Bıçak Sanatı - Forum

Talaşlı üretim maratonu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Talaşlı üretim maratonu
« : 03 Şubat 2010, 17:53:09 »
Bugün taşlama maratonu yaptım. Tam bir çılgınlık  :D

Sağda dün istediğim gibi olmayan ve tüm gün uğraştığım bıçak. Sinirlenip büktüm, bunu atölyede görünür bir yere "ders olması" amacıyla asacağım. Bana değil, taşlanan diğer bıçaklara ders olsun diye  :D. Düzgün işlenmezlerse aha böyle bükerim sizi diye gözleri korksun !!!  >:D

Sağdaki delikli olan ve üstteki küçük "Nakiri" ısıl işleme hazır bir şekilde düzlenip 120 kumda perdahlandı. Diğer 5 tanesi 60 kumda ağız açıldı, 120 kumda düzlenip delik delinmeyi bekliyorlar... Nakiri dışındakilerin hepsi iç bükey taşlandı, bazılarında bir ekole göre taşlama yapıldı (bıçak uca doğru taşlanırken arkası kaldırılarak eğim alması sağlandı), diğerleri ise en çok kullanılan ekolde taşlandı (uca doğru ağız açarken yukarı yay yaparak taşlama her noktada ağıza 90 derece)...

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: Talaşlı üretim maratonu
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2010, 18:01:20 »
Durukan da Sende kopmuşsunuz ??? Allah ıslah etsin, ne diyeyim ^-^

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2010, 23:52:25 »
tüm hazırlık devresinden sonra fabrika üretime açılmıştır. 8)

artık paraya para demezsin emre. :D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 04 Şubat 2010, 00:22:34 »
tüm hazırlık devresinden sonra fabrika üretime açılmıştır. 8)

artık paraya para demezsin emre. :D
Amanın, fabrika benzetmesi yapmayın, içim bulanıyor  :D. Şaka bir yana yapmak istediğim o kadar çok şey var ve bu mutfak bıçağı istekleri o kadar yoğun ki bir kerede temizleyeyim siparişleri dedim. Hem cep delik cepken delik son zamanlarda, propan gazım bitti alamıyorum. Şunları bitirince biraz kendime gelecem umarım.  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 25 Şubat 2010, 19:25:50 »
Daha şimdi çıktım atölyeden. Hemen hemen bitti tüm işleri bıçakların. Bir tek yeşim rengi G10 kabzalı olanın biraz temizlik vs. işi var. Akşam olduğundan ve yeni bir ışık kutusu yapmaya üşenecek kadar tembel olduğumdan yarın sabahı bekliyor detaylı fotolar için...
Arkası işlemeli olan Ablama hediye bu arada  ;)
« Son Düzenleme: 25 Şubat 2010, 19:33:01 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ejder

• 152
« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2010, 20:07:44 »
Emre ellerine sağlık müthiş görünüyorlar
Sinirlenip büktüğün bıçak işe yaramış :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2010, 15:24:30 »
Sağolasın Ejder, işe yaradı kesinlikle  ;D

Bugün biri yeni evine gitti.
Yaklaşık boyutlar: 8 cm namlu, 9 cm kabza. Amboyna yumrusu kabza malzemesi, pirinç balçak. Başlangıçta uzunca bir bıçaktı, ancak kaba şekillendirme sırasında bir el kayması sonunda bu kadar küçüldü  :D Ancak sonuç fena değil sanırım ki aralarında ilk seçilen bu oldu  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2010, 15:33:34 »
Bu aşağıdakinde ise çok daha hafif bir yapı yakalamaya çalıştım. Namlu ile kabzayı birbirinden uzaklaştırdım böylece aynı ağırlıktaki diğer bıçaklardan çok daha hafif geliyor ele. Ağız kalınlığı çok az olduğundan namlunun ortalarında ince sigara kağıdı inceliğine iniyor. Bu yüzden çok garip bir akustiği var. Dokunduğunuzda dahi çınlıyor. Kesme performansı en iyi ancak en narinlerden...
Namlu 10.7 cm, kabza 8.5 cm. Balçak ve pinler paslanmaz, bunda da Amboyna yumrusu kullanıldı, ancak kabza malzemesinin önü ve altında mavi vulkanize fiber malzeme (liner) kullandım...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 26 Şubat 2010, 15:39:46 »
Bu tam benim yeni bir kabza tipi denemem. Kabzanın altı ile üstü arasında keskince bir ayrım yapıldı. Tutuşu oldukça rahatlatıyor elde meyva soyma gibi hareketlerde... Şekil olarak da favorim bu...
Kabza malzemesi Honduras gül ağacı yumrusu, pirinç balçak, paslanmaz pinler. 8.5 cm namlu, 9 cm kabza...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 26 Şubat 2010, 15:52:18 »
eline sağlık emre, hepsi birbirinden güzel gözüküyor :2up

