Bıçak Sanatı - Forum

440C ısıl işlem hüsran ve sorular

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Ynt: 440C ısıl işlem hüsran ve sorular
« Yanıtla #40 : 23 Kasım 2016, 12:35:24 »
Onur Bey Yılmaz bıçak videosunda 4116 yı ocakta kömürün içinde limon sarısına gelinceye kadar ısıtıyor ve hiçbir terslik yaşamıyor. Kafam karışıyor benimde

Sertleştime tav rengine bir uyarı yazayım:

Limon sarısı sertleştirme tavı değildir o tavda ancak dövme işlemi yapılır.

Sertleştime tav rengi tanımlanırken "kiraz kırmızısı" denir.

Murat bey evet alaşımsız veya az düşük alaşımlı karbon çelikleri için su verme sıcaklığı 750-850 derece arasında dolaştığı için (bazen biraz daha fazla belki) renk kırmızı - turuncu tonları oluyor am söz konusu yüksek alaşımlı çelikler olduğunda sıcaklıklar 1000 derecenin biraz üstüne çıkıyor ve o sıcaklıkta da renkler açık turuncu ve sarıya yakın oluyor.

Tabidir ki bu tav rengi az da olsa çeliğincinsine göre değişkenlik gösterir.

Limon sarısında sertleştirme yaparsanız o iş kırılır.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #41 : 23 Kasım 2016, 12:37:32 »
Ufak bi arastirma ile bir kac link buldum. Dedigim gibi amator urunler ama isinizi gorebilir diye dusunuyorum.
http://www.ebay.co.uk/itm/161750556890
http://www.ebay.ca/itm/272260009324
Daha ucuz yada pahali olanlarida secebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken calisma sicakliklarinin 1200 c° yeulasan modeller olmasi. Birde bu modellerde probun ucunda koruma yok. Uc kismini 10cm kadar paslanmaz bi boruya gecirip ucunu ezerek kapatirsaniz daha zun dayanir. Ya da bu na ek olark alttaki gibi bir probe de edinebilirsiniz
http://www.ebay.ca/itm/111519913899
Biraz arastirarak en uygun olanini secebilirsiniz. Kolay gelsin

Bunlar tam aradığım şeyler çok sağolun  :2up  yalnız sensörlerin çalışma derecesi 260 C yazıyor boruya koysam bile yanmaz mı bir de acaba bu uçlar standart mı yani ben dışarıdan termokupl alsam buna takabilir miyim öyle ise biraz araştırıp sipariş veriyorum acayip mutlu oldum şu an :))))

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #42 : 23 Kasım 2016, 12:42:21 »
Araştırdım internetten bir kaç farklı tip bağlantı var sanırım bu tipte probelar varmış sanırım en uygun ve en işe yarar çözüm bu olacak. Hayrolsun bakalım  gerekli malzemeleri toparlayınca tekrar deneyip,deneyimlerimi buradan paylaşmaya devam edeceğim. Benim gibi amatörlere bir yol gösterir en azından.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #43 : 23 Kasım 2016, 12:44:41 »
Tekrar baktim linklerdeki urunler dogru 1250 ve 1300 c°  bunlar isinizi gorur. Daha uygunlari da mevcut bilginiz olsun . :2up
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #44 : 20 Ocak 2017, 01:26:41 »
  Yaklaşık 1 buçuk ay önce Çinden 4 dolara sipariş verdiğim termokuplum bugün elime ulaştı çok şükür, bir de yüksek sıcaklık probu sipariş vermiştim yine 5 dolardı sanırım o da, ama henüz elime o ulaşmadı 1-2 haftaya en geç gelir diye düşünüyorum. Bakalım sıcaklık kontrolü yapabileceğim çok hassas olmasa da ve sonuçları buradan paylaşmaya devam edeceğim, paslanmaz çeliklere su vermeyi tekrar deneyeceğim tabi ki çünkü elimde 50 cm lik 4116 lama ve bir tane de kesilmiş 440c çakı namlum var  :)

