Bıçak Sanatı - Forum

202 Kiloluk Canavarım

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul-Avcılar
Ynt: 202 Kiloluk Canavarım
« Yanıtla #20 : 05 Nisan 2019, 09:16:49 »
Röntgen ve ultrason harici anlayamazsınız, onları da uygulamak çok uzun bir iş ve para.  Ben o çatlağın derinlere gittiğini sanmıyorum, ısrarcı olmayı sevmiyorum ama yine de son bir kez daha söylemek isterim, o örse darbe indirmeye başlamadan önce, ben olsam, çatlak başlangıç ve bitiş yerine birer delik delerdim  :-X
Ustam ben de o riski alamam zaten, tespit edip delikleri deleceğim, teşekkürler.
Not only strike while the iron is hot, but make it hot by striking.
~Oliver Cromwell

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #21 : 05 Nisan 2019, 13:57:04 »

Elektrot ayrı bir dünya, kaynak sonrası 59 değil çok daha yüksek sertliklere de ulaşılabilir, hatta bir tür elektrod malzemenin sertliği her neyse o sertliği alıyor vs. vs. Elektrota karar vermek malzemenin niteliğine bağlı bir şey, malzemenin kimyasal kompozisyonuna en uygun elektrot seçilmeli. Buradaki gibi malzemenin kompozisyonu tahmini ise, piyasada bolca bulunan "bazik" kararkterli bir elektrot kullanmak yeterli ( bazik derseniz anlamayabilir hırdavatçı, "çelik elektrot" diye isteyin)

Teşekkür ederim Sefa Ustam :)
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #22 : 07 Nisan 2019, 23:50:11 »
Hayırlı olsun güle güle kullanın baya heybetliymiş.
Gendarmerie Special Operation...

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #23 : 09 Nisan 2019, 09:50:06 »
Hayırlı olsun güle güle kullanın baya heybetliymiş.
Teşekkür ederim.
~Oliver Cromwell

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #24 : 22 Nisan 2019, 14:58:33 »
Eğer çatlaksa bence kaynak işine hiç girmemek lazım, bu kadar kütleli bir malzemede ön tav yapmadan kaynak yapmak işi daha da içinden çıkılmaz hale sokar. İyice temizledikten sonra, çatlağın başlangıç ve bitiş noktasını belirleyip; bu noktalara birer delik delmek yeterlidir.
Ustam söylediğiniz yöntem daha basit ama örsün üzerindeki bir delik hep beni rahatsız eder :/ 150-200 dereceye ısıtıp yüksek amperde yavaş bir kaynakla doldursam, ardından kaynakları hafifçe çekiçlesem yeniden çatlama riskini epey bir düşüremez miyim?
Delikleri delik olarak bırakmak gerekmiyor sonuç olarak, deliklere bir parça kurşun sıkıştırıp çekiçleyebilirsin, bir süre sonra kurşun kararır zaten. Bu tür kütleli malzemelerdeki çatlakları kaynakla tamir etmek gerektiğinde de zaten çatlağın her iki ucuna delik açılmalı. Ön tavı 200 dereceye lokal olarak çıkarmak çok zor, ki zaten çalışılan malzeme örs. Çekiçleme işlemi karbonca yüksek dökme demir malzemelerde işe yarar ( bunlarda zaten %99 luk nikel içeren elektrotlar kullanılır) çelik malzemede veya dökme çelikte işe yaramaz. Kaynak konusuna Siz karar vereceksiniz, ben olsam denemezdim.

