Bıçak Sanatı - Forum

Bu biraz konu dışı: Çelik yay

Berke Boyacı

Ynt: Bu biraz konu dışı: Çelik yay
« Yanıtla #40 : 16 Nisan 2011, 11:49:10 »
50 mi :) Hayırdır eylem abi ayımı avlıycaksın :)...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #41 : 17 Nisan 2011, 22:19:09 »
50'likte problem çıktı. Baştan başlamak gerek...

Haftasonu yayım ilk defa güneş gördü. Bir tane de ok yapmıştım ama yeleğine sıra gelmedi onu denemek başka güne kaldı. Hafta sonu üç tane karbon okum görebildi Kırklareli'nde gök yüzünü.

Yaptığım menzil atışları sonucunda en fazla 162 metreyi gördüm. Bu da kirişin koptuğu son atıştaydı. Diğerleri en fazla 150 küsur metrelerdeydi.  Görünüşe göre biraz daha sert bir yay yapsam iyi olacak.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #42 : 18 Nisan 2011, 14:00:27 »
Eylem abi daha önce antremanlı değilsen kendini sakatlaman an meselesi 50 çok yüksek... Uzun süredir ok atan insanlara bile 45 ağır geliyor bazen...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #43 : 18 Nisan 2011, 15:32:19 »
topram! meraaya mı çıtkın, ok atma!!

bence ilk deneme için 150 m çok iyi bir mesafe.
işin aslı mesafe yaylarının ömrü kullanım yaylarına göre kısadır zaten!

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #44 : 18 Nisan 2011, 16:38:28 »
162 güzel mesafeymiş kirişi hangi malzemeden yapmıştınız sağlam bir kiriş istiyorsanız bayilerde satılanlardan almalısınız aksi halde çok tehlikeli hale gelebiliyor

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #45 : 18 Nisan 2011, 22:39:36 »
Kiriş gerilimden değil de sürtünüp aşınmadan koptu. Güne başlarken bir noktada kirişin kopmaya başladığını, palazlandığınoı görmüştüm. Kirişin temas ettiği noktaları biraz daha yuvarlatmak, zımparalamak gerek...

Bu mesafe şu 35 libre gibi olan birincinin elde ettikleri. Daha sonraki denemeler için az daha sertini yapacağım çünkü bunu her seferinde zorlanmadan ve düzgün bir antrenman olmadan sonuna kadar gerebiliyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #46 : 27 Nisan 2011, 17:18:45 »
Yayda ufak bir değişiklik yaptım. Güncel haliyle az daha hızlandı. Yayın çekilmiş haliyle görünüşünü ve bir atışı sizle paylaşayım:

Atış:
https://www.youtube.com/watch?v=fGYHES14Vcw

Çekiş:
https://www.youtube.com/watch?v=TlCV9krgzIs
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2017, 17:31:45 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
  • Meslek: İstatistikçi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #47 : 27 Nisan 2011, 17:54:18 »
Enteresan ilginç bir yöntem, ben ok yaylarında gerilimin çelik yayla oabilirliğini bilmiyordum sonuçta güzel ise mükemmel, paylaşım için teşekkürler..

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #48 : 27 Nisan 2011, 17:56:50 »
cok begendim ben valla , yay kusursuz temperlenmis gozukuyor , ki bildigim kadari ile termokupl kullanmiyorsun

Not: Murat' da yanimdaydi biraz once , ben anlamiyorum o kadar ama dedi ki  teknigin bayagi iyiymis , selamlarini  gonderdi
« Son Düzenleme: 27 Nisan 2011, 18:21:27 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #49 : 27 Nisan 2011, 18:17:43 »
Yok, bu yayı fırında pişirdim.

Bu yayı ~2mm'lik Ck67'den yaptım. Yani içimdeki Ck67 tutkusu devam ediyor. Fırında 810 C'ye ısıtıp tuzlu suda su verdim. Daha sonra yine fırında 400 C'de menevişledim. O da yarım saat civarı falandır.

