Bıçak Sanatı - Forum

440C ısıl işlem hüsran ve sorular

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
440C ısıl işlem hüsran ve sorular
« : 22 Kasım 2016, 15:19:27 »
Mehmetmarangozdan zamanında aldığım 440C profilden çakı yapmaya niyetlendim profili çıkardım ama ısıl işlem için danıştığımda meblağlar yüksek gelince bende yapabileceğimi düşünüp işe giriştim. Havadan izole etmek için normal yağ tenelerinden kestiğim saç ile kenarları hava geçirmeyecek şekilde kıvırıp kapladım sonra gaz betondan yaptığım fırını şalumo ile önceden ısıtıp renk takibi yaparak 1000 derecelere çıktığımın işareti olan sarı rengi görünce fırına parçayı koydum ve 20 dk kadar bekledim, daha sonra ayçiçek yağına daldırdım. Eğe ile kontrol ettim sertleşmiş gibi geldi çünkü eğe çiziyordu ama talaş kaldırmıyordu. Sonra 1 saat 250 derecede menevişini yaptım. Bıçağın ucunu tahtaya batırıp oynarken yamulduğunu farkettim sonra biraz penseyle oynayıp iyice yamultunca kırıldı :))

http://i.hizliresim.com/0l2aNW.jpg
http://i.hizliresim.com/5LR3mq.jpg

Onur TAŞKIRAN

• 175
Ynt: 440C ısıl işlem hüsran ve sorular
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2016, 15:25:42 »
Sorularım şunlar:
 1-) Fotograflara bakınca sizce sorun yeterli sıcaklığa çıkamam mı yoksa kalma süresi az mı geldi?
 2-)Yağa plakayı daldırırken yağ alev alınca bir an için plakayı çıkarıp 3-5 saniye sonra tekrar daldırdım bundan kaynaklı bir yeterli sertleşmeme sorunu olabilir mi?
 3-)Peki ben ben evde (bu işi beklentim %100 performans beklemeden paslamasın %50- %60 performans alayım desem) nasıl yapabilirim ? Çünkü elimde 50cm   kadar 4116 var, bir güvenle başarabilirim diye düşündüm ama sanırım karbon çeliğinden şaşmamak lazımdı teşekkürler cevaplarınız için.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #2 : 22 Kasım 2016, 15:29:07 »
Onur bey geçmiş olsun. Eger profesyonel bir fırınınız yoksa Taner ustayla irtibata geçin.
'tarpoon'profil ismi.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2016, 16:04:19 »
Onur bey geçmiş olsun. Eger profesyonel bir fırınınız yoksa Taner ustayla irtibata geçin.
'tarpoon'profil ismi.

Dostlar sağolsun :) Böyle böyle öğreneceğiz yapacak bir şey yok.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #4 : 22 Kasım 2016, 16:35:09 »
Geçmiş olsun.Aslında ben de aynı sorundan muzdaribim. Zaten  ayda bir bıçak yapıyoruz,onuda kargo ile gönder,kargo ile geri al,ısıl işleme girmesini bekle.Hiç bana göre değil doğrusu.Bu yüzden paslanır çeliklere yönelmeyi düşünüyorum.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 22 Kasım 2016, 16:43:59 »
Zaten kısıtlı bütçe ile başladım elimde profiller var ama fiyatlar yüzünden ısıl işlem yaptırmıyorum yaptırsam bu yaptığım acemi işi profiller  için değermi diyorum kendi kendime

cem eser

• 752
« Yanıtla #6 : 22 Kasım 2016, 16:46:55 »
Ustalarımızdan öğrendiğim kadarı ile paslanmazlara özel fırınlarda ve oksijensiz ortamda su verilebiliyor.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #7 : 22 Kasım 2016, 16:47:30 »
Geçmiş olsun.Aslında ben de aynı sorundan muzdaribim. Zaten  ayda bir bıçak yapıyoruz,onuda kargo ile gönder,kargo ile geri al,ısıl işleme girmesini bekle.Hiç bana göre değil doğrusu.Bu yüzden paslanır çeliklere yönelmeyi düşünüyorum.

Cem hocam bu işin kaymağı ve en keyifli yeri de ısıl işlem zaten o kısmıda başkasına yaptırdık mı tadı kalmıyor ama merak ettiğim sıkıntı nerede olabilir. .4116 nın ısıl işlem grafiklerine bakıca 1010 - 1080 C arasında 58-58 derece sertlik aldığı görünüyor mesela yani öyle illa 1050 C olacak diye bir kuralda yok. Acaba o sıcaklıklara çıkamamam durumunda bu yamulma olur. Yoksa aşırı ısınıncada tane büyümesi falan olursa yine bıçak yamulur mu bunu merak ediyorum.

