Bıçak Sanatı - Forum

Saha Bıçağı-2

Saha Bıçağı-2
« : 06 Şubat 2017, 14:56:41 »
Yeni bitirdiğim bir saha bıçağı, biraz detay vereyim; malzeme 80CrV2 karbon çeliği. Üzerindeki karartma izinden de belli olduğu gibi bölgesel sertleştirme var, sadece namlu kısmı sertleştirildi, sap ve kuyruk sert değil. Bu bıçakta asıl önemli nokta kılıf. Açık söylemek gerekirse ben pek beğenmedim ama değişik bir çalışma olduğu için de vazgeçmedim. Kılıfta kullanılan boyalar tamamen doğal. yeşil renk, kurutulmuş ağaç likeni ve ıspanak karışımı. Kahverengi tonlar ise, yeşil ceviz kabuğu bulamadığım için, Çıtlık ( sakız) ağacı talaşının suda bekletilmiş halinden elde edilen boya. Bıçak üzerindeki bir başka detay da kuyruk kısmına sert lehimle birleştirilen karbür çekirdek, bununla her türlü sert malzemeyi veya camı kesip, çizebilirsiniz. Sap mikartası benim eski pantolonlar ve polyester, mikarta sapa yapışık değil istenildiğinde rahatça sökülüp takılabiliyor. Torx başlı vida kullandım ama içime sinmedi vidaların üzerine bir de düz tornavida için ağız açtım.Detaylar bu kadar.
Toplam boy: 230 mm
Namlu: 115 mm
Kalınlık: 4 mm
Genişlik: 31.5 mm
Sap : mikarta
Meneviş:250 derece

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Ynt: Saha Bıçağı-2
« Yanıtla #1 : 06 Şubat 2017, 15:07:22 »
Eline sağlık Sefa Ağabey.Bıçağın formu da, Kuyruktaki ayrıntı da çok kullanışlı olmuş.Ben de sapta bu tip bir cam kesici tasarladım ama daire testerenin ucunu işleyemediğim için   faaliyete geçiremedim.Haddim olmadan bir şey eklemek isterim.Bu bıçağa daha işlevsel bir kılıf olsa daha  iyi olurdu.Eğer izin verirsen seve seve ikinci bir kılıf yapabilirim.
« Son Düzenleme: 06 Şubat 2017, 15:44:24 Gönderen: cem eser »
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #2 : 06 Şubat 2017, 15:21:15 »
Abi bu cok guzell yaa. Masallah
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #3 : 06 Şubat 2017, 15:25:08 »
 ??? ??? acaba yaptığınız bıçakları nasıl kullanmaya kıyıyorsunuz.Bu bıçakları ben yapsam cam fanus içinde muhafaza ederdim galiba  :).elinize sağlık ustam harika olmuş

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #4 : 06 Şubat 2017, 15:26:37 »
Hocam bıçağın rengi modeli sapla bütünlüğü çok iyi olmuş .Kılıfta uyguladığınız boya işlemi çok üretici olmuş  :2up kamuflaj deseni düşünüyordum , çöl ,orman ,Alman ordusunun kullandığı siz önce davranmışsınız harika olmuş ellerinize sağlık

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #5 : 06 Şubat 2017, 15:35:55 »
Çok güzel olmuş elinize sağlık  :2up kılıfta renk katmış maşallah ben çok beğendim  :2up :2up

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #6 : 06 Şubat 2017, 15:55:23 »
Eline sağlık Sefa Hocam yine harika bir çalışma :)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 06 Şubat 2017, 16:00:58 »
Bıçak hakkında ne söylesem eksik. Cam çizici çok çarpıcı bir fikir; eminim birçoğumuza ilham verecektir. Vida başlarına düz tornavida için ağız açmak da yine aynı şekilde hem işlevsellik hem de görsel olarak değer katmış.
Kılıf ise... Çok iddialı olmuş  ^-^
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #8 : 06 Şubat 2017, 16:36:18 »
Elinize sağlık ustam

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 06 Şubat 2017, 16:49:03 »
Eline sağlık ustam.

Sap başında bu şekilde bir karbür parça kullanmak hep yapmak istediğim bir çalışmadır. Sayende işlerliğini görmek için zahmete bile girmeyeceğim. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

İdris GÜRSOY

• 425
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 06 Şubat 2017, 17:09:34 »
Sefa ustam bıçak ve formu harika
Ama micarta daki rengin ve kılıfın rengi  işçiliği renk kombinasyonu fevkalade Ellerinize sağlık.
Bir elime ayı, bir elime de güneşi verseniz yinede davamdan vazgeçmem.
Hz.MUHAMMED (S.A.V)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #11 : 06 Şubat 2017, 17:14:02 »
Bence çok kullanışlı ve güzel bir bıçak, ayrıca her detayında bir dünya işçilik ve bilgi birikimi var.
Karbür çok akıllıca ve çok güzel bir şekilde hayata geçirilmiş bir iş. Kında ki doğal boya olayına ve arkasındaki bilgiye ise bittim.  :2up
Elinize sağlık hocam... ;)