Öğrenme açısından güzel bir konu olacak gibi ;
ben de konu sahibinin izni ile bir soru eklemek isterim.
Hangi elektrodu kullanmak gerek ? Bir sürü elektrod var mesela kaynak sonunda 59hrc olanlar gördüm.
Hangisi dolguya hangisi yüzeye kullanılabilir diye ayırsak hangi elektrodları kullanmak gerek ?
Saygılar :)
Elektrot ayrı bir dünya, kaynak sonrası 59 değil çok daha yüksek sertliklere de ulaşılabilir, hatta bir tür elektrod malzemenin sertliği her neyse o sertliği alıyor vs. vs. Elektrota karar vermek malzemenin niteliğine bağlı bir şey, malzemenin kimyasal kompozisyonuna en uygun elektrot seçilmeli. Buradaki gibi malzemenin kompozisyonu tahmini ise, piyasada bolca bulunan "bazik" kararkterli bir elektrot kullanmak yeterli ( bazik derseniz anlamayabilir hırdavatçı, "çelik elektrot" diye isteyin)
Sefa ustam benim tekrar sorum olacak, sertleştirilmiş yüzeye sahip bir örsün yüzeyinde kaynak yapılmak istenirse ne gibi bir elektrot kullanmak uygun olur? Örneğin bahsettiğiniz bazik eletrodu örs yüzeyinde kullanırsak çok sertlik kaybeder miyiz?
Kafama takılan diğer bir konu ise örs için ön tavlama yaparken 200 derece civarına çıktığımızı nasıl anlayabiliriz? Bunun için kalemler varmış fakat bir yerde bulamadım, belki de bildiğiniz pratik bir yol vardır diye sormak istedim. Şimdiden teşekkürler.
~Oliver Cromwell

« Yanıtla #25 : 22 Nisan 2019, 16:46:12 »
Sert dolgu aslında karmaşık bir işlem ama elimden geldiğince basitçe bir öneride bulunmaya çalışayım. Tavlanacak örs ise herşey değişiveriyor, örsler genellikle yüzeyleri sertleştirilmiş ama merkezi ve diğer tarafları yumuşak bırakılmış aletlerdir, bunun nedeni, yüzey aşınmasın ama diğer taraflarda üzerine gelen şokları sönümleyebilsin mantığıdır. Sözkonusu örs 200 kg olunca bu işlemin zorluğu da ortaya çıkıyor, yüzeyde çatlak vs yoksa kaynak işine hiç girmeyin, bu kadar büyük bir kütlede sorun çıkma olasılığı çok yüksek. Eğer sadece yüzeylerdeki girintileri doldurmak ve işlemin ardından yüzeyi taşlatmak gibi bir şey düşünülüyorsa, ki ben öyle olduğunu sanıyorum, o zaman bir sert dolgu elektrodu ile yüzeyde işlem yapmak düşünülebilir. Yüzeyi hiç tavlamadan bu işlemi yapıp biraz da işi şansa bırakacaksınız, doğrusu bu olduğu için söylemiyorum ama duruma uygunu bu.  Elektrod olarak Oerlikon citodur-600 elektrod öneririm ama paket fiyatı biraz tuzludur, tek tek satan yerler olabilir, bulamazsanız ben malzemelere bir  bakayım elimde varsa bir kaç tane gönderirim, şansınıza artık.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #26 : 22 Nisan 2019, 18:20:28 »
Sert dolgu aslında karmaşık bir işlem ama elimden geldiğince basitçe bir öneride bulunmaya çalışayım. Tavlanacak örs ise herşey değişiveriyor, örsler genellikle yüzeyleri sertleştirilmiş ama merkezi ve diğer tarafları yumuşak bırakılmış aletlerdir, bunun nedeni, yüzey aşınmasın ama diğer taraflarda üzerine gelen şokları sönümleyebilsin mantığıdır. Sözkonusu örs 200 kg olunca bu işlemin zorluğu da ortaya çıkıyor, yüzeyde çatlak vs yoksa kaynak işine hiç girmeyin, bu kadar büyük bir kütlede sorun çıkma olasılığı çok yüksek. Eğer sadece yüzeylerdeki girintileri doldurmak ve işlemin ardından yüzeyi taşlatmak gibi bir şey düşünülüyorsa, ki ben öyle olduğunu sanıyorum, o zaman bir sert dolgu elektrodu ile yüzeyde işlem yapmak düşünülebilir. Yüzeyi hiç tavlamadan bu işlemi yapıp biraz da işi şansa bırakacaksınız, doğrusu bu olduğu için söylemiyorum ama duruma uygunu bu.  Elektrod olarak Oerlikon citodur-600 elektrod öneririm ama paket fiyatı biraz tuzludur, tek tek satan yerler olabilir, bulamazsanız ben malzemelere bir  bakayım elimde varsa bir kaç tane gönderirim, şansınıza artık.
Bunu belirtmem gerekirdi, unutmuşum. Yüzeyinde sorun olan iki örsüm var, biri 50 biri 75 kg.Bu örslerin yüzeyini kaynakla düzeltip taşlamayı düşünüyorum. 202 kilo olanda söylediğiniz gibi kaynağa girişmeyeceğim. Öğrendiğim kadarıyla sert dolgu riskli bir işlemmiş, doğru yapılmazsa çatlama olasılığı yüksekmiş ve tecrübe gerektiren bir işmiş.(ayrıca elektrod pahalı) Bu yüzden sertleşen bir elektrod değilde örsün çeliğiyle güzel kaynayıp aşırı yumuşak olmayan, sıradan bir elektrod arıyorum. Elimde 6011 var ama büyük ihtimalle bu iş için uygun değil. O yüzden size hangi elektrodun uygun olabileceğini sordum. Ayrıca 150-200 derece civarına çıktığımı nasıl anlayacağımı bilmiyorum.
~Oliver Cromwell