Velhasılı inşallah sonuçlar olumlu olur ve ucuz yoldan bir çözüme kavuşturmuş oluruz bu işi. Bir de netleştirmek maksadı ile soruyorum, acaba bu termometre ile gelen basit probu daha önce tavsiye edildiği gibi paslanmaz bir boru ile kaplasam yüksek sıcaklıkları ölçebilir miyim yoksa yanar mı? Hiç riske girmeyip bekleyeyim mi diğer gelecek olan probu? Heycanlandığım için denemek istiyorum ama ziyan etmekte istemiyorum :) Tecrübelerinizi merak ediyorum teşekkürler.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #45 : 20 Ocak 2017, 03:28:50 »
Bu probe paslanmaz boruile kaplayin ya da kaplamayin yazili olan degerleri zaten olcebilmektedir. Sadece uc kismi cok kisa ve gerisindeki yanmaz kablo isiya ne kadar dayanabilir diye supheye dusup paslanmaz boru icine koyarak kullandim ben.1200 c° dereceleri gordu iki yildir yaklasik 13 15 kez kullandim. Halen calisir durumda ve diger bir probe ile arada saglamasini yapma maksatli birlikte calistirdigimda olcumleri neredeise esit oluyor.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #46 : 21 Ocak 2017, 16:34:44 »
Mehmet bey sizce eklediğim fotoğraflardan hangisi gibi kaplamalıym probu yani sonuna kadar sokmalı mıyım içine borunun yoksa sadece uç kısmını sokup sıkmalı mıyım. Ben yanmasından korkup sadece ucunu soktum ve mutfak ocağında deneme yapayım dedim ama 280 C lere kadar cıktı durdu sanırım dışarıda kaldığı için probun ucu ısı sensöre gelene kadar baya sıcaklık düşüşü oluyor. Sanırım sonuna kadar sokmam gerekli ama emin olmak için soruyorum yakmayayım durduk yere şimdi ucuz bişey ama 1 ayda anca geldi :)

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #47 : 21 Ocak 2017, 22:56:31 »
Konu açılmışken bende sorayım. Profili zarf şeklinde kapadık 1000° thermo kupl ile ölçtük. Zarf içinde o profil 1000° görürmü? Mantıken soba yanarken içindeki sıcaklığın kaçta kaçını dışarı verir? Yani bu zarf işi ne kadar doğrudur? +- tolerans varmıdır? Bunlar bence önemli.. Thermo kpul'ı zarfın içine sokamayız o2 girer bu sıcaklığı nasıl ölçeriz???
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #48 : 21 Ocak 2017, 23:37:05 »
Ben kendi yaptigim islemi anlatayim iki soruyada cevap cikar zannediyorum. Oncelikle yaklasik10 cm paslanmaz borunun ucunu ezerek( cok kaba olmayacak sekilde tabi) kapattim. Acik taraftan probu itebildigim kadar ittim. Yani borunun kapali ucuna sifir noktaya kadar. Yanmaz kablonun yanindan iceri bir miktar 1500 c° ye dayanikli mastik basarak probeyi bulundugu noktada sabitledim. Sonuc itibari ile yazilan degerdeki sicakliklara dayanmak uzere tasarlanmis aletler bunlar. Korkmadan kullanabilirsiniz benim yaptigim islem sadece omrunu uzatmak maksatli idi. Hazir oldugunda yikseksicakliktaki bi ocakta deneyin bence. Isil islem esnasinda da ben probu sifir noktasina yani bicagi yerlestirdigim noktaya hatta mumkun ise bicaga temas edecek sekilde konumlandiriyorum. Zarf ici ile disarsinin sicaklik farkini dusunmek paslanmazlar icin bence anlamsiz. Cunku belli bi sure o yuksekisilarda bekleme yapicaksiniz. Ani isinmalarda farkyaratabilir belki ama bicak kalinliginin onda birinden daha ince bi metalle kapli olmasi disari ile iceri arasindaki isi farkinin birkac saniyeden fazla surmeyecegi anlamina geliyor bence tabi. Hatam var ise ustalarimiz duzeltecektir. Fotografa gore yanitlamak gerekirse ilk fotograf uygun. Yanlis olcum almanizin nedenide ikinciyi uygulamis olmaniz zaten
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2017, 23:39:08 Gönderen: marslan_51 »

