Benim kullandığım sabit devirli, kasnak doğrudan motora bağlı, trifaze, 0.75Kw, 1450 dev/dak bir motor. Kaba zımparada ağaç zımparalıyor ama sert ağaçlarda ve ince kum zımparalarda ağacın su yoluna dik çalışmalarda ağacı yakıyor. Metallerde sonuç yeterli ve iyi. Zımpara ölçüleri çevrenin ölçüsü olarak anılıyor. Makinada 1900-2700 mm arası her ölçüde zımparayı kullanmak mümkün ( hatta daha daha uzunları bile küçük bir modifiyeyle mümkün) Monofaze bir motor olsaydı 0.75Kw yetrmiydi bilmem ama sanmıyorum. Fotoğrafları ektedir.
sefa hocam,zımpara dönerken ağacın sert olması yada olmaması farketmiyor aslında siz ahşabı zımpara üzerine çokça baskı uygulayarak bastırarak zımpara yapmaya çalışırsanız tüm zımparalarda ahşaptan yanık kokusu duyarsınız, önemli olan ahşabı işlerken zımparaya aşırı baskı ile bastırmamaktır, işin bir an evvel olmasını istiyorsanız iş başka ama,bıçak sapı ve eğer üzerine kın yapmayı düşündüğünüz taktirde,mengenede kabasını törpü iskarpela ile halledip incesine geçmeden önce 80 numara zımpara kullanmanız sizin işinizi kolaylaştıracaktır.ahşap çok sert ve üzerinde zımpara izi var ve siz onu yok etmek istiyosanız,kırık cam ile ahşap üzerine bastırarak sıvama yapılması ile cam sap üzerindeki pürüzü alacak ve yüzey kaygan bir hale gelecektir. ben bu işlemden sonra sırası ile 180- 220- ve on son 400 numara zımpara ile sap yüzeyini cam gibi kaygan hale getiriyorum.gerçi ben profesyonel anlamda değilde hobi amaçlı canım sıkıldıkça yapıyorum bu işle uğraştığım zaman ne stres kalıyor nede birşey düşünüyorum aslında sigara içenler yada kahvede oyun oynayanlar için bir şeyle meşgul olmaları bakımından en güzel uğraş bu şekilde işler olsa gerek,benim şerit zımpara makinam yok ama,hurdacıdan aldığım motora tornada diş açtırıp büyük bir taş monte ettim taş yan olarak çalışıyor.yan çalışmasının faydası ise taşın ön tarafına 80 numara zımparayı yuvarlak şekilde kesip ortasından mile göre ölçüp ,deldikten sonra monteledim.bıçak zıparalaması yüzey temizliği ve ağız açılması çok kolay olmakta yani kaba işlemin tamamını kısa sürede hallediyorum ama ince iş ve sap - kın yapımının süslemeleri ahşap üzerine çizdiğim desenlerin selilozik dolgu verniği ve mat yada parlak verniklemede kaybolmaması içinde rotring rapido kalemlerini aynı zamanda mürekkeplerini kulanıyorum.hiçbir şekilde bozulma olmuyo,renk desenleri yapacaksam vernikden etkilenmeyen fosforlu kalemlerin bir değişiği 1 milyoncularda var kalın isbirto kalemler onlarda aynı işi görüyo.bir süredir sitenizden takip ediyorum arkadaşları çok önemli bilgiler paylaşmışlar, düşünüyorumda mesela çakısı ve bışağı ile meşhur olan yerler tosya ,cide, sürmene, yatağan, bursa gibi yerlerdeki üniversitelerde bıçakçılık ve kesici aletler diye birer bölüm açılsa hobi maksatlıda olsa insanlara birşeyler öğretilse ne güzel olurdu, orada sizleride öğretim üyesi yapmak varya hayal bile olsa insana mutluluk veriyor, eylem abi, taner abi, sefa abi, istanbuldan emin albayrak, samsundan kılıf ustası murat ercüment köroğlu ,öğretim üyesi olsalar dünyanın ilk bıçakçılık üniversitesi ne güzel olurdu. tabi benimkisi hayal işin parasal boyutunu düşününce oda bizde yok. hayırlısı bakalım, sevgiyle kalın arkadaşlar. birol aslan