bir de...  Honduras gül ağacı yumrusunun desenleri bi harika...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2010, 16:04:00 »
Bu da daha sağlam bir yapıda olması amaçlanmış bir bıçak. Taşlama eğimi diğerlerine göre oldukça dik, keskinlik iç bükey taşlama sağolsun çok düşmüyor düz taşlamaya göre. Bol kavisli kabzası kavramayı ve tavuk kemiği gibi zorlu kesimlerde daha güvenli abanabilmeyi sağlıyor.
Namlu 9.5 cm, kabza 9 cm. Akçaağaç yumrusu ve prinç kabza, paslanmaz (304) pinler.

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 26 Şubat 2010, 16:11:06 »
Ablama hediye,
Yeşil - siyah mikarta, ve pirinç. Paslanmaz pinler. Zarif bir meyva bıçağı. İlginç kabza biçimi ile çok rahat bir tutuşu var.

Sırtta aslında el kayması sonucu oluşmuş bir çentik vardı. Eh çentiği yok etmenin en kolay yöntemi eğe işlemesi. Aslında eğe işlemesi lafta: elmas dremel ucu ile sadece 10 dakikada yapıldı işleme...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 26 Şubat 2010, 16:17:49 »
Ters eğimli kabza çok güzel şekilde elin arkasını dolduruyor. Yeşim rengi G10 bu tür malzeme ile ilk çalışmam. Gerçekten çok sağlam bir malzeme. İçeriği fiberglas olduğundan solunum koruması çok önemli malzeme ile uğraşırken. Cizilmeye ve kimyasallara mükemmel dayanım.
Paslanmaz balçak, paslanmaz pinler,  balçak iki pirinç pin ile tutturuldu. G10'un altında ve önünde kırmızı fiber liner var.

« Son Düzenleme: 26 Şubat 2010, 16:20:02 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 26 Şubat 2010, 16:18:54 »
Sağol Emin, beğendiğine sevindim...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 26 Şubat 2010, 16:33:41 »
Eline sağlık! Hangi birine bakayım, inceleyeyim bilemedim.

Bu arada iki güzel sabunlama var. ;D  Sonuçları da gayet güzel olmuş. Hem bıçak boyu hem de eğe süsü güzel durmuş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #15 : 26 Şubat 2010, 21:13:25 »
Ustam hangisine baksam şaşırdım :2up sen bıçakları bitirdikçe ben keyifleniyorum ^-^. Hepsi birbirinden güzel ve şık olmuş, işçilikleri de süper olmuş, ellerine sağlık. G10 malzemenin işlenmesi kolay mı? Bıçakların malzemeleri ne?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 27 Şubat 2010, 00:32:41 »
Eline sağlık! Hangi birine bakayım, inceleyeyim bilemedim.

