Bıçak Sanatı - Forum

Shinogi Tanto

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Ynt: Shinogi Tanto
« Yanıtla #20 : 16 Şubat 2017, 14:10:40 »
Sefa Hocam ellerinize sağlık.Video konusunda Mehmet Bey 'e katılıyorum.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #21 : 16 Şubat 2017, 17:43:05 »
Ellerine emeğine sağlık sefa ustam,  :2up her şeyi ile muhtesem bir eser olmuş.  :2up :2up :2up :2up :2up
benim cok hosuma gitti cok begendim  :2up

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #22 : 16 Şubat 2017, 18:43:18 »
Harika bir eser ortaya çıkarmışsınız hocam tebrik ederim çok göz alıcı olmuş  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

« Yanıtla #23 : 16 Şubat 2017, 19:39:31 »
Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum, sağolun.

Hocam ellerinize sağlık. insanın baktıkça bakası geliyor.  Size zahmet olmazsa artık bunları yaparken şöyle bir video çekseniz de bizde açıp açıp izlesek. Ben şahsen şöyle profesyonel bir çekimle bir Türk ustanın bir eser çıkarmasını çok istiyorum. Gerçi bizim belgesellerde bile açı kamera asıl gösterilmesi gereken kısımlar okadar kötü ki insan herhalde biz kendimiz hiç yapamayız demiyor değil yani. Zor birşey olsa gerek ama Hocam siz yaparsınız :)

Bu arada Hocam Habaki nasıl yapılmış acaba demekten kendimi alamıyorum çünkü bu kadar paralel cizgiyi bu kadar düz ancak kalıpta yada baskıyla yapılmıştır diyorum ama sonra öyle olsa bile bu sefer onu bükmek eğmek sıkıntı diyorum :) Birde Hocam kaç mm idi acaba kalınlığı.

Belki biraz teknik olacak ama bu habakinin üst kısmı genelde namlu sırtıyla aynı olurken alt kısmı neden hep böyle dışarda oluyor acaba.  Son olarak saya ile tsukanın kalınlıkları aynı omuyor mu hocam yani gelen bir yayın devamı gibi. Bu arada habaki, tsuka, tsuba, saya, seppa bunları nekadar ezberlemeye çalışsamda hem unutuyor hem karıştırıyorum. İnşallah bir hata yapmamışımdır.

Not: Mesela şu beyfendi gibi videolar nezaman çekebiliriz: http://islandblacksmith.ca/

Mehmet öncelikle teşekkür ederim, sağolasın. Sırasıyla yanıt vermeye çalışayım,

video konusunda haklısın, benim de içimden şeylerden birisi ama bu iş biraz profesyonellik gerektiriyor. Doğrusunu istersen bu konuda yapabileceğim tek şey; kafa kamerası edinip işlemleri yaparken bir yandan da kaydetmek ancak bunun da sonrasında kesme biçme montaj işleri var ki o işlere ara vereli çok oldu, şu anki duruma hiç hakim değilim. Bilen birisinden destek almak şart. Bu nedenle basit videoları paylaşabiliyorum ama böyle uzun süreçler sorun. Destek şart.

Habakideki bu deseni yapmak o kadar basit ki  ;) kalın dişli bir eğeyi yanlamasına sürüyorsun, yani iki kolunu öne uzatıp eğeyi bu şekilde tutuyorsun ve bu şekilde desen çıkıyor, önemli olan sağa sola kaçırmamak o zaman hatlar bozuluyor. Öyle kalıp vs yok yani.

Alt kısmı düz de yapılabilir ama nedense ben hep böyle yapıyorum, her iki örnekte var.

Saya ile Tsuka nın kalınlıkları aynı olabilir ama o zaman çok az tolerans kalıyor, kullanım sırasında ( eğer kullanılırsa) yapıştırılan kenarlardan atma olabilir. Ayrıca habakinin kalınlığından dolayı zaten ister istemez saya biraz daha geniş oluyor.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #24 : 16 Şubat 2017, 19:53:40 »
Hocam elin kolun dert görmesin.
Çok muhteşem bir çalışma olmuş.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #25 : 16 Şubat 2017, 20:03:27 »
anladığım kadarıyla; habaki.. namluyla buluşması ve sırttaki hattın sürmesi.. hayran olmamak elde değil Sefa Hocam..

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #26 : 16 Şubat 2017, 20:07:27 »
Ne desem az gelir usta, eline sağlık desem kollarına ayıp olur. Büyüksün vesselam... Nazar değmesin sana.
Aytunç Ayper (itunch)

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #27 : 16 Şubat 2017, 20:07:58 »
Hocam ilk gördüğümde de dediğim gibi gerçekten harika bir hamon var üzerinde.

Sanırım bu tarz tanto , wakizashi ve katanalar daha ziyade edo döneminde meşhur olmuş.Hatta anıtkabire gittiğimde katanaya dikkatlice bakmıştım.Seçilebilen hamonun dışında gördüğüm şey kocaman bir barnak iziydi.Bize fotoğrafını bile çektirmiyorlar ama kılıcın üzerinde parmak izi bırakacak kadar özensizler.
memento audere semper

« Yanıtla #28 : 16 Şubat 2017, 20:56:31 »
Çok çok teşekkür ederim, sağolun varolun, ne diyeceğimi bilemedim  :-[

Selim, bu tür karbon çeliklerinde en yapılmaması gereken şeylerden biri parmak izi, kesinlikle o bölgeyi okside ediyor. Kişiden kişiye değişse de İnsan vücudundaki  ter gerçekten çok asidik olabiliyor.

