Bıçak Sanatı - Forum

440C ısıl işlem hüsran ve sorular

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: 440C ısıl işlem hüsran ve sorular
« Yanıtla #20 : 22 Kasım 2016, 19:00:53 »
Onur bey en önemli adımı atmışsınız. Bence bu çok büyük bir doğru. En azından ısıl işlem için elinizi taşın altına sokmuşsunuz. Bıçak yapıyorum diye gönül rahatlığıtla söyleyebilmek için kişinin her adımı mümkün olduğunca kendisinin yapması, alt yüklenici yönetimi yaparmışçasına farklı adımları dışarıya fason yaptırmaktan olabildiğince uzak olması önemli.

Sizin durumunuz için gördüğüm şu ki işin nasıl doğru yapılacağının yolunu göstermek, başkasının tarif ettiği sürecin hatasını anlamaktan daha zormuş. Sanırım o nedenle yorumlar fazla gelmiyor.

Öncelikle bakılacak iki şey olduğunu gördüm:

*** Oksijen problemi: Ocağınızın içindeki ortamın oksijen dengesini sağlama konusunda çalışın derim. Ortamın doğru olması size iptidai bir zarfın verebileceğinden daha iyi bir ortam verebilir. Ocağa koyduğunuz çıplak bir çelik parça üzerinde , kağıt yada pul gibi yüzey kusurları oluşuyorsa, alevin tümü ocak içinde yanıyorsa oksijen fazla demektir. Oksijeni kıstığınızda bu tufal oluşumu olmamalı, alevin bir kısmı dışardaki oksijene kavuşunca yanabilmeli... Bunlar çok hassas anlatımlar değil ama hızlıca bunları görmek işinize yarayabilir. Ha bir de eğer gaz içerde oksijenin hepsini bitirecek şekilde yanıyorsa alevin rengi de değişiyor. Oksijeni kısarak alevin renginin değişimini gözleyin. Eğer oksijeni iyice fazla kısarsanız isli, ucu sarı olan alevler dahi görebilirsiniz.

*** Doğru sıcaklığa çıkma ve kararlılık problemi: Ocağın içindeki renkleri takip etmek çıplak bir bıçak için zaten zor iken bir de farklı bir malzemeye sarılmış, kaplanmış bir namluda iş daha sıkıntılı olacaktır.
* Ocak içindeki sıcaklığın her noktada olabildiğince dengeli olduğunu bir gözleyin derim. Ocağa aynı anda farklı yerlere koyduğunuz birbirinin eşi olan parçaların tav renklerinin değişimini takip edin.
* Bu testten sonra ocağa hem bıçağınızı (bir şeye sarılı yada kaplı olan....) hem de çıplak bir başka metal parçasını koyup bu çıplak olanın rengini takip edin ama bıçağınızın sıcaklığının daha yavaş artacağını unutmayın.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #21 : 22 Kasım 2016, 19:06:55 »
Sormamda sakıncası yoksa ısıl işlem için ne kadarlık bir ücret talep ettiler? Bana da yakın bir zamanda lazım olacağı için soruyorum?  ::)

yılmaz.kerim

• 58
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #22 : 22 Kasım 2016, 19:31:00 »
Sormamda sakıncası yoksa ısıl işlem için ne kadarlık bir ücret talep ettiler? Bana da yakın bir zamanda lazım olacağı için soruyorum?  ::)

Ben birkaç kişiye sordum 25 cmye kadar 15 dediler hal öyle olunca 20tl lik kömür alayım kendim bari vereyim suyunu dedim bende... :)

borakent

• 527
« Yanıtla #23 : 22 Kasım 2016, 19:47:19 »
Mehmetmarangozdan zamanında aldığım 440C profilden çakı yapmaya niyetlendim profili çıkardım ama ısıl işlem için danıştığımda meblağlar yüksek gelince bende yapabileceğimi düşünüp işe giriştim.