« Yanıtla #27 : 22 Nisan 2019, 20:05:05 »
O ağırlıkları da tavlamak kolay değil, tavlasanız bile sıcaklığı kaçırırsanız ki kaçırma olasılığı yüksek, bu sefer kaş yapayım derken göz çıkarmış olursunuz. Yüzey sertliği giderse örsün örslük bir hali kalmaz. Elektrod olarak  6011 olmaz, ama yine Oerlikonun https://www.magmaweld.com.tr/urunoerlikon/5a9a90d9-c8ea-4611-9c07-34ce9681ba94/cellocord-70l bu elektrodunu kullanabilirsiniz. veya bir hırdavatçıdan "çelik" elektrod isteyin ve onunla kaynak yapın. Tavlama işine hiç girmeyin, sıcaklık kalemleri vardı ama hala varmıdır, piyasada satılıyormudur uzun süredir uzak kaldım. 200 dereceyi tahmin etmek zor.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #28 : 22 Nisan 2019, 20:50:03 »
O ağırlıkları da tavlamak kolay değil, tavlasanız bile sıcaklığı kaçırırsanız ki kaçırma olasılığı yüksek, bu sefer kaş yapayım derken göz çıkarmış olursunuz. Yüzey sertliği giderse örsün örslük bir hali kalmaz. Elektrod olarak  6011 olmaz, ama yine Oerlikonun https://www.magmaweld.com.tr/urunoerlikon/5a9a90d9-c8ea-4611-9c07-34ce9681ba94/cellocord-70l bu elektrodunu kullanabilirsiniz. veya bir hırdavatçıdan "çelik" elektrod isteyin ve onunla kaynak yapın. Tavlama işine hiç girmeyin, sıcaklık kalemleri vardı ama hala varmıdır, piyasada satılıyormudur uzun süredir uzak kaldım. 200 dereceyi tahmin etmek zor.
Yardımınız için çok teşekkürler ustam.
~Oliver Cromwell

İsmail Can Dilbilir

• **
  • 53
  • Çok Konuşan.Çok Düşünen.Az Okuyan
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: adana
« Yanıtla #29 : 23 Nisan 2019, 13:32:17 »
ustam örsü delmek baya zor olacaktır diye düşündüm
catlağın uzantısına ve genişliğine bakarak hiç yoktan 10mm matkapla çatlak boyunca ve çatlağın bitişinin 1cm altına  kadar malzeme kaldırmak gerekir diye düşünüyorum.  tabi gerçekten catlaksa

çatlak derinse baya büyük bir kesik atmakta  gerekebilir .kaynak dolgusu için.
bence bir kaynak çatlak tamiri yapan bir iş makinası tamircisine götürmeniz daha faydalı olacaktır . (dediğimm tamirci kova falan değil bildiğiniz arm veya bom kaynatabilen bir yer olmalı bence )
iç kısmı e70** serisi bir dolgu elektrodu ile doldurup .yüzeyi sert dolgu elektrodları  ile doldurmak daha mantıklı gözüktü .bana

tam olarak,ticari  düşünmüyorum  ama lazım olursa bu zor işe girişecekseniz . magmaweld eh360r ve eb248~e7018 elektrodlarından bulunmakta 4x450mm ölçülerde.