Her şeyin hazırının ve çabuk - hızlı ulaşılanının rağbet gördüğü bir dünyadayız. Bir bıçakta bir dünya işçilik ve bilgi birikimi ile karşılaşınca insan pek çok şeyi sorguluyor.   

zerrinbas

• *
  • 40
  • Meslek: ahşap tasarım
  • Yer: adana
« Yanıtla #12 : 06 Şubat 2017, 17:40:20 »
Elinize emeğinize sağlık ustam.çok güzel olmuş ayrıca kılıf ve sap birbirini çok güzel tamamlamış.üstelik hem atık malzeme hem de doğal boya daha ne olsun

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #13 : 06 Şubat 2017, 18:19:08 »
Sefa Hocam sizin bir eser paylaştığınızı görünce büyük bir heyecanla ve merakla koşturuyorum. Eseriniz çok güzel ve çok kullanışlı olmuş, ellerinize sağlık. Sapını ayrıca beğendim.

Her yönteminizi ve bilginizi de paylaştığınız için size minnettarım.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #14 : 06 Şubat 2017, 18:31:09 »
bu çalışmanız da adeta bir ders.. teşekkür ederiz..

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #15 : 06 Şubat 2017, 18:36:44 »
valla hocam bu bıçak çok güzel olmuş ya formuna renklerine hasta oldum yemin ederim.. Ayrıca bu deri boyaları halt etmiş ya kahvenin tonu çok iyi oturmuş eğer atma yapmazsa tamamdır yani.. bıçağın rengine gelince çok canlı bi rengi var hocam ya bunun nitrik asitte kararttınız sanırım nekadar bekletiyosunuz ve asitten çıktıktan sonra böyle kalması icin bi işlem yapıyomusunuz ? 

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #16 : 06 Şubat 2017, 18:39:22 »
Hocam bu Harika  :2up ozenmediginizi belirtmişsiniz ama benim ozendiklerimden bile on kat daha güzel olmuş. Ustalık bambaşka birşey, buna bir kez daha canlı şahit oldum sayenizde. Hem işlevsellik hem estetik... hepsi bir arada. Ayrıca kılıf da ayrı bir güzel olmuş ellerinize emeğinize sağlık üstadım  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

selcukozz

• *
  • 10
  • Yer: ankara
« Yanıtla #17 : 06 Şubat 2017, 19:16:46 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş, sapta ki karbür ucu gerçekten orjinal bir fikir olmuş, karbür ucunun nasıl temin edilebilir ve nasıl lehimleme yapıldığıyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim.

« Yanıtla #18 : 06 Şubat 2017, 19:24:09 »
Eline sağlık Sefa Ağabey.Bıçağın formu da, Kuyruktaki ayrıntı da çok kullanışlı olmuş.Ben de sapta bu tip bir cam kesici tasarladım ama daire testerenin ucunu işleyemediğim için   faaliyete geçiremedim.Haddim olmadan bir şey eklemek isterim.Bu bıçağa daha işlevsel bir kılıf olsa daha  iyi olurdu.Eğer izin verirsen seve seve ikinci bir kılıf yapabilirim.
Teklifin için çok teşekkürler Cem, sağolasın. Madem yaptık kılıfı bu olsun  ;) . Karbür ucu işlemek için zımpara taşları var ama spirale takılmış elmas granit kesicilerle de işlenebilir.

Abi bu cok guzell yaa. Masallah
Aydın teşekkürler.

??? ??? acaba yaptığınız bıçakları nasıl kullanmaya kıyıyorsunuz.Bu bıçakları ben yapsam cam fanus içinde muhafaza ederdim galiba  :).elinize sağlık ustam harika olmuş

Sağolasın Hüseyin, artık kullanıcısının bileceği iş  ;)

Hocam bıçağın rengi modeli sapla bütünlüğü çok iyi olmuş .Kılıfta uyguladığınız boya işlemi çok üretici olmuş  :2up kamuflaj deseni düşünüyordum , çöl ,orman ,Alman ordusunun kullandığı siz önce davranmışsınız harika olmuş ellerinize sağlık
Sağol Armağan, valla farkındayım bu kamuflaj olmadı ama Senden görsek bayılırız eminim.

Çok güzel olmuş elinize sağlık  :2up kılıfta renk katmış maşallah ben çok beğendim  :2up :2up
Çok teşekkürler sağolasın.

Eline sağlık Sefa Hocam yine harika bir çalışma :)
Sağolasın Tarık.

Bıçak hakkında ne söylesem eksik. Cam çizici çok çarpıcı bir fikir; eminim birçoğumuza ilham verecektir. Vida başlarına düz tornavida için ağız açmak da yine aynı şekilde hem işlevsellik hem de görsel olarak değer katmış.
Kılıf ise... Çok iddialı olmuş  ^-^
Kılıf değil mi  ::) farkındayım  ;) teşekkürler.
Elinize sağlık ustam
Teşekkürler.

