Bıçak Sanatı - Forum

202 Kiloluk Canavarım

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
202 Kiloluk Canavarım
« : 03 Nisan 2019, 17:48:22 »
Yeni aldım , heyecanımı ve güzelliğini sizinle paylaşmak istedim. Markası hakkında bir bilgi edinemedim ama dövme olduğu tabanından ve ayaklardaki çekiç izlerinden belli. Epey eski olduğunu düşünüyorum. Bilya testi %90 üzerinde. Umarım bir gün isteyen herkese nasip olur.
Edit: Fotoğraflarda sıkıntı yaşadım link olarak atıyorum.
https://hizliresim.com/bVo550
https://hizliresim.com/16AyYY
https://hizliresim.com/9aB4Ro
https://hizliresim.com/16AY8N
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

cozankurt

• *
  • 21
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: HATAY
Ynt: 202 Kiloluk Canavarım
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2019, 18:10:15 »
Hocam hayırlı olsun gayet mukavemetli görünüyor özel değilse ne kadara aldınız ?

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2019, 18:25:07 »
Hocam hayırlı olsun gayet mukavemetli görünüyor özel değilse ne kadara aldınız ?
Teşekkür ederim , 1600tl.
~Oliver Cromwell

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2019, 19:04:57 »
Hayırlı olsun iyi çalışmalar dilerim. Darısı başıma :)

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2019, 20:02:03 »
Hayırlı olsun iyi çalışmalar dilerim. Darısı başıma :)
Teşekkürler.
~Oliver Cromwell

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2019, 20:28:50 »
Hayırlı olsun , çok güzel görünüyor :)
 202 kg baya heybetli birşey olur :)
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2019, 21:42:07 »
Hayırlı olsun , çok güzel görünüyor :)
 202 kg baya heybetli birşey olur :)
Teşekkür ederim , yerden kaldırmak için en az 3 kişi gerekiyor zaten nasıl kütüğe koyacağım meçhul :)
~Oliver Cromwell

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2019, 22:58:26 »
Kazasız, belasız, güzel günlede kullanın. Hayırlı olsun.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2019, 23:07:28 »

Hayırlı olsun, güle güle kullanın, muhteşem bir örs, satılıkken dikkatimi çekmişti ama bütün güzelliklere sahip olunmuyor,forumdan birine gitmesine en az kendim almış kadar sevindim  ;)

« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2019, 01:19:26 »
Güle güle kullanın, heybetli bir örs. İkinci fotoğrafta, markanın olduğu yerdeki iz çatlak değildir umarım  ::)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2019, 04:06:53 »
Güle güle kullanın, çok güzel görünüyor.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2019, 08:28:50 »
Kazasız, belasız, güzel günlede kullanın. Hayırlı olsun.
Teşekkür ederim.

Hayırlı olsun, güle güle kullanın, muhteşem bir örs, satılıkken dikkatimi çekmişti ama bütün güzelliklere sahip olunmuyor,forumdan birine gitmesine en az kendim almış kadar sevindim  ;)

Teşekkür ederim Soytürk ustam, ben de internette görünce bunu Soytürk ustanın görmüş olması lazım demiştim :)

Güle güle kullanın, heybetli bir örs. İkinci fotoğrafta, markanın olduğu yerdeki iz çatlak değildir umarım  ::)
Teşekkürler Sefa ustam, ben de orada çatlak olduğunu düşünmüştüm tel fırçayla temizledikten sonra çatlaksa içini kesip kaynakla dolduracağım , her ne kadar yapmak istemesem de.

Güle güle kullanın, çok güzel görünüyor.
Teşekkür ederim.
~Oliver Cromwell

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #12 : 04 Nisan 2019, 11:05:26 »
Hayırlı olsun güle güle kullanın

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2019, 11:23:53 »
Hayırlı olsun güle güle kullanın
Teşekkür ederim.
~Oliver Cromwell

« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2019, 11:29:30 »
Eğer çatlaksa bence kaynak işine hiç girmemek lazım, bu kadar kütleli bir malzemede ön tav yapmadan kaynak yapmak işi daha da içinden çıkılmaz hale sokar. İyice temizledikten sonra, çatlağın başlangıç ve bitiş noktasını belirleyip; bu noktalara birer delik delmek yeterlidir.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #15 : 04 Nisan 2019, 13:42:00 »
Eğer çatlaksa bence kaynak işine hiç girmemek lazım, bu kadar kütleli bir malzemede ön tav yapmadan kaynak yapmak işi daha da içinden çıkılmaz hale sokar. İyice temizledikten sonra, çatlağın başlangıç ve bitiş noktasını belirleyip; bu noktalara birer delik delmek yeterlidir.
Ustam söylediğiniz yöntem daha basit ama örsün üzerindeki bir delik hep beni rahatsız eder :/ 150-200 dereceye ısıtıp yüksek amperde yavaş bir kaynakla doldursam, ardından kaynakları hafifçe çekiçlesem yeniden çatlama riskini epey bir düşüremez miyim?
~Oliver Cromwell