Ben birkaç kişiye sordum 25 cmye kadar 15 dediler hal öyle olunca 20tl lik kömür alayım kendim bari vereyim suyunu dedim bende... :)

Onur Bey böyle deyince benim aklımda çok daha yüksek meblağlar uçuştu. Acaba siz karbon çelik için mi fiyat aldınız? Belki paslanmazlarda durum farklıdır. Bilemedim  :)

yılmaz.kerim

• 58
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #24 : 22 Kasım 2016, 19:55:03 »
Mehmetmarangozdan zamanında aldığım 440C profilden çakı yapmaya niyetlendim profili çıkardım ama ısıl işlem için danıştığımda meblağlar yüksek gelince bende yapabileceğimi düşünüp işe giriştim.

Onur Bey böyle deyince benim aklımda çok daha yüksek meblağlar uçuştu. Acaba siz karbon çelik için mi fiyat aldınız? Belki paslanmazlarda durum farklıdır. Bilemedim  :)
Paslanmaz yada karbon arasında fark yokmuş,aslında onur beyede bir yönden hak vermek lazım,kendi adıma konuşayım elimde 4parça var bunlar kargo dahil 80-90 ı rahatlıkla bulacak ki karbona kendimizde su verebiliriz hem bu işi öğrenmek açısından hemde cebimiz açısından kendimizin uğraşması daha mantıklı haa tabi paslamazlarda iş değişiyor...  :)

borakent

• 527
« Yanıtla #25 : 22 Kasım 2016, 20:01:04 »

[/quote]
Paslanmaz yada karbon arasında fark yokmuş,aslında onur beyede bir yönden hak vermek lazım,kendi adıma konuşayım elimde 4parça var bunlar kargo dahil 80-90 ı rahatlıkla bulacak ki karbona kendimizde su verebiliriz hem bu işi öğrenmek açısından hemde cebimiz açısından kendimizin uğraşması daha mantıklı haa tabi paslamazlarda iş değişiyor...  :)
[/quote]

Anladım. Haklısınız Eylem Usta'nın da yukarıda dediği gibi en güzeli işin her aşamasında olmak aslında. Teşekkürler bilgilendirme için. :)

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #26 : 22 Kasım 2016, 22:44:11 »
Onur bey en önemli adımı atmışsınız. Bence bu çok büyük bir doğru. En azından ısıl işlem için elinizi taşın altına sokmuşsunuz. Bıçak yapıyorum diye gönül rahatlığıtla söyleyebilmek için kişinin her adımı mümkün olduğunca kendisinin yapması, alt yüklenici yönetimi yaparmışçasına farklı adımları dışarıya fason yaptırmaktan olabildiğince uzak olması önemli.

Sizin durumunuz için gördüğüm şu ki işin nasıl doğru yapılacağının yolunu göstermek, başkasının tarif ettiği sürecin hatasını anlamaktan daha zormuş. Sanırım o nedenle yorumlar fazla gelmiyor.

Öncelikle bakılacak iki şey olduğunu gördüm:

*** Oksijen problemi: Ocağınızın içindeki ortamın oksijen dengesini sağlama konusunda çalışın derim. Ortamın doğru olması size iptidai bir zarfın verebileceğinden daha iyi bir ortam verebilir. Ocağa koyduğunuz çıplak bir çelik parça üzerinde , kağıt yada pul gibi yüzey kusurları oluşuyorsa, alevin tümü ocak içinde yanıyorsa oksijen fazla demektir. Oksijeni kıstığınızda bu tufal oluşumu olmamalı, alevin bir kısmı dışardaki oksijene kavuşunca yanabilmeli... Bunlar çok hassas anlatımlar değil ama hızlıca bunları görmek işinize yarayabilir. Ha bir de eğer gaz içerde oksijenin hepsini bitirecek şekilde yanıyorsa alevin rengi de değişiyor. Oksijeni kısarak alevin renginin değişimini gözleyin. Eğer oksijeni iyice fazla kısarsanız isli, ucu sarı olan alevler dahi görebilirsiniz.