Su vermedeki en büyük problem bu iki salın 10 kg'lik yağ tenekesinden tornistan ettiğim su kabına sığmaması. Salları önceden alıştırma yapmak suretiyle kaba ucu ucuna sokabildim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #50 : 27 Nisan 2011, 18:28:25 »
Gelenekler ve modernlik konusunda da artık kafam daha netleşti: Gelenek olmuş alışkanlıklarımıza uyan, kendi tarzımızdaki nesneyi bu günün teknolojisi ile yapmak benim anlayışım. Yani oku sağa koyduğumuz, zihgir ile çekilen, kabza, sal, kasan ve baş kısımlarının varlığıyla eskinin teknik avantajlarını içeren ancak çelik, karbon fiber, kevlar vs'yi uygun görünce çekinmeden kullanan bir anlayışı hedefledim. Şu anda yayı neyin hızlı kıldığını anlamaya, tasarımdaki tercihlerin getirip götürdüklerine yoğunlaştım. O nedenle kolay yapılır yaylar geliştirme çevrimlerimin hızı için gerekli. Ondan sonra teknolojiyi de arttırabilirim.

Bir not eski haliyle 35-38 lb gibi sertliği olan yayın sertliği geometride yaptığım değişiklikten sonra 28-30 lb civarına düştü ancak görünüşe göre hız arttı. 4 x 3 mm mdf + 4 kat sünger delen atışlara bakılırsa umut var.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #51 : 27 Nisan 2011, 18:40:30 »
 :2up

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #52 : 27 Nisan 2011, 18:51:54 »
Harfiyyen katiliyorum , zaten bin yilin silah geometrisini degistirmek haddimiz degil. Ama materyali ve teknikleri sonuna kadar zorlamak bana da saygisizlik gibi gelmiyor.
Ayrica su da var  - Gokhan kizmasin ama - bence bu bir sanat eseri olabilir , ama bir sonuc olarak - ne kadar odullu olursa olsun - yatagan degildir iste
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #53 : 27 Nisan 2011, 19:13:11 »
Yatağanı tip ismi diye düşünürsek o bir havai yatağanıdır demek gerek. Ben bir rapier yaparsam o da İstanbul kılıcı olur.  :-\
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #54 : 27 Nisan 2011, 19:23:06 »

;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #55 : 27 Nisan 2011, 20:33:22 »
Geeel, Bodrum bıçağına geeel !!!  :))

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #56 : 27 Nisan 2011, 22:10:40 »
ck67 bazen başımızın belası bazende  vazgecılmezımız oluyor.. :)  elıne sağlık sağlam bır yay olmuş     :2up. 2mm böyleyse 3 ve 4mm nasıl o9lur acaba dıye düşünmeden edemedim..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #57 : 27 Nisan 2011, 23:25:04 »
Bu yayın sonrasında 3 mm'den de bir çift sal yaptım ama çok sert oldu ben de daha dar parça kesip bir kere daha deneyecek zamanı şimdilik ayıramadım. Elimde çok fazla 4 mm var ama en fazla 3 mm ile her sertliğe çıkılır gibi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #58 : 27 Nisan 2011, 23:39:22 »
Eylem süper yay, yeni izleyebildim videoları, eline sağlık ustam. Ben de aynı fikirdeyim geleneksel ile teknolojik olan arasındaki ilişkiyi nasıl uygulayacağımız konusunda ve bence bu yay gibi çalışmalar bu konuyu güzel bir şekilde zorluyor. Yeni teknik ve malzemeleri geçmiş kültürel birikimi yeniden yorumlamada kullanmak bence toplumumuzda güzel bir getiri olacaktır ve bu her tür sanat-zanaat için geçerli...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #59 : 28 Nisan 2011, 09:15:35 »
topram bence çok güzel bir işe giriştin. umarım bende bir süre sonra salları bükmeye başlarım ! ;)

Harfiyyen katiliyorum , zaten bin yilin silah geometrisini degistirmek haddimiz degil. Ama materyali ve teknikleri sonuna kadar zorlamak bana da saygisizlik gibi gelmiyor.
Ayrica su da var  - Gokhan kizmasin ama - bence bu bir sanat eseri olabilir , ama bir sonuc olarak - ne kadar odullu olursa olsun - yatagan degildir iste

burak bey kızacak birşey yok, aslında bu örnek konusunda bir noktada haklısınız! birebir orjinalini yapmak lazım gelen durumlar elbet olacaktır ve birebir orjinal olmadıktan sonra buna yatağan yada Türk yayı denmesine bende karşıyım.

yani; mersin balığı hava kesesi, tendon, akçağaç gibi geleneksel malzemeler kullanılarak yapılmamış bir yaya Türk yayı demek bence de yanlış.
ama bu malzemelerle çalışmak zor ve zaman alıcı olduğundan bunun yanında kullanılabilecek tüm malzemeler ile yay yapıldığını görmekte beni mutlu eder, tabii buna Türk yay denmediği sürece! .  ;)