Efe, Habaki aslında oradaki bakır parça ( üzeri çizgili olan ) nın ismi.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #29 : 17 Şubat 2017, 00:24:22 »
hocam gercekten cok hoş bir calısma olmus elınıze kolunuza  saglık hamon gercekten cok belırgın ve cok hos contrast  olmus ellerınız dert gormesın hocam

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #30 : 17 Şubat 2017, 06:13:02 »
Eline sağlık hocam, çok harika olmuş her ayrıntısı elle yapılan bu tür eserlerin çok ayrı bi yeri ve değeri var.

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #31 : 17 Şubat 2017, 08:18:16 »
Elinize sağlık ustam çok güzel olmuş.👍👍👍
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #32 : 17 Şubat 2017, 08:27:58 »
Sefa hocam elinize sağlık bu işteki hamonu çok beğendim parçalı bulutlu bir havası var,dalgalı deniz gibi  ;) tam olması gerektiği gibi olması gerektiği gibiden daha güzel  :2up

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #33 : 17 Şubat 2017, 09:06:00 »
harika olmuş gerçekten , elleriniz dert görmesin  ???

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #34 : 17 Şubat 2017, 09:19:55 »
Ustam senin bu işlerini çok seviyorum.Bu işleri gördükçe insan dahada güzel işler için çaba sarf ediyor.
Ellerine,kollarına sağlık. :2up

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #35 : 17 Şubat 2017, 09:37:36 »
Mehmet öncelikle teşekkür ederim, sağolasın. Sırasıyla yanıt vermeye çalışayım,

video konusunda haklısın, benim de içimden şeylerden birisi ama bu iş biraz profesyonellik gerektiriyor. Doğrusunu istersen bu konuda yapabileceğim tek şey; kafa kamerası edinip işlemleri yaparken bir yandan da kaydetmek ancak bunun da sonrasında kesme biçme montaj işleri var ki o işlere ara vereli çok oldu, şu anki duruma hiç hakim değilim. Bilen birisinden destek almak şart. Bu nedenle basit videoları paylaşabiliyorum ama böyle uzun süreçler sorun. Destek şart.

Habakideki bu deseni yapmak o kadar basit ki  ;) kalın dişli bir eğeyi yanlamasına sürüyorsun, yani iki kolunu öne uzatıp eğeyi bu şekilde tutuyorsun ve bu şekilde desen çıkıyor, önemli olan sağa sola kaçırmamak o zaman hatlar bozuluyor. Öyle kalıp vs yok yani.

Alt kısmı düz de yapılabilir ama nedense ben hep böyle yapıyorum, her iki örnekte var.

Saya ile Tsuka nın kalınlıkları aynı olabilir ama o zaman çok az tolerans kalıyor, kullanım sırasında ( eğer kullanılırsa) yapıştırılan kenarlardan atma olabilir. Ayrıca habakinin kalınlığından dolayı zaten ister istemez saya biraz daha geniş oluyor.

Hocam habakinin yöntemi çok basit diye açıklamışsınız ancak uygulaması hayli zor açı azcık oynasa desen pert :) Benim Diş eğeleriyle (yivde deniyor) bir deneme yapmak lazım. Bu arada başarısız bir katana denemem olmuştu. Yani başarısız dediğim bazı kısımlarını beğendiğim bazı kısımlarının ise olması gerektiği gibi olmadığı işçilik kısmı değilde daha çok yöntem gibi. Forumda paylaşmadım zannediyorum. Aslında onu koyup yanlışları onun üzerinden konuşmayı çok isterdim. Ben saya ile tsuka nın çizgisinin düz geçtiği modelleri daha  estetik buluyorum ancak dediğiniz gibi sayada yanakların yapışan kısımları çok az oluyor öbür türlü tsuka geniş bırakılsa bu sefer tanto açık haldeyken tsuka çok kalın ve kaba kaçıyor. Yaptığım çalışmadan anladığın bu tarz çalışmaları illaki bir Hoca ve Usta ile beraber çalışmak gerekiyor. Pek yakın zamanda kısmet olacakmış gibi gözükmüyor ancak ilerde işçilik hataları olabilir ancak yöntem ve kural olarak düzgün bir tanto yapmayı çok istiyorum. İnşallah sizde o dönemde müsait olursunuz çünkü soracak çok konu var :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #36 : 17 Şubat 2017, 11:44:39 »
Bende bu çalışmayı bekliyordum. Herşeyi ile olması gerektiği gibi görünüyor bence. Ellerine sağlık Abi :)

« Yanıtla #37 : 17 Şubat 2017, 15:38:18 »
Ayrı ayrı teşekkür ediyorum, sağolun.
Mehmet, Katana yı paylaşmış olsan ve üzerinde konuşmuş olsak gerçekten çok yararlı olur. Bunların hepsi bir kaynak aslında ve gerektiğinde bir başkasının da işine yarayabilir. Eğe ile o desen çok zor değil gerçekten. Bu arada unutmuşum söylemeyi, bakırın kalınlığı 2,5 mm. 3mm kullandığımda çok oldu ama daha aşağı ölçüler riskli, bir çöküntü veya olmaması gereken bir çekiç darbesini gidermek için kimi zaman çok fazla talaş kaldırmak gerekebiliyor, bu nedenle kalınlığın toleranslı olmasında yarar var.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #38 : 18 Şubat 2017, 09:57:47 »
Elinize sağlık üstad.
You lie, we die.

« Yanıtla #39 : 18 Şubat 2017, 19:20:17 »
Çok teşekkürler Ahmet Bey, sağolasın.