Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum, sağolun.
Hocam ellerinize sağlık. insanın baktıkça bakası geliyor. Size zahmet olmazsa artık bunları yaparken şöyle bir video çekseniz de bizde açıp açıp izlesek. Ben şahsen şöyle profesyonel bir çekimle bir Türk ustanın bir eser çıkarmasını çok istiyorum. Gerçi bizim belgesellerde bile açı kamera asıl gösterilmesi gereken kısımlar okadar kötü ki insan herhalde biz kendimiz hiç yapamayız demiyor değil yani. Zor birşey olsa gerek ama Hocam siz yaparsınız
Bu arada Hocam Habaki nasıl yapılmış acaba demekten kendimi alamıyorum çünkü bu kadar paralel cizgiyi bu kadar düz ancak kalıpta yada baskıyla yapılmıştır diyorum ama sonra öyle olsa bile bu sefer onu bükmek eğmek sıkıntı diyorum
Birde Hocam kaç mm idi acaba kalınlığı.
Belki biraz teknik olacak ama bu habakinin üst kısmı genelde namlu sırtıyla aynı olurken alt kısmı neden hep böyle dışarda oluyor acaba. Son olarak saya ile tsukanın kalınlıkları aynı omuyor mu hocam yani gelen bir yayın devamı gibi. Bu arada habaki, tsuka, tsuba, saya, seppa bunları nekadar ezberlemeye çalışsamda hem unutuyor hem karıştırıyorum. İnşallah bir hata yapmamışımdır.
Not: Mesela şu beyfendi gibi videolar nezaman çekebiliriz: http://islandblacksmith.ca/
Mehmet öncelikle teşekkür ederim, sağolasın. Sırasıyla yanıt vermeye çalışayım,
video konusunda haklısın, benim de içimden şeylerden birisi ama bu iş biraz profesyonellik gerektiriyor. Doğrusunu istersen bu konuda yapabileceğim tek şey; kafa kamerası edinip işlemleri yaparken bir yandan da kaydetmek ancak bunun da sonrasında kesme biçme montaj işleri var ki o işlere ara vereli çok oldu, şu anki duruma hiç hakim değilim. Bilen birisinden destek almak şart. Bu nedenle basit videoları paylaşabiliyorum ama böyle uzun süreçler sorun. Destek şart.
Habakideki bu deseni yapmak o kadar basit ki

kalın dişli bir eğeyi yanlamasına sürüyorsun, yani iki kolunu öne uzatıp eğeyi bu şekilde tutuyorsun ve bu şekilde desen çıkıyor, önemli olan sağa sola kaçırmamak o zaman hatlar bozuluyor. Öyle kalıp vs yok yani.
Alt kısmı düz de yapılabilir ama nedense ben hep böyle yapıyorum, her iki örnekte var.
Saya ile Tsuka nın kalınlıkları aynı olabilir ama o zaman çok az tolerans kalıyor, kullanım sırasında ( eğer kullanılırsa) yapıştırılan kenarlardan atma olabilir. Ayrıca habakinin kalınlığından dolayı zaten ister istemez saya biraz daha geniş oluyor.