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #16 : 04 Nisan 2019, 15:45:24 »
Öğrenme açısından güzel bir konu olacak gibi ;
ben de konu sahibinin izni ile bir soru eklemek isterim.
Hangi elektrodu kullanmak gerek ? Bir sürü elektrod var mesela kaynak sonunda 59hrc olanlar gördüm.
Hangisi dolguya hangisi yüzeye kullanılabilir diye ayırsak hangi elektrodları kullanmak gerek ?
Saygılar :)
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

« Yanıtla #17 : 04 Nisan 2019, 17:55:21 »
Ustam söylediğiniz yöntem daha basit ama örsün üzerindeki bir delik hep beni rahatsız eder :/ 150-200 dereceye ısıtıp yüksek amperde yavaş bir kaynakla doldursam, ardından kaynakları hafifçe çekiçlesem yeniden çatlama riskini epey bir düşüremez miyim?
Delikleri delik olarak bırakmak gerekmiyor sonuç olarak, deliklere bir parça kurşun sıkıştırıp çekiçleyebilirsin, bir süre sonra kurşun kararır zaten. Bu tür kütleli malzemelerdeki çatlakları kaynakla tamir etmek gerektiğinde de zaten çatlağın her iki ucuna delik açılmalı. Ön tavı 200 dereceye lokal olarak çıkarmak çok zor, ki zaten çalışılan malzeme örs. Çekiçleme işlemi karbonca yüksek dökme demir malzemelerde işe yarar ( bunlarda zaten %99 luk nikel içeren elektrotlar kullanılır) çelik malzemede veya dökme çelikte işe yaramaz. Kaynak konusuna Siz karar vereceksiniz, ben olsam denemezdim.

Hangi elektrodu kullanmak gerek ? Bir sürü elektrod var mesela kaynak sonunda 59hrc olanlar gördüm.
Hangisi dolguya hangisi yüzeye kullanılabilir diye ayırsak hangi elektrodları kullanmak gerek ?
Elektrot ayrı bir dünya, kaynak sonrası 59 değil çok daha yüksek sertliklere de ulaşılabilir, hatta bir tür elektrod malzemenin sertliği her neyse o sertliği alıyor vs. vs. Elektrota karar vermek malzemenin niteliğine bağlı bir şey, malzemenin kimyasal kompozisyonuna en uygun elektrot seçilmeli. Buradaki gibi malzemenin kompozisyonu tahmini ise, piyasada bolca bulunan "bazik" kararkterli bir elektrot kullanmak yeterli ( bazik derseniz anlamayabilir hırdavatçı, "çelik elektrot" diye isteyin)

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #18 : 04 Nisan 2019, 20:02:11 »
Delikleri delik olarak bırakmak gerekmiyor sonuç olarak, deliklere bir parça kurşun sıkıştırıp çekiçleyebilirsin, bir süre sonra kurşun kararır zaten. Bu tür kütleli malzemelerdeki çatlakları kaynakla tamir etmek gerektiğinde de zaten çatlağın her iki ucuna delik açılmalı. Ön tavı 200 dereceye lokal olarak çıkarmak çok zor, ki zaten çalışılan malzeme örs. Çekiçleme işlemi karbonca yüksek dökme demir malzemelerde işe yarar ( bunlarda zaten %99 luk nikel içeren elektrotlar kullanılır) çelik malzemede veya dökme çelikte işe yaramaz. Kaynak konusuna Siz karar vereceksiniz, ben olsam denemezdim.

Elektrot ayrı bir dünya, kaynak sonrası 59 değil çok daha yüksek sertliklere de ulaşılabilir, hatta bir tür elektrod malzemenin sertliği her neyse o sertliği alıyor vs. vs. Elektrota karar vermek malzemenin niteliğine bağlı bir şey, malzemenin kimyasal kompozisyonuna en uygun elektrot seçilmeli. Buradaki gibi malzemenin kompozisyonu tahmini ise, piyasada bolca bulunan "bazik" kararkterli bir elektrot kullanmak yeterli ( bazik derseniz anlamayabilir hırdavatçı, "çelik elektrot" diye isteyin)
Tavsiyeniz için teşekkürler ustam, sizi dinleyeceğim. Yalnız bu çatlağa benzer yarığın çatlak olup olmadığını nasıl anlayacağım?
~Oliver Cromwell

« Yanıtla #19 : 04 Nisan 2019, 22:48:48 »
Röntgen ve ultrason harici anlayamazsınız, onları da uygulamak çok uzun bir iş ve para.  Ben o çatlağın derinlere gittiğini sanmıyorum, ısrarcı olmayı sevmiyorum ama yine de son bir kez daha söylemek isterim, o örse darbe indirmeye başlamadan önce, ben olsam, çatlak başlangıç ve bitiş yerine birer delik delerdim  :-X