cem eser

• 752
« Yanıtla #8 : 22 Kasım 2016, 16:54:27 »
OO meslektaşmışız yeni ferkettim. :)
Ya hocam bu bıçak sevdası  çok zevkli ama bir o kadar da hassas bir konu.Özellikle de ısıl işlem konusu.Size hak veriyorum.Umarım  Değerli Ustalarım bu konuda bize yardımcı olurlar.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #9 : 22 Kasım 2016, 17:02:14 »
Bence gereken sıcaklığa çıkamadınız. Renge bakarak sıcaklığı tahmin etmek anlatıldığı kadar kolay bir işlem değil. Ayrıca 1000 derece gibi bir sıcaklığa çıktı iseniz o teneke zarf nasıl oldu da yanmadı, bunu de merak etmiyor değilim   O:-)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #10 : 22 Kasım 2016, 17:08:52 »
Bence gereken sıcaklığa çıkamadınız. Renge bakarak sıcaklığı tahmin etmek anlatıldığı kadar kolay bir işlem değil. Ayrıca 1000 derece gibi bir sıcaklığa çıktı iseniz o teneke zarf nasıl oldu da yanmadı, bunu de merak etmiyor değilim   O:-)

Mehmet bey gayet loş bir ortamda çalışıyorum ve bir kaç farklı kaynaktan tav renklerinin araştırdım falan ama tabi ekran kalibrasyon ayarları bile etkiler dediğiniz gibi kolay bir iş değil, e o sıcaklıkları ölçebilecek bir lazer termometremizde yok maalesef mecburen göz kararı :) Ama zarfın eriyeceğini düşünmüyorum çünkü o da sonuç itibariyle çelik, aliminyum değil ki 900 derecede erisin. Acaba sıcaklık ölçmenin daha uygun bir yolu var mıdır lazer trmometre yerine kullanılabilecek?

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #11 : 22 Kasım 2016, 17:10:35 »
bu çelikler için vakumlu ısıl işlem gerekli.. Hocam sizz şaloma filan  :2up karbon çelikleri ile harika işler yaparsınız bir mıknatıs ile tahmini 800derece anlaşılabiliyor   ::)

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #12 : 22 Kasım 2016, 17:23:32 »
bu çelikler için vakumlu ısıl işlem gerekli.. Hocam sizz şaloma filan  :2up karbon çelikleri ile harika işler yaparsınız bir mıknatıs ile tahmini 800derece anlaşılabiliyor   ::)

Bundan sonra karbon çeliği zaten Ertan bey dilim yandı ama merak işte neyi yanlış yaptık diye merak ediyorum :)Vakum fırınları sonuçta hava ile teması kesmek için diye biliyorum, bende zarfladım kapattım sıkıca, hatta içine yağ damlattım ki kalan oksijen yansın falan diye. Yani hava ile temas ettiğini sanmıyorum, ya sıcaklığa çıkamadım ya da yağa batırırken kısa süreli çıkarmam sıkıntı yarattı diye düşünüyorum. Bakalım ustalar ne diyecekler.

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 22 Kasım 2016, 17:26:56 »
Onur Bey Yılmaz bıçak videosunda 4116 yı ocakta kömürün içinde limon sarısına gelinceye kadar ısıtıyor ve hiçbir terslik yaşamıyor. Kafam karışıyor benimde

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #14 : 22 Kasım 2016, 17:34:48 »
Onur Bey Yılmaz bıçak videosunda 4116 yı ocakta kömürün içinde limon sarısına gelinceye kadar ısıtıyor ve hiçbir terslik yaşamıyor. Kafam karışıyor benimde

Ben video yu görmedim, peki bıçağı kapalı zarf içinde mi ateşe bırakıyor yoksa açık halde mi? Eğer açık halde ise o sıcaklıklarda karbon yanması olacağı ve korozyon direncinin düşmesine sebep olacağı kesin onu kabul ediyorum ama sertleşmemiş olması ilginç. Sorunun nerde olduğunu bilsem belki bir miktar kömür ekleyip öyle deneyebilirim eğer sıcaklık düşük geldiyse falan.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #15 : 22 Kasım 2016, 17:38:31 »
Termokupl sayesinde ölçüm yapabilirsiniz.Ocakta uygun yerde konumlandırmak şart.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #16 : 22 Kasım 2016, 17:45:17 »
Termokupl sayesinde ölçüm yapabilirsiniz.Ocakta uygun yerde konumlandırmak şart.
Teşekkürler Osman bey bir araştırayım.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #17 : 22 Kasım 2016, 18:05:03 »
Acaba yılmaz bıçak yanlış yapıyor olabilir mi?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #18 : 22 Kasım 2016, 18:07:50 »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #19 : 22 Kasım 2016, 18:24:40 »
Bu konuda o videoyu biraz tartışmıştık.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9122.msg182014#msg182014

Hemen karbonları hapsetmeliyim sorun burada sanırım anladığım kadarıyla :)))