Eline sağlık ustam.

Sap başında bu şekilde bir karbür parça kullanmak hep yapmak istediğim bir çalışmadır. Sayende işlerliğini görmek için zahmete bile girmeyeceğim. :)
Sağol Ustam, bakalım göreceğiz hep beraber, benim de deneyimim yoktu.

Sefa ustam bıçak ve formu harika
Ama micarta daki rengin ve kılıfın rengi  işçiliği renk kombinasyonu fevkalade Ellerinize sağlık.
Valla biraz daha söylenirse kılıfı sevmeye başlayacağım  ^-^ Sağolasın.

Bence çok kullanışlı ve güzel bir bıçak, ayrıca her detayında bir dünya işçilik ve bilgi birikimi var.
Karbür çok akıllıca ve çok güzel bir şekilde hayata geçirilmiş bir iş. Kında ki doğal boya olayına ve arkasındaki bilgiye ise bittim.  :2up
Elinize sağlık hocam... ;)

Her şeyin hazırının ve çabuk - hızlı ulaşılanının rağbet gördüğü bir dünyadayız. Bir bıçakta bir dünya işçilik ve bilgi birikimi ile karşılaşınca insan pek çok şeyi sorguluyor.   
Sağol Gökhan ustam, ne güzel şeyler söylemişsin, tüketim dünyasıyla ilgili aynı fikirdeyim.

Elinize emeğinize sağlık ustam.çok güzel olmuş ayrıca kılıf ve sap birbirini çok güzel tamamlamış.üstelik hem atık malzeme hem de doğal boya daha ne olsun
Çok teşekkür ederim, atık malzemeleri değerlendirmek acayip hoşuma gidiyor. Sizin kutular da gözümüzden kaçıyor sanmayın  ;)

Sefa Hocam sizin bir eser paylaştığınızı görünce büyük bir heyecanla ve merakla koşturuyorum. Eseriniz çok güzel ve çok kullanışlı olmuş, ellerinize sağlık. Sapını ayrıca beğendim.

Her yönteminizi ve bilginizi de paylaştığınız için size minnettarım.
Çok teşekkürler Bora, elimizden geldiğince bilgiyi saklamamaya özen gösteriyoruz ( veya göstermeliyiz).
bu çalışmanız da adeta bir ders.. teşekkür ederiz..
Çok teşekkürler, sağolasın.
valla hocam bu bıçak çok güzel olmuş ya formuna renklerine hasta oldum yemin ederim.. Ayrıca bu deri boyaları halt etmiş ya kahvenin tonu çok iyi oturmuş eğer atma yapmazsa tamamdır yani.. bıçağın rengine gelince çok canlı bi rengi var hocam ya bunun nitrik asitte kararttınız sanırım nekadar bekletiyosunuz ve asitten çıktıktan sonra böyle kalması icin bi işlem yapıyomusunuz ? 
Sağolasın Erdoğan, doğal boyalar sentetiklerden daha dayanıklı ve kesinlikle atmaz çünkü deriye sıvı olarak nüfuz ediyor. Evet nitrik asitle karartma, % 8 lik nitrik asit kullandım. Yüzey iyice yağdan arındırıldıktan sonra 3-5 sn nitrik asit ardından suyla durulama ve yüzeyi silme işlemi ve bu işlemi on kere tekrar. Yüzey istenilen siyahlığı alınca yüzeye camsil püskürtülüyor ve siliniyor. En son ince bir yağla yağlanıyor ve tekrar siliniyor. İşlem bu.

Hocam bu Harika  :2up ozenmediginizi belirtmişsiniz ama benim ozendiklerimden bile on kat daha güzel olmuş. Ustalık bambaşka birşey, buna bir kez daha canlı şahit oldum sayenizde. Hem işlevsellik hem estetik... hepsi bir arada. Ayrıca kılıf da ayrı bir güzel olmuş ellerinize emeğinize sağlık üstadım  :2up
Sağolasın Yunus, aslında bu bıçağa özendim valla  ;) çok teşekkürler.

Elinize sağlık çok güzel olmuş, sapta ki karbür ucu gerçekten orjinal bir fikir olmuş, karbür ucunun nasıl temin edilebilir ve nasıl lehimleme yapıldığıyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim.

Buradaki karbür çekirdek, ağaç kesme testerelerinden çıkardığım karbürlerden. Atmayıp saklamıştım, bir testereden bir dünya çıkıyor. Yuvası açıldıktan sonra gümüş kaynağı da denilen sert lehimlemeyle yerine sabitleniyor. Sert lehimleme yazarsanız forumda çok konuşmuştuk zamanında. Çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: 06 Şubat 2017, 19:56:39 Gönderen: sefaçabuk »

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #19 : 06 Şubat 2017, 20:55:57 »
sefa hocam ellerine emeklerine  saglik muhtesem bir iscilik olmus
ben cok begendim  :2up :2up :2up :2up :2up