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #49 : 22 Ocak 2017, 01:08:14 »

Mehmet hocam bende ucunu kapattım paslanmaz borunun, sonra probu sonuna kadar ittim ama yüksek ısı mastiğim henüz yok o yüzden bende penseyle arka ucunu sıktım ve mutfak ocağında bi deneyeyim dedim. 480 derecelere gelince borunun içinden beyaz bir duman cıkmaya başladı :) sanırım kabloyu saran yanmaz sarım şeklinde dış katman yandı ama prob hala çalışıyor sorun yok, sadece korktuğum için çektim. Ama deneyeceğim asıl probum gelene kadar denemek istiyorum böyle böyle öğreniliyor. Çok faydalı oldu verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim, inşallah başarabilirsem artık gelsin D2'ler gitsin 440C'ler :D

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #50 : 22 Ocak 2017, 04:08:57 »
Bir ara bu konuya cok kafa yormustum. Cok arastirdim. Cok deneme yaptim. En az butce ve imkanla paslanmazlara su verebilmek idi niyetim. Basardigimida dusunuyorum. Yeter ki arastirmaktan denemekten vazgecmeyin illa basarili olursunuz. Kriterler belli sabit isi oksijensiz ortam. Illede binlerce liralilik yatirima gerek yok bence. Ha imkan var ise atmosfer kontrollu bir firinimiz olsun hepimiz isteriz o ayri. Deneyimlerimin isinize yaramasi na sevindim. Hepside yine bu forumun ustalarindan ogrenilmis seyler. Bir sure sonra bu denemeler ile birseyler ogrenip biraz daha ihtiyaclar belli olunca biraz daha konforlu ve stabil sistemler kullanma ihtiyaci doguyor bunu da belirteyim. En azindan iyi tasarlanmis gaz ile calisan bir ocak yapmak istiyorum artik. Metal zarf olayi şu an icin ciddi sıkınti, teneke filan bir yere kadar. Ama guzel stabil calisan gazli bir ocak olsa bu zarf olayina hic gerek kalmiyor mesela. Propan ocak, brulor seramik battaniye seramik harc şimdiki onemli konularim.
.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #51 : 22 Ocak 2017, 07:23:56 »
Kabloyu saran reflon koruyucu katmani yanmıştır

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #52 : 22 Ocak 2017, 16:13:25 »
  Boruyu penseyle boydan boya ezdim boşluk kalmayacak şekilde, hava kalmasın hava girmesin (en azından az girsin) diye ve bence işe yaradı. Yine kötü kokular geldi falan ama termokupl çalışıyor ve bugün 780 dereceleri ölçmeyi başardım. Elimde 50 cm kadar 4116 var onunla ilk denemeleri yapacağım bakalım nasıl olacak sonuç artık deneyeceğiz  :2up