*** Doğru sıcaklığa çıkma ve kararlılık problemi: Ocağın içindeki renkleri takip etmek çıplak bir bıçak için zaten zor iken bir de farklı bir malzemeye sarılmış, kaplanmış bir namluda iş daha sıkıntılı olacaktır.
* Ocak içindeki sıcaklığın her noktada olabildiğince dengeli olduğunu bir gözleyin derim. Ocağa aynı anda farklı yerlere koyduğunuz birbirinin eşi olan parçaların tav renklerinin değişimini takip edin.
* Bu testten sonra ocağa hem bıçağınızı (bir şeye sarılı yada kaplı olan....) hem de çıplak bir başka metal parçasını koyup bu çıplak olanın rengini takip edin ama bıçağınızın sıcaklığının daha yavaş artacağını unutmayın.

Eylem bey değerli yorumlarınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Karbon çelikleri için aslında tufal oluşumunu eğer demleme sürenin fazla kaçırmazsam epey düşürdüm. Şalomanın hava deliklerini dışarda bırakıp ucunu ocağa sokunca oksijen girer girmez yanıyor içerde oksijen pek kalmıyor diye yorumluyorum kendimce. Ama söz konusu paslanmaz olunca nerde hata yaptığımı anlamak istiyorum tam olarak, yani hava almasını bence engelledim 20 dk boyunca bence 3 aşağı 5 yukarı sabit ısıda tuttum  (hadi 50 aşağı 50 yukarı olsun :)) yağda soğuttum ama neden sertleşmedi bu arkadaş, mükemmel bir performans beklemiyorum ama sertleşmemiş olması ne ifade ediyorum onu anlamaya çalışıyorum. Test parçası olayını deneyeceğim, ocağımın gözünü zaten çok küçük bıraktığımdan (çünkü şimdilik çakı yapmaya heves ettim) ocağın içinde sıcaklık dağılımının çok değişkenlik göstereceğini pek sanmıyorum ama tav rengini takip etmek için süper fikir. Bir de benim ocağım şimdilik gayet basit küçük tüp+şaloma dan ibaret olduğundan içeriye oksijen verme ya da azaltma şansım yok. Aklıma sadece eğer yeteri ısıya çıkamadıysam diye kömür koymak geliyor sadece.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #27 : 22 Kasım 2016, 22:51:11 »

Ya net bir fiyat almadım ama şöyle oldu Bursa'da Özgür abi Böhlere göndeririz dedi, belirli bir kilogramın üstünde verirsem kg fiyatı 8 TL imiş ama benim ufacık tefecik çakılarım için doğal olarak fırın çalıştırınca 25 TL- 50 TL arası tutar bunun gidip gelmesi ya da kargoyla gidip gelmesi falan yani 2-3 tane parça versem belki 70-80 TL yi geçecek fiyat ve bunun beklemesi falan var ve en güzel bölümü benim ellerimde olmamış olacak. Yani tek derdim bir tane süper işlem görmüş 440C çakım olsun olsaydı verirdim giderdi ama ben beğendiğim modelde bıçaklardan istediğim kadar yapmak ve her anında emeğim olmasını istiyorum
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2016, 22:56:34 Gönderen: onurtskrn »

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #28 : 22 Kasım 2016, 22:54:54 »

[/quote]

Anladım. Haklısınız Eylem Usta'nın da yukarıda dediği gibi en güzeli işin her aşamasında olmak aslında. Teşekkürler bilgilendirme için. :)
[/quote]

Karbon çeliği olsaydı zaten ısıl işlemi mükemmel olmasa da yapabileceğimi düşünüyorum buradan okuduklarım kendi edindiğim tecrebelerim sayesinde  ama paslanmaz olunca elimden geleni yaptım sonuçta en azında paslansa da yani kromun çeliğin içinde dağılmasını becerememiş olsamda sertleşmesini beklerdim ama olmadı ona şaşkınım ama pes etmek yok tabi denemelere devam.

