Bıçak Sanatı - Forum

Yeni model, Mod1.Çoban

iskender

• 69
  • Meslek: kamu
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Yeni model, Mod1.Çoban
« Yanıtla #20 : 20 Ekim 2019, 12:16:32 »
Soytürk DÖNMEZ, o kadar cevap yazdım okumadın sanırım.Önceki cevaplardan alıntı yapıyorum, tekrar tekrar cevap verecek bişey göremedim.Buyrun okuyun:
"görünen o ki ısıl işlemi oksijenli ortamda yapmışsınız, D2 için yanlış bir ısıl işlem uygulamışsınız, yani o kadar emeğiniz boşa gitmiş gözüküyor " ,"15 yıldır D2 ve benzeri düşük alaşımlı (yarı paslanmaz tabir edilen çeliklere) oksijenli ortamda su veren ve çok az, kabul edilebilir kayıplarla (2-3 HRC gibi) bi arkadaşım var, ondan öğrendim bende".
 "Siz kendim bir proses uyguladım diyorsunuz kendi deneyimlerime göre " ,bu proses bana ait değil, bu şekilde 15 yıldır su veren bir arkadaşımdan öğrendiğimi belirtmiştim".
"yada madem deneyimliyim diyorsunuz deneyimlerinize dayanarak soruyorum karbonda beğenmediğiniz ne varda ısrarla D2 yi karbon gibi suluyarak kullanıyorsunuz?, madem D2 yi karbon çeliği gibi sulayarak yapıyorsanız neden karbon çeliği kullanmıyorsunuz? Neyini beğenmediniz de D2 yi ısrarla yanlış sulayarak kullanıyorsunuz?", "Soytürk dönmez karbon çeliği çalışmadığımı nereden çıkartıyorsun? D2 yi ısrarla sevip karbon çeliğini kötülediğimi mi gördünüz bi yerde?1060 çeliği de uygun su verme ve menevişte harika sonuçlar çıkarır ayrıca"
"Misal 1060 la size göre sulanan D2 arasında nasıl bir fark gözlemlediniz? Körelme, darbe dayanımı arasında bariz farklar var mı? Bu gibi şeyleri merak ettim. Birde hakkı ile sulanmış bir D2 ile sizin prosesinize göre sulanmış bir D2 yi test ettiniz mi? Ettiyseniz nasıl farkları gözlemlediniz?", "D2 ile hakkıyla sulanmış 1060 arasında ki farkı merak etmek olduğunu yazmışsın ki  1060 çeliğinde uygun su verme ve menevişle harika sonuçlar çıkarır diye cevap vermiştim zaten.her ikisini gözlemleyecek kadar uzun süre bu bıçakları kullanamadım ".
vs.vs.vs..Sorduğun yada soracağın her sorunun cevabını yazmışım, ısrarla yazmadığım, yapmadığım şeyleri ben yazmışım gibi sorular sormuş durmuşsun.Ne D2 nin aşığı yada avukatayım ne de karbon çeliklerinin düşmanıyım.Ne de sana karşı herhangi birşeyi savunmak zorundayım.Yapmadığım, yazmadığım hatta aksini özellikle belirttiğim konularla ilgili  kendi kafanızda kurgulayarak doğru olduğuna kendinizi inandırdığınız gibi ısrarla konu açmanız işte bu SAYGISIZLIKTIR.
Son kez bu konuda belirtiyorum, D2 ye yaptığım proses benim değil bir arkadaşımın uygulayış şeklidir, kayıpsız olduğunu da iddia etmedim aksine kabul edilebilir kayıplar olduğunu belirttim, hatta cevapları okuyan bir arkadaşım bu tezle ilgili Sefa ÇABUK hocamın bir iletisinden bahsetmiş ve bir diğer arkadaş da bu yazının url sini paylamış.Ben kendi adıma girip okudum.Gelelim son iletine,"karşılaştırma yapmadan başkasına güvenerek yaptığın yanlışı bana kabul edilebilir çok az kayıplarla sonuç alıyorum diyemezsin," demişsin, özür dilerim de sen bıçak duayeni ya da otoritesi oldun da bizim mi haberimiz yok, sana sorarak yada kabul ettirerek mi bir iş mi yapacağız.Ne yaşıyorsun kafanda bilmiyor ve ilgilenmiyorum ama herkes gibi benimde bi sabrım var.Kişisel kaygılarını kendi özelinde yaşa lütfen.Paylaşım ve bilgiye yönelik konular okumak ister insanlar, kimsenin hezeyanları ve yaşadıklarının tezahürünü okumak zorunda değil.
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2019, 12:19:43 Gönderen: iskender »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 20 Ekim 2019, 20:51:07 »
Aynı süre ayn sıcaklıkta bekleyecek farklı kalitede çelikler arasında dekarbürizasyon aynı olmaz. Dekarbürizasyon karbonun difüzyonunun sonucudur, dolayısıyla karbonun difüzyon hızına bağlıdır.

D2, yay çeliği gibi davranmaz. İçeriğindeki elementlerin fazlalığı, karbonun difüzyon için gereken aktivasyon enerjisini yükseltir.

Genel olarak hangi elementlerin bu aktivasyon enerjisini görece en fazla yükselttiğini yani hangisinin karbonların difüzyonunu en çok zorlaştırdığını, YANİ hangi elementlerin karbon kaybını en fazla zorlaştırdığını sıralayayım:

Cr - Krom
Mn - Manganez
Mo - Molibden
Ni - Nikel
Si - Silisyum.
(Bunların aksine P kötü etki yapıyor.)