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #53 : 22 Ocak 2017, 19:20:20 »
Evde paslanmaz çeliğe su verme konusunda güzel bir kaynak oldu bu konu.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #54 : 22 Ocak 2017, 21:09:05 »
Bugün yutong ocagımda şaluma ile 1020 dereceleri ölçtüm, 800-900 derecelere cok rahat cıkabılıyor şaluma, termokuplda çok rahat ölçüm yapıyor ama binli dereceler cidden sıkıntı,su püskürterek probun dip kıamını soğutmak gerekti yok kablonun alev almasından ya da erimesinden endişe ettim, ölçüme negatif etkisi olmadı. Ocağımı yeniden tasarlamam, malzemeleri yenilemem lazım. Biraz daha sağlam ve yalıtımlı bir ocakta hem daha rahat hem daha güvenli olur işler. Sıcaklığı sabitlemek ise zor olmadı gazı çok ince hareketlerle kısıp açarak halloluyor, tabi 1-2 derece degil 8-10 derece artı/eksi geziniyor ama yeterli bence. Çalıştığım yerde elektrik yoktu parça kesip deneme yapamadım ama ilk fırsatta yapacağım. Sonuç olarak yapabilme umudum biraz daha arttı ama oldu ki beceremedim yine de karbon çeliklerine su vermek için süper bir amatör ocağım olmuş oldu,  mangaldan çok daha hassas bir ocak, kesinlikle tavsiye ediyorum bu termokupl amatör bıçak  yapanlar için hem ucuz hem çok etkili bir çözüm.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #55 : 23 Ocak 2017, 02:47:29 »
Paslanmaz celik ile calisirken tek derdiniz yuksek isiya ulasmak olmayacak. Gaz hava karisimini ayarlayarak icerde fazladan oksijen kalmamasini saglamayi ogrenmek gerek. Bunun icin bolca gazli ocakta isil islem videolari izlemekte fayda var. Bir sure bu ocakla calisinca icerinin gorunusunden celige zarar gelip gelmeyecegini anlayabilir duruma geliyorsunuz zaten. Ilk isitmada hava orani fazla bi karisim,istenilen isiya ulasip bicagi ocaga koyduktan sonrada hava orani az bir karisimla isiyi sabitleyip devam etmek gerekiyor.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #56 : 23 Ocak 2017, 10:05:21 »
Mehmet bey sizden bir ricam daha olacak o zaman.
Bu oksijen işini aslında yine teneke veya bulabilirsem
paslanmaz folyo ile ya da yüksek sıcaklık silikonu
ile bıcaga ince bir katman sürerek cözmeyi
düşünüyordum ama küçük parçalarda deneme yapacagım, öğrenebilirsem eğer oksijeni azaltmayı kaplamaya da gerek kalmaz. Aslında Eylem bey gayet güzel
anlattı ama kafamda görsel olarak canlanması açısından, fırın tasarımım kabaca nasıl olmalı basit
bir çizimle gösterebilir misiniz? Yani şalumayı nerde
sokarsak en iyi ve homojen ısı dağılımını yakalarım,
bıçağı nereye ve nasıl koymalıyım, dik mi, yatay mı,
bıcağın ucu mu alevin geldiği yöne bakmalı yoksa
fırının girişine mi? Yani aslında bunların hepsini deneyerek öğrenebilirim ama sonucta birillerinin
ayak izlerine basıp yürüoomek daha akıllıca.
Teşekkürler tekrar cevaplarınız, yardımlarınız için.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #57 : 23 Ocak 2017, 10:07:29 »
Mehmet bey sizden bir ricam daha olacak o zaman.
Bu oksijen işini aslında yine teneke veya bulabilirsem
paslanmaz folyo ile ya da yüksek sıcaklık silikonu
ile bıcaga ince bir katman sürerek cözmeyi
düşünüyordum ama küçük parçalarda deneme yapacagım, öğrenebilirsem eğer oksijeni azaltmayı kaplamaya da gerek kalmaz. Aslında Eylem bey gayet güzel
anlattı ama kafamda görsel olarak canlanması açısından, fırın tasarımım kabaca nasıl olmalı basit
bir çizimle gösterebilir misiniz? Yani şalumayı nerde
sokarsak en iyi ve homojen ısı dağılımını yakalarım,
bıçağı nereye ve nasıl koymalıyım, dik mi, yatay mı,
bıcağın ucu mu alevin geldiği yöne bakmalı yoksa
fırının girişine mi? Yani aslında bunların hepsini deneyerek öğrenebilirim ama sonucta birillerinin
ayak izlerine basıp yürüoomek daha akıllıca.
Teşekkürler tekrar cevaplarınız, yardımlarınız için.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #58 : 23 Ocak 2017, 17:35:31 »
Linkini verdigim konuda bu konudan cok bahsedilmisti oraya bir goz atabilirsiniz isterseniz. https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=75.50
Cep telefonundan yazmak cidden zor oluyor affedin
https://m.youtube.com/channel/UCdSmO1gArw8diEzxL-MkTQQ
 bu baglantidadabirkac isil islem deneme videom var
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2017, 17:40:24 Gönderen: marslan_51 »

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #59 : 23 Ocak 2017, 23:37:34 »
Artık denemeleri yapana kadar soru yok, bu kadar bilgi ile illa ki bir şeyler yaparım diyorum inşallah :) Çok sağolun Mehmet bey, iyi ki varsın bıçaksanatı forum...