100-200 derece civarına tavlamanız  kaynagı daha sağlıklı yapacaktır.

ayrıca sıcaklıgada lazer termometre ile bakabilirsiniz

tabi kişisel tavsiyem hiç kaynak işine girmeyin derim hem riskli hemde pahalı ve zahmetli .
« Son Düzenleme: 23 Nisan 2019, 13:52:44 Gönderen: İsmail Can Dilbilir »
Kimse sizden nefret etmiyorsa, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #30 : 23 Nisan 2019, 14:55:20 »
ustam örsü delmek baya zor olacaktır diye düşündüm
catlağın uzantısına ve genişliğine bakarak hiç yoktan 10mm matkapla çatlak boyunca ve çatlağın bitişinin 1cm altına  kadar malzeme kaldırmak gerekir diye düşünüyorum.  tabi gerçekten catlaksa

çatlak derinse baya büyük bir kesik atmakta  gerekebilir .kaynak dolgusu için.
bence bir kaynak çatlak tamiri yapan bir iş makinası tamircisine götürmeniz daha faydalı olacaktır . (dediğimm tamirci kova falan değil bildiğiniz arm veya bom kaynatabilen bir yer olmalı bence )
iç kısmı e70** serisi bir dolgu elektrodu ile doldurup .yüzeyi sert dolgu elektrodları  ile doldurmak daha mantıklı gözüktü .bana

tam olarak,ticari  düşünmüyorum  ama lazım olursa bu zor işe girişecekseniz . magmaweld eh360r ve eb248~e7018 elektrodlarından bulunmakta 4x450mm ölçülerde.

100-200 derece civarına tavlamanız  kaynagı daha sağlıklı yapacaktır.

ayrıca sıcaklıgada lazer termometre ile bakabilirsiniz

tabi kişisel tavsiyem hiç kaynak işine girmeyin derim hem riskli hemde pahalı ve zahmetli .
Çatlak 202 kilo olan örsün yan tarafında, üst dövme yüzeyinde değil. O yüzden Sefa ustanın söylediği gibi çatlağın ilerlememesi için başlangıcına ve bittiği yerleri deleceğim, kaynak yapmayacağım.
Kaynak yapacağım 2 örs var, bu örslerin yüzeyinde delik ve boşluklar var bunları doldurmam gerekiyor. Sert dolgu elektrodu pahalı olduğu için sıradan bazik elektrot (70xx serisi gibi) kullanarak dolduracağım. Kaynak yapacağım için tavlama yapmak gerektiğini düşünüyorum riskli olsa da. Dediğiniz gibi lazerli sıcaklık ölçer alıp onunla örsün sıcaklığını ölçerek uygun derecelere çıkarmayı düşünüyorum. Yalnız bu 50 ve 75 kiloluk örslerde kaynak zorda olsa yapma durumundayım yüzeyde giderilmesi gereken boşluklar var. Tavsiyeniz için teşekkürler.
~Oliver Cromwell

bullarika

• 59
  • Meslek: gemi makineleri işletme
  • Yer: İSTANBUL/AVCILAR
« Yanıtla #31 : 28 Haziran 2019, 20:04:37 »
Eğer çatlaksa bence kaynak işine hiç girmemek lazım, bu kadar kütleli bir malzemede ön tav yapmadan kaynak yapmak işi daha da içinden çıkılmaz hale sokar. İyice temizledikten sonra, çatlağın başlangıç ve bitiş noktasını belirleyip; bu noktalara birer delik delmek yeterlidir.
Ustam söylediğiniz yöntem daha basit ama örsün üzerindeki bir delik hep beni rahatsız eder :/ 150-200 dereceye ısıtıp yüksek amperde yavaş bir kaynakla doldursam, ardından kaynakları hafifçe çekiçlesem yeniden çatlama riskini epey bir düşüremez miyim?
Delikleri delik olarak bırakmak gerekmiyor sonuç olarak, deliklere bir parça kurşun sıkıştırıp çekiçleyebilirsin, bir süre sonra kurşun kararır zaten. Bu tür kütleli malzemelerdeki çatlakları kaynakla tamir etmek gerektiğinde de zaten çatlağın her iki ucuna delik açılmalı. Ön tavı 200 dereceye lokal olarak çıkarmak çok zor, ki zaten çalışılan malzeme örs. Çekiçleme işlemi karbonca yüksek dökme demir malzemelerde işe yarar ( bunlarda zaten %99 luk nikel içeren elektrotlar kullanılır) çelik malzemede veya dökme çelikte işe yaramaz. Kaynak konusuna Siz karar vereceksiniz, ben olsam denemezdim.