Kod: [Seç]
Parameter      Si     Ni    Mo     Cr     Mn     P
α X , kJ/mol   321.5 1236.8 1486.7 4563.2 3770.0 -38035,3
X Si/αα        1.0   3.8    4.6    14.2   11.7   -118.3
http://www.ipme.ru/e-journals/MPM/no_13918/MPM139_17_vasilyev.pdf

Bunlar tabi baktığım makalede listelenenler. Yoksa genel olarak hangi elementlerin daha derin su almaya yardımcı olduğuna bakarsanız bu elementlerin karbon kaybını da yavaşlatacağını görebilirsiniz.

D2'de krom zaten büyük oranda var. Onun dışında diğer saydıklarımın da hepsi var. Yani 1000-1050C'de bekleyen D2 ile 1060 aynı dekarbürizasyonunu yaşamıyor. Tabi kabul edelim, yine de dekarbürizasyon görece daha az bile olsa var olacaktır. Normal bir atmosfer için diyorum tabii.

Sonucu iyileştirmek için ortamdaki CO'nun da yeterince çok olması sağlanabilirse karbon kaybı iyice düşebilecektir. Hatta atmosferdeki CO durumuna göre karbürizasyon bile olabilir..

Sonucu iyileştirmek için ocakta ancak gerektiği kadar tutmak da faydalı olacaktır.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 20 Ekim 2019, 20:55:47 »
Kolaylık olsun diye;
- yağ çeliklerinin dekarbürizasyonunun su çeliklerinden daha yavaş,
- hava çeliklerinin dekarbürizasyonunun da yağ çeliklerinden daha yavaş
olacağı söylenebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

iskender

• 69
« Yanıtla #23 : 20 Ekim 2019, 22:10:19 »
Eylem CENGİZ ustam, paylaştığınız bu bilgiyi başucu kaynağı yaptım dökümanlarımın arasına çıktısını alarak ekliyorum, çok teşekkür ediyorum ilginiz için, saygılarımla ..

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #24 : 20 Ekim 2019, 23:16:48 »
     İskender, lafı yine güreştirmeye devam ediyorsun, ben sana duayenim filan mı dedim niye söylediklerimi tersinden anlamak için özel çaba sarf ediyorsun!  Basit bir soru sordum; senden savunma filan istemedim yanlış yaptığın bir işi ısrarla savunma nedenini soruyorum sende bana abuk subuk cevaplar veriyorsun.

Peki şöyle yapacağım, hiç anlamayan birine sorar gibi soruyorum ister cevap ver ister verme ( merakımdan soruyorum yani senin iddia ettiğin gibi duayen filan görmüyorum hele otorite filan hiç değilim rahat ol yani ;) amacım yazdıklarını okuyan acemi bir hobidaşcı hataya düşmesin!!!

D2 yi olması gerektiği gibi sulamadığını gördüm, sebebini sorduğum da  arkadaşım böyle yapıyor, sonuç tolere edilebilir oldu, gayet memnun tarzı cevap vermişsin, bende diyorum ki ( 1060 ı unut takmışsın 1060 a anladık çok güzel suluyorsun 1060 ı tebrik ederim)   ( Hakkı ile sulanmış) oksijensiz bir D2 ile senin suladığın D2 yi test etme imkanı bulabildin mi ki bize çok az kaybedilebilir kayıplar var diyebiliyorsun? Test etmediysen şayet nasıl bu sonuca vardın( Göze alınabilir kayıplardan bahsediyorum). ( Misal hakkı ile sulanmış D2 ile senin suladığın D2 ile deri kesme testi, ip kesme testi,  gibi şeyler. Göze alınabilir kayıp olması için ( bana göre) misal oksijensiz sulu D2 ile 15 kesimden sonra körelme oluyorsa senin suladığınla da 12 tane kestikten sonra köreliyorsa bu göze alınabilir bir sonuç, ama senin ki ile 10 ve altı kesimden sonra körelme oluyorsa ne gereği var o çelikle çalışmaya , daha sorunsuz sulanan karbon kullan demek istedim ben) Anlatabildim mi!!!

İstirhamım laf kalabalığı yapmadan bu soruma ilk bir cevap vermen( vermek zorunda değilsin sıkıldım ben de, aradığım cevabı bulamazsam yazmayacağım konuna işin rast gelsin). 
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2019, 23:49:02 Gönderen: Soytürk Dönmez »

iskender

• 69
« Yanıtla #25 : 21 Ekim 2019, 00:57:53 »
Soytürk Dönmez sana cevap vermekten gın geldi artık, tadında bırak olur mu?Takıntıların mı var, D2 ile kötü anıların var mı anlamadım, kimse sana bişeyi ispatlamak yada savunmak zorunda falan da değil?Neden merak ettiğin her ne halt varsa kendin araştır öğren.Başkalarının yazdıkları , insanların verdiği örnek ve açıklamalarda beyhude..Cevap veriyorum açıklıyorum, lafı güreştirme diyorsun, insanlar lafla anlaşır, benim bildiğim iletişim yolu bu.Sorduğun sorularla ilgili defalarca cevap yazdım, Sefa Hocamın sorularınla ilgili çalışmalarını paylaştı arkadaşlar , Eylem Hocam açıklama yazdı izah etti, dönüp dönüp hala aynı şeyleri neden yazıp duruyorsun, amacın nedir?Hala aradığın cevabı bulamadıysan ben konuyu açıklamaya çalışan arkadaşlardan da kendi adıma özür diliyorum.Acemi hobidaşcıların konuları öğrenmek için referans alacağı çok değerli hocalarımız, ustalarımız ve arkadaşlarımız var, sen kimse için üzülme. 
Ayrıca "senin iddia ettiğin gibi duayen filan görmüyorum hele otorite filan hiç değilim rahat ol yani " demişsin ya, uzun yaşa emi, rahatladım ve sesli güldüm. Sana da rast gelsin