borakent

• 527
« Yanıtla #29 : 22 Kasım 2016, 23:37:40 »

Karbon çeliği olsaydı zaten ısıl işlemi mükemmel olmasa da yapabileceğimi düşünüyorum buradan okuduklarım kendi edindiğim tecrebelerim sayesinde  ama paslanmaz olunca elimden geleni yaptım sonuçta en azında paslansa da yani kromun çeliğin içinde dağılmasını becerememiş olsamda sertleşmesini beklerdim ama olmadı ona şaşkınım ama pes etmek yok tabi denemelere devam.

Anladım maliyetli oluyormuş gerçekten.  Geçmiş olsun, yine de elinize sağlık. En azından hatanın nerede olduğunu bilememek gibi kötü bir durum içine düşmemişsiniz. Çok büyük bir avantaj bu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #30 : 22 Kasım 2016, 23:45:41 »
...  Şalomanın hava deliklerini dışarda bırakıp ucunu ocağa sokunca oksijen girer girmez yanıyor içerde oksijen pek kalmıyor diye yorumluyorum kendimce.  ...
Zaten şalümonun hava girişi illa ki dışarda kalacak. Ancak bu girişleri ayarlı bir şekilde kısmanın yolunu bulmalı ve denemelisiniz. Gaz, hızıyla havayı arkasından çeker, bu çekilen hava ocağın içine giren havadır ve gazın basıncı sayesinde yanma için gerekenden de fazlası ocağa girer.

... ocağımın gözünü zaten çok küçük bıraktığımdan (çünkü şimdilik çakı yapmaya heves ettim) ocağın içinde sıcaklık dağılımının çok değişkenlik göstereceğini pek sanmıyorum  ...
Dar bir ocak sıcaklık dağılımı için aksinden daha avantajlı değildir, hatta daha kötüdür.

... ama sertleşmemiş olması ne ifade ediyorum onu anlamaya çalışıyorum. ...
Sertleşmiş ki kırılmış. Ama ne kadar doğru bir sıcaklıkta su verilmiş, ne kadar doğru bir sıcaklıkta temperlenmiş?

Dokümanın yalancısıyım, daha fazla kaynağa bakıp karşılaştırmadım, bu da ana fikir için yeterli: 1050 değil de 30 derece fazlasında tavlayıp da su verdiyseniz sertliğin ne kadar düşeceğini, ideal olan 200 derecede değil de 250 derecede menevişlediğiniz zaman sertliğin yine ne kadar düşeceğine bir bakınız. (Doküman 20 dereceyi tavsiye etmiş.)

Kaynak: http://www.ugitech.com/uploads/ugitransfer/docs/GED_1980.pdf
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2016, 23:49:09 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #31 : 23 Kasım 2016, 00:10:58 »
Tablodaki 4116N içeriğinde azot olan 1.4116nın biraz değişik versiyonu.

http://www.lucefin.com/wp-content/files_mf/1.4116en.pdf
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2016, 00:28:50 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #32 : 23 Kasım 2016, 00:24:41 »
...  Şalomanın hava deliklerini dışarda bırakıp ucunu ocağa sokunca oksijen girer girmez yanıyor içerde oksijen pek kalmıyor diye yorumluyorum kendimce.  ...
Zaten şalümonun hava girişi illa ki dışarda kalacak. Ancak bu girişleri ayarlı bir şekilde kısmanın yolunu bulmalı ve denemelisiniz. Gaz, hızıyla havayı arkasından çeker, bu çekilen hava ocağın içine giren havadır ve gazın basıncı sayesinde yanma için gerekenden de fazlası ocağa girer.