Hangi elektrodu kullanmak gerek ? Bir sürü elektrod var mesela kaynak sonunda 59hrc olanlar gördüm.
Hangisi dolguya hangisi yüzeye kullanılabilir diye ayırsak hangi elektrodları kullanmak gerek ?
Tavsiyeniz için teşekkürler ustam, sizi dinleyeceğim. Yalnız bu çatlağa benzer yarığın çatlak olup olmadığını nasıl anlayacağım?

Safa hocam daha iyi bilir ama çatlak tespiti için spreyler var. Ben 10 yıl kadar önce kullanımına sahit olduğumu hayal meyal hatırlıyorum. Tamiri de çatlak başlangıc ve sonunu catlak derinliğine kadar delmek ve termit benzeri bir tozu kullanarak pasif kaynak yapmak şeklindeydi. Keşke hafızam daha iyi olsaydı.

Aklimda kalan kaynak yapilan bölgenin akkor haline geldiğiydi sanki oksijen kaynağı yapar gibi.

« Yanıtla #32 : 28 Haziran 2019, 23:03:02 »

Tavsiyeniz için teşekkürler ustam, sizi dinleyeceğim. Yalnız bu çatlağa benzer yarığın çatlak olup olmadığını nasıl anlayacağım?

Safa hocam daha iyi bilir ama çatlak tespiti için spreyler var. Ben 10 yıl kadar önce kullanımına sahit olduğumu hayal meyal hatırlıyorum. Tamiri de çatlak başlangıc ve sonunu catlak derinliğine kadar delmek ve termit benzeri bir tozu kullanarak pasif kaynak yapmak şeklindeydi. Keşke hafızam daha iyi olsaydı.

Aklimda kalan kaynak yapilan bölgenin akkor haline geldiğiydi sanki oksijen kaynağı yapar gibi.
Estağfurullah, spreyle yapılan testler endüstride "penetrant testi" diye geçer, geçmişte binlerce kez kullanmışımdır, gözle görülemeyen çatlakları bile görünür hale getirebilen bir test yöntemi. Termit kaynağıyla rayları filan kaynaklarlar ( kalıba alarak) ama örste riskli bir iş olur sanırım  ::).

bullarika

• 59
  • Meslek: gemi makineleri işletme
  • Yer: İSTANBUL/AVCILAR
« Yanıtla #33 : 28 Haziran 2019, 23:55:14 »
Siz söyleyince ismi aklıma geldi yanlis hatırlamıyosam renklerine göre derinliğini de anlıyoduk. Ray kaynağı konusunu da hatırladım seramik benzeri bir kaliba alıp taşıntı engelleniyodu. Benim bahsettiğim gemi ana makinesinin bir parcasıydı yedek parca olarak bulunamadığından ve fason olarak üretilemediğinden dolayı tamir yoluna gidilmisti.

Benim merak ettiğim örs de bulunan çatlağın derinliği yüzeyden büyümesi engellense de derine gitmesi nasıl engellenecek. Bu arada resimleri göremediğim icin farazi konusuyorum. Tahminimce tasinma esnasinda kulaklarinin üzerine düsmüstür.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #34 : 22 Eylül 2019, 20:00:03 »
hayirli olsun Ekin ustam
bu arada bulusamadik gitti bir ara şunu canli göreyim

Ekin Karagöz

• 144
  • Ekin Karagöz
« Yanıtla #35 : 22 Eylül 2019, 20:44:15 »
hayirli olsun Ekin ustam
bu arada bulusamadik gitti bir ara şunu canli göreyim
Sağol Ersin abi, daha usta olmama çok ama çok yol var :) Bu arkadaşı hiç satmak istemiyordum ama malum öğrenciyim imkanlar kısıtlı, Taner Çiçek ustamız da bu örse talipti, iş böyle olunca Taner ustaya gitti örs :D Bir gün Gaziantep'e gidersen görebilirsin örsü :)) Taner usta jilet gibi yapmış zaten.
~Oliver Cromwell