Bu arada iki güzel sabunlama var. ;D  Sonuçları da gayet güzel olmuş. Hem bıçak boyu hem de eğe süsü güzel durmuş.
Ustalık aslında bu oluyor biraz da, hataları mümkün mertebe elemine etmeyi, hata olursa da üstünü kapamayi iyi bilmek gerekiyor bu meslekte. Günlerce üstünde uğraştığın bir iş 1 saniyede hafif bir dikkat dağılması ile bozulabiliyor ve böyle bir hata yapma ihtimali her bıçak için çok büyük. Nerdeyse bıçakların %40-50'sinde böyle ciddi sayılabilecek, heme hepsinde de ufak tefek hatalar var. Bunları sineye çekip bir çözüm bulamazsan atölyeden bıçak çıkmaz. Eğer performansı etkilemeyecek ve kozmetik bir hata ise zaman içinde bu hatayı silebilecek püf noktaları, bunların bir daha tekrarlanmaması için de pratik yöntemler geliştiriyorsun. Bir bıçağı yaparken ne kadar çok ufak tefek ama çok önemli üretim alışkanlığı gelişiyor şaşırtıcı. Mesela pinlerin aslında hiç birisi standart değil, ya milimetrenin %10'u filan daha yüksek çapta oluyor, hafif eğilmiş olabiliyor vs. Bunlar için pratik çözümler zaman içinde gelişiyor. Ama bu çözümler tamamen atölyenin düzeni ve mevcut aletler le ilgili. Yani birisine ben şöyle yapıyorum diye anlatmaya tam olarak çalışsan bi sürü garip alışkanlığı da anlatman gerekir ki, bu başkası için pek de anlamlı hareketler olmayabilir...
Yani sabunlama şart baba eninde sonunda  :D

Ustam hangisine baksam şaşırdım :2up sen bıçakları bitirdikçe ben keyifleniyorum ^-^. Hepsi birbirinden güzel ve şık olmuş, işçilikleri de süper olmuş, ellerine sağlık. G10 malzemenin işlenmesi kolay mı? Bıçakların malzemeleri ne?

Sağolasın ustam, senin beğenmen önemli. Senin de bitirdiğin bıçaklar bana şevk veriyor harbiden  :2up
G10 bilirsin, fiberglas tekne malzemesine çok benziyor. Keskin zımparada hemen toza dönüşüyor, sorunsuz ve hızlı şekil alıyor. Ancak çıkan toz zımparanın kumundan bağımsızcasına çok ince ve uçucu cam partikülleri. Aman derim bununla çalışırsanız güvenliği elden bırakmayın, nerdeyse atölyede olabilecek en tehlikeli hammadde bence. Sadece solunum koruması değil göz koruması da lazım bence. İyi ki toz emme sistemi kurmuşum kendime dedirtti bu malzeme. Ama sonuç çok ahım şahım olmasa da hoş bir dokusu var ve dayanıklılığı her biçinde belirgin.

Diğer iki bıçakta siyah yeşil mikarta kullandım. Keten mikarta çalışması çık keyifli. Eğer fazla parlatmayıp 240 veya 400 gibi bir kumda bırakırsanız tutuşu kaymaz olduğu gibi ıslandıkça hafif liflenip tutuşu oldukça güvenli hale getiriyor.
Honduras gül ağacı yumrusu gerçek bir klas malzeme bence. Çok güzel bir dokusu var, figürler çılgın olabiliyor. Ancak aşırı sert, demir gibi adeta, çalışırken disk zımparanın zımparasını iki kere değiştirmem gerekti malzemenin arkasını düzlerken. Körleşmiş zımpara ile çalışmaya gelmiyor, hemen kararıveriyor, ve hemen de zımparayı köreltiyor.

Amboyna ve akçaağaç her zaman rahat işlenen ve hoşa sonuçlar veren güzel malzemeler. Son almış olduğum Amboynalar oldukça sık gözlü çıktı. Figürler çok detaylı ve küçük. Aslında ben daha geniş fügürleri seviyorum Honduras gül ağacındaki gibi. Bu konuda en güzeli Thuya aslında benim fikrimce (mazı), ancak bu yumru pek kolay bulunmuyor...
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2010, 00:39:10 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #17 : 28 Şubat 2010, 12:19:24 »
eline sağlık emre. çok temiz bir işçilik ve birbirinden güzel bıçaklar yapmışsın. :2up

tebrikler... ;)

özgür

• *
  • 10
  • Meslek: kaptan
  • Yer: izmir-karşıyaka
« Yanıtla #18 : 12 Mart 2010, 20:18:28 »
işçiliği,stili,kendisi hepsi birbirinden güzel tebrikler

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #19 : 24 Aralık 2010, 17:49:12 »
Abi harbi güzel bıçaklar , mutfak bıçağı demeye bin şahit gerek , tam koleksiyonluk kalitedeler ... Tebrikler
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.