ama karşılaştırma yapmadan başkasına güvenerek yaptığın yanlışı bana kabul edilebilir çok az kayıplarla sonuç alıyorum diyemezsin, yanlış yapıyorsun!][/b]