... ocağımın gözünü zaten çok küçük bıraktığımdan (çünkü şimdilik çakı yapmaya heves ettim) ocağın içinde sıcaklık dağılımının çok değişkenlik göstereceğini pek sanmıyorum  ...
Dar bir ocak sıcaklık dağılımı için aksinden daha avantajlı değildir, hatta daha kötüdür.

... ama sertleşmemiş olması ne ifade ediyorum onu anlamaya çalışıyorum. ...
Sertleşmiş ki kırılmış. Ama ne kadar doğru bir sıcaklıkta su verilmiş, ne kadar doğru bir sıcaklıkta temperlenmiş?

Dokümanın yalancısıyım, daha fazla kaynağa bakıp karşılaştırmadım, bu da ana fikir için yeterli: 1050 değil de 30 derece fazlasında tavlayıp da su verdiyseniz sertliğin ne kadar düşeceğini, ideal olan 200 derecede değil de 250 derecede menevişlediğiniz zaman sertliğin yine ne kadar düşeceğine bir bakınız. (Doküman 20 dereceyi tavsiye etmiş.)

Kaynak: http://www.ugitech.com/uploads/ugitransfer/docs/GED_1980.pdf

Valla her satırda aydınlandım dersem yalan olmaz gerçekten, şu an taşlar yerine oturdu. Ben ısıl işlem grafiğinin sağ tarafına nasıl olsa çıkamam o sıcaklıklara diye hiç dikkat etmemiştim :) Şalümonun hava girişlerine bir çeşit valf görevi görecek bir şeyler düşünüp tasarlayayım zaten sesten anlaşılıyor hava emişinin ne kadar kuvvetli olduğu falan. Çok teşekkür ederim, bence ben ve benim gibiler için çok kıymetli bir başlık oldu.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 23 Kasım 2016, 00:35:39 »
Ooo evet, N'li olanda önemli farklar var:  Su verme 1050C değil 990C, Menevişleme sıcalıklarında da farklar var. Yine de su verme ile ilgili dikkat çekmek istediğim husus varlığını sürdürür. Su verme sıcaklığından sapmanız sertliği dramatik bir şekilde düşürecektir. Ki bu çeliğin verebildiği sertlik daha azmış.

Menevişlemede ise 200 derecelerden sonra bir yerden itibaren tokluğun da düşeceğini ve 450C'ye kadar olan bir aralığın kaçınılması gereken bir aralık olduğunu, temperleme sıcaklığını dikkatlice seçmek gerektiğini söylemek gerek. Bu kaçınılacak temperleme aralığında hem daha yumuşak hem de daha düşük toklukta bir bıçağınız olacaktır.

Neyse, böyle fazla detayda boğulmamak için, böyle bir ocakta su vermek için karbon çelik çok daha fazla umut vaadediyor diye asıl tahlili yapmalı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #34 : 23 Kasım 2016, 02:07:35 »
Cok gecmis olsun oncelikle. Ama bu bence bi kayip degil guzel bir tecrube. Ve pesini birakmaz iseniz basarili olacaginizi gosteren bir adim. Bicagin kirik ucuna bakinca; acaba ocakta en sicak olan alevin ilk vurdugu bolgeye konularak islem yapildi da gerekenden fazla mi isindi diye dusundum. Ustalarimiz bu konuda yorum yapacaktir illa ama benim gorusum kirik bolge ye bakarak tane buyumesi olusmus gibi duruyor. Ocak icindeki isiyi 5  6 dolara ebaydan alacaginiz bi termokulp seti ile amator bi ocak icin cozebilirsiniz. Ayrica ocak icindeki oksijen miktarini ocagin sekli, şalomenin konumu ve ocak icine ne kadar girecegi gibi detaylarla ayarlayabilirsiniz. Oksijen temasi kesilmis ortam demek illa vakumlu firin demek degil. Bircok usta gaz ile calisan ocaklarda bicagi bir kilif icine koymadan bunu yapabiliyor. Biz neden yapamayalim. Son olarak ocak icinde homojen bir isinma saglamak icin ocagin sekli capi vs ile epeyce ugrasmak ve termokupl probunu ocak icinde bicak ile en yakin noktaya koymak faydali olacaktir. Bence bu isi basarmya sadece bi adim uzaksiniz. Kolay gelsin. Bu arada bunlar bi amatorun gorusleridir size dusen deneyip olurmu olmaz mi gormek.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #35 : 23 Kasım 2016, 09:28:17 »
Mehmet bey öncelikle teşekkür ediyorum yorumlarınız ve tecrübelerini paylaştığınız için. Bu forumun en çok bu güzelliğini seviyorum, kimse ''bilgi cimriliği'' yapmıyor ve bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanan insanlardan oluşuyor diye düşünüyorum. Bıçağın ucu yamulduğunda fena hayallerim yıkılmıştı, şu an yapabileceğime dair inancım bir kat arttı gerçekten. Tespitiniz doğru fotograflarda göründüğü üzere bıçağı tamda şalomanın ucunun vurduğu yere koymuştum, benim kafamda o sıcaklıklara çıkamam vardı hep, hiç aklıma aşırı ısıtılma sorunu gelmedi. Bu termokupl olayı güzel iyi ucuz ama o sensörden gelen bilgiyi okumak için gereken cihazı bir türlü bulamadım o pahalı bir şey mi peki?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #36 : 23 Kasım 2016, 10:26:23 »
Öncelikle geçmiş olsun, bir deyim vardır " koy cebine ". Bizler cebimize koyduklarımız sayesinde bir şeyler öğreniyoruz, aslında her bilgi birilerinin zamanında cebine koydukları sayesinde bize ulaşmış oluyor ya çok ta felsefe yapmayalım. ;)

Soğuma hızı da önemli bir faktör. Yani o tenekenin içindeki malzeme ne kadar sağlıklı bir şekilde soğudu ve sertleşti kestirmek güç. :(

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #37 : 23 Kasım 2016, 10:35:45 »
Ufak bi arastirma ile bir kac link buldum. Dedigim gibi amator urunler ama isinizi gorebilir diye dusunuyorum.
http://www.ebay.co.uk/itm/161750556890
http://www.ebay.ca/itm/272260009324
Daha ucuz yada pahali olanlarida secebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken calisma sicakliklarinin 1200 c° yeulasan modeller olmasi. Birde bu modellerde probun ucunda koruma yok. Uc kismini 10cm kadar paslanmaz bi boruya gecirip ucunu ezerek kapatirsaniz daha zun dayanir. Ya da bu na ek olark alttaki gibi bir probe de edinebilirsiniz
http://www.ebay.ca/itm/111519913899
Biraz arastirarak en uygun olanini secebilirsiniz. Kolay gelsin
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #38 : 23 Kasım 2016, 10:43:27 »
Onur Bey Yılmaz bıçak videosunda 4116 yı ocakta kömürün içinde limon sarısına gelinceye kadar ısıtıyor ve hiçbir terslik yaşamıyor. Kafam karışıyor benimde

Sertleştime tav rengine bir uyarı yazayım:

Limon sarısı sertleştirme tavı değildir o tavda ancak dövme işlemi yapılır.

Sertleştime tav rengi tanımlanırken "kiraz kırmızısı" denir.

Tabidir ki bu tav rengi az da olsa çeliğincinsine göre değişkenlik gösterir.

Limon sarısında sertleştirme yaparsanız o iş kırılır.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #39 : 23 Kasım 2016, 10:47:24 »
Ayrıca 1000 derece gibi bir sıcaklığa çıktı iseniz o teneke zarf nasıl oldu da yanmadı, bunu de merak etmiyor değilim   O:-)

Tenekede bir adi karbonlu demir ürünü olduğuna göre 1000 derecede uygun tavlanınca yanmaz, ancak dışındaki  koruma tabakası olan kalay yanar.